Column: Eindelijk berentijd?

Het klimaat op de beurs is eindelijk net als buiten een beetje winters geworden. Ik was al een tijdje de spreekwoordelijke ‘roepende in de woestijn’ en een hele generatie heeft al geen echte correctie meegemaakt. Kortom; als je daar wel op speculeert, dan was dat even pijnlijk. Maar eindelijk hebben we weer verkoopsignalen in de diverse indices. Even een kleine bloemlezing:

De AEX heeft verkoopsignalen gegeven en zou nu eindelijk kunnen doorzetten.

5-2-2018 01

Ook de Duitse Dax index heeft serieuze verkoopsignalen laten zien en daarmee kregen de uitgemergelde beren weer even eten.

5-2-2018 02

De vergelijking tussen aandelen en de Bitcoin is snel gemaakt en dus is het ook wel even leuk om naar de Tracker op de Bitcoin te kijken.

5-2-2018 03

Afgezien van de Bitcoin die ik eerder vergeleek met de Tulpenbol-manie in het kwadraat, hebben we op de beurzen in Europa valuta-tegenwind, maar nog veel belangrijker we hebben ook rente-tegenwind.

Help de rente loopt op

Als we naar de Bunds kijken dan zien we al langer dat deze hard wegzakken, obligaties worden dus minder waard. Dit is pijnlijk voor de pensioenen, maar ook voor de ECB die een hoop bonds op de boeken heeft en deze toch ook reëel moet gaan waarderen. Ik wil de politiek wel horen als we de eerste afschrijvingen nemen.

5-2-2018 04

 Help de vol loopt op en is verdubbeld

Iets wat deze keer anders is dan de vorige kleine correcties, dat is dat de volatility eindelijk een beetje normaal aan het worden is. Maar veel partijen zitten juist volatility short omdat deze alleen maar omlaag leken te kunnen. Een beweging van 8 naar 16 is een verdubbeling en is ondanks dat we nu eindelijk op een normaal niveau staan dat normaal is, was het ongetwijfeld voor vele een pijnlijk verhaal. Nu de markt wat beweegt zou de Vol nog veel verder omhoog moeten. Pas dus op met Straddle’s short.

5-2-2018 05

De Dow Jones is een beetje een vreemde eend in de bijt, want die heeft ondanks de daling nog geen verkoopsignaal in de Twindicator gegeven.

5-2-2018 06

De Nasdaq Composite heeft dit wel. We hebben dus officiële verkoopsignalen.

5-2-2018 07

Ook de small en Midkap index in de VS de Russell2000 heeft verkoopsignalen.

5-2-2018 08

En zelfs de Sp500 heeft een heel mooi verkoopsignaal.

5-2-2018 09

Zelfs de Biotech index staat op het punt om een verkoopsignaal te geven.

5-2-2018 10

Het kan altijd weer goedkoper

De beurzen zijn dus aan het corrigeren, maar persoonlijk vond ik Wereldhave een mooi bedrijf en vond het dividendrendement interessant. Nu ben ik alles behalve een vastgoed-fan, maar na de cijfers van vrijdag ging één van mijn weinige longs toch nog even door het spreekwoordelijke ijs. Nu is het dividend rendement door de daling gestegen, maar serieus ik koop bij op deze niveaus en we gaan het zien.

5-2-2018 11

Totale gekte

Amazon kwam met cijfers waarin ze geen rekening houden met huurkosten. Ze gooien een megalomaan hoofdkantoor er tegenaan en hebben mega veel opslagruimtes en dan vinden ze dat dit niks kost aan winst. Voor normale bedrijven is opslagruimte en hoofdkantoor wel een kostenpost, maar Amazon verzon een nieuwe winst definitie en niemand valt erover?

Nou waren er wellicht toch wat meer die zich aan dit bedrijf irriteerden, want uiteindelijk was het slot toch lager dan de opening na de cijfers.

5-2-2018 12

Ook Facebook lijkt in de grafiek een draai te maken, maar op officiële signalen moeten we nog even wachten.

5-2-2018 13

Om dan toch nog een Faang-aandeel te bekijken; ook Netflix geeft in de grafiek een draai omlaag. Toch is het veiligheidshalve ook hier beter om te wachten op het officiële signaal.

5-2-2018 14

Om dan toch nog een peperduur aandeel te pakken: Tesla. Deze geeft nog geen short signaal in mijn technische indicatoren.

5-2-2018 15

Per saldo blijft het een heel moeilijke markt, de indicatoren geven een sell, maar we staan ook al oversold. Toch is het goed te weten dat in echte correcties de markten juist vanuit een oversold  zo doorzakken naar echt lagere niveaus.

Werk daarom met spreads en turbo’s en wees in deze fase voorzichtig met futures.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: