Column: Even bijkomen?

De meeste indices staan nog steeds fors hoger voor het jaar en dit ondanks we langzaam maar zeker beginnen met het begrijpen van de effecten van de handelsoorlog (lees: dat een handelsoorlog niet goed is). Dat we nu nog meer dan tien procent hoger zijn voor het jaar geeft voor mij alleen aan dat we nog maar net aan het begin van de correctie zitten, maar we weten ook dat een correctie nooit in één keer gebeurd maar in fases. Dus dat de beurzen vrijdag hoger sloten zo voor de komende rare week zegt niets en moet je zeker niet positief stemmen. Het enige wat je positief moet stemmen, is dat je goedkoop puts kan kopen.

Rare week

Deze week zijn wij dicht op donderdag (Hemelvaart) en de Amerikanen, met de Engelsen zijn dicht op maandag. Sprekende over de Engelse, door het aftreden van de prime minister wordt de Brexit alleen maar nog onvoorspelbaarder. Dit zou negatief moeten zijn voor het proces en dus ook voor ons. Iets anders dat negatief voor de markt is, is de opgelopen volatility.

27-5-2019 01

Ook de spread van de bedrijfsleningen met High Yield markt begint uit elkaar te lopen en dat is negatief. In de High Yield obligaties heb ik verkoopsignalen.

27-5-2019 02De Aex heeft ook verkoopsignalen.

27-5-2019 03

Ook de Duitse Dax heeft nog steeds verkoopsignalen.

27-5-2019 04

Japan heeft mooi de retracements geraakt en daarna verkoopsignalen gegeven. Dus ondanks dat de overheid enorme hoeveelheden aandelen heeft ingekocht en de rente al decennia op nul heeft gezet gaat de markt gewoon omlaag.

27-5-2019 05

Ook China heeft een zeer negatief patroon neergezet na eerdere verkoopsignalen. We zien zonder al te veel fantasie te hoeven gebruiken, een hoofd-schouderpatroon wat ons richting de 3.000 kan brengen. Aangezien deze index nu 3.600 staat is dat 20 procent lager.

27-5-2019 06

Ook de Amerikanen ontkomen er niet aan. De Dow Jones zou mijn inziens onder het niveau van december moeten zijn.

27-5-2019 07

Dat de economie vermoedelijk iets terug valt hoor ik ook van vrienden die in de echte economie werkzaam zijn. Orders worden even uitgesteld of zelfs gecanceld. Dat vermoeden is bevestigd door een lagere olieprijs en dat ondanks alle spanningen met Korea en vooral Iran.

Nu de olieprijs lager is zouden ook olie aandelen terug moeten vallen.

27-5-2019 08

RDSA (Kon Olie) heeft verkoopsignalen gegeven. Wellicht een idee om even een call te schrijven als je de aandelen niet wil verkopen.

27-5-2019 09

Exxon Mobil daalt al wat meer dan RDSA, maar geeft aan dat ook de rest van de olieaandelen aan de beurt zouden moeten komen voor deze correctie.

27-5-2019 10

Een andere sector die al langer in correctie is, zijn de banken.

Deutsche Bank van 100 naar …

We hebben een race weekend met F1 en Indi500 achter de rug, dus we hebben het over hoe snel je van nul naar honderd gaat. Maar bij Deutsche bank is de vraag hoe snel je van 100 naar nul kan gaan. Afgelopen week werden er nieuwe lows neergezet. In eerdere column heb ik reeds aangegeven hoe een slecht verhaal het is dat Deutsche Bank maar blijft dalen. We hebben het hier over één van de grootste derivaten partijen uit Europa. Als we bijv. allemaal meer zekerheden willen omdat we door de dalende koers geen vertrouwen meer hebben in deze enorme kolos dan is er iets ergers aan de hand dan dat een Italiaanse of Griekse bank een probleempje heeft.

27-5-2019 11

Even goed kijken

Voor de kredietcrisis stond dit aandeel boven de honderd, nu staan we zelfs lager dan in het dieptepunt van de crisis in 2008. Dit geeft toch wel duidelijk aan hoe slecht het nu gesteld is met dit bedrijf. Ik vrees met grote vrezen.

27-5-2019 12

Verlies pakken en als je mazzel hebt met een klein winstje weg

Een van mijn tips was long in het Duitse Daimler, het was gelukkig een tip van wat langer geleden maar ik cancel mij tip. Ondanks dat er een prima fundamenteel verhaal is te vertellen kap ik deze positie af.

27-5-2019 13

Tesla failliet?

Mijn short op Tesla doet het weer dusdanig goed dat ik hem dicht gooi. Als men mij vragen gaat stellen als ‘’zal Tesla failliet gaan’’ dan begin ik als short trader altijd voorzichtig te worden. Immers jaren lang roep ik iets over deze tent en als iedereen het dan ineens met me eens wordt voel ik me als contrair handelaar niet meer lekker. Het kan natuurlijk nog veel lager alleen in deze fase zonder mij.

27-5-2019 14

Apple is dan een short waar ik me beter mee voel, dus daar blijf ik dan maar even short zitten. Immers hier zijn de mensen nog enthousiast over en word ik voor gek verklaart als ik short wil.

27-5-2019 15

De BLUP aandelen?

Vorige week gaf ik aan dat deze recente grote IPO’s (Beyond Meat, Lyft, Uber en Pinterest) super slecht lagen en grote drama’s zijn geworden of gaan worden. Als gelopen week hadden we uiteindelijk weer een beetje herstel, maar dat neemt niet weg dat het drama gewoon verder gaat na de pauze.

Sprekende over drama’s in meerdere aktes

ING is na eerdere verkoopsignalen ook behoorlijk gedaald. Genoeg om al dan niet tijdelijk te herstellen?

27-5-2019 16

AMG zit ik long omdat onze analist nog steeds heel positief blijft, maar als het aandeel onder de 22,50 gaat pak ik waarschijnlijk mijn boeltje en ga wat anders doen met mijn geld.

27-5-2019 17

ASML mooi verkoopsignaal gehad en dus enjoy the ride.

27-5-2019 18

Honeywell ook verkoopsignaal, dus na deze mooie rit zou ik zeggen: verkopen!

27-5-2019 19

No Cat people

Caterpillar heeft ook weinig plezier gehad aan al het getwitter van Trump, mijn vermoedens worden helaas werkelijkheid.

27-5-2019 20

Harley Davidson, mooi bedrijf maar helaas ook slachtoffer van de trade war.

27-5-2019 21

Starbucks nog geen officieel verkoopsignaal, maar ik geef mijn eerste waarschuwing.

27-5-2019 22

Om over de problemen met Boeing kunnen we nog niet te praten en goed om te weten, maar JC penny de Amerikaanse retailer is doordat de koers van het aandeel onder de 1 dollar staat weer een penny stock… voor de kredietcrisis stond het aandeel boven de 80 dollar…

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: