Column: Gaat er nu eindelijk iets veranderen

Deze week had ik geen titel van een song die ik wilde gebruiken, want ik twijfelde of het Dansen op de vulkaan van de Dijk moest worden, of dat ik een link naar mijn vorige column over de Seaspiracy documentaire moest maken en dus een nummer van zanger Joe Duplantier. Dit is de leadzanger van de heavy metal band Gojira, die nummers maakt over het plastic in de Oceanen. Ook had ik het over de Winds of Change kunnen hebben van de Scorpions maar dat kon ook wel eens de wens zijn die vader van de gedachten is. Want de beurs is nog steeds bezig met een momentum spel waarbij de trend nog omhoog is en dus iedereen mee wil doen. Er wordt niet of nauwelijks naar waarderingen van bedrijven gekeken en alles wat IPO heet wordt nog steeds voor zoete koek geslikt.

Wellicht is het mijn gebrek aan fantasie, maar ik kan echt niet begrijpen waarom beleggers mee willen doen aan de emissie van sportschool Basic-Fit. Het aandeel staat op een all time high, terwijl dit bedrijf al bijna een half jaar dicht is en daarvoor ook reeds een periode gesloten was door Covid19. Sportscholen halen juist in december en januari veel klanten binnen die dan goede voornemens hebben. Alleen dit jaar werkt dit niet zo… Daar komt dan nog bij dat er een behoorlijke verwatering plaatsvindt. Maar op het emissienieuws dat er 6 miljoen aandelen geplaatst werden, gingen we zelfs omhoog. Er werd met gemak €204 miljoen opgehaald.

 

Basic-Fit

Mooi Fit?

Nu zegt een plaatje vaak meer dan duizend woorden en dus even de week grafiek van Basic-Fit. We zien dan iets duidelijker hoe het voor het Corona tijdperk was. Toch iets wat ik wil aanstippen, namelijk dat de wereld ook verandert: Bijv. Mensen gingen vroeger voor of na het werk trainen, maar nu werken veel mensen thuis. Dit geeft mogelijk nieuwe eisen aan andere locaties voor sportscholen. Ook gaat het nog wel even duren voordat iedereen zich veilig waant op drukke plekken… Ik zou het liefst short gaan op dit soort aandelen op deze niveaus.

Basic Fit lang

Mooi Fit is niet lelijk

Als iemand dan nu roept dat Fit zijn altijd populair is na een pandemie dan  zou ik zeggen kijk ook nog even naar aandelen van sport horloges en andere sport artikelen. Bijv. Lululemon van de Yoga broeken staat nog niet op records.

Lululemon

Een ander voorbeeld van gemakkelijk geld

Nu is niets menselijks mij vreemd en kan natuurlijk ook jalousie een rol spelen in het niet begrijpen van het feit dat beleggers 67 miljoen investeren in een gratis handelsplatform (Buxx). Toen ik rond 2005 een gratis handelsplatform in de markt wilde zetten met ons latere Abel Services kreeg in nog geen budget van een paar ton en nu mogen er tientallen miljoenen verbrand worden zonder probleem. Je gaat jezelf dan ook afvragen: wordt er dan toch zoveel verdiend aan gratis handelende klanten? Wat heb ik in mijn businessplan over het hoofd gezien? En als er zoveel verdiend wordt aan een klant weet de klant dit dan ook? Snapt hij dat hij het product is?

Moeilijk heh?!?

Snel door naar iets anders wat ook moeilijk te bevatten is, namelijk: de Bitcoin. Op mijn technische verkoopadvies van vorige week werd door sommige lacherig gedaan, want ik had toch ook rond de $55.000 een verkoopgegeven en deze nogmaals herhaald op $45.000. Daarna schoten we weer omhoog tot bij de $65.000! Maar los dat de Twindicator ook weer in de plus draaide in deze beweging, hebben we nu weer een belangrijk signaal en dit verkoopsignaal wordt pas te niet gedaan boven $61.271,35. Kortom de extreme bewegelijkheid kon wel eens een belangrijke verandering aangeven. Een lagere Bitcoin heeft ook weer effect op bedrijven die een voorraad wisselgeld op de balans namen om betalingen te kunnen accepteren. (lees Tesla).

Bitcoin

Ongestraft, geld uitgeven?

Na enorme investeringen te hebben gedaan, heeft President Biden beloofd de belastingen te verhogen voor de rijken en als hij dat dan doet wat hij beloofd gaat ineens de beurs omlaag. Maar direct komen analisten en die roepen dat de belasting verhoging veel minder is dan gedacht en dan sta je weer hoger alsof er nooit iets is gebeurd. Toch zetten we nog geen hogere niveaus neer. Maar verkoopsignalen worden steeds maar weer weggevaagd.

AEX EOE

Duurzaamheid is ook best ingewikkeld

Nu hebben mijn collega’s en ik ook al eerder op deze website een paar columns gemaakt over ESG en Duurzaam beleggen. Er werd veelal verondersteld, dat Chipbedrijven over het algemeen duurzaam zijn, maar recent kregen we te horen hoeveel water er gebruikt wordt bij Taiwan Semiconductors. Dat roept zet je toch wel aan het twijfelen over de duurzaamheid van deze ondernemingen. Los hiervan (of toch niet) heb ik een verkoopsignaal in de Twindicator. Een slot boven de €119,49 verandert dit weer.

TSMC

Ook snap ik weinig van beleggers in Cruiseschepen

Nu kan het de leeftijd zijn dat ik Cruiseschepen nog niks vind, maar het kan ook vanuit de duurzaamheidsgedachte zijn dat ik grote problemen heb met deze schepen. Op Curaçao heb ik in een recent verleden nog gezien hoe een grote hoeveelheid mensen op een eiland gedumpt werd en wat dat betekent voor zo’n eiland. Maar ook toen ik nog in Amsterdam kantoor hield zag ik meerdere keren wat grote hoeveelheden mensen van een boot met een stad doen.

Hoe duurzaam zijn cruiseschepen: wat is hun impact op het milieu? Zijn ze goed voor de wereld of toch niet? En als ze binnen de territoriale wateren hun vuil opvangen dan komt de vraag: maar wat daarbuiten met vuil? En wat doen ze met de enorme hoeveelheden ballastwater?

Als investering zou ik eerst even een paar jaar de Covid gevolgen op toerisme willen afwachten.

Carnival

Sommige aandelen snap ik iets meer

Neem Air Liquide, het bedrijf maakt o.a. ook zuurstof voor medisch gebruik en daar blijkt in Corona tijd juist een tekort aan te zijn. En dus, zou je zeggen, staat dit aandeel hoger dan voor de Corona problemen? Nee, maar dat kan wel kloppen als Corona echts iets heel tijdelijks is en de vaccinatieprogramma’s gaan werken.  

Air Liquide

Nog even wat anders Hip en toch in de dip

Er zijn aandelen ook aan het dippen die tot voor kort heel hip waren. Bijvoorbeeld Plug Power een baterijen producent. Maar ook Waterstof aandelen zijn in correctie.

Plug Power

En ander mooi voorbeeld Ballard Power.

Ballard Power

Batterij aandelen en waterstof aandelen zijn ineens ondanks de groenen plannen van Biden stilletjes gecrashed en we horen er niemand over….

Deze week veel cijfers van grote IT bedrijven in de VS en we beginnen de week met Tesla…

NB.

Laatst las ik in de krant bij de rouwadvertenties, dat Arnoud Veilbrief overleden was. De gedachte kwam bij me op, dat dit nooit de strijdlustige man kon zijn, die ik ken van Twitter en die meerdere keren bij mij langs is geweest om een slijpsteen van de geest te zijn. Maar toch, hij blijkt helaas inderdaad te zijn overleden. Dit weekend stond er een verhaal over hem in het NRC. Ik ga zijn scherpe geest en eigenzinnigheid missen en vind het jammer, dat zijn boek, waar hij mee bezig was, nooit afgemaakt zal worden. Het was een boek waarin hij wilde waarschuwen over de gevolgen van actief day-traden. Helaas gaat het nooit het levenslicht zien. Hij zag het als een soort verslaving en verloor kapitaal alsmede bijna zichzelf met speculeren. Hij wilde anderen daarvoor waarschuwen.  Zeker in deze tijd geen overbodige waarschuwing. Zijn familie en vrienden wens ik via deze weg veel sterkte toe.

Let wel:

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden werd deze gepubliceerd op IEX.nl als De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

 

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: