En weer door!
Deze column is volledig op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de persoonlijke mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt toegepast in de Actief Offensief strategie (voorheen Lage Landen portefeuille). Geproduceerd op 11& 12 november 2023 (publicatiedatum maandag 13 november).
Mijn titel van vorige week (Bijna weer Petje 750) had vreemd genoeg voorspellende gaven, immers we zagen ineens 750 in de AEX. Nu was dit in Amsterdam mede door de stijging van Adyen, geluk moet je nu eenmaal afdwingen. Maar wat gaan we nu doen nu dit niveau bereikt is? Hoe gaan we reageren op het schulden plafond en de downgrade van de VS? Al eerder zei ik dat ik geen einde-jaarsrally voorzie, omdat veel bedrijven helemaal niet met fantastische resultaten kwamen.
Maar eerst nog even dit
Vorige week kopte de Telegraaf nog dat het een trend was dat veel ouderen doorwerken na hun pensioengerechtigde leeftijd. Dit is aan een kant een goede oplossing voor de komende vergrijzing, het personeelstekort en het gebrek aan goede mensen ook wel: het opleidingsprobleem (meester en knecht). Maar het doorwerken geeft ook aan, dat mensen langer fit blijven (het huidige 50 is het vroegere 30) en ik kan het weten want ik ben boven de 50. Echter het geeft ook aan dat de huizenprijzen onbetaalbaar zijn en de andere kosten zoals brandstof en energie dusdanig duur zijn dat doorwerken een must is. Want ga me niet vertellen dat iedereen zo gek is als ik op zijn vak en iedereen voor de lol werkt.
Echter de banken, hypotheek verstrekkers en regelgevers zijn overigens nog niet klaar voor deze trend. Want recent probeerde ik op mijn 57ste te informeren naar een hypotheek, maar daarvoor was ineens mijn pensioen inkomen van belang aldus de tussenpersoon. Het verhaal dat ik over 10 jaar zeker nog niet wil stoppen met werken, vond men leuk alhoewel met dat uitgangspunt mocht men wettelijk niets doen!?! Maar wees nu eerlijk, waarom zou een ondernemer exact stoppen op de dag dat hij of zij AOW krijgt? Zeker als je dan wel heel succesvol bent met ondernemen, of juist in corona een deel van je vermogen bent kwijtgeraakt? Waarom dan achter de geraniums zitten terwijl je de rust en of het kapitaal daar niet voor hebt? Of gewoon je niet wilt stoppen met je succes?!? Persoonlijk denk ik niet dat als we zo rigide in de wedstrijd zitten dit niet goed is voor de huizenmarkt, helemaal omdat deze onderhuids helemaal niet zo geweldig gaat. Een van de redenen van de problemen is de oplopende rente.
In de VS hadden we in de eerste weken van november een rally in de aandelen voornamelijk door een dalende kapitaalmarkt rente. Maar gaat de FED echt de rente snel verlagen? En gaan de andere Centrale banken dan ook meedoen? Persoonlijk heb ik zo mijn twijfels.
Twijfels, twijfels, twijfels.
Mijn Twijfels komen uit uitspraken van de FED zelf maar ook vanuit de inflatie. De zogenaamde “Stads” inflatie (prijspeil in de grote steden) in de VS loopt nog steeds op. De stakingen in de VS in de Film industrie en de auto industrie hebben ook tot hogere lonen geleid, als we er definitief uit zijn. Wat bijv. de olieprijs gaat doen gezien de situatie in het Midden Oosten is ook nog niet helemaal duidelijk.
Bron de Fred
CPI is dalende maar ‘less food’ nog steeds 4,13 procent
Als we naar de Consumenten Prijs Index kijken dan hadden we recent een kleine opleving, maar zelfs als we nog verder dalen zitten we nog steeds niet op de Target van de FED. Ook zien we dat de FED bang is te vroeg te stoppen met de verhogingen.
Bron: Fred
Hogere rente heeft effect op bedrijven
We zien aan een kant dat de hogere rente langzaam maar zeker effect heeft op bedrijven. Niet alle bedrijven kunnen zich gemakkelijk (her)financieren. De FED herhaalde afgelopen week dat ze waarschijnlijk nog niet klaar zijn om de inflatie te beteugelen. Ook doet de hoge rente de consumenten nog niet genoeg pijn. Want hoewel de Creditkaart rente tegenwoordig staat op 20 procent in de VS blijft het bedrag stijgen. De Creditkaart schulden staan dan ook reeds op een record (boven 1 Trillion USD) en lopen dus nog verder op. Ook het aantal wanbetalers loopt gestaag op. Dus wellicht hebben de creditkaart gebruikers niet heel veel andere mogelijkheden om zichzelf te financieren.
Bron: Statista
Ook de ‘Total Debt’ dus het totaal schulden (hypotheek, persoonlijke leningen, etc.) bedrag van de Amerikaanse huishoudens, loopt op. We overtreffen de Kredietcrisis met een gemak dat men zelden ziet. Maar hoeveel analisten horen we hierover?
Bron: New York FED
Snel maar de sprong naar de beurzen.
WeWork niet meer
Nu was ik reeds bij de IPO zeer kritisch over het bedrijf WeWork. Het was een kantoorverhuurder die geen kantoren bezat en ook ineens een Techbedrijf moest zijn en we zaten in corona tijd. Ook verloren ze per uur 200.000 dollar. Oké het IPO verhaal klopte in lijn met andere bedrijven bijv. Taxi bedrijven die geen Taxi’s hebben (Uber) en maaltijd bedrijven die geen restaurants hebben… Maar terug naar WeWork dit bedrijf was eens een miljarden bedrijf dat op zijn top volgens berekeningen 47 miljard waard was. Toen de topman weg ging met een afscheidsbonus van honderden miljoenen (445 miljoen) terwijl het bedrijf alles behalve winst maakte was het voor mij zo klaar als een klontje. Maar gelijk hebben en krijgen kan soms even duren. Er is weer een hoop geld vernietigd van beleggers.
Sprekende over verloren miljarden
Nu waren de Chinezen goed in zaken te kopiëren, maar de vastgoed Bubble hebben ze wel heel goed nagemaakt van de Amerikanen. Kijk eens naar bedrijven in de sector China Construction, vastgoed, bouw: Country Garden, Evergrande, China Overseas Land & Investments, Sunac China Holdings, Kaisa, Zenro Properties, Guangzhou R&F Holdings, China Vanke, Agile Group Holdings, Shimao Group, China Resources land, Geenland Holding, LongFor, Fantasia, etc.) Al deze bedrijven waren gezamenlijk op de top (rond 2018) duizenden miljarden dollars meer waard dan nu. En zijn nu allemaal op sterven na dood, of reeds klinisch dood. Als je nu de waarde zou optellen kom je niet verder dan ruwweg 100 miljard USD waard. Wat een geld vernietiging van beleggers. De overheid is zich er uiteindelijk ernstig aan het bemoeien omdat 80 procent van alle rijkdom van alle chinezen in vastgoed zit en dus de grote problemen in deze sector geven extreem grote effecten (lees problemen) in de financiële wereld en de reële economie. Bedenk in dit licht dat we veel producten exporteren naar China en dat de Chinezen ons (het westen) nog gered hebben door bedrijven en assets op te kopen na de kredietcrisis. Dus in een volgende crisis is maar de vraag wie ons dan moet helpen.
Ooit groot
Evergrande ging reeds stuk in 2022 maar we zien nog bijna dagelijks gevolgen van deze teloorgang.
De rest?
Zo heeft Country Garden nog wel een notering, maar is deze koers dusdanig omlaag (lees onder de 1), dat een financiering via aandelenuitgifte niet echt een reële optie is. Lees in dit licht een artikel van de New York Times en pas op om jezelf te laten verleiden om mee te doen in Obligatiedeals van deze Chinese bedrijven. Natuurlijk kan je ook op Wikipedia kijken en ook op YouTube staan veel interessante video’s over China Meltdown.
Niet alleen China
In Amerika en Europa is er veel geld vernietigd bijv. in de zonnecel bedrijven. First Solar was altijd leuk om aandelen te handelen tegenover opties nu beweegt het dus danig heftig en zijn we in korte tijd honderd dollar lager gegaan en dat is allemaal niet iets te veel van het spreekwoordelijke “goede”. Met een beetje pech kunnen we grafisch gezien naar nog een halvering…
Energiecrisis
Of een ander voorbeeld in deze sector: Enphase Energy. Dit aandeel is van bijna 350 USD naar onder de 75 USD gegaan. En helaas ook hier nog geen sprake van een echt bodempatroon. Dus nog vanaf blijven.
Power
Ook zouden we het over Plug Power kunnen hebben, daar zijn nu ineens vanuit analisten twijfels over hun voortbestaan. Van 75 USD naar onder de 2,50 USD.
Gone with the Wind
Maar ook Wind was een dingetje in het grote geld-vernietings-voorbeeld. Kijk maar naar Orsted, Siemens Energy, Vestas, etc. Hoewel sommige van deze aandelen weer ietsje opveren is het een behoorlijk drama. De gedachte die opkomt: Je zou maar meegedaan hebben aan de trend van groen beleggen en energie transitie… Of je zou maar bij een pensioenfonds zitten die in deze trend is gestapt.
Maar ook ons (lees: Duits) vastgoed is in problemen.
Er is een dreigend faillissement bij Oostenrijks vastgoedbedrijf Signa Group. Dit is een van de grootste vastgoedondernemingen van Europa. Voor wie het niet kent het is (mede) eigenaar van de Bijenkorf in Amsterdam, maar ook Galeria Karstadt, het befaamde KaDeWe in Berlijn en het Chrysler building in New York, etc. Oprichter Rene Benko blijkt toch geen wonderkind te zijn, met zijn monopolie spel achtige strategie, door hele straten, hotels en winkelcentra te kopen. Als dit probleem verder escaleert konden ook andere vastgoed reuzen wel eens problemen kunnen krijgen…
Nog een voorbeeld van geld vernietiging
Nog een bedrijf dat een speciale vermelding krijgt door een dramatische daling en dat is online educatie bedrijf 2U (ticker: TWOU) dit bedrijf ging de afgelopen week op een dag gewoon 60 procent omlaag in echt geld viel dit wel mee maar het dook onder de dollar en stond in 2019 nog 80 USD.
We zouden ook naar Tradedesk en of Illumina (Healthcare Diagnostics & Research) kunnen kijken (zie weekgrafiek), dit laatste aandeel is van ver boven de 500 USD teruggevallen tot onder de 100 USD.
What goes down must come up?
Van alle eerder genoemde voorbeelden zou ik van af blijven. Nu had ik wel verwacht dat Adyen zou opveren en had ik in mijn strategie aandelen gekocht. Zeker toen ik hoorde dat ze met kwartaalcijfers wilde komen en deze presenteerde in San Francisco kon dit natuurlijk niet tegenvallen. Maar dat we procentueel zo hard zouden opveren was toch ook weer een verrassing. Persoonlijk verkocht ik voor mijn strategie de aandelen die ik eerder gekocht had in het ook hier besproken bodempatroon.
Maar nu?
Juist omdat het zo hard gegaan is verwacht ik even een consolidatie. Ook zouden we zomaar nog een keer kunnen terugvallen alvorens we de weg omhoog echt definitief weer oppakken. Het down- en up-graden van analisten ga ik niet meer serieus nemen.
Kredietstatus verlaging effect?
We zouden naar allerlei indices kunnen kijken, maar zelfs de verlaging van de kredietwaardigheid van de US heeft geen of nauwelijks invloed. Zie: Moody’s cuts U.S. outlook to negative, citing deficits and political polarization
De toekomst
In de nabije toekomst moeten we het weer hebben over het Schuldenplafond en over de hoeveelheid schuld die spreekwoordelijk iedere Amerikaan heeft.
Maar omwille van de tijd en ruimte wil ik het alleen nog even over de veranderingen in Europa bij Metaplatforms in de algemene voorwaarden. Als je 12,99 euro per maand gaat betalen voor Instagram en Facebook willen ze je privacy niet langer schenden en zo denken ze de problemen met de Europese toezichthouder op te lossen. Maar volgens IT en juridische experts is het ernstig de vraag of ze het gaan redden in Europa kijkende naar de privacy regels. Dat deze Europese storm geen enkel effect heeft gehad op de koers vind ik persoonlijk wel vreemd.
Stof tot nadenken
Tot slot afgelopen week stonden er meerdere verhalen in de NRC die je ernstig doen nadenken over Ai.
Zo was er een verhaal over Robottaxi Cruise, die na een botsing met een mens zijn vergunning in San Francisco is kwijtgeraakt. Maar ook interviews o.a. met Ai experts zoals Stuart Russell die gevaren aangeeft inzake kunstmatige intelligentie zijn goed om te lezen (NRC), maar ook Elon Musk heeft zijn bedenkingen. Ai heeft nog vele heuvels en bergen te slechten, alvorens het overal daadwerkelijk kan worden gebruikt. Kortom zoals altijd duren implementatie van nieuwe technieken langer dan verwacht.
En weet dan ook dat deze Ai hype de beurzen omhoog heeft getild met slecht een hand vol aandelen…
Resume:
De signalen staan voor de grote indices nog steeds op groen, maar ik geloof er nog steeds niet echt in. Immers de vraag is dus of de beweging doorzet met alles wat er in de VS speelt? De rente en de resultaten die bekend gemaakt worden. Ik hou dus mijn verzekeringen, want er gebeuren uit het zicht wel heel dramatische zaken.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.