Column: Het gaat reuze, met de reuze(n)

In de VS passeerden we de afgelopen week de 150.000 doden als gevolg van corona. Helaas zijn het er dan in de praktijk vaak nog veel meer, maar het blijft een bizar hoog aantal. De economische gevolgen van corona worden ook steeds duidelijker. De Amerikaanse economie heeft een forse krimp van 9,5 procent laten zien, seizoen gecorrigeerd was het zelfs een krimp van 32,9 procent. Er zijn meer dan 30 miljoen Amerikanen werkloos en het parlement soebat nu over de maatregelen en dus zijn er zijn er ondertussen mega lange rijen bij de werkloosheidsaanvraag centra. En op CNN is te zien dat de voedselbanken het ook niet lang meer aankunnen. In Duitsland werd er een krimp van 11,9% gepubliceerd. Kortom economisch gebeurt er exact wat ik al maanden roep.

Het milieu heeft aan één kant voordeel van het gebrek aan economische activiteit maar wie hier blij van wordt moet maar eens nadenken over de indirecte milieugevolgen. Want zo hoopt bijvoorbeeld het recyclebare plastic zich door de lage olieprijs  op en daarmee lopen de duurzame ambities van bedrijven en landen totaal vast. Het gevolg: duur ingezameld plastic wordt verbrand.

Ook is het bedrijfscijferseizoen op gang

De Techreuzen kwamen afgelopen week met cijfers die op zich best goed waren. Maar de Techreuzen staan onder druk van het Amerikaanse parlement, door hun monopolie posities (de winnaar die alles krijgt) bedreigen ze de democratie en de vrije markt. Even voor het idee zet het FD de belangrijkste bedrijven op een rijtje: Apple heeft een beurswaarde van 1.681 miljard, Facebook heeft een waarde van 684 miljard, Alphabet (Google) 1.061 miljard en Amazon 1.563 miljard.

 

Een Oude gigant als Koninklijke olie (RDSA) kwam met een verlies van 18 miljard, Chevron had een verlies van 8,3 miljard in het tweede kwartaal, Bank Santander schreef 10 miljard af en KLM AirFrance kwam met een totaal verlies van 2,6 miljard. Bij onze nationale trots gaan er op korte termijn

5.000 banen verdwijnen. De koers is gezakt tot ver onder het niveau waar de belastingbetaler eerder instapte en ga me nu niet vertellen dat er is nog geen waarde weg is. Maar de belastingdienst (overheid) heeft de strategie “average down”.

 

 

KLM

Nog even: RDSA voor weduwen en wezen?

Was een bedrijf als Koninklijke Olie in het verleden door het dividend en de lage volatility een bedrijf waar je relaxt in kon beleggen nu is alles anders.  De grafiek geeft al langer aan dat we lager moeten en het aandeel weet niet mee te doen in de beweging van de index.

Kon. Olie

Verkiezingen in de VS voor het eerst in de geschiedenis uitgesteld?

Maar los van de schokkende cijfers, er is  iets veel schokkenders. Want toen iemand mij al bijna twee jaar geleden, kijkende naar de trend van alle belangrijke wereldleiders in bijvoorbeeld Rusland, China, Noord Korea, etc. de voorspelling deed dat Trump als hij de verkiezing niet zou winnen, hij deze verkiezingen niet zou erkennen en dus gewoon bij verlies zou blijven zitten (lees een coupe pleegt in de VS), verklaarde ik dat als een onzin verhaal voor het vrije Westen. Maar nog geen twee jaar later heeft Trump het over uitstellen verkiezingen en nog erger: hij bij voorbaat ervoor om een schriftelijke stemming ongeldig te verklaren. Bizar en ook vreemd dat hier rustig op gereageerd wordt.

Uitstellen of afgelasten van de verkiezingen in de VS? Is dat ooit ten tijde van de pokken, cholera, de Spaanse griep, terroristische aanslagen of een van de wereldoorlogen gebeurd? Volgens mij en volgens Google niet. (lees bron: National Geographic)

 

 

Apple stocksplit 1 op 4

Apple kwam met een split alleen niet helemaal de split waar het congres op doelde na de hearing van de techreuzen. De stocksplit werd als heel positief gezien en we kwamen weer in de opgaande trend. Zijn het goochelaars of niet?

Apple

Google heeft dus bij een slot onder de 1.473,60 USD pas een verkoopsignaal in de Twindicator en daar wachten we dus nog even op.

Google

Amazon kreeg zware kritiek

Jeff Bezos heeft privé een vermogen van meer dan 200 miljard en dan moest hij zichzelf laten beledigen door politici die nooit wat gepresteerd hebben en standaard overbetaald worden. En dan ook nog eens wetende dat je net zoals de andere Techreuzen tientallen miljoenen hebt betaald om te lobbyen in Washington en je ook nog eens tientallen miljoen hebt gestort in de partijkas van zowel democraten als republikeinen. Natuurlijk, dit bedrijf is markt dominanter dan Standard Oil was voordat het in de dertiger jaren werd opgesplitst.

AMZN

Amazon lijkt klaar voor een correctie.

Dan door naar techreus Facebook, ook die maakte op einde maand nog even een sprong.

FaceBook

In dit rijtje dure aandelen past Tesla prima, ook hier wachten we rustig op een correctie nu meer mensen begrijpen waar de winst echt vandaan komt. 

Tesla

Tiktok

Tiktok en de Chinezen zijn steeds de boosdoeners in de ogen van de USA. Het is zelfs zo erg dat als Microsoft het social media bedrijf Tiktok wil overnemen, de Amerikaanse president zich ermee bemoeit en dit verbiedt. Tiktok kon een spion zijn voor de Chinese regering. Microsoft heeft overigens wel al verkoopsignalen en werd niet voor het parlement gesleept.

MSFT

Over getikt gesproken

AEX EB indicator heeft een verkoopsignaal gegeven. Ook in Twindicator nu een verkoop en pas bij 574,84 weer koopsignalen. Dus korte termijn herstel kan gebruikt worden om bescherming te kopen.

EOE

De Duitse DAX bevestigt min of meer dit beeld.

Daxi

De Amerikaanse S&P 500 heeft nog geen verkoopsignalen maar een slot onder de 3.174.70 zal direct verkoopsignalen geven.

S&P500

Nasdaq heeft geen verkoopsignalen in de Twindicator maar wel een pull back naar een trendlijn. Gaan we terug in de trend?

Nasdaq Composite index

Niet K.O. maar uit zijn Dak, dat Kodak

Vroeger als je als bedrijf in 2000 riep dat je iets met internet ging doen dan schoot de koers tientallen procenten omhoog. Nu benoemde Eastman Kodak het feit dat ze iets met Corona testen gaan doen en de koers ging van 2 dollar naar 60 (en weer terug naar 21,80). Het zegt heel veel over de huidige tijdgeest.

  Kodak

Even de logaritmisch en wat langere termijn om nog steeds (lees beter) het absurde van de beweging aan te geven.

Kodak Log

Tot slot: going Dutch Besi

De Nederlandse chipmaker BESI Semi conductor heeft in de grafiek verkoopsignalen en als gokje heb ik daarom  de put BESI uitoefenprijs 37 maar gekocht. Prijs valt mee dus even kijken of de grafiek werkt.

Besi

Voor de rest is de beurs net zo wisselend als het Nederlandse weer en blijven we met onze posities net als de vakantiebestemmingen steeds dicht bij huis. Het blijft wachten op harde signalen.

NB.

Wel opvallend: Oud minister Bert de Vries deed op vrijdag de 31 juli in de NRC de voorspelling dat de schulden van de EU en vooral de schulden van de Zuid Europese landen onhoudbaar worden. Ook voorspelt hij binnen een paar jaar een nieuwe schuldencrisis, het coronafonds helpt volgens hem niet. Zie NRC

– De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

Deel dit bericht: