Column: Even bijkomen

Tot rust

Even bijkomen

Deze column is volledig op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de persoonlijke mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt toegepast in de Actief Offensief strategie (voorheen Lage Landen portefeuille). Geproduceerd op 11 december 2023 (publicatiedatum maandag 11 december).

Nu was ik zelf een weekje zakelijk in Zuid Afrika met een team van Today’s en moet na een terugvlucht van meer dan 11 uur zonder slaap dus een beetje bijkomen van de reis. Tevens moest ik bijkomen van alle indrukken, van exclusieve cricketclubs in Johannesburg tot sloppenwijken van Soweto.

Ondertussen ging de AEX ondanks hogere rentes in de VS ‘gewoon’ zonder rustmoment hoger. We hadden hogere rentes door toch weer goede economische cijfers in de VS. Dus je zou zeggen dat de beurzen ook even moeten bijkomen van deze stijging. Voor volgend jaar is er weer veel onzeker gezien de veranderingen in Argentinië (nieuwe president) en de plannen van Venezuela om een stuk van de buren te annexeren. Maar ook hoe de Centrale banken hun ballansen verder verkleinen en ondertussen de rente willen drukken om te kunnen herfinancieren.

Bonds

Out of Afrika

In Johannesburg zag ik bijv. dat er hele delen van de wereld zijn die waarschijnlijk nooit elektrische zullen gaan rijden, omdat daar de infrastructuur daar totaal ongeschikt voor is. Nu zijn er bijv. in Johannesburg (een stad met meer dan 18 miljoen inwoners) al meerdere keren per dag stroom uitval.

In Zuid Afrika heb ik ook gezien dat de volledige economie op kan leven via de goedkope Whatsapp communicatie. De Ubers onderling. Een taxi bellen via Whatsapp, maar iedereen belt de hele wereld aldaar via Whatsapp. Vele hebben geen eens een normaal telefoonnummer. Bijzonder om te zien dat Meta platforms zoveel goed werk doet.

De koers van Meta is dit jaar mega hard opgeveerd en staat rond de vorige top van 2021. Hoeveel potentie er in zit geen idee. Maar ik zou even voorzichtig zijn en wachten of we deze weerstanden weten te doorbreken.

Meta Platfom

Google Maps rules

Google is wereldwijd net als Meta een grote speler, iedere taxi werkt met Maps. Kijkende naar de koers zit dit aandeel net als meer Tech vrienden tegen een weerstand aan. Ook hier even kijken wat er gaat gebeuren de komende weken.

Google

Niet de Big five maar de Big seven!

De Nasdaq blijft dus getrokken worden door een klein aantal aandelen dat vooral Ai trend gedreven is. Daarmee zitten we in een historisch interessante tijd. De rente is natuurlijk van belang voor de Tech sector en in dat licht wordt volgend jaar de bondmarkt interessant. We zitten in de rentemarkt in een groot eindspel van de Centrale Banken.

Nasdaq

De AEX ook Tech gedreven.

De AEX doet wat hij volgens de technische analyse boekjes moest doen namelijk richting (of naar) de vorige high. De laatste weken van het jaar zijn altijd illiquide en dus de vraag wordt meer wat we volgend jaar weer gaan doen. De Techfondsen die de AEX index hebben getrokken staan redelijk straf gewaardeerd kijkende naar koerswinst verhoudingen.

AEX

De Duitse DAX

De DAX heeft het zelfs beter gedaan dan de AEX en heeft de oude high wel gebroken. Maar Duitsland staat in mijn ogen nog steeds voor de oude maak-economie en lijkt “overbought” dus ook in Duitsland  verwacht ik dat we even bijkomen van de rally.

Dax

Elektrificatie

Stellantis kwam vorige week met nieuwe ontwikkelingen in de elektrificatie van auto’s, je kunt nu nog sneller je auto opladen. De koers lijkt er reeds op opgelopen, maar met dit soort nieuwe ontwikkelingen kan het nog zeker meer worden.

Stellantis

De collega’s zitten niet stil

Ook Mercedes (Daimler) is goed bezig met uitrollen van laatpalen en investeringen in de elektrificatie. Tevens doen ze investeringen in waterstof zodat de verbrandingsmotoren techniek waarschijnlijk niet de prullenbak in hoeft. De koers geeft een koopsignaal en lijkt achtergebleven bij Stellantis. De koerswinst verhouding is 4,4 en dus nog lang geen Tesla achtig niveau.

Daimler

De techniek staat niet voor niks

AMD schoot afgelopen week omhoog op berichten over een nieuwe Ai chip, maar gek genoeg deed de koers van de concurrent Nvidia dit ook? AMD staat nu weer op niveaus van een vorige high. Persoonlijk wacht ik even of ze weten door te stoten alvorens ik weer koop.

AMD

NVIDIA ging mee?

Hoewel de concurrentie met Intel, AMD en andere chipbouwers dus extreem wordt veerde Nvidia iets op na de aandacht voor Ai. Technisch zitten we precies tegen de Twindicator aan en daarmee hebben we eigenlijk een verkoopsignaal met een korte stoploss voor het geval we wel weer door de Twindicator gaan.

Nvidia

Adyen op Cap niveau

Op vrijdag sloten we in Adyen op het niveau van waar de koers-Cap begon. Maar omdat we door de 50 procent retracement zijn lijkt alles erop dat we snel naar de 5/8 retracement lopen.

Adyen

Take a Break

In mijn korte werk break namen we afscheid van Charlie Munger de collega van Buffett hij heeft veel wijsheden gedeeld tijdens zijn leven. Zie 14 waardevolle lessen van beursgoeroe Charlie Munger (1924-2023).

Venezuela en andere zaken

Er zijn een aantal onzekerheden in de wereld de komende tijd, zoals Argentinië en Venezuela. Maar ook hoe gaat het in Oekraïne met veel minder steun? Wat worden de gevolgen voor Europa als ze het aldaar niet redden? Direct van belang voor de wereld economie, is hoe blijft de Amerikaanse economie het doen? Toch echt een zachte landing met minder inflatie. Kijkende naar de schulden bij de huishoudens in de VS wordt het langzaam maar zeker spannend.

Total debt

Bron FED

Resume: De beurzen kunnen rust gebruiken. De Amerikanen lopen echter op hun tandvlees en de spaargelden die in coronatijd waren zijn verdwenen. Kortom het wordt spannend in de komende periode een zachte of een harde landing.

Personal savings

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: