Column: En ja, weer door

Onder andere in het tv programma Chateau Meiland met de Meilandjes wordt er na een probleem regelmatig geroepen: “en weer door”. Waarschijnlijk hebben de Amerikanen en de andere centrale banken dit ook gedacht na de impact van het corona virus. De Chinezen kwamen met een mega impuls van de markten, 174 miljard dollar. Dit nadat afgelopen maandag de markt 8 procent lager ging.

Oké, het is een serieus verhaal aan de ene kant snappen maar weinig beleggers de ernst van het corona virus. Men denkt en roept dat het vergelijkbaar is met een gewoon griepje. Een gewoon virus zoals we wel vaker hebben (lees: normaal is) en dan is het ook normaal als enkele ouderen en zwakkeren  dood gaan. Kortom; als je denkt dat het niet iets speciaals is en vergelijkbaar is met het huidige griepvirus en dus “is er niks om je druk over te maken” dan ga je jezelf afvragen waarom al die maatregelen? Ook geloven velen in de fantasie die deze week verspreid werd dat we snel een vaccin (dus een medicijn) hebben. Maar in de Mexicaanse griep variant van enige tijd geleden duurde het meer dan een half jaar voordat het vaccin ingezet kon worden en daar zijn nu nog medische klachtenprocedures over omdat het destijds niet zorgvuldig genoeg getest was volgens de experts.

Persoonlijk zie ik het toch wat zwaarmoediger en geloof ik niet dat het virus gelijk is aan een normaal virus. Bij het corona virus zijn er meer dan 37.000 besmettingen en meer dan (stand van zondag toen ik dit schreef) 800 doden. Als je het aantal doden weet dan weet je ook dat het procentueel dus ongeveer 2% overlijdt.. Als je dan ook weet dat er bij een normale (gewone griep) 820.000 Nederlanders jaarlijks ernstige griepverschijnselen krijgen en op dat getal van de ernstige griep daarvan overlijden er ruwweg 2000 personen. Een veel lager percentage als bij corona virus. Zouden het er 1 procent zijn dan zouden het 8.200 mensen zijn. Dus procentueel veel minder en dus niet helemaal hetzelfde als het corona virus toch?

Wereldwijd

Bij een normale griep zijn er normaal wereldwijd 1 miljard besmettingen met ernstige zieken en weer minder dan 1 procent aan doden namelijk ruwweg maximaal 650.000 doden. Het corona virus is dus dodelijker en daarom doet men er alles aan om de verspreiding te voorkomen. Dit kost veel geld, China gaat er volgens eigen zeggen 10,2 miljard dollar aan alloceren aan bestrijding, maar het virus heeft reeds 60 miljard gekost.

Maar los van de directe schade is er ook indirecte schade die veel groter is. Denk aan minder reizen, dus wat wordt het rustig in Volendam, Giethoorn en in andere steden, dorpen, attracties (de Keukenhof puilt meestal uit van de Chinezen) en musea). Maar als we dan ook weten hoe belangrijk de toeristenindustrie is geworden dan weet je ook dat de schade enorm is. En dat is weet los van de schade van fabrieken die dicht zijn en winkels die gesloten zijn. Enne vliegmaatschappijen..?

De olieprijs ging dan ook niet voor niks omlaag…

Een bedrijf als Starbucks gaf aan dat de restaurants in China dicht gingen en/of bleven en dit zorgde voor een koersdaling. Meerdere bedrijven gaven zo aan een lagere winst te verwachten door de gevolgen van het corona virus.

De AEX trok zich niets aan van berichten over bedrijven met problemen in China en de rest van de wereld en draaide dan ook wonder boven wonder alweer naar een koopsignaal.

Ook de Duitse DAX index draaide van verkoop naar koop. Dus net op het moment dat de beurs eindelijk leek weg te zakken werd er bruut ingegrepen en stonden we ineens hoger dan voor de bekendmaking van de corona virus problemen. Nu heb ik geen moeite met enthousiasme, maar wel met te veel enthousiasme. Als ouwe beer geef ik me dan ook nog niet gewonnen aan de koopsignalen.

Ook onze shortpositie op Boeing gaf een korte termijn koopsignaal in Twindicator. Reden te meer om dan nog maar even te focussen op de lange termijn grafiek, maar als we boven de 360 USD komen moeten we alsnog de handdoek in de spreekwoordelijke ring gooien.

De Tesla gekte zou de basis van een spannend boek kunnen worden. De media praten de beweging goed en doen alsof het normaal is dat je als tot voor kort verlieslijdend bedrijf hebt, dit nu ineens een marktwaarde van 135 miljard kan hebben en daarmee ineens allerlei echte bedrijven kunt kopen indien gewenst.

Buy, buy

ASML heeft al langer last van de handelsdiscussies tussen de VS en Europa, maar de koers doet er niets op. Ook heeft het klaarblijkelijk geen last van een teruglopende economie als gevolg van het corona virus of van problemen met hun vestiging in China in jawel, Wuhan ….

Maar ook hier draaide het verkoopsignaal met enorm gemak naar een koop alsof het niks is en werd zelfs een nieuwe all time high neergezet.

De technologie-gedreven Nasdaq ging ondertussen afgelopen week ook al naar een all time high (een nieuw hoogtepunt) en dat terwijl zeker niet alle bedrijfsresultaten zo positief werden ontvangen.

Wel goed nieuws van onze koopkandidaat AMG. De grafiek ligt nog steeds positief, maar om nu te zeggen dat we echt los gingen. Nee dat zeker niet….

Nokia gaat lekker

Andere kooptip was Nokia en die doet het prima sinds december. Amerika was positief over een 5G producent in Europa en heeft hier een voorkeur voor boven de Chinese producenten.

Flow niet in de Flow

Voor het geval iemand denkt dat alle tips direct werken, Flow Traders had te maken met moeilijke marktomstandigheden. Winst lager dan de analisten hadden verwacht. Technisch zijn we dicht bij een oude bodem en dus blijf ik vol vertrouwen in deze positie.

Ook als we inzoomen dan zouden we best een bodem neergezet kunnen hebben. We gaan het zien.

Per saldo ben ik dus een beetje van slag over de snelheid waarmee alles hersteld is. Alsof ook alle problemen echt opgelost zouden zijn…

Facebook is met een pullback naar de Twindicator lijn nog steeds een shortkandidaat, maar je moet maar durven in deze markt.

Blijf vooral voorzichtig, want er wordt door inmenging van de centrale banken geen eerlijk spel gespeeld in dit spreekwoordelijke casino.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: