Column: Expiratieweek effect? Of toch recessie?

Expiratieweek effect? Of toch recessie?

De afgelopen week hebben we behoorlijke swings gezien in zowel de Amerikaanse als de Europese indices, waren het de aflopende derivaten posities (optie expiratie juli)? Of waren het de bewegingen in de commodity markten? Of de politieke onrust in Europa? We hadden wat winstwaarschuwingen vooruitlopend op het cijferseizoen en we hadden schokkende prijsinflatiecijfers. Maar ondanks deze toch wel giftige mix herstelden we op vrijdag weer bijna zo bijzonder en wonderbaarlijk als de week hiervoor.

De Duitse Dax futures en index staan nog op allerlei verkoopsignalen.

dax

Heel bijzonder

En hoewel de AEX onder 200daags lijn staat staan en nog in de neergaande beweging zit, zijn we boven de Twindicator (dus eigenlijk een koopsignaal) en ook hebben we een positief signaal in de EB indicator in Amsterdam.

eoe

Correlatie

De S&P 500 en de AEX hebben normaal grote correlatie naar de Amerikanen hebben gewoon net als de Duitsers verkoopsignalen.

sp500

Aan de Amstel

Omdat wij een soort Nasdaq aan de Amstel zijn door grote hoeveelheden Tech in onze index, kijken we ook even naar de Nasdaq futures en die hebben ook nog steeds een verkoopsignaal. Kortom de AEX signalen worden op geen enkele wijze bevestigd (nog niet). 

nasd

De Swingers

De grote swings hadden mijn inziens te maken met inflatieverhalen en dus met de commodity’s. Nu waren een aantal belangrijke commodity’s zoals koper, ineens dalende en dat was best vreemd kijkende naar de energietransitie waarbij we voor de elektrificatie veel koper nodig hebben en ook in de oorlog in de Oekraïne is koper belangrijk (bijv. kogels). Maar koper ging omlaag omdat de speculanten al weer vooruitlopen op een recessie.

koper

Ook de Olie in de opruiming

Nu was de Amerikaanse president Biden in het Midden Oosten om te vragen om hogere olieproductie en dus lagere prijzen en of dit hem nu gelukt is of dat Olie ook al eerder omlaag ging laat ik even in het midden. Maar we tanken weer iets goedkoper en dat geeft een iets lagere inflatie. Althans zo denkt men, dat inflatie door heel veel ingrediënten wordt beïnvloed begrijpen maar weinigen. Voor de olie futures zitten we op een belangrijk niveau. Als we door de steunlijn heen gaan dan kunnen we zo naar de 60 dollar. Maar een lage olieprijs kan ook negatieve gevolgen hebben. In de jaren 70 hadden we bijv. in de VS een banken crisis na het bijna omvallen van Continental Illinois die geraakt werd door Penn Square Oklahoma die veel geld had uitgeleend in de olie-industrie en moest afschrijven na een daling. Dus pas op wat je wenst want er kunnen altijd bij effecten optreden.

wti

Asset inflatie is ook inflatie

Als we het dan toch over inflatie hebben en denken dat een paar lagere commodity’s de FED anders doen besluiten over hun rente stappen dan is het goed te beseffen dat er twee soorten inflatie zijn Asset inflatie en prijs inflatie. Beide worden door hogere rentes terug gebracht.

Eind jaren 70 was er door de hoge olieprijzen een hoge inflatie in de VS en dit zorgde in een paar jaar tijd voor actie van de FED. Namelijk ging men toen voor een verdubbeling van de rente. De FED funding rate rente ging van 10 naar 20 procent (1980). De periode voor de inflatiestijging was een periode van lage rente en veel stimulering door de FED… (waar hebben we dat nog meer gezien?).

Hieronder de Discount Rate (rente) in de VS die is nu 0,25 procent.

fred discount

Bron: Fred

De Inflatie in die periode was boven de 12,5 procent. De afgelopen week loog de inflatie in de VS er ook niet om.

inflation

Bron: Fred

Interessant

Ook “leuk” te zien is de rente op de Amerikaanse obligaties gedurende de periode zeventiger jaren. Hele bedrijfstakken (lees generaties) hebben alleen maar meegemaakt dat de rente dalende was en dus kan een eventuele opgaande beweging extra grote gevolgen hebben.

rente USA

Bron: Fred

Asset inflatie

Zoals gezegd er zijn twee soorten inflatie, inflatie uit de prijzen producten/diensten en Asset inflatie.  Assets zijn alles waar je geld in kan stoppen dus niet alleen aandelen en vastgoed maar ook kunst, auto’s, etc. Kijk maar eens wat huizenprijzen gedaan hebben en Google maar eens wat de kunstprijzen gedaan hebben. Ook de prijzen van exclusieve auto’s hebben en megastijging laten zien.

En naar de aandelenmarkt (Wilshire5000) kijkende is het ook wel duidelijk dat we in de corona periode we een versnelling omhoog hebben gezien en dus wel degelijk asset inflatie hebben gezien. Sinds de VS de rentes verhoogd zien we dat de asset inflatie in de aandelenmarkt gecorrigeerd wordt. In bijv. auto’s en vastgoed zien we het nog niet. Maar voor mij is de vraag niet of het gaat gebeuren maar alleen wanneer.

wilshire

Terug naar de kern

De Dow Jones Transport index loopt altijd vooruit op de aandelen en deze index heeft nog steeds een verkoopsignaal…

transport dow

Euro crypto?

Ja, inderdaad de Euro is zwak door problemen in Spanje, Italië en Portugal. Maar vooral is de Euro zwak door de groter wordende rente verschillen de VS en Europa. In Amerika loopt de rente op en de ECB doet helemaal niets en laat de rente zelfs negatief. We gingen daarom even onder de 1/1 verhouding. Maar nu waren er wat verhalen op het net over dat de Euro een soort Crypto munt is. Nu ben ik geen fan van de Euro maar die vergelijking is natuurlijk grote onzin. Euro’s worden gewoon gegarandeerd door overheden en binnenkort ontvang je op Euro’s gewoon weer rente en als je bank met Euro’s failliet gaat krijg je gewoon geld overgemaakt. Iets wat niet gebeurd met bijv. Celcius.

Kortom hoewel de Euro inderdaad niet geback-upt wordt door goud (geen gouden standaard) is het toch wel even iets anders dan een Cryptomuntje toch?!!

euro

De goede oude tijd

In groter plaatje waren we al veel eerder onder de 1 geweest. Nu was dit zelfs al in de Euro tijd want al voor 2000 waren we in de financiële wereld over naar de Euro. Maar om nog verder terug te gaan zou je gewoon de Duitse Mark kunnen pakken en die converteren naar de Euro. Natuurlijk als je de Franse Frank of een andere valuta zoals de Italiaanse Lire en die zou converteren krijg je een heel andere grafiek. Maar dat zijn de problemen van een jonge munt.

euro lang

De Yen heeft pas een echt probleem

Als we denken dat de Euro zwak is dan kunnen we ook zeggen dat de dollar sterk is. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Japanse Yen, dan zie je pas echt hoe sterk de Dollar is of hoe zwak de Yen is. Ook hier is het een rente verhaal. De Japanners willen de rente niet verhogen. Maar stel je in een grijs verleden  goedkoop had geleend in de Yen (Carry trade) en belegd was in USD in Tech aandelen?

dollar yen

Maar dan toch even de Bitcoin,

Ook hier nog steeds technisch verkoopsignalen en het feit dat een Hedge fund van 10 miljard omviel en helemaal naar nul ging en het bedrijf Celcius ook ineens faillissement aanvroeg helpt niet echt mee om het vertrouwen te versterken in de Crypto industrie.

bitcoin

Toch nog even de Bid-coin (Euro)

En als het alleen de euro was die zwak was dan had de Bitcoin grafiek in Euro’s er heel anders uitgezien dan die in Dollars en los van de niveaus is dat dus niet het geval.

bitcoin

Gelukkig toch normaal doen met Carnival

Waar ik zelf heel blij van wordt is dat bepaalde aandelen die ik niet begreep nu ineens wel normaal doen wat ze al eerder hadden moeten doen, Zo moesten de Cruise bedrijven zoals Carnival Cruises omlaag door een lage periode van minder cliënten als gevolg van de coronaperiode.

Carnival

Rio Tinto al interessant? Of 1 teen in het water?

Ook aandelen die een goed dividend rendement hebben (verwacht wordt 14,3 procent) en staat dit aandeel op een Koers winst verhouding van slecht 4 keer de verwachte winst (bron YahooFinance). Toch sluit de grafiek niet uit dat het aandeel kan blijven dalen. Als de horizontale steun lijn onder 44 pond niet houdt kunnen we gemakkelijk lager. Maar kijkende naar de energie transitie en de commodity- cyclus zou je best voor de helft van je gewenste aantal kunnen instappen. Mocht het aandeel toch onverhoopt omlaag gaan koop je meer aandelen bij.

rio gbp

De Volatility (Vol) is nog hoog

We begonnen het verhaal vandaag met het feit dat er best grote bewegingen zijn en dus is de bewegelijkheidspremie best hoog. Hier de Vol op de Nasdaq die zakte vrijdag door de grote beweging naar de 30,4 maar dat is historisch gezien nog altijd best hoog. We hebben een hele periode rond de 25 geschommeld.

Vol

De blik op de week

Deze week start het cijferseizoen echt los en zullen we gaan zien hoe de chip bedrijven ASML, BESI, etc. omgaan met vraag en aanbod en of dat er voorraden zijn. Daarna wordt de komende tijd belangrijk hoe het gaat met bedrijven als Apple kortom spannend. Economisch gezien blijven we kijken naar inflatie, rente. Politiek in Italië blijft ook een aandachtspunt.

Tot slot

Als het iets minder heet is zal ik een eens een column maken over de lobbyisten in de wereld. Wij maakte ons afgelopen week druk over een oud minister die lobbyt voor Uber. Maar even ter idee: In Amerika zijn er bijna 15.000 lobbyisten alleen al in Washington. Dus op de pakweg 535 congres leden zijn er dus 28 lobbyisten op iedere congres man of vrouw (van wapen industrie, tabak, medicijnen, etc.) die zal proberen om de politiek te beïnvloeden. Het budget van deze lobbyisten in de VS is bijna 4 miljard dollar en wij maar denken dat we in het vrije westen leven. Of denken we dat er 4 miljard uitgegeven wordt zonder enig effect?

 

Ook houdt u een column over de inkomenseffecten en de verschillen tussen Arm en Rijk tegoed. Kunt u niet wachten kijk vast naar de kamerstukken over dit onderwerp

 

Disclaimer:

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

 

 

 

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: