Column: En weer door…. naar de 800?

En weer door…. naar de 800?

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 16 juli 2023

Afgelopen week, stapten veel politieke coryfeeën (waaronder onze premier Rutte) op en al eerder bood ons eigen kabinet haar ontslag aan. Maar dit alles had nul effect op de Nederlandse beurs, terwijl het wel effect op de Nederlandse economie heeft… Leve Europa hoor ik u denken. Eindelijk van ‘lokale’ risico’s en landen risico’s af. Echter Europa zorgt ook voor extra risico voor onze economie. Een recent voorbeeld uit eigen ervaring: mijn “mobiele” kippenboer die de laatste 25 jaar iedere zaterdag op een vaste plek met een hypermoderne truck bij het winkelcentrum in een klein naburig dorp staat, gaf zaterdag aan per eind deze maand definitief te stoppen en heeft geen idee wat ze gaat doen. Zij stopt met haar poelier-truck door toekomstige Europese aanbestedingsregels, waarbij er twijfels zijn of je over twee jaar nog wel op deze vaste plek mag staan. Immers volgens Europees gebruik kunnen ook andere ondernemers die er al tientallen jaren staan dan inschrijven op die plek. En als je dan nu een beslissing moet nemen over een grote investering die je moet doen om aan alle milieu eisen te blijven voldoen dan is de keuze helaas snel gemaakt. Dus geen kipje meer op zaterdag voor de familie Smit. Ander Europees nieuws…We hadden afgelopen week ook de aanname van het Europese plan van Timmermans, de Europese Milieuherstelwet. Ook hier geen reactie op beurzen en media. Maar of dat plan nu voor alle ondernemers, huizenbouwers en boeren positief is laat ik maar even in het midden. Snel door naar de beurs.

Hoe gek moet het worden?

Gewoon weer koopsignalen in AEX na hernieuwde opleving van Tech stocks. De oorzaak van de rally was bijzonder want het was na uitspraak over de Ripple Labs (een Bitcoin achtig/een crypto) waarbij deze token (munt) geen effect (security) onder de beurs-wet is en dus buiten toezicht valt. Of dit dan meteen voor alle Alt-coins (Crypto) en zelfs de Bitcoin’s moet gelden is maar de vraag. Ook kan de SEC nog in beroep tegen deze uitspraak. Desalniettemin schoten we in Tech aandelen omhoog, na de uitspraak. Ook was er een hernieuwde AI Hype en dat terwijl alle acteurs in de VS staken omdat ze niet willen dat AI hun oude beeldmateriaal gebruikt om ze voor bepaalde scenes te vervangen zonder betaling. Dat gaan we ook zien bij journalisten en wetenschappers waar Ai zonder betaling gebruik maakt van al deze data.  Dus de Ai race is helemaal nog niet gelopen en heeft veel van een Bubble.

Maar je kan dit net zo goed tegen een paard op de kinderboerderij zeggen en die kijkt je dan wijs aan, want de beleggers (lees speculanten) willen het allemaal niet horen.

Natuurlijk kan je jezelf ondanks de koopsignalen afvragen of het uitgebroken is of dat we nog steeds tegen allerlei weerstanden aan zitten te hikken. In de AEX zijn we zeker niet los.

AEX

Hand in hand

En de Duitse Dax heeft ook weer een koopsignaal en gaat dus mee met de AEX (lees bevestigd het signaal in de AEX). Nu is de DAX een herbeleggingsindex en daarmee heel anders dan de Amsterdamse index.

Dax

Het is de rente stommeling

Niet alleen kwam de beweging uit de Tech-kant, inderdaad ook de rente daalde na eerdere stijging. De rente daalde op inflatiecijfers die iets meevielen. Maar de inflatie is nog steeds ver boven de target en de experts verwachten nog steeds minimaal 1 zo niet 2 rente verhogingen alvorens we een tijd rust krijgen en dan na een recessie (al dan niet licht) weer een rente verlaging.

2jaars bonds

Lange rente Pull back?

De dertig-jaars rente is overigens nog niet op een koopsignaal beland maar precies tegen de Twindicatorlijn. Dit kan dus een pull back zijn en dus leiden naar hogere rentes. We gaan het zien. (en dus wees gewaarschuwd)!

30 Years

Rus-sell

De Amerikaanse Midkap index Russell2000 heeft al tijden een koopsignaal en officieel nog steeds, maar lijkt in de candle’s grafiek nu een verkoop te gaan geven. Toch wacht ik liever in deze gekte op een verkoopsignaal in de Twindicator. Het is net de staatsloterij hij kan zo maar vallen.

Russell

Tech omhoog op een afgeleide Bitcoin..

De Ripple Labs was dus geen security (geen effect) en daar werden ze in de crypto wereld blij van. Maar hoe blij moet je als consument worden na alle schandalen dat deze sector buiten toezicht blijft vallen? Ondanks de uitspraak hebben we geen hernieuwde koopsignalen in de Bitcoin. Dus alles lijkt marketing (hype) gedreven. Persoonlijk blijf ik in deze periode van de Bitcoin en andere crypto af.

Bitcoin

Blow off in AI?

We hebben dus stakingen bij acteurs en tekstschrijvers, omdat deze terecht bang zijn voor Ai. Een paar oudere reeds opgenomen filmpjes van je op internet zijn al voldoende om deepfakes van je te maken die niet van echt te onderscheiden zijn. Maar krijg je als acteur dan betaald over deze deepfakes? En als je überhaupt betaald wordt denk je dan echt dat dat net zo veel is als het huidige? En van wie zijn die oude beelden, van de acteur of producent? Als een software pakket stukken uit diverse boeken samenvoegt tot een script moeten er dan rechten betaald worden of niet? Als we een talenten show met stoelen die niet omdraaien en minder bekende coaches al niet kunnen vergelijken met The Voice of Holland, wat is dan wel vergelijkbaar? Ai zal de creatieve sector decimeren en alle oude schrijvers beroven van oude creaties en gelukkig er zijn een paar Miljardairs die er wat aan verdienen.

Nvidia-Ai

Nu hebben we natuurlijk in de Twindicator nog geen verkoopsignaal maar wel hebben we een eerste verkoopsignaal in de Candle’s. Maar ook hier wachten we op de Twindicator.

Nvidia

Nvidia korte termijn dus mogelijk (lees waarschijnlijk) een verkoopsignaal. En lange termijn….

Nvidia lang

Lange termijn een Blow-off patroon

Nvidia nam zoals we eerder bij andere bedrijven in de Bitcoin zagen een belang in een Biotech bedrijf en dat Biotech bedrijf schoot meteen vele tientallen procenten omhoog. Maar wat is nu je business? En moeten we echt blij zijn met geldelijke belangen in andere bedrijven? Of hebben we liever dat ze patenten kopen en gewoon zaken ontwikkelen? Ik heb ze niet maar zou zeker verkopen met dit soort patronen en dit soort acties.

 

In eigen land

Hebben we net als in de AEX ineens weer een koopsignaal in ASML.

ASML kan natuurlijk terug naar zijn oude top maar is dat een interessant ritje? Of is dat risico rendement niet leuk genoeg?

ASML

Chippies

BESI staat ook weer ineens aan de bovenkant. Maar denken we echt dat er redenen zijn om dertig euro om hoog te gaan? persoonlijk heb ik zo mijn twijfels…

Besi

ASMI=ASMaI?

ASMI kan ook technisch best naar oude high in corona tijd. Maar is daar een reden voor? En is dat interessant genoeg? Het kan ook een driedubbele top zijn…

Asmi

Resume: we weten niet zeker of we een blow off patroon zien of dat we hernieuwde koopsignalen hebben en een hernieuwd elan krijgen over de Tech sector? Ik blijf sceptisch over deze beweging. Later deze week worden de Big Tech 7 die bijna 50 procent van de NDX (Nasdaq100) vormen omlaag gezet in hun gewicht. Alle ETF en indexvolgers moeten dus de grote stijgers verkopen. We gaan zien of dat het effect wordt wat ik verwacht. Ik haal waarschijnlijk 1 poot van de eerder gekochte Putspread terug. Maar ik meld dat ook op Twitter.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Deel dit bericht: