Geen vette pret met de FED
Nu kom ik uit een generatie (omgeving) waarin we in mijn vriendengroep jaren alles wat goed en leuk was als ‘vet’ noemden. Als we veel plezier en lol hadden dan hadden we dus ‘vette’ pret. Echter afgelopen week was er voor de beleggers geen vette pret met de FED.
Afgelopen week begon goed en hadden we eerst de verwachte opleving die in theorie ook een groter herstel had kunnen worden. We hadden dan ook in de vorige column een minimaal een korte opleving verwacht dit o.a. door het hamer patroon in de candle’s in de grafiek van de vrijdag ervoor. Hoe staat het nu na weer een verkoopgolf in de VS op vrijdag? Daar gaan we zo dieper op in.
Eerst nog even terug naar vorige week, want na de korte opgaande beweging gingen we vervolgens direct weer omlaag en zelfs lager dan de weken ervoor in de diverse indices. Dus van bodemvorming bleek achteraf nog weinig sprake van te zijn. Het weer verder wegzakken geeft aan dat het allemaal niet lekker ligt en alle rente verhogingen en recessie angsten nog niet verwerkt zijn door de markt.
De situatie voor deze week
Afgelopen vrijdag (23 september) zakte de Amerikaanse beurzen toch weer weg. De horizontale steun hebben we nog niet bereikt en in de candle’s hebben we nog geen draaipatroon. Kortom nog geen signaal om weer te draaien.
Een langer plaatje geeft ook geen vrolijk beeld daar zouden we net als dat we de kleine hoofd schouder formatie hebben gevolgd ook een grotere hoofd schouder formatie kunnen gaan maken. Als dat gebeurd gaan we in dat scenario naar de bodem van maart 2020.
Dow doet flauw
Ook de Dow Jones Mini Future geeft op deze langere termijn nog geen enkel koopsignaal. De 200daags en de Twindicator zijn heel duidelijk en geven verkoopsignalen en het koerspatroon geeft los van nog een mogelijke horizontale fase (26.000-29.500) ook pas echt rust rond de bodem van 2020. Maar dat is natuurlijk een beetje koffiedik kijken.
Vertroebeld?
Op de korte termijn is er ook nog geen duidelijk beeld. Op de heel korte termijn hebben we namelijk geen koopsignalen in de candles en de andere indicatoren zijn nog gewoon short.
Einde kwartaal effect?
Maar we zijn natuurlijk wel ‘oversold’ en komen ook in een einde kwartaal periode die soms gekenmerkt wordt door hogere koersen. (window-dressing?) Ook begint iedereen het met me eens te worden terwijl ik in december de nodige kritieken kreeg toen ik ‘goeroes’ bekritiseerde die met heel optimistische scenario’s kwamen. Kortom het sentiment is negatief en als contrair type begint het te kriebelen.
Oorzaak en gevolg
Terug naar de oorzaak van de daling die kwam uit de hoek van de FED. De FED kwam de afgelopen week met een rente stap van drie kwartjes (0,75 procent). Nu waren er zelfs analisten die op een vol procent rente rekende, dus je denkt wellicht dat het even meeviel. Echter wat niet mee viel was dat de FED ook een route kaart gaf voor de toekomst en ondanks dat de FED ook al eerder heel duidelijk was geweest, gaf de ‘roadmap’ aan dat er voorlopig meer verhogingen aan zitten te komen. Dus dat de FED eerst heel harde signalen van een teruggang wil alvorens ze gaan stoppen met de verhogingen en mogelijk weer verlagen. Kortom we komen dus min of meer zeker in een recessie. Pas nadat we in die recessie beland zijn gaan we weer de rente weer iets verlagen. Mogelijk gaan we pas in 2024 weer omlaag. Dan hebben we in die periode weer meer verdeeldheid tussen de FED members en de verdeeldheid is dan zo dat het een pijl omlaag lijkt geworden. Voor ieder die geloofd in verbogen boodschappen… Kwamen ze in hun persbericht echt met een “dot chart” waarin een duidelijk hint verstopt zat via een pijl naar een datum?
Energie vet belangrijk voor inflatie
Aan de rente gekoppeld zijn natuurlijk de energieprijzen. Maar de Gas en de Olieprijs lijken lager te gaan en dus minder inflatie? Of is dit gewoon een teken dat we in recessie gaan belanden? Hoe dan ook de trend is gebroken en de Twindicator heeft al een tijdje een verkoopsignaal gegeven in de olieprijs.
Uiteindelijk vet lager in de AEX
Nu was het op zich niet verrassend dat de AEX de afgelopen week lager ging gezien de beweging (trends) in de belangrijke ingrediënten. Voor de zware jongens: Adyen, Besi en ASML had ik al eerder in vorige column aangegeven dat deze trend in deze grote fondsen heel duidelijk was en dat je dus heel moeilijk positief kon zijn op de AEX. Maar nu hebben we een kans dat we even een horizontale steun gaan zien.
Italië verkiezingseffect?
Italië is dit weekend en deze column is ook in het weekend dus wat wordt het effect? Nu vind ik het persoonlijk begrijpelijk als er al tijden vele bootjes over de Middellandse zee oversteken met vluchtelingen en je dus veel migranten binnenkrijgt dat er een politieke partij opstaat die tegen immigratie is. Ook is het begrijpelijk dat een economie na corona een hik up geeft, helemaal als deze periode samenvalt een tijd van hogere rentes en inflatie. Wij hebben uiteindelijk min of meer dezelfde problemen dus een rechtse uitkomst in Italië is wellicht minder schokkend dan we denken. Nu ben ik natuurlijk tegen ultra rechts maar daar kunnen we in het Europese beeld nu nog geen echte mening over hebben en zal dit de komende tijd duidelijk worden. Als men ver uit de Europese pas gaat lopen zal dit slecht nieuws voor de euro zijn. Technisch ligt Italië niet heel veel slechter dan de rest van Europa.
Randstad en Adecco en de corona effecten?
Nu had ik het met een bekende uit de financiële wereld het vorige week tijdens een borrel over het vreemde effect van corona, want de naweeën zorgen voor personeelstekorten in alle sectoren. De vraag komt dan ook op waar zijn de mensen gebleven en kan iemand profiteren? Het aantal corona doden valt enigszins mee, en is dus niet het verklarend antwoord op waar zijn al die mensen gebleven.
Is de vergrijzing dan het antwoord?
Zorgde corona dat mensen over de wereld en het leven, gingen nadenken en dat al deze mensen uit het arbeidsproces zijn verdwenen en een wereldreis zijn gaan maken? Je zou denken van niet. Draaide we vroeger op stagiairs die er nu even niet zijn door vertragingen in opleidingen? Als dat zo is zouden we ook een soort stuwmeer moeten hebben van studenten die op stage gaan.
Heeft iedereen zoveel subsidie gekregen dat ze het konden veroorloven te stoppen? Zijn er zoveel mensen overspannen gestrest of ziek van de directe en indirecte gevolgen? Allemaal vragen waar eigenlijk geen goed antwoord op is.
Dat het probleem zich in een sector bijv. de horeca, of de reisbranche voordeed zou ik nog kunnen begrijpen, maar als we de media moeten geloven zoekt iedereen personeel en zijn het alle sectoren. Kortom ik sta open voor ideeën.
En wie verdient er normaal aan het leveren van personeel?
Nogmaals , aangezien ik (en ook de persoon in kwestie op de borrel) de oplossing niet wist, brengt dit me om weer eens te kijken naar de uitzenders. Nu zou je ook kunnen denken dat omdat er een personeelsgebrek is er ook geen mensen zijn om uit te zenden. Dus wat is er met de uitzend bedrijven gebeurd?
Als we kijken naar Randstad dan is het wel omlaag gegaan maar we staan nog lang niet op de niveaus van maart 2020. Echter kijken we naar Adecco, een Zwitsers uitzendbureau dan zien we dat deze uitzender onder het 2020 niveau staat?!? Je denkt dus Adecco is in dit licht mogelijk een goedkoop aandeel of is Randstad gewoon te duur?!?
Leuke goedkope aandelen?
Nu moeten we tegenwoordig oppassen met mooie en goedkope aandelen. Neem het inhoudelijk goede en positieve verhaal op deaandeelhouder.nl over Vopak de koers ging gewoon nog lager. Porsche die deze week naar de beurs gaat was ook een prima stuk op deaandeelhouder.nl. Zelf ben ik ook enthousiast over Porsche, maar wellicht pakt dit net zo slecht uit als een deel van mijn andere ‘longs’ waarbij ik vallende engelen probeerde op te vangen.
Short deed het vet beter
Amazon was een van de bedrijven waar we de verkoopsignalen vertaalde naar shorts en dit werkt prima.
Kooplijstjes?
Chip maker AMD (Advanced Micro Devices) staat op mijn kooplijstje. Het aandeel heeft een enorme correctie laten zien. Het staat 15 maal de verwachtte winst van volgend jaar en 29 keer de huidige winst wat dus voor chips niet duur is. Ook heeft het een PEG ratio van 0,48 (laag dus). Maar ik wacht nog even op meer signalen, want technisch kan het gek genoeg in de maand grafiek ook nog veel lager. Theoretisch zou je mogelijk zelfs naar de 40 dollar kunnen… kortom geen haast in de huidige beurs.
Booking is een aandeel dat fundamenteel en technisch verkoopsignalen heeft. Als we echt weer naar een recessie gaan en of de brandstof toch duur blijft dan zou reizen minder worden. Kortom voorlopig afblijven.
De Dollar deed het prima
Door alle rente perikelen zakte de Euro weer verder weg en steeg de Amerikaanse dollar. Ook dit hebben we meerdere keren besproken in deze columns.
Carry trade?
Nu ben ik opgegroeid met de Carry trade, maar wellicht niet alle lezers. Dus ik begin even met een korte uitleg. Wat een carry trade? Bij de carry trade leen je geld in een valuta met een lage rente en dat geld ga je investeren in een economie met een hoge rente. Zo leenden al jaren geleden veel speculanten geld in Japan (Yen) op een rente van nul en belegden dit in Amerika (dollars). Je hebt ooit Yen van de Japanse bank gekregen en hebt deze geruild naar USD om daar te gaan beleggen.
Maar ooit moet je ook je lening in Yen aflossen en dus je belegging in Amerika verkopen en ook je dollars verkopen en Yen kopen om je lening af te lossen en wat als dan de Yen heel zwak is zal dit een prima deal zijn. Maar je gaat natuurlijk wel verlies maken op de Amerikaanse bondjes nu de rente opgelopen is.
Mogelijk verklaart dit het verhaal dat T-Bonds verkocht worden en Yen gekocht worden. Maar dit soort zaken krijgen we pas later bevestigd als de deals al lang gedaan zijn…
Bitcoin bleef na eerdere daling toch weer liggen
De miljardair Michael Saylor en voorzitter en medeoprichter van Microstrategy gaf aan dat hij weer Bitcoin ging kopen. Microstrategy heeft natuurlijk ook op veel hogere koersen gekocht dus zegt het weinig dat hij nu weer koopt en als hij privé bijv. nog een mega long positie vanaf bijv. 5.000 USD in de Bitcoin zou hebben dan zou ik ook prima op 18.000 een plukje kopen om andere interesse te creëren… kortom met dat soort nieuws kunnen we niks.
Zelf heb ik nu geen positie in de Bitcoin en zie technisch als koersdoel nog steeds 14.000 USD.
Tot slot
Voor de beurzen zal de komende tijd het ‘wealth effect’ van de lagere huizenprijzen heel belangrijk worden. Huizenprijzen zullen door de hogere rentes minder makkelijk financierbaar zijn en dus minder betaalbaar worden. Ook de hogere energieprijzen zullen parten spelen gewoon omdat ze ervoor zorgen dat er minder geld overblijft om hypotheek van te betalen. Een honderd euro hogere gasprijs is een 100 euro netto hogere last en dus bruto bezien misschien wel 200 euro bruto salaris minder is… Lagere huizenprijzen hebben weer grote effecten op aandelen. En lagere aandelen hebben ook weer effect op de huizenprijzen…
We gaan dus interessante tijden tegemoet, want de ECB moet nu ook eindelijk stappen gaan zetten.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.
Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.