Column: Het gaat beginnen

Het gaat beginnen

Begin van de vorige week leek het door een achteraf afzwaaiende raket op Pools grondgebied even alsof de Derde wereld oorlog zou beginnen en de NAVO direct in conflict met de Russen zou komen. Maar omdat het na onderzoek een Oekraïense raket scheen te zijn, was er niks aan het spreekwoordelijke handje en ging de beurs ook gewoon lekker door en had niemand echt oog voor de lopende oorlog.

Dit weekend werd de laatste F1 race gehouden van het seizoen en won Max weer. Dit weekend is ook het WK voetbal met onze jongens gestart in Qatar. Sprekende over beginnen, mogelijkerwijs is ook de Einde-jaars-rally reeds begonnen. Nu gaan de weken zo snel dat ik al niet eens meer weet wanneer het Black Friday is, of niet, dat de Einde-jaars-rally gewoon ook al een tijdje gaande kan zijn. In de Nasdaq hebben we al een paar weken koopsignalen. Maar of we helemaal uit de negatieve trend komen voor het einde jaar is even de vraag?

Nasdaq

Cijfers mixed

Afgelopen week een paar grote Tech bedrijven met cijfers. Een aantal van deze bedrijven waren eerder begonnen om de verwachtingen omlaag te zetten en waren dus al met een winstwaarschuwing geweest. Vervolgens worden er beter dan verwachtte cijfers gepresenteerd… Het blijkt allemaal marketing en perceptiemanagement. Dus of de cijfers ons nu helemaal uit de put helpen vraag ik me af.

Wel verwacht ik dus nog steeds een eindejaars-herstel. In de grote trend in de AEX waren we even aan de onderkant beland, maar er is ook geen reden om weer uit dit trendkanaal te schieten. Dus pakweg 750 in de AEX behoort tot de mogelijkheden, echter we konden na de rally ook nog best weer eens fors lagere niveaus gaan zien. Maar wie dan leeft dan zorgt.

AEX lang

Petje 750

In de maand grafiek van de AEX ligt het Twindicator niveau op 742,83. Dat zou dus ook de spreekwoordelijke 750 kunnen zijn en de ‘big number’ net niet halen.  

AEX kort retracement

Belangrijk Fibonacci niveau?

Om dan toch een weerstand te voorspellen, er is ook nog een belangrijke Fibonacci retracement op 61,8 procent van de totale beweging gerekend vanaf de top op 830 en de bodem op 611. De 61,8 (oftewel 5/8 van de beweging) is theoretisch ook altijd een belangrijk niveau. Ook dit niveau ligt net onder de 750. Kortom er zijn meerdere redenen om te denken dat het een spreekwoordelijke 750 zal worden.

Als je naar de lange maand grafiek van de Nasdaq Composite kijkt dan zie je als je van patronen houdt je alle redenen hebt om te denken dat het dalende patroon nog niet helemaal af is. Pas onder de 8.000 zou je die gedachten kunnen gaan krijgen.

Nasdaq lang

Ratatatah (lees trompeter): de rente is weer dalende

Maar het goede nieuws voor de korte termijn komt vanuit de obligatiemarkt waar de rente dus al weer van zijn piek af is. De obligatiemarkt loopt altijd vooruit op de rest. Pas als de 2jaars T-Bond futures weer onder de 102 gaan krijgen we weer een verkoopsignaal.

2jaars T bonds

Lange rente

Kijkende naar de Lange 30jaars rente dan zou je ook denken dat de markt de rente stappen allemaal reeds verdisconteerd heeft en weer wat opveert.

T-bonds 30jarig

Zelfs de German Bund future bodemt

De 10jaars Eurobonds, oftewel de German Bund is aan het uitbodemen en dat terwijl de ECB toch maar weinig stappen gezet heeft. Maar rentes zijn ook in Europa omhoog en het zegt ook veel over de sterkte (lees zwakte) van onze economie.

Bunds

Het einde van de 60/40 strategie? En een begin van?

Jarenlang was het fantastisch om een neutrale portefeuille te hebben en dus pakweg 60 procent in aandelen te beleggen en veertig procent van je portefeuille in obligaties. Maar als je de vorige plaatjes  bekijkt dan zien je dat alle obligaties hard in koers onderuit gegaan zijn. Ook zijn veel aandelen omlaag gegaan. Kortom de neutrale portefeuille heeft dit jaar veel pijn geleden, zoveel dat mensen niet meer geloven in deze strategie. Terwijl veel beleggers en adviseur het gevoel hadden dat ze lekker bezig waren in risico en rendement termen.

Het kan altijd minder

Voor hen de grafiek van de Bitcoin want die is dramatischer dan de meeste aandelenportefeuilles. De Bitcoin beleggers hadden allen het idee dat het feestje nog lang zou duren maar helaas. Maar ik ben geen Bitcoin hater en wil als we een beetje een paniek bodem krijgen toch weer long.

Bitcoin

Pooff it’s gone

We hadden in 2008 een briljant leuk filmpje van Southparkstudio’s over de kredietcrisis en nu heb ik de afgelopen week enorm moeten lachen op de parodie hiervan met de Bitcoin Koning van FTX (Sam Bankman-Fried’s).

FTX Sam

Bron: Twitter

Niet leuk

Uiteindelijk is het allemaal vergelijkbaar met 2008 (lees hetzelfde) en dus diep triest dat de kleine beleggers weer grote verliezen maken omdat ze in een spel getrokken worden. De vraag met de FTX Implosie is natuurlijk: zorgt dit voor verdere problemen bijvoorbeeld met andere zoals: BlockFi, Gemini en Genesis? en een sub vraag wat gaan de regulators doen?

Er is dus enorm veel kapitaal vernietigd maar een andere vraag is wie wordt hiervoor aangepakt. Als je ziet dat Elizabeth Holmes CEO en oprichter van Theranos met haar leugentje om bestwil (lees leugen) meer dan 11 jaar gevangenis krijgt dan kan het mismanagement van Sam Bankman-Fried’s niet ongestraft blijven.

Coinbase

Coinbase Global is ook nog niet uit de gevarenzone. Wellicht zijn de volumes in het aandeel wel een goed teken. Maar helaas weten we dat pas achteraf. De echte schade moet mogelijk nog naar buiten komen.

MicroStrategy

Een ander mogelijke slachtoffer is MicroStrategy en ook hier veel correlatie met de Bitcoin. Van de Crypto’s is het een kleine stap naar de discussie Arm en Rijk.

Arm en rijk

In de UK hadden we in januari 2019 al berichten bij RTL nieuws dat 14 miljoen (of te wel 1 op de 5) Engelsen in armoede leefde en dat 1 op de 3 kinderen in armoede in de UK opgroeit. Tijdens corona hadden we het over andere zaken en of kwamen er mogelijk gelden vrij om dit te bestrijden. Maar nu na de hoge energieprijzen en inflatie is het nieuws rond armoede in de UK weer helemaal terug. In september kwam de NOS met het bericht dat veel Britten moeten kiezen tussen ‘heating’ en ‘eating’ het klinkt vrolijk in deze rijmwoorden, maar als je dan ook weer de afgelopen week bij RTL naar de rapportages over armoede aldaar kijkt dan zou je de artiesten van Live Aid willen vragen om deze keer niet voor Afrika op te treden maar het te doen voor de Britten en de rest van de Europeanen. En bedenk dan ook nog eens dat de recessie en dus de echte economische teruggang nog moet beginnen en de rente effecten nog hun weerslag moeten hebben.

En let wel, Ook in Nederland zijn er 1 miljoen mensen onder de armoede grens en door de huidige inflatie moest recent het Rode kruis voedsel verstreken aan mensen in ons eigen land. En ondertussen zijn er andere mensen die van gekkigheid niet weten wat ze met hun geld kunnen doen. Neem de rijkste man van Amerika (Musk)…

Er valt iemand van zijn voetstuk

De man die om waanzinnige of juridische redenen toch een bod deed op Twitter, is als visionair en manager voor mij totaal door de mand gevallen. Hoe “fantastische” manager en “gevoelig” (meelevend)  persoon kan je zijn? Wat is je strategie door zonder onderzoek de helft van je personeel op je eerste dag te ontslaan en dan ook nog eens via een email? En dan hebben we het allemaal over ESG beleggen. ESG staat voor Environmental, Social & Governance. De acties van Musk lijken me alleen al voor zijn Social en Governance rating en image dodelijk en dus van invloed op zijn andere bedrijven. Met zijn elektrische auto fabriek (Tesla) heeft hij altijd geprofiteerd van een hoge ESG rating en daarmee subsidies en veel gelden richting zijn bedrijf. Maar los hiervan, hoeveel van die mensen die nu ontslagen zijn of familie van zijn van, zullen een Tesla kopen? Maar van grote invloed wordt de vraag: Wat zullen de ESG rating bedrijven doen? Doen we allemaal niks dan is ESG een marketingtool wat we niet serieus moeten nemen.

Want na de eerste dag met ontslagen werd het nog gekker bij Twitter want toen werd het thuiswerken door Musk verboden en daarna ontsloeg hij nog meer mensen. Ook vindt hij dat de rest toch minimaal 80 uur per week moet gaan werken… Daarna laat hij nog niet veroordeelde misdadigers en andere populaire gekken terug op het platform… Helaas is de notering van Twitter gestopt anders konden we Musk op een andere manier duidelijk maken dat wat hij doet niet ver weg ligt van zaken waar mensen kritiek op hebben in Qatar. In de VS zijn er veel mensen die een baan nodig hebben om in hun voortbestaan te kunnen voorzien.

Twitter

What the hell it is a sell

Tesla ligt onderin de trend en heeft nog verkoopsignalen, maar de fans van dit bedrijf kijken met een dusdanige roze bril naar de baas dat alles goed uitgelegd wordt. Ook ongelukken en terugroepacties zijn positief. 

Tesla

De Twindicator het geheim van de Smit

Nu heb ik nog les gehad in lijntjes trekken van een van de grootste technische analisten zoals o.a Nico Bakker (toen nog bij ABN Amro). Maar ondanks deze klassieke opleiding, had ik altijd moeite met de lijntjes te trekken en het zal wel aan de lengte van de liniaal liggen, maar met TA collega’s heb je daar altijd discussie over. Dus om weg te gaan uit die discussie en niet meer zeuren of de trend nu wel of niet gebroken was en of achteraf de lijntjes toch anders moesten, ben ik met mijn tweeling Columnisten broer Ronald van Dongen al meer dan vijftien jaar geleden gestart met een eigen indicator. De Twindicator oftewel Een Average True Range die met een lookback periode werkt en een ATR periode, waar een stoploss in verwerkt zit en zich ook nog eens aanpast aan de grote van de bewegelijkheid. Is het heel volatiel dan ligt je stoploss en je draai moment verder weg om minder valse signalen te krijgen.

Dow Jones futures

Dow Jones toekomst

We nemen even de Dow Jones Mini Future. We zien dat we in trends omhoog en omlaag uitstekende signalen krijgen. Op dit moment hebben we een koopsignaal. Daar kan geen lijntjes trekker tegenop.

AMC

Werkt de Twin ook bij een Memestock?

Ja, ook Memestocks gaven mooie koop en verkoopsignalen in de Twindicator. Dus ondanks dat je er technisch, en/of fundamenteel er weinig van kon zeggen en zelfs de nieuwsberichten niet kon voorspellen… waren de Meme’s prima te handelen met de Twindicator. Een mooi voorbeeld: Zo hebben we recent ineens weer een koopsignaal in AMC (de eerder bijna failliete bioscoopketen).

Paypal

Zo vlak voor Black friday

De Amerikanen gaan de komende week de dag na Thanksgiving op Black Friday en daarop volgend Cyber Monday veel transacties doen en dan hebben de betaalbedrijven zoals Paypal het weer druk. Paypal heeft na lange daling recent weer een koopsignaal gegeven en is dus een heel interessante gok. Nog even over de Twin, natuurlijk in de draai van grote trend, krijg je vaak te vroeg een koop of een verkoopsignaal, maar daarom moet je na lange trend niet te groot het signaal volgen zodat je nog kruit over hebt. Ook moet je naast de Twindicator gewoon wel met boerenverstand werken en kennis van het bedrijf blijven hebben. Die dingen bevestigen overigens het koop idee in Paypal.

ATOS

Tot slot

Op zowel de Twindicator als wel fundamenteel is het Franse Atos ook heel interessant als koop kandidaat. Afgelopen week kwam er opnieuw goed nieuws, Atos heeft een bod op het Italiaanse deel van het bedrijf. De Twindicator ligt op EUR 10,02 en het slot was EUR 10,44 kortom dus ook via de Twindicator een koop.

Zeg een AAA

Nu zijn er mensen die helemaal klaar zijn met het beleggingsfonds ARK maar dat zou ik juist willen gebruiken om het nu te kopen. Ik was juist omdat de fondsmanager positief op Tesla was heel negatief op ARK maar zoals ik vorige week ook al zei op deze niveaus ben ik juist positief.

Ark Innovation

Vorige week had ik ook een lange grafiek van Tech innovatiefonds ARK van Cathie (Catherine) Wood. Maar in het kader van de Twindicator laat ik alleen de korte grafiek zien en we zitten dus mooi boven de Twindicator en om het helemaal uit het boekje te laten verlopen zijn we terug gevallen na de uitbraak en zolang we niet onder de 33,91 USD gaan is het een heel leuke koop.   

 

Maar resume:

Het crypto drama is vooralsnog beperkt gebleven maar het drama is nog gaande. Tot nu toe lijken er geen grote directe en indirecte gevolgen voor de reële (echte) economie. De bedrijfscijfers zijn redelijk (worden goed uitgelegd) en de inflatie begint ondanks zijn hoogte toch mee te vallen. Waarschijnlijk begint het te wennen. Kortom voor de korte termijn (1 tot 3 maanden) ben ik nog steeds positief op aandelen en op obligaties. Daarna moeten we eerst de effecten van de hoge rente voor o.a. de huizenmarkt bezien.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: