Column: Eitje die beurs

Pasen hebben we weer gehad en daarmee is ook de maand maart afgesloten. Maart was een maand met grote bewegingen, maar per saldo is er in Europa niet veel gebeurd. Wel gebeurde er in de VS het een en ander. Dit was in willekeurige volgorde het gevolg van: onaangenaam nieuws uit de sociale media hoek, hogere rentes, een handelsoorlog van de VS en problemen met de belofte van de zelfrijdende auto. Onderhuids en op sector- en aandeelniveau gebeurde er dus nog veel meer.

Gemakkelijk te voorspellen?

Er zijn veel beleggers die een bull markt verwarren met beleggingskennis. Zolang beurzen omhoog gaan hoef je eigenlijk nergens verstand van te hebben. Erger nog hoe meer je nadenkt en hoe meer kennis je hebt, hoe moeilijker het is. De schandalen met de sociale media zaten er al veel langer aan te komen. Privacy is iets theoretisch en de adverteerders weten alles van u. Ook het enthousiasme over de zelfrijdende auto was wel heel groot en dit soort enorme revolutionaire veranderingen gebeuren altijd met horten en stoten. Dus timing was onmogelijk. Het is dat ik perma beer ben, maar anders had je geen shorts gehad in de sociale media.

Maar sprekende over timing, iets zegt me dat de bull markt over is en dus de markt weer meer een plek wordt waar kennis iets toevoegt. In het kader van een mogelijke top was het nieuws dat er meer optimisten zijn in Nederland wel iets om over na te denken. Kun je nagaan hoeveel optimisten er in de VS zijn…

De bewegelijkheid is nog steeds relatief hoog, natuurlijk wil ik het met een Vix van 22 niet echt hoog noemen. Maar we komen af van de extreem lage niveaus die rond de tien lagen.

3-4-2018 01

De grafieken in Europa liggen enigszins iets beter dan de VS, maar een beetje pessimist ziet al gauw een Down flag in de AEX en dan kunnen we bij een uitbraak aan de onderkant uiteindelijk 35 a 40 punten lager.

3-4-2018 02

De Twindicator heeft net als de EB indicator een verkoopsignaal gegeven.

3-4-2018 03

En ook de Duitse Dax bevestigt het negatieve beeld van de AEX en de andere Europese indices.

3-4-2018 04

Ondanks de verkoopsignalen in Europa zien we de Amerikaanse indices eigenlijk een veel zwakker beeld geven. Neem bijvoorbeeld de Dow Jones Industrial Average. Deze heeft een toppatroon neergezet met nu verkoopsignalen. Het lijkt dan ook een voorbode van een veel grotere beweging omlaag.

3-4-2018 05

Dichtbij of zelfs door 200-daags

In dit licht is het wel goed om ook te kijken naar de 200-daags gemiddelde lijn. Voor de Sp500 zitten we dicht op deze lijn, een verdere daling triggerde dus een groter verkoopsignaal. Ook is het goed om te zien dat nog geen tien jaar geleden we 700 stonden in de Sp500 en recent we 2.900 punten hebben gezien.

3-4-2018 06

Vangen die FAANGTT?

De sociale media waren de gebeten hond nadat mensen ineens besefte dat ze op maat beïnvloed worden door advertenties op Facebook. Men kon zo gemakkelijk invloed hebben op de verkiezingen. Natuurlijk iedereen die iets van internet marketing weet wist dit allemaal al lang, maar het besef bij de like-ers was pijnlijk voor de beleggers. Technisch gezien heb ik al meerdere keren gewaarschuwd voor dit aandeel en eindelijk is het dan gebeurd.

Nooit in een keer klaar, altijd golven

De daling zal zeker doorzetten, maar op korte termijn kan je natuurlijk nog best een tikkie herstellen. Maar we staan nog steeds ver van de introductie prijs en sociale media komen en gaan.

3-4-2018 07

Het gaat langer door dan je denkt

Amazon heeft al heel lang een fitty met Trump en daarom had ik al veel eerder een daling verwacht in dit aandeel, maar uiteindelijk hebben we nu een toppatroon en verkoopsignalen.

3-4-2018 08

Apple heeft verkoopsignalen en hoewel het aandeel fundamenteel niet heel duur lijkt, denk ik dat de gevolgen van de handelsoorlog met China gaat zorgen voor een verdere reactie in dit aandeel.

3-4-2018 09

Lang het pareltje

Netflix stond altijd voor vernieuwing en groei, maar nu Disney en andere grote partijen ook in de streaming van series en films zitten wordt de concurrentie groter en komen de marges onder druk te staan. Technisch gezien kan dit aandeel nog veel lager. Verkoopsignalen in de Twindicator.

3-4-2018 10

Komende bij de G van Google

Google is fundamenteel ook niet duur en vorige week wees ik op het feit dat we op of dicht bij een belangrijke steun zitten. Natuurlijk gingen we daar even doorheen om vervolgens toch weer op te veren. We hebben nog verkoopsignalen, maar dit aandeel wil ik niet short zitten.

3-4-2018 11

Favoriet short aandeel blijft gewoon Tesla, maar ook hier moet je beducht zijn op tijdelijke oplevingen.

3-4-2018 12

Een laatste T

Twitter moest het, kijkende naar de stijging, de afgelopen tijd vooral hebben van de overname geruchten. Maar nu het rommelt in de sociale media aandelen moet je daar toch minder rekening mee gaan houden. De daling was tot nu toe nog even Gap filling (het gat opvullen na eerdere koerssprong). Maar we hebben verkoopsignalen en het is een prijzig aandeel.

3-4-2018 13

Tijdelijk einde droom?

Nvidia trekt zich terug uit de ontwikkeling van zelf rijdende auto’s. Dit gaf even een reactie omlaag, maar daarna was er weer herstel. Ik heb in de Twindicator verkoopsignalen en vind dit wel een leuk gokje omlaag. Want bedenk eens dat dit aandeel in 2016 nog rond de 20 dollar stond en nu rond de 230 dollar staat…. Winst nemen is voor veel beleggers gemakkelijker dan verlies nemen. Dus in een correctie doet men gemakkelijk Nvidia aandelen van de hand.

3-4-2018 14

Ter afsluiting

Er zijn heel veel IT aandelen die top patronen hebben neergezet en nu verkoopsignalen gegeven hebben. Zo ook Adobe Systems een eerdere short die toen niet het beloofde succes gaf, maar nu wellicht weer heel interessant kan zijn als short. Zeker kijkende naar de performance van dit aandeel.

3-4-2018 15

Zoals mijn Twin broer Kally altijd zegt: pas op het gaat altijd langer door dan je denkt en altijd verder dan je verwacht.

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: