Column: Goed nieuws is slecht nieuws voor de beurs

Goed nieuws is slecht nieuws voor de beurs

De afgelopen week leek het erop dat de AEX lekker in de zone 630 – 680 aan het stabiliseren was en dat ging sowieso prima tot en met vrijdag. Toen ontstond er weer volatility als gevolg van de publicatie van het banenrapport. We kregen namelijk toen goed nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt en dus was de recessie weer even weg. Nu denkt u dat we daarmee blij waren maar nee want daarmee leken de te verwachte toekomstige rente verlagingen ineens weer als sneeuw voor de zon verdwenen.  

Nu is de arbeidsmarkt op dit moment wellicht niet de beste indicator om een recessie te voorspelen  gezien het feit er wereldwijd veel tekorten zijn aan arbeidskrachten. De vraag naar arbeidskrachten zal niet direct opgelost zijn. Het gaat als je het mij vraagt helemaal niet zo goed met de wereldwijde economie. Neem de Nederlandsche economie als voorbeeld, de huizenmarkt (het grootste vermogensbestandsdeel) is door de hogere rente en de hogere energiekosten aan het  dippen (mogelijk “crashen”) en de meeste mensen hebben het nog niet in de gaten want vastgoed is als asset vast-goed toch? De huizenmarkt is natuurlijk een heel aparte markt immers 1 gehandeld huis in de straat geeft de hele straat een Wealth effect (dit kan zowel positief als negatief zijn). En dat terwijl dat ene huis helemaal niets hoeft te zeggen over de rest van de straat, want het kan net even anders ingericht of ander liggen zijn dan de rest.

AEX

Future shock

De AEX Index heeft een Twindicator op 666,76 en voor de Future ligt dit Twindicator niveau op 670,87 afgelopen donderdag leek het er dan ook op dat we hier doorheen waren. Echter het slot in de future was 659,50 bijna op de low van die dag. Maar met een beetje een aanloop kunnen we alsnog aan de bovenkant uitbreken. Immers de EB indicator kan al bij een beetje herstel of zelfs een tijdelijke consolidatie een koopsignaal gaan geven. Ook zou je vanuit de lijntjes kunnen deken dat we uit de dalende trend zijn.

Natuurlijk als we onder de 630 komen moeten we direct weer de bescherming waarschijnlijk weer aanzetten.

Dax

Winterslaap

De Duitse Dax deed ook een aanval op de Twindicator (12.685,76) en ook die aanval slaagde niet direct. Het patroon is dus identiek aan de AEX en ook hier moeten we niet onder de vorige “low” gaan maar begin ik dus ook wat bevestiging zien in mijn idee dat de Beren tijdelijk in een korte winterslaap gaan.

Dow Jones

Het Ei van Columbus?

Maandag is het Columbus Day (niet te verwarren met de Column-bus van Today’s) en hebben de meeste Amerikanen dus weer eens een vrije dag. Gezien de uitspraak van president Biden dat we dicht tegen een Nucleaire oorlog zitten is het dus niet gek dat we vrijdag voor een lang weekend in de USA lager gingen in deze turbulente tijden. Nu is maandag de aandelenbeurs wel open maar de op dit moment belangrijkere Bondmarkt is dicht op maandag.

Voor de Dow Jones Futures geldt eigenlijk een zelfde verhaal als bij de Europese beurzen. De daling past nog in een langzaam verbeterend plaatje. Maar echte koopsignalen hebben we hier nog niet.

2 Year USA

We echt goed nieuws uit de rente

De rente lijkt in de VS niet verder op te lopen maar te stabiliseren op de huidige niveaus. Hier kunnen we weldegelijk moed uit putten. Natuurlijk ook hier moeten we geen nieuwe “lows” neerzetten maar uitgaande dat dit beeld stand houdt moeten we iets positiever worden op aandelen. 

De zo rente gevoelige Nasdaq kan natuurlijk zijn patroon direct afmaken en zo naar de 6.500 punten duiken maar gezien het negatieve sentiment denk ik dat de horizontale steun even houdt en we gaan opveren. 

Nasdaq

Dus geen paniek

In detail kijkende naar de Nasdaq zien we dat we weliswaar nog steeds een verkoopsignaal hebben in de Twindicator maar dat de horizontale lijn best een belangrijk niveau is.

Nasdaq Kort

De chippies blijven gezellig

Vorige week ging chipproducent AMD even bijna min 10 procent op 1 dag na een winstwaarschuwing. Alsof er nog niet genoeg negatief nieuws in de koers zat verpakt. We zijn in ruim een jaar meer dan gehalveerd.

AMD

We zien dat we misschien een steun hebben na de mega daling. Natuurlijk is het beter even te wachten op bevestiging.

AMD kort

Net als met kerst

Ook leuk dat de candle’s perfect werkte bij zowel AMD als Nvidia. Immers we hadden een Hamer vlak bij de Twindicator en daarmee was de kans groot dat we de Twindicator niet zouden breken en dat je dus even short moest.

Nvidia

Correlaties

Nvidia ging afgelopen vrijdag met AMD mee omlaag en ging meer dan 8 procent omlaag. Dit zal een schok zijn voor de chip liefhebbers die het steeds over de mooie toekomst van dit bedrijf hebben. Dus voor hen nu maar hopen dat de horizontale steunlijn ook bij Nvidia stand zal houden.

Randstad

Wees voorzicht met wat je wenst

In een vorige column had ik het over het feit dat niet alle uitzenders (Zwitserse concurrent) hetzelfde grafische beeld lieten zien. Randstad deed het wonderwel beter dan de concurrenten. Dus Randstad moest en ging omlaag zoals verwacht. Ondanks dat mijn koersdoel richting de 30 is moeten we ook niet te negatief doen.

We terug in de Flow

Nu was ik in een grijs verleden altijd heel positief op Flow Traders. Dit aandeel was altijd een perfecte hedge voor meer bewegelijkheid in de markten. Echter de afgelopen tijd was het heel volatiel maar ondertussen ging Flow hard onderuit.  Maar nu is het negatieve koerspatroon af en hebben we weer koopsignalen. Dus wellicht is het weer een idee om dit aandeel toe te voegen aan je portefeuille. 

Flow

Grenzend aan briljant-ie

Flow was een tip van me een paar jaar geleden bij Belegger.nl. Eens per jaar mag je daar een paar aandelen kiezen en dan wordt je als professional aan het eind vergeleken met je concurrent collega’s. Nu was ik in december reeds negatief dus even: 

Quote

Voorzichtig over 2022

“Dit zal zich in 2022 helaas niet herhalen, vreest Smit. “De AEX-index is al heel hard opgelopen. De rente zal gaan stijgen en dat zal vooral Techfondsen, die vaker werken met geleend geld, onder druk zetten. De inflatie zal nog wel even aanhouden, vanwege loonstijgingen en inhaalvraag na de coronapandemie. Daarnaast loopt de coronasteun aan bedrijven af en verwacht ik dat de vraag naar chips gaat afnemen, nu veel bedrijven voorraden hebben aangelegd vanwege de leveringsproblemen.”

unquote

Bron: Belegger.nl

Licht uit Spot on

Na zo spot on een voorspelling gedaan te hebben voor 2022 koos ik niet voor Tech maar voor commodity’s en “deep (f*cking) value”

Tip 1 was AMG en na een leuk ritje zijn we ineens weer terug bij af… Nu blijf ik bij deze tip maar het blijft dus moeilijk voorspellingen te doen helemaal als het de toekomst betreft…

AMG

I like the stock

Om de documentaire van NetFlix  Eat the rich over Gamestop dat voor de split naar 500 USD ging opnieuw te quoten: “I like the stock” en dan hebben we het natuurlijk niet over Gamestop zelf waar we gewoon verkoopsignalen hebben maar over mijn Franse vriend Atos.

Gamestop

Average down

Atos gaat eerder dan gepland het bedrijf splitsen, namelijk in het tweede kwartaal 2023 en heeft een bod op een deel van het bedrijf dat vele malen hoger ligt dan de totale waarde van het bedrijf. In de Twindicator hebben we een koopsignaal. En er zijn nog steeds grote short posities zie bijv. Short Selling rapport maar Atos was dus al een tip in december op iets hogere niveaus.

Atos

Tip Galapagos

Een laatste tip die eerst goed werkt en daarna ineens niet meer was Galapagos. Gelukkig heeft dit bedrijf een berg cash en staan we weer op een horizontale steun en dichtbij de Twindicator (45,97 EUR) kortom ook hier zou ik nog steeds graag belegd in zijn. Cash was met negatieve rente “trash” maar is tegenwoordig nu de rente gestegen is gewoon weer een asset.  

Galapagos

Baas boven baas

Zo zien we maar weer dat een portefeuille van drie aandelen eigenlijk nergens op slaat maar zo is het dan ook niet bedoeld. Ook zie je dat je soms een heel goede visie kan hebben maar in de uitwerking er alsnog iets mis kan gaan.

Omdat is dit weekend dus de documentaire over de short sellers in Gamestop keek en daar ook weer Elon Musk voorbij kwam in dit spel van markt beïnvloeding en hij nu weer Twitter koopt met de nodige theater. Kijk ik even naar het duurste automobiel bedrijf dat ik ken en dat is nog steeds Tesla.

In de Twindicator hebben we al tijden verkoopsignalen.

Tesla

Op de shorte termijn

En ook op de korte termijn blijft het aandeel Tesla een short. Dus blijft echt af van deze aandelen.

Tesla kort

Conclusie

We gaan binnenkort weer bedrijfsresultaten zien en die kunnen best een soort van meevallen en als het wel slecht nieuws is dan kan een hoop slecht nieuws ook de beurs weer hoger zetten. Want vergeet niet we gingen omlaag op goed nieuws over de economie.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

Deel dit bericht: