Column: Einde 24uurs economie

De afgelopen week ging de beurs weer hard omhoog op het nieuws dat we een nieuwe president in de VS hadden. Nu had ik klaarblijkelijk voorkennis want ik had dit al gelezen in de krant en kon natuurlijk niet op deze voorkennis handelen. Nee, alle gekheid op een stokje is de markt van haar a propos van echt nieuws na alle 30 duizend leugens van Trump? Of zitten de markten gewoon nog steeds in een blow-off fase en weten we dus niet waar dit enthousiasme eindigt? Maar dat het eindigt of minimaal in een positief scenario een tijd tot rust komt weten we wel.

Belangrijk ander nieuws

Toen ik meer dan dertig jaar geleden naar de VS ging verbaasde ik me over de 24 uurs economie aldaar. Maar in het afgelopen decennium zijn wij ook een soort New York geworden, een economie die nooit meer slaapt. Ook bij ons had je avondwinkels, koffietentjes die bijna altijd open waren, benzinepompen die 24/7 open zijn, 24/7 wegrestaurants, 24/7 burgerbars, 24/7 sportscholen en zelf in de stad kon je midden in de nacht na een concert gewoon gezellig uit eten met een groep vrienden. Alles was 24 uur per dag open en zo kunnen we nog veel meer voorbeelden geven van de 24 uurs economie in Nederland. Het meest beeldend vond ik steeds dat wanneer je midden in de nacht een vlucht pakte, dat je jezelf dan kon verbazen over hoeveel verkeer er op de weg was op dat ‘goddeloze’ tijdstip. Maar het nieuws is: we hebben nu nauwelijks nog een 24 uurs economie want we hebben een avondklok. Je zou als econoom denken dat het nog verder afsluiten van de economie los van de mentale gevolgen ook economisch gevolgen moet hebben. Maar de beurs maakt zich er niet druk om.

Wie de jeugd heeft

Nu is mijn dochter deze week jarig, maar voor haar geen feest want er mag maar 1 persoon komen en ga je dan opa of oma vragen? Je broer zonder zijn vriendin of juist alleen zijn vriendin? Kortom dilemma’s. Nu vind ik het niet erg om geen verjaardag te vieren als oude man, maar jongeren leven daar naar toe gezellig met vrienden en familie. Vakantie in het buitenland was al vanaf de zomer niks, kerst was al niks afgelopen jaar, geen feest met oud en nieuw, geen bios met vrienden, geen theater, geen kroeg, al 9 maanden geen normale school, geen normale stage mogelijk terwijl dit wel mee telt in je opleiding (je kunt bij iemand thuis gaan zitten…) en nu ineens geen verjaardag. Deze generatie krijgt wel de schulden van het gratis geld maar wordt met de oudere mee opgehokt en wordt al tijden niet opgeroepen in de horecabaan en heeft dus geen inkomsten. Ook de studieschuld loopt vrolijk verder op. Heeft dit geen effect op de economie? Mij is altijd verteld dat de scholen de basis zijn voor kennis en kennissen die je later gebruikt. Maar ook heb ik het erover dat deze groep jongeren de klanten zijn van mobieltjes, kleding, uitgaan etc. en als je niks verdient kan er eigenlijk ook niks uitgegeven worden.

Maar toch nog even door over de Covid19 effecten

Bij KLM staan weer minimaal duizenden banen op de tocht. Er worden in 2021 weinig vakanties geboekt en in 2020 waren er 65 procent minder toeristen in Nederland en ook het aantal Nederlanders op reis in eigen land liep vorig jaar terug. Dus ook bij de rest van de reisbranche zou je verwachten dat er grote effecten zijn. Maar ook dichter bij huis, praat maar eens met winkeliers die in de kledingbranche hun wintercollectie niet hebben kunnen verkopen en daarmee een probleem voor de financiering van de zomercollectie hebben. Of kijk naar mensen in de meubelbranche met een kleine meubelzaak. Die hebben niet de online kracht van een Ikea of  andere grootwinkelbedrijven. Of een juwelier die december heeft gemist door de lock-down en die zijn producten die bijna niet online verkopen zonder het goed te kunnen zien of zonder goed advies. Kappers die hun drukste periode voor de kerst gemist hebben en nu weer een tijd dicht zijn, etc. etc.

Op de beurs doen we alsof dit deel van de economie ondergeschikt is en of iedereen volledig vergoed is voor zijn of haar schade. Nu kunnen de mensen die ik spreek misschien niet het volledige verhaal vertellen, maar eerder geloof ik dat we dit belangrijke deel van de economie vergeten en negeren. We gaan het pas zien als mensen de handdoek in de ring gooien of de schulden onhoudbaar worden.

In de VS leeft iedereen al langer op de pof en sinds mei vorig jaar is er een moratorium rond de hypotheek schulden en andere schulden. Mensen hoefden tijdelijk geen boeterente te betalen en konden tijdelijk niet uit hun huis gezet worden. Biden heeft deze Trump-regels verlengd maar toch zie je de Delinquency rate (de mensen die hun hypotheek niet kunnen betalen) oplopen.

Delinquency rate USA

Bron: Fed

Beurs blij met een president

In Amerika staat de teller voor het aantal Covid19 doden nu boven de grens van 400.000 en men verwacht dat er 500.000 gaan vallen. Dit is meer dan Trump geroepen heeft in het begin van de pandemie maar niemand schrikt er echt van. Ook berichten als zou er getwijfeld worden of de nieuwe corona varianten ook vermeden kunnen worden met de vaccinaties, worden schouderophalend bekeken. Moeten we niet gewoon net als de natuur als kudde gaan optrekken en dus stoppen met een individuele strijd die we niet kunnen winnen, want over groepsimmuniteit hoor ik tegenwoordig weinig terwijl dat een van de ideeën ter bestrijding was. Voor we in een welles nietes discussie komen snel door naar de financiële sector in de VS die met cijfers kwamen. Neem bijv. Goldman Sachs.

We hebben echt helemaal niets geleerd,

Maar banken die eerder van de dood zijn gered keren nu gewoon zonder schaamte bonussen uit. Alleen al bij Goldman Sachs 13 miljard USD ! In de Twindicator hebben we onder de USD 287,64 een verkoop signaal. Aan het slot afgelopen vrijdag was dit het geval.

Goldman Sachs

Dat beurzen en dus handelsbanken het goed deden had alles te maken met de Balans van de Centrale banken die sinds Covid19 enorm is opgelopen.

Major Central Banks balans

En ook als we het als een percentage bekijken zien we kredietcrisisachtige bewegingen, maar toen gingen de beurskoersen omlaag, terwijl we nu op All time highs staan in de Dow Jones, Sp500, Nasdaq, Russell2000, etc.  

Total Asset in procent

Als we de assets die opgekocht zijn in een grafiek bekijken dan krijg je bijna hoogte vrees. Of zin in een afdaling.

Bron: Yardeni  

assets central banks

 

Ook consumenten geholpen

Het goede nieuws (of het echt goed is daar kunnen we overigens over twisten), is dat consumenten door al het geld van de centrale banken ook geholpen worden. Er komt dus een deel goed terecht. Maar het geld dat zo in de ’economie’ komt wordt veelal niet uitgeven en komt dus eigenlijk niet in de circulatie economie. De Amerikanen sparen weer (dat ik het toch nog mocht meemaken).

 

consumer credit

 

Maar dat is niet helemaal het complete verhaal want de gewone kredieten zijn nog op een hoog niveau. De doorlopende kredieten lijken lager te worden. Bron: Yardeni

consumer usa

Maar als we alle consumenten kredieten en dus het totaal bezien, dan lopen deze vreemd genoeg nog gewoon op. Zie blauwe lijn.

total oustanding debt

Persoonlijk zeg ik: ga zelf eens een dagje grafieken kijken op een research site die voor iedereen toegankelijk is namelijk Yardeni  en kijk of je daar vrolijk van wordt of toch niet?

We doen er nog twee om u nieuwsgierig te maken en of in mijn beren tunnel te trekken. Allereerst de Credit Card delinquencies (de wanbetalingen) in de VS. We zien deze grafiek ook oplopen. 

 

Credit card  wanbetaling

 

Wat ik ook interessant vind op deze research website is dat je ook de waardering van de S&P 500 kunt bekijken. Je ziet dan welke waardering je nodig hebt om welk niveau in de S&P500 Index als normaal te bestempelen. Bron: Yardeni  

Volgens mij zitten we in het bovenste percentiel en dit zegt wel degelijk iets over de huidige waardering namelijk: Hoog! Het risico van een correctie is dus groot.

sp500 forward earnings

 

Zouden we naar de Nasdaq kijken dan zien we nog hogere waarderingen. Want zelfs met goede cijfers van de chipmakers zijn we pittig gewaardeerd op de beurs.

Nasdaq

Grafieken liegen niet

Bitcoin was ik vorige week al negatief op en het patroon begint zich verder af te tekenen.

Bitcoin

 

In de Candle grafiek hadden we dus mooie signalen. Eigenlijk zit ik nu voor een gokje privé te wachten op niveaus onder de 27.156. Dit zou een short niveau moeten zijn.

Bitcoin kort

Sprekende over hypes

Tesla wil ondanks al het nieuws van de concurrentie van auto’s van Apple, Sony, Chinezen en alle grote auto producenten gewoon hoog hangen. Maar de beren wachten geduldig af.

Tesla

 

Toch nog even

Nu we het over de autosector hebben (ja je zou het niet zeggen maar dat doet Tesla), is het ook goed om de Car loans in de VS nog even te bekijken. Je moet een goede bergbeklimmer zijn om deze grafiek te beslechten. 

Car Loans USA

Dan gooi ik ook nog even de student loans (studieschuld) in de VS er tegen aan. Dit zou de consumptie op langere termijn moeten schade of geloven we dat Sinterklaas ook in de VS bestaat?

student loan

De schulden kunnen helemaal een probleem worden als de rente op gaat lopen. In de VS hebben we in meerdere looptijden verkoopsignalen. Dit zijn de 5jaars Treasury Notes. We zien hoe snel de rente gedaald is na de dip van Maart 2020 in aandelen. Is de consolidatie een lange wimpel die omlaag gaat hangen? Of toch een mooie vlag (upflag)? Voor nu hebben we verkoopsignalen en lijkt de vlag te lang om nog een vlag genoemd te kunnen worden.

5 Year Note USA

Allemaal gekkigheid

Fiat Chrysler, Opel en Peugeot werden Stellantis en kregen een IPO debuut in de VS. Hoewel ik Fiat long had doe ik na dit soort gekkigheid mijn belangen weg. Ook in Ford maakte ik een mooi ritje en ook daar ben ik weg met mijn winst.

Ford

Volkswagen houd ik nog even, maar heeft ook een behoorlijke rit achter de rug dus de Twindicator is het take profit niveau. De Twindicator staat op 163,38 Eur.

Volkswagen

 

 

Gehakt van Intel?

Intel kwam best met mooie cijfers en ook in de NRC van dit weekend stond een positief verhaal maar ik weet het na een mooie rit ook niet meer. Om het leven overzichtelijk  te houden zet ik een stoploss (take profit) op 55,55 USD. Overigens zijn ook zij onlangs gehackt en dat is niet lekker als Tech bedrijf.

Intel Corp

 

Conclusie

Dus ik blijf me verbazen dat een groot deel van de AEX grote gevolgen heeft van Covid19, maar dat de AEX toch omhoog blijft schieten. Ook Brexit was geen probleem. Na eerder elkaar voor rotte vis te hebben uitgemaakt zitten de Britten nu ineens met een probleem om de vis uit te voeren. Dus de realiteit was anders.

Voor de beurs geldt: De accelaratie van de trend is het einde van de beweging…

 

Tot slot.

Een wijze les van een oude beursman: van Winstnemen is nog nooit iemand arm geworden.

En let wel:

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden werd deze gepubliceerd op IEX.nl als De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: