Nog geen paniek
Nu kan het aan mijn paniek niveau liggen en dat ik dus niet zo snel in paniek ben, maar ik heb geen paniek bij de kleine beleggers gezien. Oké de volatility is hoger en in het RTL programma Bulls en Bears hebben ze het over Kangaroe beleggen. Het heeft volgens mij meer weg van een flipperkast, maar gek genoeg ondanks alle bewegingen is er per saldo over de week gezien niet heel veel gebeurd in de indices. De oorlog went?
Kangoeroe beleggen of Kan Goeroe belegger?
Nu zou het wel aan mijn ervaring en of mijn inschattingsvermogen liggen, want al toen de Europese plannen over de energie transitie op tafel kwamen, waarschuwde ik dat we in de transitiefase van olie naar groene energie nog veel ‘supply’ en ‘demand’ problemen en dus hogere prijzen (inflatie) zouden gaan zien.
De verder oplaaiende oorlog in de Oekraïne (die was al 8 jaar op een laag pitje gaande) heeft het proces dus alleen maar versterkt en versneld. We zitten dus structureel met hogere energieprijzen en een tijdelijke goedmaker van de overheid gaat ons helaas op lange termijn bezien weinig tot niets helpen. Ook een versnelling in het vergroeningsproces is helaas praktisch gezien niet mogelijk. Kortom we hebben een probleem dat alleen met het openhouden van oude centrales en oude energie bronnen beheersbaar.
Sprekende over een versnelling
Wat me ook verbaasd is dat de Algo’s (automatisch handelende systemen) zo snel en heftig aanslaan op een bericht dat Poetin de gespreken met Oekraïne positiever inziet. De AEX index ging in enkele minuten meer dan 15 punten omhoog. Dat waren dus procenten hoger in no time en dat op het bericht dat een autoritaire gek positief was geworden? Als dit soort kul berichten al zorgt voor een stijging op de beurs of welke bericht gaan we dan omlaag?
Inflatie en de ECB
We hadden de afgelopen week ook de FED, de ECB en inflatie cijfer. Nog zonder de sprong in benzine en olie waren de inflatie cijfers weer op recordniveaus. De ECB denkt dat in het derde kwartaal dit jaar de opkoopprogramma’s eindelijk gestopt zijn. Pas nadat dit gestopt is, kan de rente eindelijk verhoogd worden. Hoezo lopen we achter de curve? Moet inflatie eerst boven de tien procent komen? En wat veel erger is doordat we de rente niet verhoogd hebben is er geen enkel wapen om de volgende recessie te behoeden van een depressie. Dus alle rente junks, die zeggen niet met een hogere rente te kunnen overleven, bedankt namens mijn kinderen en toekomstige kleinkinderen.
JA knikkers
Toch nog even over de verschrikkingen van de Oekraïense oorlog en dan heb ik het dus niet over onze benzine prijs. Nee we hebben het over het enorme gewelddadige optreden van de Russen. Nu hadden we dit eerder genegeerd in Syrië toen Assad geholpen werd. Maar de vraag rijst wat gebeurd er als de Russen in hun ongeduld, toch maar besluiten om een vuile bom of biologisch wapen in te zetten? Hoeveel vluchtelingen en wat voor een humanitaire ramp hebben we dan? Blijft Rusland dan van dit nieuws verstookt en blijft ‘iedereen’ aldaar Poetins acties goedkeuren?
Om niet teveel over de humanitaire kant te hoeven na te denken, gaan we maar weer terug naar de economische kant. We hebben in Nederland weer meer Jaknikkers nodig om zelf olie op te pompen en ook hebben we andere commodity’s nodig. Nu had ik al direct bij de start van het conflict aangegeven dat Rusland een van de grootste leverancier van nikkel is en dat dit mogelijk een probleem voor de energietransitie zou worden o.a. elektrische auto’s worden fors duurder door een hogere nikkel prijs. Maar dat het gebrek aan nikkel een probleem is werd in de media door echte experts tegen gesproken. Toch is de markt van mening dat er een probleem is met Nikkel, want geholpen door een short squeeze verdubbelde de prijs van Nikkel in nog geen dag tijd.
Toeval bestaat niet?
En nu draai ik al een tijd mee in dit circus en wat een toeval dat we ook in 2007, net voor de kredietcrisis een mega beweging omhoog hadden. We hadden dus ook dit niveau in de nikkelprijs. En wat gebeurde er toen? Natuurlijk hadden we toen niet de energie transitie en niet zoveel batterijen en geen boycot van Rusland…
Sprekende over toeval
En wat een toeval ook in 2007 hadden we een piek in de Olieprijs (zie grafiek tot 2019) en wat wil het toeval dat we ook nu weer op een piek zitten. Je zou er bijna een boek over willen schrijven.
De huidige West Texas Intermediate (WTI) prijs is op moment van schrijven rond de 106 dollar. Maar kijken we naar de actuele grafiek ….
De goede oude tijd
Dan zien we een leuk toeval namelijk dat we in 2007 in de periode (zeg even twee jaar) ervoor van 50 dollar toen naar 140 dollar zijn geweest en nu in de periode 2 jaar ervoor van pakweg 12 dollar naar 130 dollar gingen. Ziet iemand een gelijkenis? Iemand een idee dat een commodity piek gevolgd wordt door een dip in de economie? Ik wel, ik ben van mening dat er een oorzaak en gevolg relatie is. Bij te dure commoties worden de producten te duur en valt de vraag uit.
Ondertussen is er iets veranderd
Maar ondertussen zijn we in Nederland druk doende met de Benzineprijs die door eerdere belastingverhogingen en … de beweging van de Amerikaanse dollar extra duur is voor ons. Tijdens de vorige top van de olie in 2007/2008 schommelde de Euro/Dollar tussen de 1,47 en 1,60 en nu is de Euro/dollar 1,09 dat scheelt een slok op een borrel.
Pariteit in Euro/USD?
Als we naar de Euro/Dollar grafiek kijken dan zien we een hoofd schouder patroon dat richting een einde aan het gaan is. We moeten nog even terug denken aan de lage rente strategie die de ECB volgt een lage rente is een zwakke munt…
De lange rente schiet ook wel heftig heen en weer in het oorlogsgeweld. Je kan je bijna niet voorstellen dat de rente laag kan blijven als alle landen in de Euro veel geld uitgeven aan o.a.: de gevolgen van corona, de energietransitie, defensie, het dragelijk maken van de pijn als gevolg van de hoge energieprijzen, vluchtelingen, etc. Ik leerde op school altijd dat de vraag naar kapitaal de rente deed stijgen…
Expiratie effect
Dat de rente per saldo zal stijgen zien we ook terug in de German Bund futures grafiek (Bunds). Los van de sprong door het aflopen van het maart contract en dus de gang naar juni contract zie ik wel degelijk een draai in de trend. Ik zie lagere koersen en dat is dus een hogere rente.
De Duitse Dax futures tikte heel mooi even de Twindicator aan en gingen vervolgens weer lager. Persoonlijk zie ik een zeer negatief beeld in de Dax.
Bevestiging
Dit negatieve beeld wordt bevestigd door de grafiek van de S&P500. De oude opgaande trend is er even niet en we staan pas aan het begin van een grotere correctie.
Nasdaq
Ook de Tech index Nasdaq Composite bevestigd het plaatje van de S&P 500. Zolang we onder de Twindicator blijven moet je heel voorzichtig zijn. Dus pas als we boven de 13.819,37 mag je pas weer de dip kopen. Voorlopig moet je steeds op een stijging verkopen (Sell on Strength).
Met het risico saai te worden
We pakken ook nog even de Russell2000 en ook hier hebben technisch een negatief plaatje. Het Twindicator niveau is 2.063,62
Rodeo beleggen
De AEX stuiterde de afgelopen week flink en dat is gek genoeg gewoon in een berenmarkt. Pas een slotprijs in AEX boven de 714,08 veranderd dit zeer negatieve beeld.
Was er helemaal niets positief?
We hadden vorige week het nieuws van Amazon dat komt met een Stock split van 1 op 20. Je krijgt dus 20 nieuwe aandelen voor 1 oude. Een split maakt een groot aandeel (koers rond de 3.000) als Amazon beter verhandelbaar en voor meer beleggers bereikbaar. Ook kwam Amazon met het nieuws dat ze 10 miljard tegenwaarde aan aandelen gaan terugkopen in de markt. Maar ondanks al dit goede nieuws kregen we geen koopsignaal in de Twindicator. Pas een slot boven de 3.030 USD zal een koopsignaal geven.
Ook als we even inzoomen op de grafiek en dan we zien de rode lijn en dat is het 200 daags gemiddelde. Een belangrijke lijn in Technische analyse. Persoonlijk zie ik ook een “Hoofd Schouder-achtig” patroon en dit zou een beweging onder de 2.000 dollar kunnen voorspellen.
Opvallend ander nieuws
Voor we naar nog een paar opvallende grafieken kijken is het ook goed te zien wat er gebeurde met de koers van de bedrijven die uit Rusland vertrokken en waar de bezittingen mogelijk afgepakt (ingenomen) worden door de Russen. Dit zou een enorme afschrijving op de balansen van deze bedrijven betekenen en het voor de komende 20 jaar afschrijven van Rusland als plek waar je wilt investeren. Nu kunnen we helaas niet zeggen dat het vertrek uit Rusland de enige reden van de val van bepaalde bedrijven was. Zo had McDonald’s al langer een verkoopsignaal gegeven.
Minder vet?
BurgerKing niet direct beursgenoteerd en is nog in Rusland en kan dus niet vergeleken worden in koerseffect. Yum Brands (Pizza hut, KFC, Taco Bell) is volgens mij ook nog wel actief in Rusland, wel beursgenoteerd maar is ook omlaag gegaan.
Yum, Smullen maar
Dunkin Donut bleef maar zijn weer niet beursgenoteerd en Starbucks vertrok uit Rusland maar had ook al langer verkoopsignalen.
ARBNB vertrok uit Rusland, maar wie wilde er nog heen op vakantie? Het kwam mij een beetje over zoals de Amerikanen die geen Russisch gas willen kopen…
Bulls bears en kangaroo’s
ASML is een heel belangrijk aandeel voor Amsterdam en ook hier hebben we helaas zelfs nog zonder ‘supply issues’ al een tijdje verkoopsignalen. Oppassen dus!
Om toch even positief te zijn.
Just Eat Take away was wat mij betreft wel hard genoeg gedaald en liet een in de Candle chart positief engulfing bull pattern zien. Een positieve dag overvleugeld een negatieve dag ervoor. Omdat ik nog geen koopsignaal had kocht ik aandelen en verkocht ook nog een put optie onder deze positie om eventueel verplicht te worden op lagere niveaus aandelen bij te moeten kopen en zo de gemiddelde aanschafprijs te verlagen.
Just eat it
Maar als je naar een langer termijn plaatje kijkt dan zou je toch denken dat het een keertje klaar moet zijn. Het aandeel komt van pakweg 110 euro en is onder de 27 euro geweest….
Oude liefde roest niet
Vorige week noemde ik ook een oude vlam van me, First Solar. Dit is altijd een leuk trading aandeel geweest door grote bewegingen omhoog en omlaag.
More Plug power
Een ander aandeel wat ik vorige week noemde was Plug Power en ook dit waterstof aandeel deed het prima de afgelopen week.
In het oog van de storm?
Waar ook rust was, was in de Bitcoin. Het wachten is op een trend omhoog of omlaag. Ondertussen de zogenaamde bedenker van de Bitcoin Satoshi Nakamoto is volgens de geruchten een afkorting van SAmsung, TOshiba, NAKAmichi en Moto van MOTOrola….
Nog even
De huizenmarkt zou door de huidige financiële stress ook moeten reageren. Nu zien we pas met een enorme vertraging de prijzen voorbij komen want eerst moet er gepasseerd worden alvorens er gepubliceerd wordt. Ook zijn er nog een aantal mensen die steeds de markt miste en nadat iedereen gekocht heeft zal de huizenmarkt ook zeker dalen. Waarom? Banken kijken naar hoeveel geld je mag verwonen en als de energieprijs heel hoog is dan blijft er een minder groot deel over om aan rente en aflossing te besteden en dus kan je minder betalen voor het huis. Dit effect is los van de hogere rentes die je volgens mij alleen al als gevolg van de huidige inflatie zou moeten hebben.
JP Morgan ziet net als ik een herhaling van de Ruslandcrisis van 1998.
Toen hadden we een enorme correctie op de beurzen en een beroemd hedge fund (LTCM) dat omviel door problemen in de Russische economie, ik kan me nauwelijks voorstellen dat er nu niet weer een groot effect komt. De crisis van 1998 in Rusland volgde op de Aziatische crisis, die eerder plaatsvond in juli 1997. Toen gingen de prijzen voor grondstoffen zoals olie, gas en metalen hard omlaag, nu zijn ze weliswaar omhoog. Maar nu heb je door de boycot voor de Russen een soortgelijk effect. De Russische export werd toen net als nu hard getroffen.
De Russische financiële crisis, ook wel bekend als de Roebelcrisis en trof Rusland toen in de zomer van 1998. Nu hebben we weer een Roebel crisis…
De AEX ging van 600 naar 350
Even voor de liefhebbers van geschiedenis: Op 13 augustus 1998 vond er een beurscrash plaats, er waren problemen met de betalingen van Russische obligaties… De koersen daalden toen met 65 procent en de roebel verloor een groot deel van zijn waarde. In paniek namen de Russen massaal hun spaartegoeden op om deze in stabiele buitenlandse valuta om te zetten. De goederen in de winkels werden exorbitant duur; het personeel verwisselde ieder uur de prijskaartjes. De Russische economie werd op alle fronten getroffen. Spaargeld werd minder dan de helft waard, terwijl een groot aantal mensen op straat kwam te staan. Banken kampten met geldgebrek. De geldpersen draaiden op volle toeren. Aan het einde van het jaar bedroeg de inflatie in Rusland 84 procent en de prijzen voor voedsel en drinken waren gestegen met meer dan 100 procent. Rusland was zelfs genoodzaakt voedselhulp te vragen aan de internationale gemeenschap vanwege een slechte graanoogst…. Bron: Wikipedia en zie ook nieuws.nl voor het verhaal van JP Morgan.
Maar deze keer is het anders?
Nu durf ik niet te zeggen dat we precies een herhaling krijgen uit 1998. Maar nu weer een default van de Russen…. om een echte bodem neer te zetten in de Europese Indices heb je echte paniek nodig en die hebben we nog niet gezien dus om met uitspraak van de Staatsloterij te besluiten: Hij kan zomaar vallen!
Disclaimer:
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.