Column: Het is allemaal anders

Klaarblijkelijk heb ik de afgelopen jaren ergens een update als belegger gemist, want het schijnt allemaal anders geworden te zijn. Zo zijn bedrijven die verlies maken ineens een hebbedingetje, zoals de Dot.com aandelen dat ook waren rond 2000 en we zijn continue bezig met de rente te verlagen en dat is klaarblijkelijk ook heel positief. Het komt mij over als een junk die niet zonder zijn drugs kan.

In mijn tijd was het zo dat centrale bankiers alleen als er crisis was ingrepen en dus zitten we nu in een crisis is de vraag? En is dat dan positief? Of is het allemaal om het circus draaiende te houden zo voor de herverkiezing van Trump?

Sprekende van een top economie en toppertje Trump

We hadden als gevolg van de spanningen in de Perzische golf ineens een hogere olieprijs, want na vorige week de aanslag op de tankers (volgens de VS door Iran gepleegd) gebeurde er niet veel. Nu werd er een militaire drone neergeschoten van de VS door Iran die volgens Trump beantwoord werd met een bijna aanval, waar bijna honderden doden vielen. Nu was het allemaal dus bijna geëscaleerd, maar ondanks dat het allemaal bijna was ging de olieprijs wel omhoog. Oké, het had veel meer kunnen zijn gezien de enorme escalatie, maar toch….

24-6-2019 01

Lage inflatie drijft centrale bankiers tot wanhoop

Dit was de kop van het FD afgelopen weekend, maar wat centrale bankiers klaarblijkelijk niet snappen is dat als de geld hoeveelheid groter en nog groter wordt door al dat geld scheppen en dat dit geld gewoon op een balans van een bank staat zonder echt de economie in te laten gaan. Als dat de situatie is dan heeft dit effect op de omloopsnelheid van het geld. Immers economieën hebben maar een beperkt bedrag nodig en als je dat vergelijkt met het enorme bedrag dan krijg je automatisch een lage omloopsnelheid van dat geld. Dat getal wordt dan zo laag dat het een breuk wordt en iedereen die een lesje economie gevolgd heeft kent de formule van Fisher:

M*V = P*T             Waarbij:

M (Money) dus de totale geld hoeveelheid is

V (Velocity) de omloopsnelheid van het geld

P (Prijs) het prijsniveau van goederen

T (Trade) oftewel het handelsvolume

Daarna leert eenvoudige wiskunde ook dat je door T (Trade) naar de andere kant van het = teken te brengen op de prijs uitkomt. En omdat je door de lage omloopsnelheid met een breuk aan het vermenigvuldigen bent kan de P volgens mij eenvoudige kennis moeilijk heel hoog worden. Maar ja, ik heb er helaas niet voor gestudeerd…

Waterskiën achter de Titanic

Nu heb ik de huidige beurs en economie met enorme schulden, o.a. juist bij studenten die geld moeten uitgeven en onze economie moeten laten groeien, met vergrijzing en hoge waarderingen meerdere keren vergeleken met de Titanic nadat hij op de ijsberg is gevaren. De muziek speelt door, maar we zinken al een tijdje. Door het ingrijpen van de centrale banken krijgen we nu ineens dat we ondertussen ook nog eens aan het waterskiën zijn achter deze boot. We doen dus rare dingen in de beurs, want zou je omhoog moeten gaan op de spanningen in Iran? Of de komende harde Brexit met hardliner Johnson?

24-6-2019 02

Maar of je nu naar China kijkt, of een andere index allemaal staan ze boven de Twindicator lijn en dus hebben we ineens koopsignalen. Nu geloof ik er helemaal niet in en als ik naar de Chinese index kijk wordt ik niet direct heel vrolijk zelfs niet na een dag in de zon.

De centrale bankiers schieten hun wapen leeg en hebben geen munitie meer voor een volgende crisis, maar geven de beurzen weer een dusdanige boost dat de Duitse Dax weer in de opgaande trend zit.

24-6-2019 03

De AEX heeft ook in de Twindicator een koopsignaal gegeven. Het kan ogenschijnlijk niet stuk.

24-6-2019 04

De Amerikaanse Nasdaq was al langer een koop volgens onze indicator, maar het blijft toch wel weer schrikken dat we niet meer accepteren dat een beurs corrigeert en als je het mij vraagt wie helpen we hier mee de 99 procent of de 1 procent rijken? Dan zouden we beter de armen kunnen helpen omdat die als groep belangrijker zijn dan de 1 procent.

24-6-2019 05

Maar illustrerend over de gekte in de wereld hoeven we niet eens naar de IPO’s aan de andere kant van de spreekwoordelijke plas. Nee, hier hebben we ook secondairies die beleeft worden als zijn het IPO’s.

Vrijdag ging een uitbuiter van elektrische tankstations, die eerder op een alternatieve beurs (Nxchange) genoteerd was naar de gewone beurs om voor de eerste keer geld op te halen voor uitbreiding van activiteiten. In totaal wil men 160 miljoen euro ophalen de komende jaren.

Fastned en furieus

Hoe gevaarlijk short selling is, zelfs zonder overheids- en centrale banken bemoeienis, zagen we bij deze beursintroductie. Onder de tien euro zijn er met veel moeite 83.000 stukken geplaats, die naar Euronext gingen. Normaals we hebben het over een aandeel dat al notering heeft op een beursje en daar kan je hem kopen op EUR 16,00 https://fastned.nl/nl/nxchange en gewoon converteren naar de Euronext, maar op Euronext stonden ze vrijdagmiddag op 52,99.

Even voor de duidelijkheid. Het bedrijf is niet cashflow positief. Dit bedrijf heeft los van de plannen, op dit moment 100 (eigenlijk 97) laadstations die in aanleg zijn. Kosten per station 500.000 euro. Let op nadat het aangelegd is hoeft het niet de kostprijswaarde te hebben, maar laten we deze twee getalen vermenigvuldigen en dan hebben we 50.000.000 aan waarde. Maar dan halen we de schulden eraf zijnde pakweg 50 mio en dan…. is het bedrijf eigenlijk niks meer waard. Nu voegen we wat fantasie toe dat men binnenkort 1.000 palen heeft en we doen niet moeilijk hoe die gefinancierd worden en dan ineens na een dagje handelen is het bedrijf bijna 800 miljoen euro waard….(oeps)

Nu denkt u, wellicht dit is nieuwe business en hier zitten grote marges op het product? Want de palen zijn niet het product, maar slechts een middel om stroom te geven aan de elektrische auto’s. Helaas een auto moet als het allemaal snel gaat 20 minuten laden op een paal en dus kan je maar een beperkt aantal auto’s op je piekuren kwijt. In de nacht (donker) zal het niet een populair iets zijn om ergens te gaan staan op een verlate plek waar zij de palen hebben geplaatst.

Op een volle lading kan je niet enorme winst maken. Immers, je bent met het vragen van een prijs beperkt. Maken we stroom te duur kunnen we beter benzine of diesel gebruiken. Of erger nog mensen gaan opladen op het werk, of thuis opladen als de prijs te hoog is. Thuis kost een KwH gemiddeld 11 cent en bij een oplaadpaal is dit vaak 0,35 cent. Kortom; elektrisch opladen kost een fractie van een tank benzine en daarmee wordt er dus per saldo niet veel verdient per station per dag. Nu kan men ook een winkeltje beginnen en koffie of een massage verkopen, maar dat doen ze bij Fastned dus niet en als we daar heel veel waarde aan geven moeten we nog even een waardestijging geven aan Shell en of andere aanbieders van tankstations.

Een ander probleem bij de pricing van het product stroom is dat bedrijven als Tesla reeds palen hebben staan waar je als Tesla rijder korting krijgt en wel een kopje koffie kan drinken. Als Tesla de palen ook aan andere aanbied is er ineens een grote concurrent. Ook Shell is reeds laatpalen aan het uitrollen en wie in Duitsland kijkt ziet dat bij de tankstations die ik tegen kwam er ook reeds laadpalen zijn.

Als we dan ook nog eens beseffen dat je als elektrische rijder liever op je eindbestemming oplaad om zo efficiënter om te gaan met je tijd en we dan ook nog eens concurrentie hebben van palen van bijv. Tesla en andere aanbieders dan doet het mij een beetje denken aan KPN Qwest die overal glasvezel in de grond deed. Velen van u kent dit bedrijf niet of heeft dit verdrongen, maar dat klopt ze zijn er ook niet meer.

24-6-2019 06

Tesla heeft dus weer koopsignalen, maar mijn ding zal het nooit worden.

Naspers komt nog niet

Nu snap ik dit bedrijf ook al een tijd niet. Naspers is tegenwoordig een techbedrijf dat daarvoor een media bedrijf was in Zuid-Afrika (Nasionale Pers) later meer een IT werd. Het is reeds genoteerd in Zuid-Afrika en op de Nasdaq. Maar ze zouden nu ook naar het Damrak komen, zoals Fastned. Maar het is een beetje zoals de mop van de Belgen …ze komen niet. Althans nog niet. Door een fout (foutje bedankt) zijn hun huidige aandeelhouders niet volledig en juist geïnformeerd en kunnen ze dus geen gebruik maken van de gekte in IPO land. Men komt nu waarschijnlijk in september. Zoals ik van Fastned af bleef, blijf ik ook van dit aandeel af.

24-6-2019 07

Onderhuids rommelt het

We hebben steeds meer nieuws van bedrijven en pensioenfondsen die in deze extreem lage rente beleggen in illiquide beleggingen om toch nog wat rendement te maken. Nu hoeft dat geen probleem te zijn alleen als men gaat verkopen ontstaat er als het snel gaat een probleem. Zo zagen we Natixis en eerder van GAM dat problemen had met illiquide beleggingen.

Ondertussen loopt goud nog verder op.

24-6-2019 08 Ook mijn kooptip AMG is weer aan de beterende hand.

24-6-2019 09

Maar zelfs Deutsche bank is weer een koop kandidaat als we de grafiek moeten geloven.

24-6-2019 10

Kortom; deze keer is toch alles anders? Of hebben we toch iets geleerd van de geschiedenis als we dachten dat het anders was?

 

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: