Column: Einde van de zomer

Het weer is minder mooi dan een aantal weken gelden en ook op de beurs is het guurder geworden, iets wat we al een tijd niet meer hebben gezien. We hebben namelijk weer beweging (volatility), deze wordt veroorzaakt door een manisch depressieve reactie op het nieuws rond de trade war. Iedere spreekwoordelijke scheet wordt geanalyseerd en de optimisten blijven tegen beter weten in geloven in een top deal voor de Amerikanen. Ook wordt negatief nieuws over de trade war stelselmatig genegeerd, want Trumps uitspraken over Huawei kun je niet echt opbouwende kritiek noemen. Sowieso wordt Trump steeds minder populair. Het lachende optreden bij de slachtoffers van de schietincidenten was niet tactisch richting de slachtoffers en meer een bewijs van ongeschiktheid. Daarmee wordt zijn herverkiezing ook weer iets minder zeker en elke verandering of onzekerheid is niet goed voor de beurs in deze fase. Nu vinden wij als actieve beleggers dit niet erg en hebben onze portefeuilles beschermd.

Sprekende over onzekerheid

Italië weer een nieuwe regering, Boris in de UK ook meer richting een no deal en de olieprijs wordt door leveringen van Iran naar China alsmede de strubbelingen in de Golf ook heen en weer gegooid. Per saldo hebben we in de olie verkoopsignalen.

12-8-2019 01

Jetzt geht es los!

De Duitse economie draait al tijden niet goed, het product- en producentenvertrouwen loopt al een tijd terug. In de NRC van vrijdag een heel verhaal met de alleszeggende titel: Duitsland in nood. In de DAX hebben we al langer verkoopsignalen en na het tijdelijke herstel hou ik persoonlijk rekening met een grotere correctie.

12-8-2019 02

De EB indicator heeft weer mooi een verkoop signaal gegeven en dat is na een soort van consolidatie meestal een langere termijn signaal.

12-8-2019 03

De AEX kan best wat gaten vullen en nog een keer terug gaan naar de Twindicatorlijn, maar de trend is voorlopig lager. Dus bescherming is een noodzaak.

12-8-2019 04

De Dow Jones heeft in de EB indicator een verkoop en we komen nu tegen de 10-daags exponentieel aan.

12-8-2019 05

De Dow Jones heeft verkoopsignalen ook in de Twindicator.

12-8-2019 06

De Nasdaq index is ook nog steeds een verkoop volgens de Twindicator.

12-8-2019 07

Rente onder nul is flauwekul

We doen nu of het prima is om een overheid te financieren onder de nul. Maar het is natuurlijk  heel bizar en omdat er geen alternatief is voor de pensioenfondsen die door vergrijzing niet speculatief mogen beleggen en dus negatieve rente obligaties gaan kopen van “veilige landen”. Nee, daar krijgen we geen problemen mee. Het idee is normaal dat spaarders (beleggers in obligaties) rente krijgen deze consumeren of uitkeren en de hoofdsom zo veel mogelijk in takt houden. Mooi voorbeeld uit de NRC van 7 augustus, in het stuk zeven winnaars en verliezer van de historisch lage rente “Wie in de jaren negentig  2 miljoen gulden op de bank zette kreeg 90.000 gulden rente.’’ Een bedrag waar je prima van kon leven. Maar wie nu 2 miljoen Euro (wat dus meer dan 2 maal plus tien procent zo veel is) krijgt op de ING bonus rekening 1.000 euro, waar je dus niet al te veel mee kan. Maar als je geen rente krijgt, maar zelfs moet betalen wordt het natuurlijk nog veel dramatischer. Dan heb je die consumptie niet van die spaarder dus niet en dit schaad je economie.

Voor de rest maakt iedereen zich druk over de rente marge bij hypotheken, maar kijkt helemaal niemand naar de rente die je moet betalen als je rood staat? Die is nog steeds rond de ACHT! Ja log maar eens in bij je bank dus op je spaarrekening krijg je niks maar als je dan even een dag debet staat op je betaal rekening dan is het kassa voor de bank. Als je de particulier en de kleine zelfstandige echt wil helpen dan moet die rente omlaag. Omdat veel grote bedrijven laat betalen moeten kleine zelfstandigen veel bedragen voor financieren en komen dus rood…

De Zwitsers zijn in Europa koning negatieve rente en hoe blij ben je als je om belastingredenen naar Zwitserland vertrokken bent en nu ineens geld toe moet geven? De Zwitserse beurs in net als de DAX en de AEX een short.

12-8-2019 08

High Yield funds

Als de rente negatief is dan zijn zelfs zeer speculatieve leningen een alternatief. Maar als we bijv. Het Blackrock Corp USD High Yield bekijken dan zien we op korte termijn reeds een verkoopsignaal.

12-8-2019 09

Uitzoomen naar een heel lange termijn geeft nog geen verkoopsignaal, maar we zijn er wel heel dicht in de buurt.

12-8-2019 10

IShare boxx High yield ETF geeft een soort gelijk verhaal. Dus het is niet een specifiek fonds verhaal, maar een hele groep leningen.

12-8-2019 11

Uitzoomen bij de IShares geeft ook mooi aan wat er kan gebeuren als we terug gaan naar bijv 2008…

12-8-2019 12

Amazon ons Kanariepietje

Een tijdje geleden noemde ik Amazon als mijn kanarie in de kolenmijn, we hebben nu een tijdje verkoopsignalen en als de pullback klaar is kan er een nieuwe rit omlaag beginnen.

12-8-2019 13

Uber groter verlies

Afgelopen week kwam Uber met cijfers een record verlies. Ja, je zou denken als je geen taxi’s of andere assets op je balans zou hebben en je gevestigd bent in een belasting luilekkerland, dat je niet enorme verliezen kan maken….

Technisch ook nog steeds verkoopsignalen, even leek de gekte toe te slaan maar na de consolidatie kunnen we volgens mij verder omlaag.

12-8-2019 14

Kraft Heinz ging even door het putje en ging onder de vorige low. Nu is een nieuwe manager vaak iemand die eerst afschrijft alvorens hij weer succes gaat maken, maar of dit deze keer ook het geval is? Technisch is het een drama.

12-8-2019 15

Zoomen we even in dan zie je dat we hernieuwde verkoopsignalen hebben. Deze werkten eerder briljant…

12-8-2019 16

Walt Disney is technisch ook weer een verkoopsignaal. Fundamenteel zien de analisten wat eenmalige zaken die de cijfers slecht maakte, maar ik ben toch meer de volger van de grafiek kijkende naar de rest van de markt.

12-8-2019 17Vastgoed is vast goed?

Beleggers die ergens rendement willen halen gaan tegenwoordig vaak naar vastgoedfondsen. Helaas zijn de beleggingen waar ze inzitten illiquide, maar nog belangrijker het is niet allemaal goud dat er blinkt. Neem Intu Properties die zijn in nog geen 15 jaar met dalende rente en stijgende huurprijzen en stijgende prijzen van panden van zeg even 14 naar 0,36 gegaan.

12-8-2019 18

Even focus

Afgelopen week hadden we zelf een versnelling terwijl men nu kantoren om gaat bouwen naar huizen, etc. en andere stappen gaat zetten om de trend te draaien. Het lijkt een beetje too little, too late en ik heb geen goede ervaringen met vallende messen te vangen.

12-8-2019 19

Onze eigen Wereldhave heb ik dat ook geprobeerd, maar is niet echt lekker bevallen. Kijkende naar de boekwaarde van dit fonds durf ik wel een hernieuwd gokje te wagen, maar let wel het is een gokje.

12-8-2019 20

Goud als opslagmiddel

Goud is, zoals verwacht, opgelopen en zolang de rente negatief is zien we meer een meer beleggers die geld stoppen in goud. Technisch kunnen we nu we na een consolidatie fase omhoog geschoten zijn nog verder omhoog.

12-8-2019 21

Deflatie is goed voor goud.

 

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: