Column: Gelukkig Nieuwjaar

Laat ik beginnen met iedereen een heel goed 2018 te wensen en alles wat je wenst ook uit zal komen, maar wees voorzichtig met wat je wenst.

Je wenst als speculant dat de beurzen wat meer bewegen en de volatility wat hoger is in 2018, want door de enorme inmenging van de overheden reageren de beurzen al lange tijd niet normaal en staat de volatility op hele lage niveaus en zijn er veel redenen om meer beweging te verwachten. Zo zijn de  verschillen tussen arm en rijk door de afgelopen beursstijging alleen maar verder opgelopen. De 500 rijkste mensen ter wereld verdiende vorig jaar volgens inschatting van de NRC 1.000 miljard. De 1 procent deed het dus prima, maar de rest niet. Klaas Knot waarschuwde dat langer doorgaan met QE grote marktverstoringen zal geven en hoogleraren wezen op de risico’s van zombiebedrijven en dus een bedrieglijke rust en dus is er een explosief mengsel aan het ontstaan, dat binnenkort ineens tot ontploffing komt. Ik noemde een paar redenen, maar ik zou nog veel meer zaken kunnen benoemen.

2-1-2018 01

Nog even een dingetje

We hebben dit jaar verkiezingen in Italië en die kunnen ook wel eens een groot effect geven meer dan we nu denken. De media heeft er weinig oog voor, maar dat komt nog wel. Europa is sowieso in meerdere plateaus aan het breken. Bijv. Polen en Oostenrijk hebben duidelijk een andere mening over immigratie dan Duitsland. Kortom; Europa is verdeeld en dat zouden we niet moeten zijn, want onze tegenstanders zijn ook niet verdeeld.

 De Trump game

In Amerika hebben we Trump die zijn eigen ding doet en daarbij heeft hij alleen maar oog voor de korte termijn belangen in de VS, “Buy American” en ooit gaan investeren in de infrastructuur. Of het investeren nog steeds kan na de belastingverlagingen? Je zou denken van niet. Een mooi voorbeeld van de invulling van deze fantasie is Caterpillar dat ging het afgelopen jaar fors omhoog.

2-1-2018 02

China vriend Trump en Korea?

Trump is wat te direct voor het buitenland en als je alleen maar goed bent voor je eigen land dan kan je natuurlijk niet goed zijn voor alle andere landen. In mijn ogen hebben de Amerikanen, de Chinezen nodig om hun land gefinancierd te houden, maar Trump geeft ondertussen af op China en wil niet dat er steun is aan Korea.

De vastgoed fantasie

Iedereen denkt dat je met stenen goed zit, ook als de markt weer omlaag gaat. Maar is dat wel zo? Ik denk dat de vastgoedsector heel gevoelig is voor rentestijgingen omdat iedereen werkt met geleend geld. Ook was er door de hik-up van de kredietcrisis even een stop in het bouwen, maar dit aanbod komt er nu heel snel en meer aanbod geeft lagere koersen. Ook zijn er nog steeds effecten van de kredietcrisis voelbaar, maar de markt denkt dat alles vergeten en vergeven is…

2-1-2018 03

De beurzen deden het dus heel goed in 2017

Natuurlijk zijn er voor ons Europeanen ook valuta effecten waardoor de Dow Jones Industrial Average plus 26 procent voor ons maar plus 11 was. De Sp500 deed het iets minder dan de Dow, maar bleef enkele procenten achter en bleef steken op 20 procent in dollars. De Nasdaq deed het met een plus van 29 procent beter dan de Dow Jones en de Sp500. Midkap index noteerde 24,7 procent rendement en de AEX inclusief dividend 17 procent.

Gemalto, Vopak, Ahold, Unibail-Rodamco en Flow Traders; grootste dalers. DSM, Aalbert Industries, ASML, Galapagos en Arcelor-Mittal; grootste stijgers.

Nieuwjaarsduik?

De AEX heeft nog steeds een hoofd-schouderpatroon, maar voor de rest is het wachten op officiële verkoopsignalen.

2-1-2018 04

De EB indicator lijkt ook weer een verkoopsignaal te geven.

2-1-2018 05

In de Duitse Dax hadden we het verkoopsignaal reeds op de laatste dag.

2-1-2018 06

Voor de Dow Jones moeten we daar nog even op wachten, maar op 24.570 is het zover.

2-1-2018 07

Russell een sell

Het Twindicator niveau voor de Midkap index in de VS zijnde de Russell 2000, lag op 1.550 en we sloten op 1.535. Kortom; onder de Twindicator en dus een verkoopsignaal…

2-1-2018 08

Nasdaq Twindicator niveau ligt op 6.854.

2-1-2018 09

Nikkei225 geen bullish plaatje, maar ook hier wachten op officiële signalen.

2-1-2018 10

Een opvallend plaatje

Een paar grafieken die ik niet wilde overslaan. Qual Comm na een enorme sprong nu verkoopsignalen?

2-1-2018 11

Tesla grote short posities

Afgelopen week werd bekend dat er veel grote short posities zijn in dit aandeel, maar de grafiek ligt dan ook verrot en zou nu toch eens even echt moeten corrigeren?

2-1-2018 12

Amazon op de laatste dag van het jaar lager op berichten van Trump dat hij vond dat Amazon hogere tarieven voor pakketjes bij de US Post Office moest betalen dan andere bedrijven. Werd Trump toch nog een vriend op de valreep van 2017.

2-1-2018 13

Apple heeft verkoopsignalen na verhalen over langzamer maken van oude telefoons. Nu doet Microsoft en andere software bedrijven dit met computer al veel langer, maar de Apple adapten vonden het niet leuk.

2-1-2018 14

En om het bij de A te houden

Maar wat dichter bij huis, ik vind Akzo wel een leuk bedrijf om te shorten in 2018. Mooie signalen in de indicator.

2-1-2018 15

Tot slot 2018 het jaar van de rente?

De Duitse Bunds zijn door de Twinlijn en wellicht wordt het heel klassiek; de hogere rente het uiteindelijke probleem voor de schuldenberg.

2-1-2018 16Een langer plaatje van de Bund geeft leuk de rally aan vanaf 2007.

2-1-2018 17

Rente zou niet negatief moeten blijven en dus een stijging van de rente zou mogelijk grote effecten gaan geven.

Kortom; 2018 wordt weer een spannend jaar.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: