Column: Het einde van QE is niet het einde van de wereld?

Het einde van QE is niet het einde van de wereld? Of toch wel?!?

De UK stopt met inkoop eigen schulden dus met het opkopen van staatobligatie. Even wellicht weet niet iedereen het maar als je in grote hoeveelheden obligaties koopt dan stijgt de koers en daalt de rente. Maar wat als je na een periode van manipulatie van de bondmarkt stopt met inkopen van de obligaties? Inderdaad dan stijgt de rente ineens. Het verenigd koninkrijk (UK) kondigde aan te stoppen met de opkoop van de eigenschulden en gaf de grote gebruikers van de obligatiemarkt, zijnde de pensioenfondsen tot afgelopen vrijdag om eventueel teveel aan obligaties op te ruimen omdat de markten mogelijk minder liquide worden en omdat mogelijk de rente gaat oplopen. Nu resulteerde de waarschuwende mededeling in hogere rente in de UK. De 10jaars Staatsobligatierente (de Gilts) staan dan ook op een rente van 4,21% en stand zelfs even rond de 4,5% de afgelopen week. Ter vergelijking de 10jaars rente in Duitsland is 2,18% (op basis van 14 okt 22).

Hogere rentes zijn gewoon hogere kosten voor bedrijven (en particulieren). Hogere hypotheeklasten zijn dus gewoon hogere kosten voor wonen en zorgen daarmee voor lagere huizenprijzen. Helemaal omdat de huizenprijs puur gebaseerd is op hoeveelheid geld dat de koper kon (kan) lenen om een huis aan te schaven. Een lagere huizenprijs is natuurlijk weer slecht voor het Wealth effect en dus voor de economische groei.

 

QE forever

Nu is de UK de eerste die aankondigde het inkopen te stopte en we hadden direct op deze aankondiging een enorme financiële crash in de UK bondmarkt waar mega ingegrepen moest worden. De komende weken zullen we dan ook kijken hoe de markten hier verder mee omgaan. Weet dat de UK ons voorland is en dat uiteindelijk ook de ECB moet stoppen met QE.

 

Het ging de afgelopen week dan ook op de beurs voornamelijk over rente en dus waren de inflatie cijfers van groot belang. De inflatiecijfers in de USA vielen over vorige maand nog wat tegen en dus was de beurs weer in mineur. Maar de 630 waar ik het vorige week over had lijkt vooralsnog stand te houden.

Ook de UK Gilts futures wisten iets te herstellen en daarmee lijkt er toch nog steeds ruimte te zijn voor een herstel in de aandelen.

Gilt

Nu werd er door de 2jaars T-Bond futures in de VS donderdag nog een prikker omlaag neergezet naar aanleiding van inflatiecijfers. Met de daling van donderdag werd er een lagere koers in de obligaties (futures) neergezet en dus een nieuw hoogtepunt in de rente. Op vrijdag stabiliseerde deze T-Bond future en de komende week wordt dan dus heel belangrijk. Een verdere daling van de koersen konden weleens grote effecten hebben op de aandelenkoersen.

tbond futures

Don’t feed the zombies

Hoewel het pas eind oktober Halloween is moeten we het met hogere rentes te maken gaan hebben het over Zombie bedrijven hebben. Zombiebedrijven zijn bedrijven die het al jaren heel slecht hadden, maar door de extreem lage rente, lage arbeidskosten en lage energiekosten het steeds konden overleven. Maar wellicht is dit inderdaad een leuk onderwerp rond Halloween.

Snel door naar de AEX, bodem van karton?

AEX

De AEX is de afgelopen week steeds (min of meer) boven de 630 gebleven. Op donderdag gingen we er even fors onder maar sloten uiteindelijk er toch weer boven. Met deze beweging werd er een soort Hamer patroon neergezet onder aan de trend. Dit is normaal een enorm mooie bodem! Maar op vrijdag draaide het positivisme weer in een depressie waar een berg “Uppers” nodig zijn om het sentiment weer positief te krijgen. De vraag is dus of 630 een stevige bodem is of dat het een pizzabodem is van karton?

Bedrijfsresultaten gaan de toon van de muziek geven

De resultaten van de Banken worden beïnvloed door de rente en een hogere rente is positief voor hen. De grote Amerikaanse banken kwamen met resultaten uit en deze vielen mij mee. Natuurlijk hoop je altijd op meer. Maar als voorbeeld JP Morgan genereerde na de resultaten een koopsignaal in de Twindicator. Oké we vielen op vrijdag door het extreme slechte sentiment in de totale beurs weer terug naar de Twindicator maar sloten er dus mooi boven. Eerder waren we al uit de neergaande trend dus technisch kan ik op dit moment alleen maar positief zijn.

JPM

Bail-out economie,

Vroeger werden bankengeholpen als ze een probleem hadden tegenwoordig  schreeuwt iedereen om hulp van de overheid. De afgelopen week is het MKB steeds in het nieuws omdat ze grote problemen hebben met de fors gestegen energieprijzen. De slager komt niet op tv als hij een top jaar heeft gehad omdat alle restaurants door lockdowns dicht waren o.a. met kerst en iedereen thuis ging uitpakken om zich te onttrekken uit de corona misère. Maar als 10 procent van zijn inkomen geraakt wordt dan is het de politiek die moet ingrijpen. Nu heb ik eerder uitgelegd dat de energieprijs door partijen die niets te zoeken hebben op de energiemarkt omhoog gezet zijn en we daar allemaal last van hebben en ja ook ik vind dat we in uitzonderlijke tijden tijdelijk energie kosten vergoed moeten worden maar ik vind ook dat mensen de vrijheid hebben om keuzes te maken en die keuzes kunnen soms goed uitpakken en soms slecht. Dus soms is het goed om een vast energie contract hebben voor drie jaar en soms kan je maar beter variabel inkopen.

De Amerikanen bemoeien zich al tijden met de chipmarkt afgelopen tijd was dat door stimulatie van fabrieken in de VS, maar recent hebben de Amerikanen zich uitgesproken om China af te snijden van moderne chips. Dit was geen goed nieuws voor de Nasdaq.

Ondanks dit nieuws leken we toch ook in de Nasdaq te stabiliseren en hikte we zelfs even tegen de Twindicator aan. Als we geen nieuwe lows neerzetten dan is dit een zeet positief patroon. Okay we moeten wachten op het officiële koopsignaal maar we moeten dus zeker niet te negatief zijn op deze niveaus.

Nasdaq

Beertje Paddington of toch Beer 747

Als we de komende week niet weer verder zakken maar consolideren of hoger gaan op de komende bedrijfsresultaten dan weten we hoe het zit met de berenmarkt. In Alaska is de zwaarste beer zo voor zijn winterslaap 635 kilo (ik heb dus nog wat te gaan) en deze heeft de bijnaam 747 Jumbo. Door mogelijke belastingproblemen noemt men hem 747. De vraag is dus of de berenmarkt een kleine beer blijkt te zijn of toch een 747 is. In de Dow Jones futures hadden we ondanks de terugval een koopsignaal. Eens kijken hoe dat de komende week uitpakt.

Dow Jones

ASML 19 oktober weten we mogelijk meer

Nu was ik lang niet positief op dit aandeel, maar we zijn nu gehalveerd in iets meer dan een jaar en dat zonder een aandelen split begint het toch wel weer te kriebelen. Nu hebben we in Twindicator nog een koopsignaal die krijgen we pas boven de 460,80 Euro, maar hoe worden de cijfers deze week? Persoonlijk heb ik het idee dat we wat oversold zijn en dat we moeten oppassen om te negatief te zijn.

ASML

BESI

Om dan ook maar even naar de andere Nederlandse chipbedrijven te kijken. BESI is ook gehalveerd en zit ook rond een horizontale steun.

BESI

Zeg eens I

Collega chip bedrijf ASMI lijkt de trendlijn getest te hebben en lijkt steun gevonden. Ook hier moeten we geen nieuwe lows gaan neerzetten.

ASMI

Meer dan gehalveerd?!?

Intel staat als we Yahoo Finance raadplegen op slecht 5,5 keer de verwachtte winst en heeft een dividend rendement van 5,5 procent. Dat zijn beide geen ratio’s die je bij een Chip bedrijf verwacht. Kijkende naar de koers dan sta je op niveaus uit 2014 en 2015. Dus niks voor corona niveaus. Nu ben ik slechts een gebruiker van Tech (Chips), maar ben altijd zeer tevreden over de chips van Intel in PC’s en Laptops. Echter de beleggers vonden het nodig om het aandeel van bijna 70 USD omlaag te verkopen (te shorten?) naar de 25 USD. Juist omdat dit mij wat overdreven overkomt heb ik voor cliënten in mijn strategie dit aandeel weer opgepakt (lees gekocht).

INTC

Sprekende over gedaalde aandelen…

NVIDIA was in mijn ogen lang een veel te duur aandeel en kijkende naar de koerswinst verhouding dan is het nog steeds geen schreeuwende koop. Maar als we kijken dat dit aandeel van 350 USD naar bijna 100 dollar is gegaan dan komen we wel op niveaus dat de rare hoofd schouder af is en het consolidatie proces toch zo langzamerhand zou moeten kunnen plaatsvinden. Kortom ondanks nog een short signaal in de Twindicator in mijn ogen geen short meer. Genoeg is genoeg!

Nvidia

AMZN

AMAZON is ook een aandeel waar ik sinds december negatief op ben maar aangezien we bijna op een horizontale steun zijn beland is het wellicht een reden om niet meer te shorten.

AMZN

Beyond Meat in de reclames van Mc Donalds

Nu ben ik altijd vatbaar voor reclames en ik zie dat Mc Donalds weer volop Beyond Meat promoot met Vegi burgers. In 2021 werd in het aandeel Beyond Meat even de 221 USD aangetikt dit jaar werd recent 12,76 USD even geraakt. Hoezo geloven we hier niet meer in? Zelfs ik als verstokte vleeseter vind de Vegi Burgers en vegetarische kip (om het maar een naam te geven) in bepaalde supermarkten uitstekend van smaak. Ondanks dat het bedrijf Beyond Meat geen winst maakt is het in mijn ogen een overname kandidaat. Kortom ik zou ook hier niet short willen zitten.

Beyond Meat

Carnival Cruises

Een aandeel dat ik in de herstel beweging niet begreep tijdens de corona rally is Cruise bedrijf Carnival. Maar zoals vaker als je even geduld hebt dan komen veel bedrijven uiteindelijk toch weer naar hun normale doen. Eerst had dit bedrijf last van Covid en nu heeft het weer last van de hoge energieprijzen en het duurdere personeel. Het bedrijf heeft veel schulden gemaakt en krijgt dus ook last van hogere rentes. En omdat dit soort bedrijven vaak met hun schepen vaart onder vlagen van landen waar de belasting het laagst is moet je ook niet op Bail outs rekenen. Kortom wees voorzichtig met dit soort bedrijven. Ook al lijken ze optisch goedkoop.

Carnival

Bitcoin beurs in Amsterdam

Afgelopen week was er een Bitcoin event in Amsterdam. Nu zijn er een paar collega’s op vakantie en dus kon ik er niet heen maar op internet en vanuit mensen die er waren zag ik dat niemand een naamkaartje op had en sommige zelfs totaal onherkenbaar rondliepen. Nu is dit mogelijk marketing om aandacht te trekken maar je krijgt ook een beetje een schimmige sfeer en die zou er in mijn optiek juist niet moeten hangen om iedereen aan boord te krijgen.

Wat aan een kant wel leuk nieuws was, was dat cybercriminelen na virus verspreiding voor versleutelde (encrypted) documenten Bitcoins vroegen. Maar nu komt het leuke. doordat er door de trage betalingsmethode van de Bitcoin de betalingen tegengehouden kon worden terwijl de ont sleutel-codes (decryptie) reeds ontvangen was. Dit zegt iets over het vertrouwen van de gijzelnemers van data in de Bitcoin, maar ook iets over hoe langzaam de Bitcoin wel niet is in het bevestigen van grote trades. Nu kan het snelheidsprobleem door betalingslagen bovenop de Bitcoin verhopen worden maar dat terzijde.

Ook zie ik weldegelijk waarde in de Bitcoin en waarde voor Bitcoin betalingen maar zoals reeds benoemd in vorige columns ik denk dat de koers van de Bitcoin nog wel lager kan dan zijn huidige. Dus op dit moment heb ik geen positie in Bitcoin of andere crypto’s. 

Bitcoin

Andere crypto munten zoals Ether zie ik dus technisch ook lager gaan alvorens je weer enthousiast moet worden. Geduld!

Ether

Resume

De komende week wordt door bedrijfsresultaten belangrijk. Belangrijk: Technisch zitten we op essentiële niveaus, spreekwoordelijk is het erop of toch eronder. Maar kijkende naar het sentiment denk ik dat we (tijdelijke) steun hebben op de huidige niveaus. Maar dan moet Xi, Poetin en andere wereldleiders geen roet in het eten gooien

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: