Column: Einde Shutdown

Vorige week hadden we een aantal cijfers die niet heel geweldig waren, we hebben het over de eerste berg bedrijfscijfers van o.a. ASML, INTEL en nog een hele rits die minder dan verwacht waren. Natuurlijk waren er ook bedrijfscijfers die wel mee vielen, maar ook hebben we het over economische cijfers. Zo hadden we IFO cijfers in Duitsland die onder de 100 waren, PMI cijfers in Europa en ook cijfers over de Chinese economie die minder groei laten zien. Kortom; je zou in combinatie met ander nieuws een lagere beurs verwachten, maar die was er nog niet.

Met ander nieuws bedoel ik de Brexit, de handelsoorlog en de Shutdown. Al deze dingen waren vorige week niet opgelost en dus waren al deze zaken ook geen reden tot vreugde. Afgelopen vrijdagavond na de beurs werd het Shutdown probleem na een record periode opgelost. Het is mogelijk tijdelijk, maar de 200 miljoen dollar die er per werkdag niet uitgekeerd werd aan de salarissen voor overheidsmedewerkers kan weer de economie in. Hoewel met een mogelijke Shutdown in de pijplijn gaat zelfs een Amerikaan sparen en zou het dus zomaar kunnen zijn dat een bedrag helemaal de economie niet in gaat. Ook komt Trump niet als winnaar uit de bus en dat kan hem in de China discussie ook hinderen. Kortom of er een positief effect komt deze week na de oplossing is nog even de vraag. Helemaal omdat we eigenlijk vorige week al uitgingen van een oplossing.

De arrestatie van een Trumper

Het oppakken van Stone is geen goed nieuws voor de beurs, want het is geen goed verhaal voor Trump. Zie bericht in het NRC of de Elsevier met meer achtergrond en oordeel zelf of dit nu positief uitgelegd kan worden.

Persoonlijk denk ik dat de beurs weer even klaar is met zijn correctie op de eerdere daling en dus weer kan gaan dalen. Om mijn gevoel te bevestigen kijken we even naar de AEX en wat andere indices.

Aex uit neergaande trend?

De AEX lijkt uit de neergaande trend als je de lijnen uit het boekje trekt. Nu zou dit natuurlijk moeten doen, maar dan zou je ook kunnen zeggen dat het vrijdag de eerste dag was en je meerdere dagen bevestiging moet krijgen. Maandag weten we dus pas meer.

28-1-2019 01

Ook de Duitse DAX is uit zijn korte termijn dalende trend, maar als we iets minder steile lijnen pakken dan zouden we gemakkelijk het tegendeel kunnen beweren. Sowieso is er geen reden tot juichen als je naar meer langere termijnen kijkt.

28-1-2019 02

Een voor mij belangrijke index, zijnde de Dow Jones Transport Index geeft mooi aan wat ik bedoel met correctie op de neergaande trend.

28-1-2019 03

Ook de weekgrafiek geeft een duidelijk beeld.

28-1-2019 04

Ook de Nasdaq bevestigd dit verhaal en laat zien dat we gewoon een correctie op de neergaande trend hebben en dus niet moeten doen alsof we in een bull markt zitten. Optimisten opgepast!

28-1-2019 05

Maar natuurlijk zolang de trends niet hernieuwd dalende zijn, gaan we dus nog maar even spreekwoordelijk vissen en kijken we terug naar wat aandelen tips. Nu komen we met de waarschuwing:

Tips zijn voor de ober

Mijn ING tip doet het nog prima, wellicht dat we rond de 11 wel weerstand gaan zien. Privé geen positie zakelijk wel long. En voor de korte termijn traders is het wellicht een idee om een putje onder de aandelen te nemen of een call te schrijven om zo winst in te locken.

28-1-2019 06

Vrijdag bij BNR Beurswatch tipte ik als saaie aandelen tip: Kon. Olie long en dus kijken we eerst even naar de olieprijs zelf, om zo te begrijpen waarom ik dit deed. De olieprijs mogelijk door Venezuela loopt langzaam maar zeker op en zou technisch gezien gemakkelijk nog verder kunnen stijgen tot boven de 60 USD.

28-1-2019 07

Dus Koop RDSA

Op de Twindicator hebben we ook een koop op RDSA en zeker tot aan de 28 zie ik weinig problemen met dit weduwen en wezen fonds. Privé heb ik geen positie, maar zakelijk voor vermogensbeheer klanten wel long.

28-1-2019 08

Koop puts Reed

Bij BNR deed ik een andere tip om binnenkort mee te doen omlaag. Ik adviseerde de RELX uitoefenprijs 19 DEC 2019 rond 1,60. Het is een aandeel dat nauwelijks gedaald is, maar ik denk dat het wel klaar is met de stijging. Beleggers kunnen gemakkelijk afscheid nemen (winst nemen) en dus als het gaat dalen kan het snel gaan. We hebben bijna een jaar de tijd.

Ahold heeft ook een mega performance achter zich, maar staat nog steeds maar 14 maal de winst en heeft technisch wel koopsignalen. Een korte termijn koop met een stoploss op 22.

28-1-2019 09

ASML geeft ook voor de korte termijn weer een koopsignaal, maar langere termijn is het een ander verhaal. Alleen voor klanten zit ik long.

28-1-2019 10

Intel is een Sell

Het aandeel Intel ging lager op de cijfers en is technisch ook een verkoop. Kortom; een leuk gokje op dit aandeel, maar sowieso ligt de techsector in de VS slecht en kan vermoedelijk binnenkort lager.

28-1-2019 11

TomTom verkoopt en wordt na verdeling opbrengst een verkoop

Je bent wat je doet. Na verkoop van Telematics aan Bridgestone wordt het bedrijf minder gediversifieerd en komt zwaarder in de sector waar het met de grote jongens als Google zit, zie dit bericht. De aandeelhouders krijgen binnenkort deels de opbrengst als een grote uitkering, maar na deze uitkering kan je het bedrijf wat mij betreft afschrijven. Nu al een short in de Twindicator, maar dus niet short in stukken want dan moet je het dividend betalen aan de partij waar jij van leent.

28-1-2019 12

Daimler nog een koop, maar wellicht ook hier een call schrijven? Als je geduld hebt kan er nog veel meer bij. Maar ik ben eigenlijk van de The Hit and Run… toch was er goed nieuws over een samenwerking met BMW.

28-1-2019 13

Als pair trade nog steeds leuk tegenover Daimler long een Tesla Short positie. Voor de rest weinig nieuws anders dan vorige week. Hoewel wat ook opvallend nieuws was, was dat Apple ook minder investeert in de autoplannen.

28-1-2019 14

GE tip was oké oladiejee

Vrijdag goed nieuws in de verkoop van onderdelen. De Wabtec deal levert meer cash op dan gedacht en ook verkoop van Baker Hughes gaat prima. Kortom; gewoon blijven zitten.

28-1-2019 15

Johnson & Johnson een short

Heath care aandeel Johnson and Johnson is door het talkpoeder schandaal voor mij al een tijdje een short. Technisch kregen we officieel weer verkoopsignalen in december rond de 145. De Twindicator ligt op dit moment op 133,36 USD, maar of we onze winst uit de short moeten gaan nemen? Ik ben klaar voor een grotere rit omlaag.

28-1-2019 16 Dat idee komt uit de week grafiek.

28-1-2019 17

Procter and Gamble is voor mij ook een short idee. Wel zou ik het doen met een put optie long voor het geval het mis gaat.

28-1-2019 18

De maand grafiek geeft aan dat dit aandeel het wel heel goed gedaan heeft.

28-1-2019 19

Normaal ben ik best een fan van defensieve aandelen, maar mogelijk door handelsoorlog en de Shutdown toch niet even iets minder enthousiast voor de toekomst. Kortom; we zoeken voor de komende daling naar leuke aandelen waar we een ritje omlaag zouden kunnen maken.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: