Column: Foutje met gevolgen

Vorige week dacht ik persoonlijk nog dat we eindelijk een grotere correctie zouden krijgen op de beurs, de volatility was enorm toegenomen en er waren vreemde beursexcessen. Maar nu, een week later, is de volatility weer teruggevallen, de IPO markt is nog steeds booming (alles is een succes zelfs lege structuren die naar de markt gebracht worden), de Robin Hood Traders zijn het bos in en het cijferseizoen valt tot nu mee met relatief weinig (Unilever) negatieve uitschieters. Kortom, ik was voor niks voorzichtig en je hoefde zeker geen bescherming te kopen. Nu worden er gelukkig wel vaker “foutjes” gemaakt.

Neem bijvoorbeeld de Ajax-keeper Onana, hij dacht een aspirine te hebben genomen en het bleek een plaspil van zijn vrouw en dus een doping maskerend middel. Een jaar schorsing en dus een jaar niet spelen is het gevolg van deze  kleine fout. Wellicht dodelijk voor zijn carrière en het decimeerde zijn transferwaarde. Zijn collega’s in het bestuur en op de juridische afdeling vergaten een vinkje en daarmee kan toptalent Haller niet meedoen in de Europese wedstrijden en ook dit is een kapitale fout voor Ajax. Nu ben ik zelf ook wel eens een vinkje vergeten met verstrekkende gevolgen voor een van mijn bedrijven en dus hoor je mij er niet over.

Een ander soort fout, waar je me wel over hoort is, dat we eerst het kabinet demissionair maken om in mijn ogen symbolische redenen (iets wat in het verleden gebeurd was) en vervolgens zijn er mogelijk plannen om de tweede kamer verkiezingen uit te stellen. Los van het feit dat een democratie ook in pandemie tijden moet functioneren is de economische en sociale situatie dusdanig dat we snel echte beslissingen moeten nemen en dus een echte breed gedragen regering nodig hebben.

Op persoonlijke titel sprekende vind ik dat de lockdown te lang duurt en ik vraag me af of we doctoren en virologen moeten laten besluiten wat we moeten doen met de economie. Zoals oud beursman A. Kostalany altijd zei: de economie is te belangrijk om het aan economen over te laten. Zo is het ook te belangrijk om het aan risicomanagers en adviseurs over te laten.

AEX

All Quiet on the Western Front

Maar ondanks slechter Covid-nieuws en een verlenging van de lockdown en dus voor de horeca en andere ondernemers ook weer geen Valentijns omzet, gingen de beurzen weer hoger. Het eerdere verkoopsignaal in de AEX werd weer een koopsignaal.

De Nasdaq ging zelfs weer naar All Time Highs terwijl ook in de VS de corona gevolgen weer op All Time Highs terechtgekomen zijn. Aan de Corona doden zijn we klaarblijkelijk gewend en de beurs kijkt vooruit.

Nasdaq

Dit was blijkbaar nieuws

Wat wel het nieuws bleef waren de perikelen van de short traders. Bij het populaire TV programma Dit was het nieuws werd afgelopen week door Peter Pannenkoek, de stelling gedeponeerd dat Hedge funds geen enkele functie hebben en best uitgeroeid mogen worden. Nu heb ik hier vorige week uitgebreid bij stil gestaan en is het is een beetje zoals na de rampenfilm Jaws, alle haaien dood willen hebben. Maar meneer Pannenkoek en ik zijn het dus niet eens. Ik denk dat Hedgefunds en short mogen gaan bijdraagt aan de efficiënte van markten, het niet mogen short gaan is een optiebeurs waar je alleen maar calls mag kopen en dat moeten we zeker niet willen, maar zo zie je ook wat de mening van de gemiddelde Nederlander is.

Game stop and over

Over Gamestop weet u wellicht nog dat ik vorige week toen de koers van Gamestop ver boven de 300 dollar was de puts met de uitoefenprijs 30 noemde, die een koers hadden van USD 7,60. Dit was op maart dit jaar en leek dus heel duur. Nou dan moet u nu maar even kijken wat de koers na een weekje doet. Wat wel apart nieuws was, is dat de beleggers bij DeGiro in de maand januari het meest gehandeld hebben in aandelen GameStop.

In de VS bleken de omzetten ook van retailbeleggers te komen maar die waren per saldo verkoper de afgelopen week. Al met al kunnen we concluderen dat de verhoogde margins niet onnodig zijn geweest gezien de risico’s.

Gamestock

Niet alleen Gamestop maar ook AMC viel weer terug. Helemaal naar het oude niveau zijn ze niet maar dat komt waarschijnlijk omdat niet iedereen zijn verlies direct wil pakken en iedereen blijft geloven in sprookjes. Sprekend over sprookjes.

AMC

Geld lenen kost geld,

Deze waarschuwing geldt voor iedereen behalve klaarblijkelijk voor de overheid, die krijgt op dit moment door de extreem lager rente zelfs geld toe. Maar dat is dus omdat de Centrale Banken de rente negatief getrokken hebben met al hun aankopen en andere acties. De lage rente heeft bizarre uitwassen zoals we reeds gezien hebben. Maar ook defensieve beleggers zijn bereid om hun geld in zeer risicovolle beleggingen te stoppen en dat zelfs zonder risico opslag. Als we een recessie krijgen of de rente gaat oplopen gaan we waarschijnlijk het een en ander meemaken.

De AFM komt steeds met waarschuwende verhalen in de media en is van mening dat iedereen met een huis en een aflossingsvrije hypotheek een gevaar is voor zichzelf en het systeem. En dat terwijl veel huiseigenaren nu enorme overwaarden en goede huidige en toekomstige inkomsten hebben en hun huis en de restschuld prima kunnen financieren en betalen. Maar de overheid lijkt mij een groter risico. Ook zij leent alleen maar meer en lost dus helemaal niets af. Ook investeert ze niet in zaken die meer waard kunnen worden. De overheid stopt nu geld in zaken alleen om te zorgen dat niet alles waardeloos wordt. Natuurlijk is het belangrijk maar ik blijf het vreemd vinden dat we eerder het zuur kregen en moesten aflossen en nu doen alsof een schuld van meer dan 80 a 100 procent van het Bruto Nat Product geen punt is en pas een probleem wordt volgens het CPB als we boven de 100 procent komen. Wellicht moet deze CPB-er ook eens naar Japan, UK, Frankrijk, Italie en de VS of naar China kijken.

world Debt clock

Of bekijk alle landen inclusief Nederland op deze Debtclock website

Overigens worden schulden snel een probleem als de rente oploopt. In dat licht is het goed te weten dat de rente in de VS al langer oploopt.

 

30 Y Tbond USA

Werkloosheidcijfers ook weer bekend vorige week

Een ander probleem naast de schulden is de werkloosheid. Deze is door corona op niveaus van een depressie volgens CNBC. De U6 cijfers zijn nu 11,1 en dat was gelijk aan vorige maand  bron de FED

Werkloosheid VS

 

Of we nu goede of slechte werkloosheidscijfers krijgen, de Sp500 zet ook gewoon hogere toppen neer.

Sp500

De Duitser doen niet mee in de feestvreugde

De Duitse Dax deed niet mee met de Amerikanen op het beursfeestje en we hebben aldaar nog steeds het al eerder genoemde niet-koopsignaal. De Twindicator staat op 14.106,67 en de closing-prijs (slotkoers) van afgelopen vrijdag is daar nog net onder.

Dax

Een technische draai in Adyen?

Na eerder een verkoopsignaal gezien te hebben draaide Adyen weer naar een koopsignaal maar persoonlijk zou ik minimaal wachten op een hogere top alvorens ik op de grafiek zou durven te kopen. Fundamenteel is het aandeel heel prijzig.

Adyen

Food is Good

Unilever kwam met best goede cijfers en verhoogde het totale dividend over 2020 naar € 1,66 (2019: € 1,64). De winst per aandeel (constant underlying EPS in €) stijgt met een kleine 4 % naar € 2,65. De Koerswinst verhouding (K/W) is ruwweg 21. Toch werd het aandeel in de verkoop gedaan want iedereen dacht dat ze in Corona-tijden het nog veel beter zouden doen.

Unilever PLC

Ik heb de Kraft er niet voor

Collega Kraft Heinz doet het fundamenteel minder maar ging wel omhoog. Nu heb ik ook positie in dit aandeel en dus ben ik blij maar vraag het me niet uit te leggen.

Kraft Heinz

Natuurlijk als we de lange grafiek (week grafiek) van Kraft Heinz bekijken snap ik het technisch wel maar fundamenteel is een andere verhaal.

Kraft Heinz lang

Never sell…

Neem bijvoorbeeld RDSA en de andere oliewaarden er worden forse verliezen geleden en de koersen schieten omhoog op het idee dat de dividenden gelijk blijven en de olieprijs mogelijk nog verder kan herstellen.  Nu staan die oliewaarden historisch niet hoog dus kan je het enigszins snappen waarom beleggers deze aandelen graag willen. 

RDSA

Maar waarom willen beleggers nog steeds Tesla?

Er zijn terugroep acties van Tesla, er zijn rakketten die neerstorten, bedrijfsresultaten die alleen door subsidies (Co2 rechten) een plus laten zien. Om het al helemaal niet te hebben over de subsidies die de kopers krijgen. Twindicator niveau is USD 834,38 hieronder krijgen we een niet koopsignaal.

Tesla

Zoom Media bijna 300 maal de verwachte winst (K/W) en technisch nog een koop. Onbegrijpelijk voor mij als Value belegger.

Zoom Video

Amazon baas met pensioen

Nu is en was Amazon altijd een aandeel wat op mijn lijst staat om te speculeren op een tijdelijk niet koop signaal (vroeger ook wel verkoopsignaal). Maar de tijdelijk niet koopsignalen zijn steeds heel kort geweest. Zelfs de scheiding van de topman heeft niet geleid tot veel verkoopdruk in dit aandeel. Nu gaat de topman Bezos genieten van zijn oude dag (57 jaar) en wordt opnieuw de vraag of hij geld nodig heeft voor hobby’s en andere dagbesteding? Dus krijgen we alsnog eindelijk druk in het aandeel?

AMZN kort

Lang logaritmisch

Nog even een compliment voor Bezos, want hoewel Robin Hood beleggers dit soort bewegingen in een maandje doen heeft Bezos in de afgelopen 25 jaar een briljant koersresultaat neergezet.  In 2001 stond het Amazon aandeel omgerekend voor splitsingen nog onder de zes (6) Amerikaanse dollar. Afgelopen vrijdag dus pakweg twintig jaar later staat het aandeel USD 3.352,15

AMZN lang

Na deze gouden prestatie

Nog even snel naar Zilver kijken, de Robin Hood beleggers hadden volgens de verhalen interesse in Zilver en toen weer niet. Ik ben kijkende naar de grafiek nog steeds positief op Zilver.

Zilver

Beleggen is geen sprint maar een marathon

Deze week gaan we verder met het cijfer seizoen, ik blijf kijkende naar de impact van Covid19 op de economie nog steeds voorzicht voor aandelen. Maar blijf ook geloven in dat Value beleggers de komende jaren het beter gaan doen dan de groei beleggers en koop dus goede aandelen.

 

 

 

Let wel:

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden werd deze gepubliceerd op IEX.nl als De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: