Column: Eigen schuld, dikke bult

Vorige week begon prima, maar eindigde vrij dramatisch, voor de beren dan. Zoals in maart de bulls capituleerden zo was het vrijdag de beurt aan de beren om het bijltje erbij neer te gooien. En dat, terwijl het nieuws nou niet echt toppie was. Rond de 34 miljoen werklozen in de USA althans naar uitkeringsaanvragen donderdag gerekend. Het maandelijkse officiële banenrapport dat een paar weken achterloopt rapporteerde vrijdag  voor de maand april 20,2 miljoen, dat scheen mee te vallen. Raar zou je als weldenkend mens zeggen, het waren de slechtste cijfers in 90 jaar dus echt een reden voor een feestje? En als je op de “Europese manier” rekent (en gewoon iedereen echt meetelt die geen werk heeft of minder uren maakt) dan zijn er gewoon 43,2 miljoen mensen werkloos. Dit werd door CNN ook berekend. Wie begrijpt waarom dat positief wordt uitgelegd, mag mij het zeggen. Op CNBC deed men een poging, maar als je dan ook de bijkomende armoede positief weet uit te leggen, zoals het nieuws over de voedselbanken of dit artikel.

De kansen op de herverkiezing van Trump slinken met de dag. Zoals George H.W. Bush in 1992 verloor onder het motto “it’s the economy , stupid” bij een werkloosheid van slechts 7,5 procent zo kan de huidige 15 procent best een probleem geven. En als Trump niet herkozen wordt denk je dan, dat de belastingvoordelen waarop de beurs steeds hoger gegaan is gewoon blijven doorgaan? Ergens wordt de rekening gepresenteerd ofwel in de vorm van hogere inflatie -omdat de dollar daalt en de importen scherp duurder worden- ofwel in de vorm van scherp hogere belastingen. Iemand dit weekend Obama gehoord over Trump? Een keurige, integere, tikje introverte president die heel lang z’n mond hield. Tot gisteren. Maar nu was Trump ook al niet heel positief of hem….

De mensen hebben nog meer geld geleend om te blijven leven en dat is positief of gaat dat problemen geven? Op vrijdagavond bij het programma Voetbal Inside zei Van der Gijp het treffend: “Iedereen die zwaar geraakt is door de crisis ziet het positief in en iedereen die in dit begin van de recessie geen probleem van betekenis heeft, ziet het somber in”. Van der Gijp ziet het net als ik heel somber in, want stel je hebt een saunacomplex dat tot september dicht moet blijven of een evenementenbedrijf of een groot restaurant waar 300 mensen in kunnen en waar er nu maar 30 man in mag, een sportschool(keten) die tot september dicht is, etc. En al deze mensen zien het positief in? Positivisme is een goede menselijke eigenschap zeker voor ondernemers, maar met beleggen is hij minder goed. Bij beleggen moet je kopen met fantasie, maar verkopen met verstand en of het nu een koopmoment is?

Niet iedereen snapt het verschil tussen investeren en consumeren

De afgelopen tijd roepen overheden dat ze met leningen en andere gelden de economie willen stimuleren, maar niet iedereen snapt wat nu precies consumeren en investeren is. Nou was ik er ook nooit goed in, want toen ik nog iets jonger was en als trader op de optiebeurs mijn verdiende geld uitgaf aan stappen met collega’s en aan het kopen van dure auto’s en me eigenlijk nooit afvroeg of dit nou een vorm van consumptie of toch een goede investering was? Aan die avonden uit heb ik eeuwige vriendschappen overgehouden dus waren het goede investeringen en als je de auto’s (Porsche ‘s, Ferrari ’s e.d.) in een garage had gezet was het achteraf toch een investering geweest. Zo is het kopen van een huis soms een investering en soms consumptie, maar als je aan 33 miljoen mensen 1.200 dollar overmaakt is dat een investering in je menselijk kapitaal, maar niets van dat geld komt op de beurs terecht. Dus 33.000.000 * 1.200 = 39.600.000.000 in de maand maal 12 als het een jaar duurt, etc.

Een op de vijf Amerikanen is werkloos

We hebben de grootste economische teruggang sinds de jaren dertig, maar doen vooral of de rijen voor de voedselbank een gezellige picknick zijn. Denken we nu echt dat deze mensen lekker door consumeren en lekker Netfix en Disney Plus gaan zitten kijken en daarna eten laten bezorgen via Amazon? Of door de plaatselijke voedselbezorger? Om vervolgens een reis te boeken naar de Malediven? En ook nog effe de allerlaatste Samsung of Iphone bestellen, want er zat toch echt al een krasje op het scherm? Ik zou zeggen houdt die gedachte goed vast als je investeert in IT bedrijven!

Schulden blijven; maar waarom zou de ander dan nog wel sparen?

En dan nog iets anders: als een land onbeperkt schulden mag aangaan zonder enige consequentie, waarom zou je als consument dan wel iets of zelfs alles terug moeten betalen en ook nog aan een kredietwaardigheidscheck moeten voldoen? Waarom mogen wij geen aflossingsvrije hypotheek meer hebben en krijgen we waarschuwingen zoals “geld lenen kost geld”, terwijl de overheid alleen maar geld toe krijgt als deze leent? De vraag komt op waarom überhaupt nog te sparen voor later als je ook later kan lenen? Of werkt het toch anders dan we nu doen op de beurs? Luister niet naar mij, maar kijk eens naar dit artikel.

Nasdaq op een record en dat is heel logisch toch?

Tot nu toe hebben de optimisten het gelijk aan hun zijde althans zo lijkt het. We doen allemaal alsof de nieuwe bullmarkt is aangebroken. De Nasdaq ondernemingen hebben geen last van minder adverteerders of van consumenten die geen grote uitgaven willen doen? Droom lekker verder en geniet lekker van het leven, maar nu jullie profiteren van de enorme werkloosheid en dus van de misère van anderen wil ik jullie niet meer horen als de beurs onverwacht toch omlaag gaat.

Dus niet zoals in 2001 en 2009 mij en de andere beren bedreigingen sturen en het onethisch noemen dat ik profiteerde van een neergaande beurs. Is dat een deal? Dus lees niet Financial Sense lach het weg en geniet van je bubbel.

Historisch besef

Het is op dit moment een beetje zoals, toen de Franse overheid die voor de Franse revolutie net deed of er geen probleem was met de overheidsfinanciën en ook nog eens meer schulden maakte. Dit lukte langere tijd omdat het volk verteld werd dat er veel goud en diamanten uit hun kolonie in de VS kwamen, maar gek genoeg kwam dit sprookje tot een einde en verdwenen er ineens wat mensen onder de Guillotine. 

Om terug te gaan naar de oude ‘all time highs’ moeten we niet alleen gunstige economische vooruitzichten hebben. Nee, we moeten überhaupt vooruit kunnen kijken. Dus wordt Trump de winnaar van de verkiezingen? Trump joeg de beurs voor de corona crisis al scherp op met lagere belastingen. Is dat houdbaar nu je een groot gat in je budget hebt? En de andere reden van hogere koersen was de oplossing voor de handelsoorlog met China. Is dat nu nog steeds opgelost nu Trump de Chinezen de schuld geeft van de vele doden als gevolg van het corona virus en is dit nog altijd opgelost nu China zelf ook een krimp heeft?

Van mij mogen de optimisten gelijk hebben, maar wat als het scenario minder positief is dan we nu denken? Dat er gevolgen zijn naar aanleiding van de schuldenbergen en dat schulden de toekomstige groei weer kunnen belemmeren?

De Twindicator op de AEX staat op 519,41 en de EB indicator heeft toch nog geen verkoop gegeven. Dus nog geen perfect storm in de indicatoren.

Ook in de DAX hebben we nog geen bevestiging.

Maar evenmin zijn beide indices niet door de 50 procent retracement heen. Mijn standpunten zijn bekend en er mag gelachen worden om mijn verlies. Ik lach overigens niet als de bulls eens verliezen, maar dat terzijde. Echter mocht ik geheel onverwachts gelijk krijgen ga dan ook niet zeggen dat niemand het had zien aankomen, want nee het is niet normaal om negatieve rentes te hebben en die hebben we nu ook in de VS…

De Sp500 staat nog onder de 200-daags en ook nog onder de 61,8 retracement. Dus echt feest is het niet.

Ook is het wat naïef te verwachten dat consumenten gezien de onzekerheid grote uitgaven gaan doen. Dus denk na over bedrijven als bijvoorbeeld Tesla.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: