Het onderuit glijden van een beurs is net zoiets als het onderuit glijden van je bejaarde ouders, pas nadat het gebeurd is weet je eigenlijk pas hoe slecht ter been ze zijn. Veel problemen blijven heel lang onder de oppervlakte, totdat voor iedereen zichtbaar en duidelijk zijn en dan is er paniek. Zo heb ik twee jaar geleden al in een interview met Cash Magazine gezegd dat door al het passief beleggen iedereen hetzelfde doet en door de computerprogramma trading er ook geen emoties zijn. Door het index knuffelen en dus automatisch handelen (waarom ga je anders op kerstavond een beurs in elkaar schoppen) en kun je dus gemakkelijk grote bewegingen hebben.
Nu ligt de oorzaak van de daling (ook niet verrassend) bij de overheid, de handelsoorlog, het sluiten van de overheid voor een muur van 5 miljard die we in Berlijn met veel moeite hebben weg gekregen. Ook de FED zie ik als een verlengde van de overheid, maar de rente verhogingen zie ik niet als de reden van de daling. Nee, eerder de uitspraken van Trump en de daarmee gecreëerde onzekerheid is een probleem.
Alleen turbulentie maakt misselijk
De afgelopen week schommelde de Dow Jones duizenden punten op een dag. Bewegelijkheid dus. Oké, je hebt Tax’s selling in de VS, als je aandelen verkoopt waar je verlies op hebt dan mag je die verrekenen met je winsten (capital gain). Maar er zijn toch ook nog steeds aandelen opkoopprogramma’s aan de gang. Eerder werden de opkoopprogramma’s ingeschat op 1 Amerikaanse triljoen dollar . Je gaat je afvragen wat als de eigen aandelen inkoopprogramma’s stoppen? Maar ook zijn er economen die aangeven dat het idee van buyback niet positief zou zijn voor de economie omdat ze niks toevoegen. Zou je het bedrag uitkeren als dividend (specialdividend), dan wordt dit bedrag geheel of deels uitgegeven en voegt wel iets toe aan de economie.
Overigens geldt dat verhaal ook voor rente op obligaties op de balans van de Centrale Bank. De coupons (rentebetalingen) zijn dan aan de overheid en niet aan de consumenten. Kortom; ook dat geld komt niet in de economie terecht.
Maar terugkomend op de turbulentie, de grote bewegingen jagen beleggers dus uit de markt. Dit was ook het verhaal in de daling van 2000 en 2008.
De VIX is dus vorige week flink opgelopen en direct als er even een stijging is zie je hem weer terug vallen. Kijkende naar de enorme beweging is de huidige volatility nog steeds niet hoog. Een premie long handelaar kan prima verdienen in deze markt.
De AEX heeft ondanks het herstel op Wall Street nog geen bodempatroon neergezet in de afgelopen dagen. Mijn tip van vorig jaar bij Belegger.nl was een koop van een Turbo short en deze heeft het dus prima gedaan.
De DAX heeft een soort gelijk verhaal als de AEX, dus ondanks herstel elders op de wereld nog geen overtuigend (lees: teken van) herstel. De eerste dagen van januari zijn vaak tekenend voor de rest van het jaar dus we gaan het zien.
De Eurostoxx50 zou wel een meer rustige fase kunnen gaan beleven. Althans je zou enige consolidatie verwachten rond deze niveaus.
Lange termijn gezien is het niet iets om echt vrolijk van te worden en zouden we gemakkelijk lager kunnen.
De banken in Europa waren dit jaar heel zwak. We zijn weer bijna bij de lows van 2016. Gaat lekker die opkoopprogramma’s van de ECB….
Maar om mijn huidige twijfel te benoemen
Als we naar de Nasdaq kijken dan zien we wel een heel heftig herstel. Het kan zijn dat Trump en de rest van de politiek de ernst in ziet van de situatie. Maar dan wordt de volgende vraag wat kunnen ze doen? Een deal met de Chinezen over de handel? Rente verlagen? Belasting opnieuw verlagen? Maar als je het mij vraagt kan men niet zo veel meer regelen. Dus los van tijdelijke herstel bewegingen is het volgens mij wel klaar.
Uitgaande dat de beurs verder daalt dan moeten aandelen die nog niet gedaald zijn, zoals WKL en REXL gaan dalen. Mijn tip is dus een short op REXL (Reed Elsevier) dit kan met Turbo’s short of put opties.
Long op Daimler
Iedereen weet dat ik een recalcitrant mannetje kan zijn en dus goed kijk wat niemand wil hebben. Daimler is een bedrijf wat door Diesel problemen, de handelsoorlog en andere schandalen fors onderuit is gegaan. Maar het bedrijf heeft wel gewoon de F1 kampioenschap op zijn naam en maakt een grote stap naar elektrische auto’s. Ik durf het wel aan en koop dit aandeel.
Mijn volgende long tip is: Long GE
Dit bedrijf is bezig met onderdelen te verkopen en de losse delen zijn veel meer waard dan het bedrijf nu is op de beurs. Voor de rest is GE een grote speler in de milieuvriendelijke energiemarkt en gezien onze milieuproblemen in de wereld ook een groeibriljantje. Er kan nog maar 7 dollar van af..
Long Goud blijft ook nog een strategie voor 2019.
Bitcoin herstel
Dit jaar niet tijdens het kerstdiner verhalen over de Bitcoin. Maar ook geloof ik niet dat het helemaal over en uit is met de Bitcoin. Persoonlijk zou ik denken dat we minimaal een herstel krijgen. We staan nu 3.382 in de Bitcoin.
Bron: https://www.finanzen.nl/valuta/bitcoin-euro-koers
DB onder de 7
Deutsche Bank is wel op een low gesloten en de vraag is altijd how low can we go? Je moet maar eens kijken waar we jaren geleden stonden en dan beseffen dat dit een heel grote naam is die in veel portefeuilles voorkomt.
Amazon
Een aandeel waar ik op lange termijn nog steeds heel negatief over ben is Amazon. Het aandeel lijkt gedaald, maar op lange termijn is de stijging zo extreem geweest dat de daling nog extremer moet worden.
En even een lange
De lange termijn ziet eruit als een dalingspatroon uit het spreekwoordelijke boekje.
Wti
De olieprijs is extreem belangrijk voor de beurzen en lijkt voor de korte termijn een bodem gemaakt te hebben en dus krijgen we wellicht het beloofde herstel?
Tot slot
Een aandeel dat je moet vermijden is nog steeds Tesla, ik denk dat het veel concurrentie krijgt van echte autobouwers.
Rest me iedereen een goede jaarwisseling en een heel goed beleggingsjaar voor 2019 te wensen.
Graag tot snel weer
– Geschreven door: Cees Smit.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.