Column: Gevalletje van Gevallen

Gevalletje van Gevallen!

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 9 juli 2023

Op vrijdag 7 juli  viel ons kabinet over iets wat iedereen direct of indirect raakt maar voor niet iedereen even belangrijk is, namelijk het migratie vraagstuk. Nu zie ik dat migratie een hele business is voor vervoerders, advocaten, leveranciers, etc. etc.

Een val van een kabinet was in de jaren tachtig en negentig (het begin van mijn carrière) nog een reden om de Amsterdamse beurs fors omlaag te zetten. Maar tegenwoordig in het 1 Europa en alles en iedereen aan elkaar gecorreleerd door indexproducten. Kortom het lokale effect is verdwenen.

Dus en weer door

In de VS hadden we de afgelopen week een dagje vrij (4th July) en dat maakte beurs minder liquide. De Amerikaanse en Europese beurzen vielen dan ook even fors nadat de Chinese overheid met een actie kwam om zeldzaam metalen als Gallium en Germanium te verbieden in de export naar de VS en naar Europa. Nu waren het metalen waar we sinds onze scheikunde les op de middelbare school niet meer van gehoord hebben. Maar wat blijkt deze zeldzame metalen worden gebruikt in de chip industrie en laat de chip sector nu net de sector zijn die de aandelenbeurzen dit jaar fors omhoog gestuwd heeft…. 

AEX

De AEX maakte een duikeling

Nu twijfelde ik begin van de week eventjes of we petjes AEX 1.000 voor onze cliënten moesten bestellen of dat we toch nog AEX 750 konden bijbestellen? Gelukkig kwam “een goeroe” met een uitspraak dat we naar de duizend punten zouden gaan en toen wist ik het zeker als recalcitrant type …. Ik heb dan ook meteen maar AEX 630 petjes besteld. We hebben verkoopsignalen in de AEX (in zowel de Twindicator als de EB indicator) en gaan al heel lang zijwaarts.

Duitse Dax index

En bevestigd

Duitse Dax bevestigde iets dat we eigenlijk al wisten namelijk dat we tijdelijk verkoopsignalen hebben gekregen. Ook gebeurde wat ik eerder had aangegeven, namelijk: de rente steeg weer verder.

US Rente

Het is de rente

De rente steeg zoals ik in mijn column vorig week al benoemde wereldwijd. In de VS zag ik Trump die nog steeds denkt dat hij uit de gevangenis kan blijven, voorbij komen. Hij ging als onderdeel van zijn campagne helemaal los op president Biden en dat hij de inflatie veroorzaakt had en dit de oorzaak was dat de kleine man het zo slecht heeft in de VS en de verschillen tussen arm en rijk zo groot zijn. Nu heb ik bij Trump allerlei stimulatie pakketten en belasting verlagingen (voor de rijken) voorbij zien komen. En daarna tijdens de corona tijd ook nog eens allerlei economische stimulatie maatregelen zien nemen…. Dit alles was olie op het vuur van de inflatie en dan gaat het vuurtje branden en dan naar een ander wijzen.

Bunds

We maken een recessie dieper

Iets anders dat me verbaasd is dat er ambtenaren of politici die verzinnen dat Schiphol moet krimpen en dat cruiseschepen niet meer in Amsterdam mogen aanmeren. Maar wat als dit (zoals ik denk) nu eens grote economische gevolgen heeft voor de hoofdstad en zelfs voor het hele land? Uiteindelijk is niemand verantwoordelijk voor de economische schade en dat er allerlei ondernemers stuk gaan die leven van Schiphol of toerisme wat maakt het hen uit. Het gevolg van de krimp van Schiphol is overigens ook dat de Nederlander naar Duitse en Belgische vliegvelden uitwijkt en of dat nu echt beter is voor het milieu?

 

Terug naar de Tech

China stopt dus met de levering van bepaalde metalen en die metalen zijn zo zeldzaam dat ze alleen uit China komen en dat er geen voorraden zijn. De boycot van China gaat al per 1 augustus in. Dus terwijl sommige beleggers denken dat je de beweging van de afgelopen tijd zo kan extrapoleren naar de toekomst, heb ik persoon zo mijn twijfel of het allemaal wel goed blijft gaan.

Nasdaq

Nu waren het slechts een tiental aandelen

Helemaal omdat de stijging niet breed gedragen werd moeten we ons zorgen maken over deze groeibriljantjes. Ik zie dan ook eerder een toppatroon in de Nvidia grafiek dan dat ik denk dat we vrolijk blijven stijgen.

NVDIA

Lekker ESG

Tesla ontslaat (batterij) medewerkers net zo gemakkelijk als dat hij zijn Twitter medewerkers ontsloeg. Maar “Hire and Fire” is niet echt een lange termijnstrategie.

Nu liep Tesla de afgelopen weken op na hogere verkoopcijfers. Maar dit had ook weer met lagere prijzen te maken. De Amerkanen waren weer heel blij met Tesla, maar weinig analisten trekken de vergelijking met BYD. Die had veel betere verkoopcijfers dan Tesla en had de prijzen niet hoeven te verlagen. BYD in Hongkong staat slechts 35 keer de verwachte winst. Tesla staat 76 keer de verwachte winst. Ook was er nieuws van Toyota dat ze met een veiligere en betere accu gaan komen. Het geeft aan hoe de concurrentie in deze sector is toegenomen.

Technisch zie ik ook weerstand voor Tesla en er zijn dus veel andere autobedrijven die ik veel liever heb dan Tesla.

Tesla

Sprekende over ESG

Triodos hervatte naar drie jaar de handel in hun aandelen (certificaten) en dit zorgde voor een enorme daling van de waarde. Min 40 procent, maar banken kunnen klaarblijkelijk alles maken…

En weer door, met Vol meer lol

De volatility loopt weer op en dat kan de beweging omlaag wel eens gaan versterken. Hoewel procentueel het een heftige beweging in de volatility is staat deze historisch nog laag.

Russell Vola

Petje en trui bij 31 graden

Tot slot in het kader van de Tour, had ik naast mijn petje AEX 750 de afgelopen week ook de Gele trui ontvangen. Met Plus 56,3 procent en ik quote de beleggerswebsite: “de Absolute winnaar onder de gekozen aandelen was echter het eerder zwaar afgestrafte Meta (+133,3%) en dat zet Cees Smit bovenaan. Ook zijn keus voor IT-bedrijf Atos (+45,1%) was in de roos, en alleen Galapagos (-9,6%) moest een veer laten.”

Natuurlijk is het meer een marketing dingetje, want beleggen in drie namen is natuurlijk geen beleggen. Maar als je al een paar keer gewonnen hebt, dan zou je bijna denken dat ik er verstand van heb:)

Toch nog even Meta

Persoonlijk zou ik winst pakken in Meta, maar eerlijkheidshalve vind ik het toch ook wel weer briljant hoe Meta door niet goed functioneren van Musk en Twitter direct een concurrent in de markt heeft kunnen zetten. Dus ondanks de grote van een olietanker toch heel scherp. Kortom het advies is doe slechts de helft van de positie weg. In de “wedstrijd” kan ik helaas (of gelukkig) niks veranderen.

Meta

Resume

Voor de komende tijd ben ik voorzichtig en zou ik adviseren om een put spread te kopen ter bescherming.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Deel dit bericht: