Vlak voor Sinterklaas had de beurs een kleine uitglijder. Ondanks het vele slechte nieuws, zoals: goede economische cijfers in de VS (hierdoor geen renteverlagingen), hogere olieprijs (inflatiekans, hogere rente en hogere kosten industrie), Brexit, Impeachment, spanningen met China en geen trade deal, zagen we toch geen versnelling omlaag, maar een herstel en zelfs een slot boven de 600 in de AEX.
Om te beginnen de trade war. Dit weekend riep president Trump op aan de IMF om geen geld meer te lenen aan de Chinezen, is dit goed voor de relatie? Is de handelsoorlog (Trade War) dan over? Ook zien we steeds meer landen die de Chinese import aan banden willen gaan liggen. Zelfs Arjen Lubach had het afgelopen weekend op zondag een heel item over de ongelijkheid tussen de Europese bedrijven en over de webwinkels in China die gratis verzenden naar Europa (omdat het een ontwikkelingsland is) terwijl de Europese landen onderling wel kosten rekenen. Daarnaast kopieert China illegaal en zich houdt zich noch aan milieu of veiligheidswetten (CE teken), verwerkt gevaarlijke stoffen in speelgoed, etc.
Nu hebben de Chinezen door de varkenspest een voedselprobleem en daarom verlaagde ze de import tarieven op varkens en soja uit de VS. Wall Street zag dit als een signaal dat de Chinezen water bij de wijn zouden willen doen? Maar persoonlijk zie ik het gewoon als een manier om je bevolking rustig te houden door ze eten te geven.
Olieprijs sentiment is ook gekoppeld aan IPO
Waar ook veel fantasie over de economie gehaald werd, was bij de olieprijs. Deze liep iets op, maar de beursnotering van Aramco kwam net rond de OPEC meeting. Heel toevallig toch? En ook toevallig besloot de OPEC productie te beperken. Nu is Aramco het grootste beursgenoteerde bedrijf op aarde en is veel groter dan Apple, Facebook, Google, etc. en dat terwijl het oude economie is, namelijk: CO2 vervuilend en het vertegenwoordigt, een slecht (lees: kwaadaardig) regime, etc.
Wat betreft de olieprijs-stijging moeten we ook weer niet overdrijven. Kijk maar eens naar de grafiek. Goud brak ondanks het positieve patroon nog niet uit en wist dus nog niet door de Twindicator lijn te gaan.
Lekker naar de opticien
Han de Jong, de hoofdeconoom van ABN Amro ziet in een interview met Telegraaf geen bubbels. Nu kan ik het verkeerd gelezen hebben, want ik ben een beetje verbaasd ik zie zelf namelijk heel veel bubbels. Zoals in de huizenmarkt, in kunst, in klassieke auto’s, in Bitcoin achtige, in aandelen, in obligaties, in high- yield leningen, etc. Maar gelukkig heb ik er geen verstand van. Per 1 december hebben we overigens een nieuwe hoofdeconoom bij ABN Amro.
De 600 punten
Nu is de 600 punten grens in de AEX geen barrière van enige betekenis. Ook wereldwijd of zelfs in Europa breken er belangrijke weerstanden. Dus ook voor ons zei het allemaal niet veel. Wel hadden we een presentator bij RTLZ die zijn 600 punten pet op deed, zoals de Amerikanen ook doen bij de Dow Jones barrières op 20.000, bij 25.000, etc. Kortom; hartstikke leuk, maar nogmaals die grens zegt vrij weinig. Helemaal al niet omdat veel beurzen in een blow off top fase zitten en steeds maar hoger gaan. Waar het stopt weet je toch nooit. Van berichten over bijvoorbeeld de Brexit, etc. trekt (nog) niemand zich iets aan. Door deze onverwachte stijging hadden we wel ineens een koopsignaal in de Twindicator.
Maar gelukkig hadden we in de Duitse DAX geen bevestiging van dit signaal en dat hebben we normaal wel nodig. Helemaal omdat de AEX met een aandeel als ASML gemakkelijk gemanipuleerd kan worden. Overigens wordt het aandeel ASML bij de volgende herweging weer teruggezet naar het maximale gewicht.
Omdat we geen bevestiging hebben in de DAX is het goed ook om ook de Eurostoxx50 te bekijken en ook deze geeft geen bevestiging van de koop (lees: nog verkoopsignaal). Collega columnist Tostrams had het over niveaus van boven de 605 in de AEX om tot een koopsignaal te komen. Gezien de andere indices houd ik me daar ook aan vast.
Voor de optimisten is het wel goed te weten dat de Nasdaq wel (ook) een koopsignaal heeft gegeven.
Maar de Franse CAC40 dus nog niet. Sprekende over Frankrijk, afgelopen week werd het gezegde “als een goed pensioneerde God in Frankrijk leven” wel weer eens duidelijk toen het over de Franse pensioenen ging.
Stakingen in Frankrijk
Een aantal jaar geleden (2017) las ik een artikel over de verschillende pensioenpotten in Europa op BI, Frankrijk stond onderaan het rijtje. De afgelopen week drong het nieuws ook bij de Fransen binnen en die gooiden de boel meteen plat, terwijl ik in Nederland boven de 67 met pensioen mag mogen de Fransen met 60 gewoon met pensioen en dan moet je geen treinconducteur geweest zijn want dan mag je al met je 52ste met pensioen. Oké een prima manier om de jeugdwerkloosheid op te lossen, maar hoe gelukkig word je als je als ‘’oudere’’ de hele dag thuiszit? En hoe zit het economisch? Als je met je 22ste bent gaan werken en je mag stoppen op 52 dan heb je 30 jaar gewerkt. Als je dan 92 wordt dan moet je 40 jaar uitkering krijgen en dus heel wat gespaard hebben.
Om een beetje een idee te krijgen, de Nederlandse AOW voor een alleenstaande is €1.228,22 per maand bruto (bron: SVB) zijnde dus per jaar €14.738.64 en dit maal alle jaren boven de pensioengerechtigde leeftijd. Om als overheid niet te hoeven bijleggen moet je het totaal bedrag dus in de pot gestopt hebben. Het is een omslagstelsel dus de werkenden betalen voor de niet werkenden. Gezien de veranderende verhouding ouderen en werkende jongeren (vergrijzing) is er ook bij ons nog wel discussie te verwachten.
ASML verdubbelde bijna dit jaar
Voor groeiaandelen was het in 2019 een prima jaar. Neem bijvoorbeeld ASML dat een enorme performance heeft laten zien. Het doet me denken aan de tijd dat ik bij een grootbank werkte rond 2000 en we het personeel optieplan voor dit bedrijf verzorgden, door de personeelsopties was toen iedereen miljonair. Hoe zou het nu zijn? Is het weer een soort postcode straatprijs?
Home depot verkoopsignaal
Nu ben ik al een tijdje geen optimist en zo wees ik op Home depot zijnde een aandeel op de Amerikaanse beurs dat de afgelopen jaren hard gestegen is en nu verkoopsignalen geeft.
Sales Force (CRM) is een soortgelijk verhaal. Ook dit aandeel heeft een enorme stijging achter de rug. De cijfers vielen iets tegen de afgelopen week en dus ging het aandeel terug. Nu roepen mensen: “dat is een goedkoop aandeel, gezien de groei”, maar gaan we allemaal dit pakket gebruiken en is een koerswinst verhouding van meer dan 131 en een dividendrendement van nul nu echt een koopje?
Technisch heb ik verkoopsignalen.
Even uitzoomen en dan zien we op lange termijn ook verkoopsignalen.
Andere short
Nvidia is producent van videokaarten die gebruikt worden bij Mining van Bitcoin en bij spelletjes. Nu heeft een paar weken gelden Google een soort Netflix voor online games geïntroduceerd en daarmee heb je geen spelcomputer meer nodig. Dus omdat je PC niet meer zo heftig hoeft te zijn zou op termijn Nvidia last van Google moeten hebben. Ook moeten ze last hebben van de lage Bitcoin die het niet winstgevend maakt om Bitcoins te minen. Als laatste hebben we ook last van de handelsoorlog.
Om het maar niet over hun huidige waardering te hebben. Het aandeel heeft een koerswinst verhouding van boven de 54 en een dividend rendement van 0,31 procent. Technisch staat het aandeel nog op een koop, maar ik durf best een gokje te wagen en ga short vooruitlopend op dit signaal.
Ouderwetse short
Amazon ging ondanks geslaagde Cyber Monday in de VS omlaag en we hadden een verkoopsignaal in de Twindicator. Een belangrijk aandeel!
Ter afsluiting: ik ben erg voor vrouwen in de top en voor gediversifieerde teams, maar tegen een Nederlands quotum op vrouwen in beursgenoteerde bedrijven. Nee nogmaals, ik ben dus niet tegen vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven. Maar met een verplicht aantal of percentage maak je volgens mij niemand gelukkig en hoezo weer een Nederlandse regeling en niet direct een Europese regeling?
– Geschreven door: Cees Smit.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.