Column: Het is allemaal goud dat er blinkt

Het is allemaal goud dat er blinkt

We zitten midden in een sport evenement (het WK voetbal) en dus weten velen wat winnen en verliezen is. Het Nederlands team won van de VS en is weer een ronde verder. Zo hebben we iets om naar uit te kijken.

Met beleggen hebben we alleen oog voor de winnaars. Het fenomeen dat we het alleen over de winnaars hebben is een bekend psychologisch gegeven. Zo hebben we het als mensen graag over de “winnaars” om ons te spiegelen aan hen en ons zo ook goed te voelen.

Zo hebben we het in de media bijv. graag over een speciale familie (de Taihuttu familie) die jaren geleden enorm speculatief handelde door hun gehele vermogen in te zetten op de Bitcoin, die toen pakweg 900 USD stond en vanaf 50 dollar enorm gestegen was. Natuurlijk werd deze investering pas bekend bij het grote publiek toen de Bitcoin veel hoger stond. Het werd zelfs een legendarische familie die niet meer hoefde te werken en de wereld kon rond reizen en kon wonen in dure hotels van hun Bitcoin opbrengst.

Maar was als de Bitcoin geen succes was geweest? En toen de Bitcoin familie instapte van 900 USD teruggevallen was naar 10 USD? Dan had ik geen woord geschreven over deze gokkers en hadden zelfs de intimi  in de Bitcoin wereld nooit van hen gehoord. Maar het wordt nog mooier; Opnieuw zijn ze briljant want naar eigen zeggen heeft deze familie precies op tijd hun geld weg gehaald bij crypto beurs FTX. Men deed dit net voordat het enorm grote Bitcoin platform failliet ging en vele rekeninghouders hun gek kwijtraakten.

Dus even een vergelijkbaar voorbeeld in geluks-termen: De winnaar van de Powerball loterij in de VS van 2006 die dan zijn gewonnen miljoenen bij een grote Investment bank brengt en dan korte tijd voordat Lehman Brothers failliet gaat toch nog even zijn geld bij Lehman weghaalt… Natuur moest hij het niet van Lehman naar de SNS of Fortis gebracht hebben. Maar in dit voorbeeld bracht de Powerball winnaar het geld naar een veilige bank…

Kortom met zo veel geluk in je leven is het een modern sprookje dat film en musical waardig is. (Bitcoin Familly moving $1 million into decentralized exchanges after FTX collapse). Het had ook zo gewonnen zo geronnen kunnen zijn.

Fooled by randomness

Nu ken ik meerdere slimme en zeer goed opgeleide mensen, die hun geld in veel beter onderbouwde projecten investeerden dan in de Bitcoin. Maar daarna vele miljoenen, of zelfs hun gehele vermogen aan verloren in dit soort projecten. Dit eenvoudig door simpele pech die zorgde voor: oplichting, gezondheidsproblemen, familieproblemen, etc..

Bitcoin

Toeval?

Net als bij beleggen in aandelen is succes dus vaak meer een spelling van het lot, dan een bijzondere eigenschap (“skill”). Want ga me niet vertellen dat als je al je geld op rood (lees eigenlijk zelfs de nul) gaat zetten in het casino een goede keus is. En ga me daarna helemaal niet uitleggen dat ze slim (lees briljant) zijn en/of een uitstekende toekomst visie hadden die “Bitcoin-familie”. Want sprekende over de Bitcoin, was er niet een andere slimme jongen die een paar miljard USD had verdiend met zijn eigen platform en ineens nul dollars heeft? Hij is miljardair af en heeft zelfs te maken met het faillissement van FTX en kan dan ook  zeer waarschijnlijk nog vele jaren in de gevangenis belanden als iemand kan bewijzen dat hij dingen deed die niet reglementair waren. Zie voor achtergrond CNBC: (Broke and down to one credit card: Former FTX CEO Sam Bankman-Fried claims he committed no fraud).

Op de Socials (Sociale Media) werd ik gewezen of de hoge correlatie tussen de Bitcoin prijzen en de verruiming van de Balans van de Centrale Banken. Dus je kan jezelf gaan afvragen hoe briljant waren de kopers of hadden ze gewoon geluk dat de Centrale Banken gek deden?

Centrale Banken vs Bitcoin

Via Thumblr

Ook meer dan 9 procent?

Maar er zijn natuurlijk wel degelijk winnaars die met goed uitgedachte (en uitvoerig geteste) systemen meerdere jaren achter elkaar heel goede resultaten neerzetten in de aandelenmarkt. Dit zijn dan ook systemen die zichzelf met robuuste indicatoren zoals volatility even naar de zijlijn gaan of zelfs switchen van een offensieve aanpak naar een meer defensieve manier van selecteren. En zich dus uitstekend aanpassen aan de huidige markt omstandigheden. Zo hebben wij een systeem dat begin dit jaar overging van een offensief signaal naar het Resist US100 systeem. Dat systeem dat eenvoudig gezegd op zoek gaat naar steunniveaus in specifieke aandelen en dan positie inneemt in een aantal aandelen die rekenkundig op of rond steunniveaus zitten. Direct nadat er gekocht is op dit theoretische steunpunt wordt er op bijv. 5 procent hoger niveau een verkoop in gelegd (winstnemen). In het geval dat de steun niet houdt en het aandeel onverhoopt zakt dan wordt er direct een stoploss geraakt die dicht tegen het aankoopniveau zit en wordt het aandeel dus weer met een klein verlies verkocht. Als de verhouding goede trades en slechte affaires maar een klein beetje de goede kant op valt doet het systeem het al heel goed. Immers omdat er maar een klein deel van het kapitaal op 1 van de zeer liquide aandelen wordt ingezet en de winsten per positie groter zijn dan het verliesbedragen dan kan je fantastische rendementen behalen. Het mooie van dit soort systemen is dat je zelfs in berenmarkten een zeer rendabel systeem kan hebben omdat ook daar er mooie steunniveaus zijn die het heel goed doen. Zie de onderstaand plaatje met het resultaat voor dit jaar. Natuurlijk is dit een aandelen systeem en dus alleen voor de offensieve beleggers.

resit systeem

Zie onze Today’s website

Nog net geen eind december maar kijkende in de glazenbol

Het moet dus heel gek gaan als dit systeem ineens niet fantastisch weet te eindigen in dit moeilijke beleggers jaar. Nu zal ik in december nog komen met een vooruitblik op 2023 en een terugblik maar vooruit lopend op de lijstjes en zal ik mijn eerste gedachten over de nabije toekomst benoemen. Want na het opveren vanaf de huidige bodem naar pakweg 750 in de AEX, voorzie ik voor volgend jaar toch nog een verdieping van onze problemen en hou er rekening mee dat we nog een keer 30 procent lager gaan in 2023. China met haar Covid strategie, de aanhoudende hoge inflatie, een escalatie in de Oekraïne of een diepere recessie kan hier eenvoudig de oorzaak zijn.

Problemen en kansen

Maar het oplossen van de problemen in de Oekraïne bijv. door het overlijden van Poetin. Kan eenvoudig een alle negatieve gedachten doen verdwijnen. Sectoren waar je niet in moet zitten zijn dan de bedrijven die afhankelijk zijn van de economie zoals Apple en grote retailers maar dus ook voorzichtig met Semiconductor bedrijven. En gezien de vergijzing en de performance van dit jaar zou je in de medische technologie willen. Wellicht de medische (Bio)Tech. Maar opnieuw een volatiel jaar zou dus best kunnen.

De fundamenteel analisten van Ed Yardeni blijven negatief (Ed Yardeni of Yardeni Research on why S&P sentiment remains bearish)

Maar eerst even einde maand november

Omdat het einde maand was en bijna Kerst is, ook even de Kaars (Candle) maand grafieken van de verschillende indices en te beginnen met de AEX. Maand november was een mooie witte candle. We hadden dus een mooie positieve beurs. Ook de maanden daarvoor waren prima. We komen nu alleen wel tegen de lange termijn Twindicator en de bovenkant van het grote trendkanaal aan.  

AEX maand

Korte termijn zitten we mooi boven alle lijntjes en is er geen reden om beren op de weg te zien. Natuurlijk gaat het altijd met schokken.

AEX kort

DAX maandgrafiek een soortgelijk patroon als de AEX. Ook hier komen we op hogere niveaus de lange Twindicator tegen. Maar vreemd genoeg valt deze niet samen met het grote trendkanaal.

Dax Maand

Korte termijn Dax, boven belangrijke lijntjes zoals de Twindicator en de 200daags gemiddelde. Nog volop ruimte omhoog voor de korte termijn.

Dax kort

De Dow wordt niet flauw

De Dow Jones Industrial Average Futures (maand grafiek) hadden een goede maand en zijn boven de Twindicator lijn gesloten. Is dit een start voor een nieuwe rally? Persoonlijk heb ik zo mijn twijfels kijkende naar de economische cijfers in de VS.

Dow Jones maand

Korte termijn zijn we in de Dow Jones futures door belangrijke lijntjes en  is zelfs een terugval niet negatief.

Dow Jones kort

 

Tech heeft pech

Nasdaq lange termijn blijft juist op de lange termijn toch zorgelijk als je er net als ik als amateur Technisch analist er een groot hoofd schouder patroon in ziet. Je kunt dan dus ook nog een keer 7.000 in de Nasdaq zien, terwijl deze nu dus nog pakweg 11.500 staat. Maar voordat er paniek is… zo ver is het dus nog niet. 

Nasdaq lang

Kort Amerikaans

Korte termijn Nasdaq staan we nog onder de 200daags gemiddelde lijn, maar wel boven de Twindicator en uit de neergaande trend. Kortom best korte termijn kansen maar lange termijn plaatje nog te diffuus.

Nasdaq kort

Omwille van de titel moeten we ook even naar de Goud grafiek kijken. Goud heeft ondanks de inflatie en ondanks dat het product de naam heeft te beschermen tegen inflatie weinig laten zien in 2022. Maar we zijn eindelijk door de 200gemiddelde heen en hadden vanaf begin november een koopsignaal in de Twindicator. Dus wellicht ook hier een eindejaars-sprint?

Goud

Resume

Deze week opnieuw geen schokkende dingen op de kalender en vermoedelijk nog doorstijgende koersen in Europa en Amerika. Zelfs een kleine teruggang is geen probleem. Een van de grote opkomende problemen: China In China zijn de protesten tegen de langdurige Lock-downs weer ingedrukt. Dit door camerabeelden te gebruiken om iedereen te herkennen en thuis te bezoeken… We zijn in december beland en blijven benieuwd of we op 750 in de AEX het jaar uitgaan, de petjes zijn besteld. Er is voorlopig nog geen reden om negatief te worden op obligaties of aandelen.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: