Eindelijk lijstjestijd 2025
Deze column is volledig op persoonlijke titel en is mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (DMA Europe BV). Deze publicatie is dan ook louter alleen de professionele persoonlijke mening van Cees Smit (ook wel Frank van Dongen) en wordt als gedachte (visie) door hem gedeeld aan ervaren beurshandelaren (ervaren beleggers). Deze mening wordt ook als basis voor strategie toegepast in de Today’s Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). De column wordt geproduceerd in het weekend (21 en 22 december) en publicatiedatum: maandag 23 december 2024.
We zitten in de dagen voor de kerst en het is dus lijstjestijd en dan doel ik niet op een verlanglijst van wat voor Kerstcadeaus je zou willen, maar natuurlijk op de jaarlijkse tiplijst van de favorieten aandelen voor volgend jaar van de beursexperts. Dit geeft natuurlijk een leuke inkijk in de beursexpert zijn/haar toekomstvisie, creativiteit, professionaliteit en vooral originaliteit (dus niet na papagaaien).
Tips zijn er voor de obers…
Nu is dit lijstjesgebeuren als actieve beheerder aan een kant ook best een onzinnige exercitie. Dit omdat je natuurlijk nooit weet of je een aandeel exact van 1 januari tot einde jaar in je portefeuille houdt en hoe het zich ontwikkelt gedurende het jaar. Immers als een aandeel dat in een korte tijd 100 procent stijgt, zou waarschijnlijk in echt actief beheer gewoon heel of deels verkocht moeten worden. Ook als een aandeel dramatisch daalt, (door onverwacht slecht nieuws, veranderde marktomstandigheden, politieke situatie, etc. en/of je er gewoon geen vertrouwen meer zou hebben, zou dit consequenties moeten hebben voor de positie in je aandeel. Een jaar stil zitten is een onzinnig iets. Echter het is nog gekker; omdat je als belegger nooit een portefeuille moet maken van slechts drie aandelen. Want dan heb je een dusdanig groot concentratie risico in je portefeuille dat een professional dit nooit zou kunnen en moeten adviseren. Maar dit gezegd hebbende doen we ieder jaar weer mee.
Sprekende over profs
Nu noemde ik in de eerste alinea de toekomstvisie en creativiteit, maar een mooi voorbeeld dat dit ook niet altijd goed hoeft uit te pakken; had je naar aanleiding van de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de klimaatveranderingen in de wereld je ideeën gericht op de energie transitie en elektrificatie, dan had je naar alle waarschijnlijkheid zwaar negatieve rendementen behaald in 2024 (denk bijv. maar aan aandelen zoals Alfen YTD min 80%, Vestas YTD min 55%, etc.)
Ook als je in had gezet op de chip industrie in het algemeen, had je gemakkelijk matige of negatieve rendementen kunnen behalen (bijv. BESI YTD min 4%, ASML YTD slechts plus 3%, Intel YTD min 60%, AMD min 14%). Maar ook farmaceut en afslanklieveling; Nova Nordisk had gekozen… dit aandeel staat voor het jaar min 15,5% en het jaar is nog niet om…
Nu zou ik gemakkelijk nog honderden voorbeelden kunnen geven van mooie bedrijven, met mooie producten en een mooi thema maar toch negatieve rendementen voor het jaar.
Magnificent seven, zijn een stel cowboy’s
De 7 Big Tech fondsen in de VS hebben het wel heel goed gedaan in 2024 (AMZN YTD plus 50%, Apple YTD plus 37%, Meta YTD plus 69%, GOOG YTD plus 38%, Nvidia YTD plus 180%, Microsoft YTD plus 18%, Tesla YTD 70%). Deze 7 grote hebben de indices in de VS omhoog gezet en daarmee ook de andere bijv. Europese indices mee omhoog getrokken, al was het alleen al met goed sentiment te geven. Indexbeleggen was daarmee zeer lucratief. Hopelijk kom ik voor het einde jaar nog een keer toe om langs de Magnifieke 7 te lopen om mijn voorspelling te onderbouwen dat dit niet door kan blijven gaan en dat dit soort aandelen ook gemakkelijk een index omlaag kunnen sleuren.
Rente is bepalend voor aandelen
We hadden de afgelopen week, conform de markt verwachting, een kwartje rente verlaging in de VS gezien en daarna werd men wel een beetje wakker voor 2025. Want hoeveel verlagingen zijn er dan nog mogelijk? 1 a 2? Dus ondanks deze rentestap (of juist door de stap), steeg de marktrente in obligaties gedurende de week (zoals eigenlijk ook de week daarvoor). Alleen de inflatiecijfers in de VS van (afgelopen) vrijdag, gaven even een tijdelijke verlichting aan de stijgende rente. Maar iets wat ook door de rentebeweging heen speelt is de mogelijke shutdown (sluiten) van de Amerikaanse overheid.
AEX daling te laat en te weinig
Nu had ik ondanks dat we begin december een koopsignaal kregen in de Twindicator toch nog december put opties onder de portefeuille. Dit enerzijds omdat ik de 200daags gemiddelde zag als een onoverbrugbare weerstand en anderzijds dat ik meer reactie op de beurzen had verwacht op de gekkigheid van Trump. Hij roept van alles over handelsoorlogen en echte oorlogen. Maar hoewel de AEX weer onder de Twindicator viel en inderdaad de 200daagslijn niet had weten te slechten, was de daling te laat en te weinig om mijn oude puts weer tot leven te brengen. De vraag is of we nu naar januari of februari moeten rollen en wanneer? Februari lijkt gezien de officiële start van Trump op de 20 januari het beste en om timing te vergeten zou ik pleiten voor een put prijs-spread.
Bewering in de Tech
Ondanks dat, of wellicht juist doordat de Tech het heel goed gedaan heeft dit jaar, had het in mijn ogen (average to the mean theorie) gemakkelijk kunnen corrigeren. Zeker gezien de oplopende rente. We hadden dan ook ineens zomaar verkoopsignalen in de Nasdaq Composite index.
Gek van statistiek
Amerikanen houden alle data bij en zijn gek op statistieken zo was de Dow Jones Industrial index voor vrijdag al meer dan tien dagen lager gesloten en dat was in vele tientallen jaren niet meer voorgekomen. De future op de Dow had een licht ander beeld. Maar lang verhaal kort we staan gewoon onder de Twindicator.
In willekeurige volgorde, de tips
Kooptip 1: Intel
Terwijl de SOX Index (chipbedrijven), dit jaar door een paar bedrijven YTD 18% is opgelopen staat Intel dus op een koersverlies van 60%. Het bedrijf is druk in reorganisatie en sloot bijv. vier fabrieken in Israël (25 miljard USD). Daarnaast zet Intel weer grote stappen in de productie van de Ai datacenterchip (waar lieveling Nvidia nu dominant is). De concurrentie kondigt zich aan en dus oogt de keuze voor Intel meer als contrair of een poging tot bodemvissen. Het is een sterk merk. Door uitrol wan Windows 11 kan er ook meer vraag komen naar PC’s.
En Intel kan profiteren van het ‘Buy American’-beleid van Donald Trump, want het heeft veel geïnvesteerd in chipfabrieken o.a. in de Verenigde Staten. Vergeet ook niet hun belang in Mobileye in de trend van zelfrijdende auto’s en de afsplitsing van de Foundry activiteiten.
Kooptip 2: Stellantis
Vorig jaar had ik Porsche911 als tip. Nu ondanks de problemen in de Automotivesector, is de keuze voor autofabrikant Stellantis (met merken als Fiat, Abarth, Maserati, Alfa Romeo, Peugeot, RAM Chrysler, Dodge, etc. ). De koers is dit jaar met ruim 40% omlaag gegaan. Stellantis is extreem hard afgestraft. Het heeft een lage koers/winstverhouding en op basis van uitgekeerde dividenden een erg hoog rendement. Natuurlijk blijft het de vraag of dat zo blijft. De dip lijkt wel zo’n beetje achter de rug. Stellantis is een grote speler in de automarkt en is ook breed actief. Het concern produceert brandstofauto’s en elektrische auto’s, maar bijv. ook elektrische bestelbusjes. Het kan dus van ontwikkelingen in de VS en in Europa profiteren.
De elektrificatie in de Europese automobiel sector zorgt ervoor dat het productproces efficiënter kan worden dan vroeger. Voorheen moest een autofabrikant verschillende motoren (1,8 liter, 2.0 liter, 4 en 5 cilinders, verschillende kleppen, etc. etc.) maken, voor verschillende autotypes en verschillende landen. Nu kunnen ze allerlei verschillende hippe karretjes produceren op één onderstel en 1 motor. Alleen de formaten van het onderstel en de accupakketten moeten ze eventueel aanpassen.
Nu het zo slecht gaat en er mogelijk een handels oorlog met de VS dreigt in Europa, kunnen er allerlei maatregelen genomen worden om het elektrisch rijden aan te moedigen. Overigens is Stellantis ook Amerikaans met bijv. RAM Trucks en Dodge, dit zijn echte Trumpcars.
Kooptip 3: Just Eat Takeaway
Ook voor Just Eat Takeaway liefhebbers was 2024 een slecht beleggingsjaar, ondanks de opleving na de aangekondigde verkoop van de Amerikaanse dochter Grubhub. Na het afscheid van Grubhub is de situatie aanmerkelijk verbeterd. Er is nu een grote ‘Bleeder’ weg. De maaltijdbezorger kan nu werken aan de langere termijn. Het profiteert van zijn sterke concurrentiepositie in vele markten. Het is een winner-takes-all-markt.
Ken je technische klassiekers, na een super nova een Novo
Novo-Nordisk maakte vorige week een duik op een paar nieuws berichten. Maar het gaat mij meer om het technisch platje waar ik dit jaar meerdere keren in columns en Tweets op gewezen heb.
Hetzelfde laken een pak?
Nvidia heeft een zelfde soort negatief technisch patroon, een H&S patroon, Dus los wat je fundamenteel van dit aandeel vindt, het verkoopsignaal in de Twindicator in combinatie met de Hoofd Schouder is iets om goed te beseffen.
Tot slot:
Rest me iedereen een goede kerstdagen te wensen, uitgaande dat ik volgende week ook nog met een column uitkom. Anders ook alvast goede jaarwisseling.
En als Bonus, de Bitcoin.
100K was mijn koersdoel op basis van eerder technisch vlagpatroon. We zijn iets doorgeschoten boven de 100K maar daarna gingen we in de verwachte correctiefase. Let hierbij op dat je niet onder de Twindicator, zijnde 94.200 USD mogen gaan, want gaan we eronder dan moet je maken dat je weg komt en hebben we een lange termijn verkoopsignaal.
Resume: De komende weken is er weinig of geen liquiditeit en dus zijn er grote bewegingen mogelijk. In Nederland kan er nog een soort TAX verkopen plaats vinden. Maar los hiervan is de rente opgelopen en zijn de technische patronen veelal negatief.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere beleggingswebsites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee, u kunt een deel van (of uw gehele) inleg verliezen. Beleg altijd alleen met geld dat u over heeft.