Column: Gaan we voor groei of het milieu

De kranten stonden de afgelopen week bol van het rapport over de klimaatsverandering en iedere zware regenbui of warmterecord werd direct in het nieuws gebruikt als keihard bewijs ter ondersteuning van dit rapport. Nu ben ik geen Wappie maar wel heel verbaasd dat alle (vier) de kranten die ik lees en zowel RTL als de NOS hier zo veel aandacht aan gaven. Ik vond het zelfs bijna verdacht. Niemand van de media had een criticus aan het woord gelaten en iedereen had alleen maar voorstanders. Geen onvertogen woord over de klimaatplannen. Niemand maakte zich druk over betaalbaarheid, de eventuele economische krimp en wat de andere landen gaan doen? Groei en vergroening (vermindering Co2) samen zijn een utopie.

Nu zegt u wellicht dit onderwerp belangrijk is en het allemaal zo evident is, dat de tijd van discussie voorbij is, maar juist als iets dusdanig belangrijk is dan is het mijns inziens belangrijk dat je het wel heel doordacht aanpakt zodat het goed en snel kan worden uitgevoerd. Een discussie is dan juist noodzakelijk.

Maar eerst nog een stapje terug, is het klimaat ons meest urgente probleem? Of is honger of juist obesitas dat? De schuldenberg, de oorlogen in het Midden Oosten, of China, etc.? Een ander ding dat mij dwars zit in de klimaatdiscussie is, dat het onomstotelijk bewezen zou zijn, dat de mens de oorzaak van alles is. Niemand had het meer over het effect van vulkanen, bosbranden, etc. op de Co2-concentratie in de atmosfeer. En kijkende naar statistiek komt de vraag op of we echt iets kunnen zeggen over Co2 nadat we als mensen pakweg een periode van honderd jaar op een aarde zaken aan het verkloten zijn terwijl die aarde reeds miljoenen jaren bestaat? En als we alles zo kunnen extrapoleren moeten we dan niet iets meer zeggen over de hoeveelheid mensen in verhouding tot het probleem? En zo ja willen we dat dan wel? Want veel problemen zoals bijvoorbeeld de bedreigingen en vernederingen van Homo’s en Transgenders door bepaalde bevolkingsgroepen mogen niet benoemd worden. Bedrijven verkopen je liever onder het mom van het milieu gewoon een andere auto in plaats van je oude op te laten rijden.

Oei ik groei

In de hele discussie over het klimaat worden grote delen van de wereld even vergeten. Trump stapte eerder uit allerlei afspraken en wie naar de Amerikaanse samenleving kijkt weet dat er nog een hoop te verbeteren is kijkende naar de benzine sluipende Pick-ups en de Airco’s op vries-standen. Ook hebben we nog China, dat gaat de komende tijd 30 kolencentrales bouwen en 300 vliegvelden aanleggen. Op dit moment is China al goed voor 30 procent van de totale Co2 uitstoot in de wereld, wellicht moet je daar in onze plannen dan ook iets over zeggen. Natuurlijk zijn alle verbeteringen goed maar helaas moeten we ook praktisch zijn en de economie meenemen in het verhaal. Krediet is de laatste jaren gegroeid naar recordniveaus maar dat kan allen maar stand houden als daar een groei van de economie tegenover staat. Grote bergen met krediet zijn alleen maar houdbaar als de uitvinders en wetenschappers doorgaan met uitvindingen die economische groei ondersteunen. Want als de groei afvlakt loopt de bereidheid voor het geven van krediet terug en kan je gemakkelijk in een spiraal omlaag terecht komen.

Helemaal als we weten dat o.a. de FED steeds meer hints geeft dat ze de rente langzaam maar zeker willen gaan verhogen en dus stoppen met inkopen van obligaties, een proces dat nu voor extreme lage rentes zorgt.

US Bonds

Maand grafiek T-Bond futures (USA)

 

Een ander iets dat ook eenzijdig het nieuws beheerste was de situatie in Afghanistan.

De huidige beurs is Afghanistan

De aanwezigheid in Afghanistan van Amerikaanse troepen met aan haar geallieerde landen, heeft los van de levens en los van alle gehandicapte (gewonden) soldaten en burgers, duizenden miljarden gekost aan dollars. Dit alles onder het mom van het veiliger maken van de wereld na de aanslagen in de VS.

Zonder het luguber te willen maken zie ik zelf parallellen tussen de situatie in Afghanistan en de beurs.  De beurs is namelijk ook een soort Afghanistan, sinds 2008 (de Kredietcrisis) is er een excessieve bemoeienis met de vrije markten, door rentemanipulatie. Als de FED zich net als de Amerikaanse troepen terugtrekken raakt alles in verval en zijn we snel weer terug bij een 2008-achtige situatie. Waarschijnlijk zullen dan niet de banken, maar andere bedrijven en landen in de problemen komen.

Terug naar school

Maar dan maar iets heel anders. Op internet zag ik een reactie van iemand die zich irriteerde dat hij voor het vliegen zijn schoenen moest uitdoen en deze moest laten scannen en dat allemaal omdat er 1 persoon in de wereld een vliegtuig had proberen op te blazen met een bom in zijn schoen. De persoon zei dan ook terecht dat we wereldwijd allemaal onze schoenen moeten uitdoen om dit te voorkomen maar als je een Amerikaanse school ingaat is er geen controle op wapens terwijl er met het schieten op scholen honderden doden vallen. Het geeft heel mooi weer hoe politiek en media beïnvloed worden door lobbyisten en nu las ik dat er door Bitcoin-bedrijven enorm geïnvesteerd wordt in lobbyisten in de VS.

Liever naar de Film

Zo zijn we terug bij de beurs en de Bitcoin. De Bioscoopketen AMC Entertainment (een Meme stock) kwamen vorige week met cijfers. Die waren zoals verwacht niet echt briljant maar om een beetje afleiding te hebben kwam men met het nieuws dat je bij AMC voortaan kan betalen in Bitcoins.

Winst maken in Corona tijd in de bios is een moeilijk dingetje maar in crypto’ s kunnen afrekenen maakt dat dan alles weer goed? Nu is het aandeel van zijn top rond de 75 U$D weliswaar naar de 30 U$D gegaan maar is dat niet nog steeds heel duur?

AMC ent

Ook weinig spelletjes rond GameStop

Rond een ander Meme stock (GameStop) is het ook even rustig. Zegt dit iets over de gekte die aan het afnemen is en dat de beurs normaler gaat worden? Of zijn de Beursgekken die nergens naar kijken gewoon een paar weken met vakantie?

Gamestop

In El Salvador betalen in Bitcoin als wettig betaalmiddel.

Je moet wel heel depri zijn als land om voor de Bitcoin te kiezen als wettelijk betaalmiddel, zeker als je beseft, dat er recent nog 600 miljoen cryptomunten buitgemaakt zijn bij een overval (door overigens een ethische hacker, het merendeel van de geroofde coins is alweer teruggestort) en de bewegelijkheid (van 65.000 naar 30.000 in een paar maanden) is ook niet echt iets wat je als land wilt. Om het over de kosten van conversie al helemaal niet te hebben. Maar voetballer Messi krijgt ook deels betaald in cryptomunten dus dat moet wel goed zijn toch?

Bitcoin

 

Weer geen vrijdag de dertiende effect

Nu gaan we op goed nieuws omhoog maar afgelopen vrijdag gingen we ondanks dat de Michigan Consumer Sentiment het laagste was sinds het dieptepunt van 2011 ook weer omhoog. De voorlopige Universiteit van Michigan Enquête over consumentenvertrouwen voor augustus daalde tot 70,2 versus 81,2 een maand eerder. Even het bericht op BloomBerg. Quote:

– Prognosebereik 78,0 tot 86,0 van 52 schattingen

– Index van huidige economische omstandigheden is gedaald tot 77,9 versus 84,5 vorig jaar

– Verwachtingsindex daalde tot 65,2 vs. 79,0 vorige maand

– De verwachte verandering in de mediaanprijzen in het komende jaar daalde tot 4,6% versus 4,7% vorige maand. Verwachte verandering in mediane prijzen in de komende 5-10 jaar steeg tot 3,0% versus 2,8% vorige maand.  Hieronder staan opmerkingen uit het rapport:

  • “De verliezen begin augustus waren wijdverbreid over de inkomsten, leeftijd en opleidingssubgroepen en waargenomen in alle regio’s.”
  • “Aversie tegen hogere prijzen zorgde ervoor dat consumenten de omstandigheden voor  het kopen negatief beoordelen: gunstige beoordelingen daalden tot slechts 30% voor woningen, 31% voor voertuigen en 43% voor huishoudelijke artikelen “
  • “het waren allemaal cijfers die het laagste waren sinds de recessies van 1980.”
  • “Het lijdt weinig twijfel dat de heropleving van de pandemie als gevolg van de Delta-variant is beantwoord met een mengeling van reden en emotie”.

unquote, Bron Bloomberg

Nu heb ik er geen verstand van maar kijkende naar de quotes zou je dus weldegelijk inflatie en Corona-effecten op de economie verwachten dit lezende…

Maar ondertussen ging de record race op de Amerikaanse beurs gewoon door. Een dag niet gekocht is een dag niet geleefd lijkt het motto. Toch zou je in de candle’s van de diverse grote Amerikaanse indices wel degelijk een korte termijn top kunnen gaan zien. Natuurlijk hebben we daar wel bevestiging voor nodig. Dus wellicht volgende week meer nieuws. Op naar wat goed nieuws.

Wilshire 5000

 

Op de banken voor de Banken

Al een aantal maanden ben ik positief op de bankensector in Nederland en Europa maar dat kwam nog niet echt uit op de beurs. Eerst even de RABO, zij kwamen met het bericht: “Hoewel de aanhoudende lage rente druk blijft zetten op de rentewinst, zijn de totale inkomsten gestegen met 17%. Dit is het resultaat van onder andere de deelname van Rabobank aan het TLTRO III-programme”

Dat is dus EUR 192 miljoen opbrengst in de eerste helft van 2021 vanuit een ECB programma

De totale winst was 850 procent gestegen naar 2,2 miljard en dan gooi je wel personeel uit en bereken je negatieve rentes voor spaarders. Ga dat maar eens aan de achterban uitleggen…

Het is ‘gelukkig’ niet alleen de Rabobank alleen, ook ING Groep had mooie resultaten en is technisch enorm verbeterd.

ING

Zelfs ABN Amro bank ziet er fundamenteel en technisch weer goed uit. Er zijn nog wat vlekjes weg te werken maar ….

ABN Amro

Net als Aegon dat blijkt te profiteren van meer polissen door de corona situatie. Als nu ook nog eens de rentesituatie gaat verbeteren voor de verzekeraars (lees hoger wordt)…

Aegon

Belangrijk met een B

Hoewel de banken en de verzekeraars het dus prima deden op de beurs ging chipbedrijf Besi afgelopen week omlaag. De chip industrie is mega belangrijk voor het wel en wee van de AEX. We zitten met Besi ineens dichtbij de Twindicator op 73,56 Euro.

Besi

De huidige stand van zaken van de AEX

In de AEX hebben we in de candles mogelijk wel een toppatroon, maar het wachten is op bevestiging. De Twindicator heeft een niveau van 759,89 en dat lijkt heel ver weg. Ik ben dus alles behalve positief, maar echt negatief mogen we pas zijn na bevestigingen.

AEX

We kijken inzake het beeld van de AEX bevestiging van de Duitse Dax, deze heeft als Twindicator niveau 15.619,26 punten en ook dit is nog even weg.

Dax index

Het komt wel weer goed

Om toch positief af te sluiten. In mijn jeugd werden we op de lagere school bang gemaakt met dia’s van water bij aardappelmeelfabrieken dat zwaar vervuild was. Later op de middelbare school hadden we het over zure regen en het gat in de ozon. Al deze problemen zijn opgelost. We zuiveren onze eerdere verontreinigingen weg. En omdat de mensheid groeit is ieder stukje land geld waard en dus is er een reden om het bruikbaar te maken. Ja, de mens heeft door de eeuwen heen grote effecten gehad op andere mensen en de natuur. De ontdekking van Zuid Amerika heeft vele miljoenen mensen inclusief slaven de dood in gejaagd. Om de natuur die er vernietigd is niet eens te benoemen bij deze tragedie. Zo kan ik helaas vele voorbeelden noemen van dramatisch menselijke invloeden. Het goede nieuws is dat de natuur niet stuk te krijgen is. Wij zullen als soort eerder stuk te krijgen zijn. Dus met de bescherming van de natuur redden we ook onszelf en zo is er reden genoeg voor stappen.

NB

A time to go fishing

Een laatste gedachte dat het nieuws me bracht. Als we nu echt willen dat amateurs met magneetvissen geen wapens en munitie opdreggen wie gaat het dan doen? Professionals of laten we het liggen? Opgeruimd is toch netjes?

Disclaimer:

Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.

 

Deel dit bericht: