Column: Eindelijk tegengas?

Graag begin ik met de hoogte- en/of dieptepunten van de afgelopen week;

  • Korea kwam met een nieuwe rakettest
  • Trump twitterde weer niet altijd de exacte waarheid
  • We hadden een belastingplan in de VS
  • Een belangrijke man uit het Trump-kamp bekende gelogen te hebben tegen de FBI en had voor de verkiezingen contact met de Russen
  • Een hogere olieprijs door een productie akkoord
  • Einde maandeffecten

Zomaar een paar punten die, als je niet beter zou weten, enorme effecten zouden hebben en beweging zouden moeten geven op de beurzen. Maar we weten ondertussen wel beter en iedereen sliep vrolijk verder. Voor mijn Actief Offensief fonds had ik in november dus weer een slechte maand en dat ondanks de kleine daling in de AEX (zie: factsheet). Net nadat je denkt nu gaat het spreekwoordelijke luik eindelijk echt open ….krijgen we weer een heel krachtige herstelbeweging in de Amerikaanse indices.

Maar in de maand december veranderen er ogenschijnlijk wat dingen. Het lijkt erop dat we eindelijk een beetje tegengas zien tegen Trump in de VS. Men begint de tax plannen te doorzien. Ook de UK is het na wat getwitter, niet altijd meer blind eens met de VS. Het tegen de lamp lopen van de leugenaar tegen de FBI geeft toch wat spanningen in het Trump-kamp. Wellicht met een beetje geluk snapt de 99 procent binnenkort dat ze in het O-tje genomen worden met de belastingverlaging-plannen. Immers voor de middenklasse en de onderklasse is het belastingplan sowieso tijdelijk, terwijl het voor de rijken nergens aangebonden en dus een blijvende verlaging is. Nu zeg ik dit niet uit jaloezie. Nee, ik zeg dit omdat ik van mening ben dat welvaart omwille van een goed economisch systeem goed verdeeld moeten zijn. Te grote verschillen tussen arm en rijk geven problemen zoals we in de jaren dertig hebben gezien.

Bezit van de zaak

In de waarderingen van de bedrijfswinsten voor de komende jaren, wordt door analisten in de VS al rekening gehouden met een enorme belastingverlaging. Iedereen ziet in zijn of haar prognoses, de vennootschapsbelasting voor bedrijven naar 20 procent. Een paar “pessimisten” zien 25 procent, maar de consensus is dus dat er een grote verlaging gaat komen. Dit heeft grote effecten gehad op de winstprognoses en dus de koersdoelen, maar daarmee is de verlaging dus een done deal. Op de beurs zou het dus zo kunnen zijn dat als dit daadwerkelijk gebeurd er geen up-swing meer komt omdat het reeds in de huidige hoge koersen verwerkt zit. Eerder zou je het “bezit van de zaak einde vermaak” beweging verwachten.

Klein verschil

Een ander puntje wat ik als pessimist wil benoemen is dat als de belastingplannen doorgaan dit door minder belastinginkomsten een tekort op de betalingsbalans zal creëren (lees: vergroten). De overheidsschuld in de VS zal vergroot worden naar 1 trillion USD oftewel dit is een 1 met 18 nullen. Een 1 triljoen tekort in tien jaar, dat is een iets ander verhaal dan dat de belastingverlagingen zichzelf zouden financieren… Zie: https://www.forbes.com/sites/johntharvey/2017/12/02/economists-say-the-trump-tax-plan-will-have-disastrous-consequences/#642c02464209

Of de huidige schulden op de debt clock website.

Overheidstekorten

Nu staan op het punt van het tijdperk van zelfrijdende auto’s, dus geen verkeersboetes en een deel economie en dat is heel mooi maar dat is dus minder inkomsten voor overheden die belastingen heffen, zoals; BPM, Wegenbelasting, Accijns, BTW op verkoop auto’s, etc. als al deze inkomsten minder worden dan wordt het tekort alleen maar groter.

Daarnaast staan we op het punt van energierevoluties. Dus meer groene stroom en alternatieve energiebronnen. Ook dat zal zorgen voor problemen bij overheden die verslaafd zijn aan de olie inkomsten en de belastingen op vervuiling.

Kortom; overheden zouden vooruitlopend op de toekomst juist minder schulden moeten willen door dit soort trends en dan hebben we het nog niet eens over de vergrijzing dus de grotere uitgave aan overheidspensioen en ziektekosten. Het gaat dus aan twee kanten fout.

Italië noemde ik vorige week al. Een collega wees me op een leuke studie met veel duidelijke grafieken.

Een mooi plaatje van de schulden in deze wereld. Italië in de wereldtop en gelukkig zijn alle problemen van de andere Europese landen ook onze problemen.

4-12 01

4-12 01

De Mib30 index heeft nog steeds een verkoop en ik zie zelfs een hoofd-schouderpatroon in de grafiek.

4-12 02

Gek genoeg zien we in onze eigen Aex een zelfde beeld.

4-12 03

Ook als we andere indicatoren, zoals de MACD los laten op de AEX dan hebben we nog steeds verkoopsignalen. En ja, ik praat naar mijn positie of ik doe de trades waarover ik ook vertel in mijn columns. Prive handel ik overigens niet.

4-12 04

De Duitse Dax vrijdag een prikker omlaag en daarmee gaat het tot nu toe zoals de grafiek aangaf.

4-12 05

De Amerikanen waren niet kapot te krijgen, maar nu zien we een hamerpatroon in de Dow Jones dus met een beetje geluk voor de beren krijgen we eindelijk de lang verwachte correctie. Natuurlijk zijn de tax plannen hierbij doorslaggevend. Het H&S failure patroon is ook af dus het zou allemaal best kunnen. Ik kan bijna niet wachten op een officieel verkoopsignaal.

4-12 06De door tech gedreven Nasdaq heeft overigens wel verkoopsignalen gegeven.

4-12 07

Ook de Sox Index die gelinkt is aan de Chip industrie is officieel in correctie.

4-12 08

Dus aandelen als ASML gaven de afgelopen week ook verkoopsignalen.

4-12 09

Nog even voordat u heel negatief wordt de Russell2000 index draaide vorige week heel snel naar een positief verhaal dus pas op dat we niet weer gefrituurd worden door die stieren.

4-12 10

Als het glad is kun je uitglijden

Maar andersom als het gaat dan gaat het, denk maar aan Altice dat na een tijdje dusdanig aan het glijden is dat het ineens een zorgelijk verhaal wordt.

4-12 11

Nog even wat belangrijke Fang-aandelen

Apple had een beveiligingsprobleem of beter gezegd geen beveilig. Je kon zonder wachtwoord inloggen in je Apple, dit had direct ook een koers effect. Nu hebben we los van dit probleempje sowieso een verkoopsignaal in de Twindicator. Apple is juist een van de bedrijven die veel geld naar de VS zou halen na de belastingverlaging….

4-12 12

Amazon heeft nog geen verkoopsignaal, maar lijkt wel een top aan het vormen te zijn.

4-12 13

Facebook heeft ook verkoopsignalen in de Twindicator en dus moeten we weer eens kijken naar een short turbo op puts.

4-12 14

Netflix de N in de Fang, heeft ook een verkoopsignaal.

4-12 15

En tot slot Google…

Het wordt saai, maar ook Google heeft een verkoopsignaal.

4-12 16

Een herhaling?

Het zijn juist de tech reuzen die de index omhoog getrokken hebben en nu verkoopsignalen geven. Nu gebied het me eerlijkheidshalve dat we het al een keer eerder hebben gezien en dat het daarna heel hard draaide na uitspraken van de Centrale banken over de rente, die juist de Fang aandelen long zitten. Maar of dat deze keer weer gaat gebeuren?

Iedereen een goede feestweek gewenst en hopelijk krijg ik mijn daling van de goede Sint.

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: