Column: Eindelijk echt lente in 2020?

De ambtenaren gaan de terrassen weer opendoen en iedereen is als een koe die weer de wei in mag na een jaar in de stal. Op maandag 1 juni 2020 om 12.00 is het zover, zo hebben  de ambtenaren besloten. Wellicht leest u deze column na de opening van de terrassen dus na maandag en dan moet voor u eigenlijk alles in het de verleden tijd geschreven worden…. Maar het ging niet speciaal om de nieuwswaarde van het event, maar wel over de macht van ambtenaren op de economie. Dus hoe ambtenaren en politici denken bepaalt onze economie zeer direct. Want waarom gingen we niet om maandag 8.00u? of om 8.30u open? Waarom niet reeds op zaterdag? Waarom niet eerst Groningen en dan pas Amsterdam? Waarom werd er niet gecorrigeerd met de omringende landen? België gaat later, Duitsland was al open. Waar is het de eenheid in Europa gebleven? Het Europa dat zich overal mee bemoeit, maar als het er op aankomt er niet is. Ja, het Europa is er wel om te zeuren over geld en ook dat zou niet nodig moeten zijn, want ook daar zouden technocraten uit Europa gewoon al lang over moeten hebben beslist . 

Het sluiten van de horeca in Nederland ging hals over kop, voorraden moesten weggegooid, personeel afgebeld, etc.,etc. en dus een enorme strop voor vrijwel elke ondernemer. Het gebeurde allemaal in een paniekerige sfeer, alsof de regering verrast was door het virus en er geen WHO of Europa bestaat. Terwijl ik, als eenvoudige Beursman, in mijn columns er al weken over schreef.  Om de heer L. van Gaal de quoten: “ben ik nou zo slim of zijn zij zo dom?”

Waarom zo lang over de horeca?

Zoals A. Kostolany altijd zei:  “de economie is te belangrijk om het aan de economen over te laten”. Zo is de horeca extreem belangrijk en te belangrijk om het aan ambtenaren over te laten die nog nooit een dag te laat zijn betaald en nog nooit een risico gelopen hebben. Het belang van de horeca is er zowel direct als indirect. Direct is wel duidelijk, maar indirect mogelijk niet. Daarom even een voorbeeld: een museumbezoek (Bioscoop, theater, etc.) in een stad en daarna weer naar huis is niet echt leuk en zal men zeker niet doen zonder de combinatie van horeca. Dus eerst een kopje koffie op een terras en na afloop een drankje, dat maakt het wel leuk. Dit geldt ook voor winkels en andere activiteiten. Daarnaast voorzien cafés en restaurants in een toiletbehoefte. Het is toch bizar dat we daar in corona tijd waarbij we meerdere keren onze handen moeten wassen een tekort hebben aan toiletten. Als je na een lange autorit niet bij een wegrestaurant mag stoppen om te plassen als oude man is dat vervelend en een reden om niet te reizen. Helemaal wordt het een probleem op een camping als je daar pa na 15 juni mag toiletteren. Het feit dat je nergens kan toiletteren is meer een gezondheidsprobleem (hygiëne) dan de kwaal (corona). Je mag wel in een trein, bus, metro, naast elkaar maar je mag niet met een monddoekje naar het toilet.

Je wordt er moe van?

Persoonlijk ben ik een beetje corona moe. Als je bijvoorbeeld een plaatselijke theewinkel inloopt en de verkoopster paniekerig voor je springt als je met je dochter binnenkomt en direct weer naar buiten moet. De verkoopster doet dit met een paniek omdat ze bang is bekeurd te worden door een BOA en dit allemaal omdat er in de hoek nog een andere klant stond te praten en jij die over het hoofd hebt gezien. Met zoveel stress bij de mensen, zou je het liefst direct weer naar huis gaan omdat het allemaal onbegrijpelijk is. Op een terras mag je met je met naasten zoals gezin en familie bij elkaar zitten, maar in een winkel moet je apart blijven. En dan heb ik het nog niet eens over de verschillen per stad, land, etc.

Deze bijeenkomsten geven grote stress, ingegeven door de overheid die ook zijn personeel nog gewoon laat thuiswerken en dat heeft grote economische gevolgen. In mijn vrienden- en kennissen kring zijn er veel mensen die geen vliegvakantie meer durven te plannen. Trein, auto of bus (met afstanden) durft men wel, maar op gehokt in een vliegtuig durven we niet. Ook durft men geen andere massa activiteiten te plannen, dus met zijn allen in een grote stad durven we niet. Alleen al de angst voor andere mensen en ook angst voor het virus, gaat grote effecten hebben op een toch al een slecht toeristenseizoen. Je zou zeggen dat een zo belangrijke sector ook grote effecten op de economie en beurs zou moeten hebben.

Op naar de 200.000

Trump riep na eerdere ontkenningen van het virusgevaar, dat er minimaal 250.000 Amerikanen zouden overlijden aan het virus. Daarna hoopte die frequent dat het bij 60 tot 65,000 wel ophield.  Het gevolg is dat de huidige 105.000 doden in de VS ineens toch eigenlijk wel wat meevallen. Zo gaat het ook met de werkloosheidcijfers en andere economische cijfers. De verwachtingen zijn zo extreem dat daarna alles meevalt. Deze komende week krijgen we, naar verwachting, een 20 procent werkloosheid te horen, historisch “off the chart” (nog nooit in de geschiedenis zo snel gebeurd). Dus als we dan 19,8 procent voorbij zien komen, valt het mogelijk allemaal weer mee en reageren we mogelijk niet.

Maar als iemand denkt dat de huidige rellen in de VS, alleen maar te maken hebben met een door te politie gedode zwarte man dan denk ik dat je het mis hebt. Het is juist de werkloosheid en het verschil tussen arm en rijk dat deze situatie creëert. De schandalige dood door de politie was slechts een spreekwoordelijke vonk die het vuur deed oplaaien. Wellicht heeft u er overheen gelezen maar de topman van Tesla krijgt een eerste bonus deel van 770 miljoen dollar omdat hij de koers omhoog heeft gezwetst en Tesla gedurende zes maanden boven 100 miljard beurswaarde stond. Maar hoeveel invloed heeft hij hier als persoon op? En wat zegt een beurskoers over de winstgevendheid en de soliditeit van het bedrijf? En los ervan is een eerste deel van 770 miljoen (met een kans op 55 mrd dollar bonus) niet wat veel als we weten dat arbeiders in de VS nog geen duizend dollar per maand krijgen. Ja, het bonus plan is eerder goedgekeurd door de aandeelhouders maar als Musk in zijn eentje al meer dan 20 procent heeft…

 

Volgende week 20 procent werklozen

Sprekende over 20 procent. Hoe zit het in de VS ook al weer? Als de werkloosheid langer duurt dan 15 weken hebben de Amerikanen het zo geregeld dat je anders meedoet in de tellingen, maar zo ver is het nog niet in de corona tijd. Om te weten hoe de statistieken werken en hoe hoog de werkloosheid echt is is het goed naar alle U cijfers (dus U1 tot U6) te kijken.

We quoten even Wikipedia/Unemployment (zonder een paar taal fouten): 

Het Bureau of Labor Statistics berekent ook zes plaatsvervangende maatregelen van de werkloosheid, U1 door middel van U6, die verschillende aspecten van de werkloosheid te meten:

  • U1: Percentage van de beroepsbevolking werkloos 15 weken of langer.
  • U2: Aandeel van de arbeidskrachten die hun baan verloren of voltooide tijdelijk werk.
  • U3: De officiële werkloosheid volgens de ILO- definitie optreedt wanneer mensen zonder werk en ze hebben actief gezocht naar werk in de afgelopen vier weken.
  • U4: U3 + “ontmoedigde werknemers”, of degenen die zijn gestopt met het zoeken naar werk, omdat de huidige economische omstandigheden maken dat ze geloven dat er geen werk is voor hen.
  • U5: U4 + andere “marginaal verbonden werknemers”, of “losjes verbonden werknemers”, of degenen die “graag”  in staat zijn  om te werken, maar hebben niet gekeken voor het werk onlangs.
  • U6: U5 + Part-time werknemers die willen full-time te werken, maar kan niet vanwege economische redenen (gebrek aan werkgelegenheid).

Opmerking: “Marginaal bevestigd werknemers” worden toegevoegd aan de totale beroepsbevolking voor werkloosheid berekening voor U4, U5 en U6. De BLS een herziening van de CPS in 1994 en bij de veranderingen die de maatregel die de officiële werkloosheidscijfer werd omgedoopt tot U3 in plaats van U5. In 2013, Representative Hunter voorgesteld dat het Bureau of Labor Statistics gebruik maken van de U5 tarief in plaats van de huidige U3 tarief.

Statistieken voor de Amerikaanse economie als geheel verbergen veel verschillen tussen groepen. Bijvoorbeeld, in januari 2008 US was de werkloosheid 4,4% voor volwassen mannen, 4,2% voor volwassen vrouwen, 4,4% voor Kaukasiërs, 6,3% voor de Iberiërs of Latino’s (Hispanics), 9,2% voor Afro-Amerikanen (African Americans), 3,2% voor de Aziatische Amerikanen, en 18,0% voor tieners. Ook zou de Amerikaanse werkloosheid ten minste 2% hoger zijn indien gevangenen in een gevangenis (in de cel) mee werden geteld.

unquote

Op dit moment bij ligt het werkloosheidspercentage bij de minderheden in de VS weer net als in 2008 hoger dan gemiddeld. Zo zijn in de april cijfers bijna 36 procent van de Hispanics en de Latino’s werkloos. Bijna 17 procent van African Americans werkloos en dat tegenover 15 procent van de witte Amerikanen. In de mei cijfers zal dit dus hoger liggen en komende week gaan we zien hoeveel. Ook gaan we zien of dit effect heeft op de aandelenkoersen.

Sp500

Het grote plaatje

De Nasdaq is gewoon heel positief geweest, omdat er veel liquiditeit was en de beleggers dachten dat deze sector geen corona impact heeft. Natuurlijk klopt dit niet, maar dat gaan we de komende tijd pas zien.

  Nasdaq Composite Index

De Wilshire 5000 (een zeer brede Amerikaanse index) maand grafiek kan gemakkelijk een pullback en dus negatief patroon zijn, maar eerlijkheidshalve zou je het lijntje iets kunnen verschuiven en dan zou je wel degelijk weer terug in de trend zijn en een positief plaatje zien in de lange maand grafiek. Oké als het maar een maand is, dan er negatief gezien nog steeds niets aan de hand voor de beren. Maar als we ook de maand Twindicator slechten dan wordt het moeilijk negatief te blijven. Zo ver is het nog niet en kijkende naar de economie en de spanningen met China zou je gemakkelijk negatief kunnen zijn en blijven.

  Wilshire5000

Het perfecte plaatje

De dollar is zwakker en technisch is er iets belangrijks gebeurd. Het boek van de val van de Dollar kan eindelijk weer uit de “weggegooid” papierbak gevist worden.

  EUR/DOLLAR

Japan (Topix500)  ondanks alle steun van de centrale bank waar aandelen en alles wat los en vast zit opgekocht wordt…. gewoon zwak. Het is het schoolvoorbeeld dat we niet moeten geloven in het sprookje van de centrale banken. De grafieken liegen niet. We hebben al jaren verkoopsignalen en die zijn eind vorig jaar alleen maar bevestigd. Dus daar houden we ons gewoon aan.

  Topix 500 Japan

De AEX maandgrafiek geeft een wonderbaarlijk herstel, we zijn zelfs weer boven de weerstand-steunlijn. Natuurlijk kan het nog steeds een soort pull back worden en dus toch weer omlaag draaien. In dit licht is het ook goed te zien wat een enorme volatiliteit er is. Van 630 naar 400 en weer naar de 535 in een zeer korte tijd. Volatility geeft een top of een bodem aan.

  AEX Index maand

Voor de korte termijn zitten we tegen de 538 weerstand aan in de AEX. Gezien de economische situatie zou je verwachten dat we voorlopig niet verder doorgaan. Maar ik vergroot pas weer shorts en bescherming onder de Twindicator lijn en dus pas richting 510. 

  AEX Index kort (dag)

Ook de DAX staat technisch op een belangrijk punt. Gaan we verder omhoog dan is ook daar ineens heel veel ruimte. Ook hier zou je economisch niet verwachten dat we nog verder doorschieten. Maar alles is mogelijk. De Twindicator met nieuwe shorts ligt pas op 11.179 punten.

  Duitse DAX Index

Tot slot ‘bemoedigende’ woorden van een oude beer:

Uiteindelijk hebben we zo veel schuld gecreëerd, dat de staatsschulden of afbetaald worden met waardeloos geld (Inflatie), of de schuld wordt niet afbetaald en we gaan dus faillissementen van landen zien (Deflatie) en dan krijgen we in beide scenario’s het falen van het monetaire systeem. Wanneer je alle schuld wel gewoon zou afbetalen is er geen geld meer in circulatie en stort ook de economie in elkaar door gebrek aan liquiditeit. Door de lage rente lijkt het op de lopende rekening allemaal geen probleem omdat de boekhouding alleen kijkt naar hoeveel rente en aflossing er betaald moet worden en eigenlijk niet kijkt naar de totale schuld.

– Geschreven op persoonlijke titel door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: