Column: Het einde nabij

Ik voel me soms als die ‘gekkies’ die op de Dam staan met een bord “het einde is nabij”. Dit gevoel is er omdat ik het zou willen uitschreeuwen dat we geen natuurlijke (lees: normale) reactie in de markt hebben en dus dat er iets niet klopt. Daarmee zullen er wellicht andere zijn die denken dat mijn einde nabij is als ouwe beer. We gaan het zien. Waar heb ik het over? Even een paar voorbeelden van vreemde dingen, althans dingen die ik vreemd vind.

Afgelopen vrijdag hadden we, met geluk voor ons, een mislukte aanslag in London en dus vielen er alleen gewonden. De daders werden pas veel later gepakt. Het had heel slecht kunnen aflopen met vele tientallen doden, maar de aanslag was klaarblijk positief, want los van de UK zelf gingen de rest van de Europese markten gewoon omhoog als of er niets aan de hand was.

De Engelse beurs geeft overigens nog steeds verkoopsignalen.

18-9 01

Geen storm probleem?

Vorige week dacht ik nog dat de enorm zware storm Irma met als gevolg grote schade, overstromingen en stroomstoringen in Florida de beurs omlaag ging beïnvloeden. Maar de beurzen in de VS gingen er op omhoog dus ook dat was heel positief? Terwijl experts verklaarde dat het ongeveer twee jaar gaat duren voor het allemaal weer is opgebouwd en er enorme schade is en deze schade er al is bovenop de kosten van de storm in de omgeving Houston. Die stormschade was al 250 miljard groot.

En is Houston al hersteld?

De schade van de huidige stormen zou de economie meer dan drietiende aan groei kosten op jaarbasis. Maar de analisten op de beurs hielden juist een verhaal dat de consumenten nu weer lekker geld gaan uitgeven om de boel te herstellen en de FED voorlopig de rente niet gaat verhogen…

Geen schade?

De Cat bonds, oftewel Catastrofe obligaties, dit zijn schuldpapieren die betalen een iets hogere rente van de normale obligaties, maar als er een grote ramp in de wereld is dan moet je als belegger mee betalen aan een deel of het geheel van de schade. Dit is een manier voor verzekeraars om zich te herverzekeren. Dus door delen van de risico’s door te zetten naar andere beleggers schuiven zij het risico door en door de lage rente zijn beleggers gemakkelijk bereid om voor weinig extra rendement veel risico in huis te halen. Dit is een voorbeeld van een Cat bond fund.

18-9 02

Storm weer overgewaaid?

Hoe lang duurde het om de schade na Katrina in 2005 te herstellen? In new Orleans duurde het tenminste tot 2009 en toen waren er voor steeds vele gebouwen en woningen niet hersteld na de ramp. https://en.wikipedia.org/wiki/Reconstruction_of_New_Orleans Maar nu gaan we er klaarblijkelijk vanuit op de beurs dat iedereen volgende week zijn geld heeft van de verzekeraar of van de overheid en alles vergeten en vergeven is. Dus op naar de Autodealer, Home depot en Wallmart. Ook gaat helemaal niemand van de Amerikanen meer premie betalen en iedereen die zijn schade uitbetaald heeft gekregen heeft helemaal geen eigen risico en alles wordt vergoed? Toch? Alles kan in wonderland, maar het bevreemd me allemaal enorm. Uitgaande dat er wel meer premie betaald moet worden en niet alles vergoed kan worden dan heb je minder consumptie. Zelfs als je geld leent kan je dat maar één keer uitgeven.

De herverzekeraars hadden aan de grafiek te zien wel pijn.

18-9 03

Een raket over Japan was ook goed nieuws

De Noord-Koreanen gaan vrolijk door met het testen van raketten en het provoceren van de westerse wereld. Je zou denken dat is slecht nieuws, maar nadat er een raket over Japan vloog veerde de Nikkei225 op en sloot die dag hoger. Daarmee werden alle verkoopsignalen teniet gedaan. Begrijpt u het allemaal nog?

18-9 04

Kortom; wat te doen?

Nu ben ik manager van een fonds dat ook op dalingen inspeelt en dan daalt het dus niet? Moet je dan net als Hugh Hendry stoppen met je berenfonds? Hugh Hendry gooide de handdoek in de ring zie: Hugh Closes Shop Amid “Almost impossible” Environment For Small Funds.

Nu ga ik nog even door met mijn fund, maar als we nog een jaar zo door gaan dan ga ik misschien toch maar terug naar mijn oude ijscoman idee.

De weekgrafiek heeft een eerder verkoopsignaal teniet gedaan en zelf een koopsignaal gegeven. Ik zie het allemaal even aan.

18-9 05

Niet fake

Wat ik ook niet positief vond was het verhaal dat uit de overheid kwam dat de overheidsschuld onhoudbaar is. Nu weet is dat al lang, maar als ze dat zelf ook weten waarom is de markt dan nog zo enthousiast en gelooft iedereen in wolken tot aan de hemel?

18-9 06

De AEX heeft net als de andere indices dus de verkoopsignalen overruled en heeft dus koopsignalen gegeven. Ik geef mijn portie weer even aan de spreekwoordelijke Fikkie.

Snel maar naar een paar single stocks, want over de indices kan ik weinig zinnigs zeggen.

En dat is 9? Of 10?

Apple presenteerde de nieuwe telefoon. We hadden dus ineens de Iphone tien, ook wel de Romeinse X en daarmee hebben we geen model Iphone 9 gezien. Ook dit begreep ik even niet. En dan de prijs … bijna 1200 euro alsof de crisis over is en dan heb ik het nog niet eens over de het feit dat ik even niets begreep van de prijs van de telefoon in de verschillende valuta. Als je naar de verschillen in dollars en euro kijkt dat geeft dit ook aan dat de Amerikanen nog niet gezien hebben dat de Euro Dollar niet meer 1 op 1 staat.

De grafiek was nog wel mooi, want die staat nog steeds op verkoop.

18-9 07

Facebook staat nog op een top patroon en heeft nog steeds geen officieel verkoopsignaal gegeven.

18-9 08

Amazon had geen last van het feit dat miljoenen Amerikanen zonder stroom zitten en dus ook nog niet konden bestellen. De grafiek is naar een koopsignaal gedraaid. Dus weer even wachten op een nieuw verkoopsignaal.

18-9 09

Tesla ook weer een koopsignaal geworden

Omdat men nu ook vachtwagens gaat produceren werden beleggers heel enthousiast, maar met aan truckers in de familie vraag ik me af hoe ze de grote afstanden en de relatieve kleine actieradius van elektrisch rijden denken te gaan oplossen.

18-9 10

First Solar mijn oude lieveling is naar boven uitgebroken.

18-9 11

Tulpen manie?

Het enige wat vorige week wel omlaag ging van de Bitcoin. De Chinezen waren de schuldige, maar los dat het technisch leuk te verklaren is, is het fundamenteel totaal ongrijpbaar.

18-9 12

Sprekende van ongrijpbaar

Op dinsdag hebben we geen kabinet, maar wel een Prinsjesdag alsof er niets aan de hand is?

 

– Door: Cees Smit (Frank van Dongen).

__________________________________________________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: