Haai Ai
Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 19 feb. 2023
De afgelopen week was een rollercoaster met veel bewegingen op de beurs, dit na publicaties van bedrijfs- en economische cijfers. Daarbij hadden de beleggers aan één kant fantasie over positieve invloeden van nieuwe uitvindingen zoals Ai en de veranderingen in de Techwereld. Ook ziet men theoretische positieve effecten van enorme aantallen ontslagen op de bedrijfsresultaten van de Tech bedrijven. Echter aan de andere kant waren er beleggers die angst hebben voor hogere rente, aanhoudende inflatie, zich zorgen maken over een jaar oorlog in de Oekraïne en angst hebben over de mega vernietiging van huizen en gebouwen na de aardbeving in Syrië en Turkije. Indirect ging het dus over of we een lichte recessie zouden hebben of niet. Overigens werd de hoop op überhaupt een recessie door de laatste economische groeicijfers ontnomen. Wat mij opviel was dat de media zo blij was dat we een recessie voorkomen hadden. Dit alsof een recessie een heel slecht ding is. Persoonlijk zie ik het al een natuurlijk proces. Maar de beurzen begrepen dat als we geen recessie hebben we voorlopig hogere rente zullen gaan zien en dat was bij nader inzien toch niet positief.
Laten we luchtig beginnen met Ai
Ai staat natuurlijk voor Artificiële Intelligentie, vroeger noemde we dit Neurale netwerken, oftewel zelflerende computers. Deze zelflerende computers maken tegenwoordig de afstudeerwerken voor de studenten zoals ik in de jaren tachtig naar de bibliotheek ging voor een boekverslag. Nu kan ik vertellen dat ik achteraf (jaren later) spijt heb dat ik toen al niet zelf de prachtige boeken gelezen had. Want jaren later bleek je enorme kennis van het leven en de economie uit de boeken kon halen. Dus hoe intelligent ben je door het niet zelf te leren? Maar ik zou het luchtig houden…
Nu kent u ongetwijfeld het mopje: Wat zegt de ene haai als hij de andere haai in de oceaan tegenkomt? En ja zo lag ik laatst wakker van het vraagstuk: wat zegt de ene Ai als hij de andere Ai tegenkomt? Haai Ai? of Hi Ai? Of toch gewoon bij de naam hoi Ernie (Baidu) en Hoi Bard (Google) en Hallo Chat (GPT). Ja, voor mij allemaal zaken om wakker van te liggen toch?
Eindelijk strijd tussen de titanen
Nu hebben de grote Tech bedrijven vaak gevochten met kleinere bedrijven en dat was dan vaak een ongelijke strijd. Maar nu lijkt het erop dat de grote jongens als Google en Microsoft met elkaar in gevecht zijn over Ai. Google leek een uitbraak te hebben maar na een slechte Ai presentatie viel de koers weer terug. Nu zijn er journalisten/analisten die beweren dat Google expres een slechte presentatie gaf, gelijk aan die van Tesla waarbij een ruit brak van een onverwoestbare Pick-up.
Nothing on the handje
Microsoft is ook teruggevallen maar staat nog boven het uitbraak niveau en boven de Twindicator. Er is theoretisch dus nog niks aan de hand maar het zou me niet verbazen als ook Microsoft tijdelijk terug gaat vallen tot de oude bodem zone 220 a 230 USD.
First things first
Maar nu lees ik allerlei verhalen over de volgende generatie Ai en ondertussen kwam ik er achter dat de internet snelheden in de VS gemiddeld dramatisch laag zijn. De Basic Service = 3 to 8 Mbps. Medium Service = 12 to 25 Mbps. Advanced Service = More than 25 Mbps… Even als voorbeeld mijn hele wijk heeft 1.000 Mbps (Giga net). En als we aan Google vragen wat Amerikanen gemiddeld voor een in de VS supersnel 100 Mbps per maand betalen dan kom je boven de 50 dollar uit per maand. Zo betaal ik een soortgelijk bedrag voor mijn Giga abonnement, maar als ik maar een tiende van mijn huidige snelheid wil ga ik drastisch in prijs omlaag. Kortom je gaat je afvragen of er geen belangrijkere zaken in de VS zijn dan een Ai strijd. Ga eerst eens lekker concurreren op de internet snelheidsmarkt.
Amazon gaat verder met reorganiseren
Eerder ontsloeg Amazon er een berg mensen uit. Nu was afgelopen week het nieuws dat werknemers niet meer mochten thuiswerken. De koers ging er echter alleen maar van omlaag. We hebben verkoopsignalen in Amazon en het koersdoel is waarschijnlijk onder de 85 USD.
In het kader van Tech-humor
Persoonlijk vond ik het wel humor dat Charlie Munger (bijna 100 jaar oud) en zakenpartner van Warren Buffett een mening ging geven over de Bitcoin en vervolgens bewoog de Bitcoin contrair aan de uitspraken van deze bejaarde man. Nu moeten we oppassen met leeftijdsdiscriminatie maar ook moeten we nog eens nadenken over het totaal missen van de Internet rally vanaf 1998 tot 2001. Uiteindelijk werden dit soort gekkies nog helden omdat ze niet meegedaan hadden aan de Tech crash. Dat andere zowel naar boven als omlaag meededen werd minder gewaardeerd.
Hoewel er natuurlijk opvolging is vraag ik mezelf toch af wat als dit soort mannen niet het eeuwige leven hebben? Wat gaan de erfgenamen doen met de miljarden?
Los van deze gedachten, kijk goed naar het Twindicator niveau (460.532,10 USD) hieronder hebben we een verkoopsignaal.
Ervaring of gewoon oud?
Munger was dus geen vriend van de Bitcoin en op zich kan iedereen gelijk hebben of krijgen, maar voorlopig hebben we dus gewoon een koopsignaal zolang we boven de Twindicator blijven.
Korte termijn best positief
Langere termijn bekeken verwacht ik natuurlijk niet dat de Bitcoin helemaal naar corona niveaus gaat.
Maar wat deed de rente echt
De afgelopen week hadden we weer opmerkingen van de FED en bekendmaking van inflatiecijfers, die logischerwijs toch tegen blijven vallen. Hierdoor liep de rente in de obligatiemarkten op en zakten de obligatiekoersen. Deze week weer FED op dinsdag…
Nooit meer raden
Ook de 2jaars rente liep zoals we al meerdere keren hebben geroepen verder op we staan nu weer op niveaus van november en dat waren toen andere niveaus in de diverse aandelen indices. We stonden toen dus veel lager in de aandelen en zijn juist door de lagere rentes in december opgelopen in de diverse aandelen…
Bewegelijkheid, angstmeter?
Nu zijn de markten gedurende de dag best heel bewegelijk maar dat zien we nog niet terug in de volatility index. En als de volatility laag is dan is het risico’s ook nog laag. De vraag is dan ook blijft de Vix en de andere volatility indices wel laag?
Effect op de indices
Nu had in het laatste kwartaal van 2022 de rente zeker een effect op de diverse indices, dus ook de recente hogere rente zou effect moeten hebben op de aandelen. De AEX zette een recente top neer en we moeten wachten op de officiële verkoopsignalen maar de donkere wolken beginnen spreekwoordelijk samen te pakken.
Flauw op de Dow?
De Dow Jones Industrial Average heeft reeds verkoopsignalen gegeven. Maar ook hier moeten we pas echt negatief worden als we aan de onderkant wegvallen.
Moeders en kinderen eerst?
Russell2000, de Mid- en Small-cap index geeft echter nog geen verkoopsignaal, pas als de futures onder de 1.897,03 gaan wordt het oppassen.
Tech?
Ook de Nasdaq is ondanks de daling van vrijdag nog niet op verkoopniveaus terecht gekomen.
De specials
Heineken gaat na bijgekomen te zijn van een moeilijke periode, een deel van zijn eigen aandelen mogelijk terugkopen van de Mexicaanse grootaandeelhouder Femsa. Heineken kocht in 2010 een premium biermerk Sol van ze en ruilde dit voor aandelen. Femsa wil dus af van zijn belang en daarmee hebben we het over een deal van 7 a 8 miljard. Dat is een fors belang en hoewel het tussen nu en 2 jaar gaat spelen is dit natuurlijk niet goed voor de kansen omhoog. Kortom we hopen dat de familie snel met duidelijkheid komt hoeveel zij van de aandelen willen en hoeveel we door de markt en of het bedrijf opgekocht moeten gaan worden.
Zeker het minder liquide aandeel Heineken Holding, zal ondanks zijn discount gedrukt kunnen worden door dit nieuws. Ik laat het koopsignaal in dit aandeel dus even voor wat het is. Helemaal als je gezien hebt wat bijvoorbeeld het effect van een verkoop in 2017 was. Toen gingen we op een kleiner belang op de dag van de verkoop vier procent omlaag als ik het me nog goed herinner…
Een tweede sprong in de lucht voor Atos
Na begin januari een eerste sprong gemaakt te hebben zagen we afgelopen week op hernieuwd goed nieuws een verdere koerssprong in Atos. We zijn zelfs door de 200daags gemiddelde heen. Pas rond de 27 wil ik een eerste pluk verkopen.
Resume: Zoals vorige week gezegd was de rentemarkt heel belangrijk. Immers de rentemarkt gaat de aandelenmarkt vooruit. Er blijft pijn bij de consumenten en daarom blijf ik van mening dat het sowieso een goed idee is om een beetje bescherming te nemen met de lage volatility. Bedenk ook dat de beurzen reeds een standaard jaarrendement (8-10 procent) behaald hebben…
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.