Column: Het einde van het paradijs

Sint Maarten kende een enorme ramp, een goede week geleden was het nog een paradijselijk eiland waar je geluk niet op kon en er waarschijnlijk niemand bang was voor een storm. Nu na er een orkaan over het eiland is geweest, is het ineens een totaal vernietigd stuk grond geworden, waar geplunderd wordt en weinig nog overeind staat en dus niets paradijselijk meer van over is. We moeten volop steun geven, maar ik noem het wel als een voorbeeld van hoe gemakkelijk het paradijs kan verdwijnen en het weer maanden, zo dan niet jaren duurt voordat het weer is opgebouwd al dan niet weer een paradijs is.

In Florida was Miami na Sint Maarten en Cuba, gewaarschuwd voor de vernietigende kracht, maar de meester voorspellers hadden het niet helemaal goed ingeschat. De orkaan ging naar de andere kant van Florida, naar de kant van Naples die minder goed voorbereid was.

De financiële markten hebben op dit moment ook een paradijselijke omgeving, de rente is zo laag dat iedereen weer volop huizen koopt en banken- en vastgoedmannen weer enorme financiële risico’s aangaan. Natuurlijk hopen de bankiers met de Centrale Banken dat de huizengekte gaat leiden tot inflatie. De werklui die het huis bouwen willen, door de schaarsheid van personeel en de vele projecten weer meer verdienen, de bakker die de broodjes levert net als de andere leveranciers willen weer meer verdienen, etc. etc. maar werkt dit experiment wel? En gaat het op deze manier? Wat zijn de negatieve bijeffecten/neveneffecten van dit lage rente medicijn? Het zou me niet verbazen als ook onze paradijselijkheid binnenkort onverwachts verdwijnt en juist iets gebeurd waar we geen rekening mee hielden.

De AEX staat nog steeds op een verkoopsignaal in de Twindicator. Hoewel we vorige week met zijn alle behoorlijk aan het twijfelen werden gebracht.

11-9 01

EB indicator zal, om die twijfel te beschrijven als we iets verder oplopen ineens weer een koopsignaal gaan geven, maar 523 is het Twindicator niveau.

11-9 02

Nog even de Candle maand

Het Engulfing Bear patroon in de Candle maand grafiek, van een paar maanden geleden is nog steeds niet teniet gedaan met een ander patroon en dus nog gewoon van kracht. We zien in de geschiedenis dat het patroon prima werkt en heeft gewerkt. Ook de Engulfing Bull heeft prima de bodems aangegeven. Kortom; alle reden om dit patroon niet te vergeten.

11-9 03

DAX EB

De EB-indicator gaf vorige week in de Duitse Dax een koopsignaal, maar in de andere Europese indices had ik dit niet en dus zonder een bevestiging geen signaal. Ook in de Twin hadden we nog niet een koop in de Dax. Wel zaten we vrijdag dicht tegen een draai. Het Twindicator niveau ligt op 12.308,60, maar ook daar is het wachten op een bevestiging.

11-9 04

Even inzoomen

We zien als we meer op detail kijken een soort hammer en dit was dus een soort top, maar deze Hammer (of hamer) moet niet verder overvleugeld worden anders krijgen we ineens een nieuwe tijdelijke top.

11-9 05

Eurostoxx50 bevestiging?

Zoals jullie weten kijk ik altijd naar meerdere indices om een gevoel te hebben of heel Europa en of een bevestiging te krijgen van de patronen in de Dax en de AEX. De Twindicator in de Eurostoxx50 is nog steeds negatief en zitten we nog lang niet op een koop. Kortom; we moeten dus niet te gauw heel enthousiast worden.

11-9 06

De Euro-Dollar is korte termijn met de Koreanen, de orkanen en Trump moeilijk te voorspellen. De orkanen zouden gemakkelijk tot druk op de FED kunnen leiden en dus even tijdelijk een vertraging in de rente stappen omhoog. Een lager dan verwachte rente in de VS kan weer leiden tot een iets lagere dollar, maar dat is korte termijn allemaal een moeilijk voorspelbaar verhaal.

11-9 07

Even uitzoomen

Maar als je lange termijn kijkt dan zie je dat de euro op langere termijn dus veel verder omhoog kan gaan en dat we gemakkelijk naar de 1,40 kunnen. Hoewel wij ook een clown hebben als premier is die in de VS meer zoals in de film IT en dus winnen de Amerikanen met de dollar zwakte.

11-9 08

Bunds door contract verandering

De futures op de Duitse rente op september expireerde en het december contract zorgde voor een beweging in de grafiek. Het was dus niet speciaal de verkiezingen in Duitsland wat invloed had, maar er was een meer technische reden. Als technisch analist zou je hier weinig mee moeten.

11-9 09

Amerikaans optimisme

De Dow Jones ging vorige week weer gewoon omhoog alsof er nooit iets in Korea gebeurd is en alsof er geen schuldenplafond en een einde van de Amerikaanse droom is. Nu is de schuldenplafond discussie weer even uitgesteld, maar van uitstel komt….

De bedrijfscijfers waren ook niet van dien aard dat we heel positief moesten zijn, maar de optimisten hadden het gelijk aan hun kant.

11-9 10

Ook de bredere Russell2000 index had wel weer koopsignaal, maar toch mis ik een beetje de overtuiging in de stijging.

11-9 11

Buybuy all time high?

Nasdaq Composite index wist ook de record regen niet door te zetten. Dus ook hier mis ik de overtuiging van de dolle stieren.

11-9 12

FAANG pang?

Omdat de FAANG aandelen een extreem groot deel van de markt zijn en Centrale banken bergen van deze aandelen hebben liggen, kijken we even naar deze big five. Google is gedraaid naar koop, maar het grote patroon is nog negatief.

11-9 13

Facebook is nooit officieel een verkoop geweest en lijkt een dubbele top te maken, maar dat weten we pas als we nu wel een keer lager gaan.

11-9 14

Amazon heeft nog steeds een verkoopsignaal. Twindicator level op 981,64 USD.

11-9 15

Na een weekend Netflix

Netflix nog op een koop, maar het rommelt een beetje in deze sector. Disney gaat een concurrent beginnen en ook andere concurrenten werpen zich op. Twindicator op 171,21 USD pas een verkoop.

11-9 16

Apple voor de berendorst?

Apple heeft vrijdag een verkoop gegeven. Het nieuws van de nieuwe telefoon druppelt door en of daar nog een impuls uit komt vraag ik me af. Ik kijk dan ook de komende dagen of de Twindicator daadwerkelijk een verkoop gaat geven. Of dat het een vals signaal was?

11-9 17

Tesla moet last krijgen dan de remmende voorsprong

BMW zet volop in op elektrische auto’s, ook andere Duitse en Europese merken zetten volop in op elektrisch. China is helemaal dol op elektrische autofabrikanten. Kortom; de concurrentie wordt zwaar en vergeet de geschiedenis niet. Ford was de eerste met een productie auto en Ford kwam als eerste met de lopende band, maar GM werd uiteindelijk de winnaar omdat klanten willen kiezen. Ik heb korte ritjes short gezeten en wacht op de grote uitbraak omlaag. De vraag is niet of deze komt, maar alleen wanneer.

11-9 18

Niet te filmen, gewoon long

GoPro profiteert van een aantrekkende markt voor actiecamera’s en de grafiek geeft dan ook een koopsignaal. Ik zit ook weer long in dit aandeel.

11-9 19

FIT genoeg voor een stijging

FitBit is een ander aandeel dat ik regelmatig oppak. Ook dit is een long kandidaat met een long signaal.

11-9 20

Ter afsluiting Bitcoin geen Fitcoin

Ik heb mooie verkoopsignalen gehad in de Bitcoin, maar door enorme volatility is de Twindicator even op veilig. Maar volatility in een top van een grafiek geeft een verkoopsignaal / trenddraai aan. Kortom; het is een kwestie van tijd voordat de bubbel echt knapt.

11-9 21

Kortom; voorzichtigheid blijft geboden, want voor je het weet hebben we een herfststorm op de beurs.

 

– Door: Cees Smit (Frank van Dongen).

__________________________________________________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: