De afgelopen week kwamen de door mij lang “beloofde” slechte cijfers over de economie. De werkloosheid loopt hard op en er is in heel Europa een grote krimp. Duitsland had bijvoorbeeld min 10,1, Italië min 12,4, Frankrijk min 13,8 en Engeland had min 20,4! Gemiddeld was de krimp 11,9 in Europa. Historische cijfers waar beurzen normaal gesproken hard op onderuit zouden gaan want we willen altijd groei. Maar omdat we een grote bailout economie hebben en onze kinderen het klaarblijkelijk niet erg vinden om nog meer schuld te krijgen- en straks alles terug te betalen- gaat de beurs omhoog.
Maar hoelang duurt het voor het beeld bij iedereen echt binnenkomt? En als meer mensen werkloos worden, dan gaan meer mensen zuinig leven, minder uitgeven en zullen we een nog langere economische krimp zien. De krimp is geen Zwarte Zwaan situatie maar dat zouden de verkiezingen in de VS wel kunnen zijn. Voor het geval u niet weet wat een zwarte zwaan is: De Europeanen dachten dat zwarte zwanen niet bestonden tot dat in 1679 een Hollandse onderzoeker in Australië kwam en daar wel ineens zwarte zwanen ontdekte en met bewijzen terug kwam. Het is dus een niet verwachte situatie die voor een grote verrassing zorgt. Een “Black Swan Event” wordt prachtig beschreven door de kalkoen die 999 dagen wordt vetgemest tot 24 december, de dag voor Kerstmis.
Op mijn dakterras lees ik diverse boeken tegelijkertijd over” too big too fail”. Het is daarom wel even leuk om te zien wat de Amerikaanse politiek doet met de grootte van bedrijven. Even een paar voorbeelden:
De Market Cap in miljarden dollars (source Yahoo Finance)
Apple 1.965
Google 1,025
Amazon 1.577
Microsoft 1.581
Nu is dat niet uitsluitend een Amerikaans fenomeen bijvoorbeeld Saudi Aramco (oliebedrijf van Saudi Arabië) is ook nog 1.780 miljard waard (schatting). Maar als je echt grote bedrijven wil dan moet je naar de staatsbedrijven in China. Je hebt er een aantal met notering bijvoorbeeld Tencent Holding dat 626 miljard waarde heeft. Wechat is een onderdeel hiervan en de Amerikaanse tak heeft Trump net als TikTok verboden. Nog even een ander voorbeeld is Alibaba 693 en is miljard waard volgens schatting. Maar veel bedrijven hebben geen notering en zijn nog veel groter.
In dit licht is het leuk dat de welbekende VOC in 1637 teruggerekend naar huidige maatstaven (Barry Ritholtz maakte de berekening) een beurswaarde van 7.900 miljard dollar had voordat het totaal ten onder ging aan mismanagement en corruptie. Maar ook leuk te zien dat we in 1917 bedrijven zoals Standard Oil van rond de 10 miljard te groot vonden en opgesplitst hebben.
Opsplitsen!
Met opgesplitst bedoelen we niet de stocksplitsingen die de aandelen weer betaalbaar moeten maken voor de beleggers. Nee we bedoelen in onderdelen verdelen over verschillende bedrijven. Apple en Tesla gaan hun koersen splitsen en ook Amazon zal dit waarschijnlijk ook wel gaan doen en dat is dus anders. Even over Apple en Google, die worden in de China en VS oorlog aangevallen door een populair spel Fortnite. Die wil namelijk dat je ook kan betalen zonder de Apple store en/of zonder de Google store. De techgianten vinden dit geen erg leuk plan en willen het spel uit de winkel weren maar daarmee kan een Apple gebruiker dus niet meer een populair spel spelen. Zoals mijn opa altijd zei spaar je de kool of de geit?
Apple is sinds splitsing aankondigingen helemaal uit haar dak gegaan
Google staat onder druk door spelletjes, maar ook door minder reclame inkomsten nu de economieën krimpen. Technisch hebben we hier nog steeds verkoopsignalen.
Tesla ging ook hoger op splitsing nieuws, we wachten weer op officiële signalen. Pas onder de 1.380 usd krijgen we die.
Fusie en overname?
Microsoft is nog bezig om een bod te doen op TikTok maar of dat echt een succes wordt vraag ik me af.
Microsoft, nog boven de Twindicator maar wel verkoopsignalen in trendlijnen. Alleen een uitbraak omhoog zorgt voor veranderingen in de patronen.
Cisco 180 miljard groot, cijfers niet echt briljant en de grafiek gaf een verkoopsignaal op de Twindicator.
Amazon heeft in de grafiek ook nog verkoopsignalen, de Twindicator ligt 3.244 USD
AEX is een zijwaarts verhaal. We wachten op richting. We zitten onder de Twindicatorlijn die op 571,44 zit. Het kan ineens hard gaan (omlaag) maar wacht op bevestiging ook in andere indices. Een DAX onder 12600, liever onder 12500 is een vrij zekere “sell”
Je dacht rotatie?
Wat ik de afgelopen week verwacht had was dat er een rotatie uit Tech naar optisch goedkope aandelen zou gaan maar de optisch goedkope aandelen werden door slechte cijfers nog goedkoper. Aegon is daar een mooi voorbeeld van. Het aandeel leek leuk uit de bodemen. Maar gaf gewoon weer verkoopsignalen. Royal Dutch ook geen groot feest, ABNAMRO evenmin na een korte opleving.
Ook ING ging gewoon weer even naar het zuiden, de cijfers waren zeker niet dramatisch en daarom ook weer een herstel. Technisch moeten we boven de 7,98 Euro alvorens we alsnog weer positief moeten worden.
De Duitse DAX staat nog boven de Twindicator die op 12.613,72. Ook hier ga je per saldo zijwaarts. Maar door die zijwaartse beweging blijft de stemming er goed in.
Vorige week noemde ik Uber als verkoop kandidaat en we zijn iets lager maar we moeten volgens mij nog veel lager.
De Nasdaq geeft wel tekenen van verzwakking maar wil ook nog niet echt lager en ook daar nog steeds ondanks spanningen in de IT geen verkoopsignalen.
Tot slot een paar plaatjes die ik tegenkwam op internet en die ik met jullie als lezers wil delen.
En kijk eens naar de plaatjes van totale hypotheek schuld in de VS (de link)
Of de totale schuld in de VS per staat
Of hoeveel creditkaart schulden er zijn in de VS, lang leve het internet
Bron ook weer Howmuch.net altijd leuk voor een regenachtige zondagmiddag.
Na al die schuldenplaatjes is het goed om even een stap naar Goud te maken.
Goud is ook iets gecorrigeerd de afgelopen weken, maar staat nog boven steunlijnen. Wel oppassen dat we niet nog verder verzwakken!
En voor de beurs moeten we even afwachten of het nu eindelijk gaat doorzetten. Maar bescherming tegen onverwacht noodweer kan ook op de financiële markten geen kwaad in deze broeierige omgeving.
De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.