Column: Het is allemaal niks waard

Vroeger betaalde je rente tegenwoordig moet je geld toegeven, maar wat zegt dit eigenlijk over de waarde van geld? Helemaal als je over geld (over een paar jaar) ook al geen belasting meer hoeft te betalen. Iets waar je geen belasting over hoeft te betalen is ook vaak van geen waarde. Voor we het over de waarde van geld gaan hebben, eerst even over de dodelijke storm die over Amerika ging. Persoonlijk ging ik er vanuit dat ook op de beurzen het orkaanseizoen begonnen was en dat we vorige week in een soort oog van de storm zaten. Echter kijkende naar allerlei koopsignalen lijkt op de beurs de storm al weer uitgewaaid. Bizar om te zien hoe de optimisten alles goed weten te praten. Oké, een glas kan half vol of half leeg zijn al gelang je er naar kijkt, maar hoe de optimisten al blij zijn dat er weer vulling komt voor de lege glazen en dat hen in extase brengt vraagt bijna om een drugstest van de beleggers.

Alle waarde naar zijn geld

Omdat voor vele van ons geld iets is dat ontastbaar is, kijken we om te bepalen of geld waarde heeft naar andere meer tastbare producten. Stel je voor dat voedsel gratis was, erger nog restaurant zouden betalen aan de klant op het moment dat je binnenkomt en je zegt te willen eten. Heeft voedsel dan een waarde en gaan mensen er dan zuinig mee om? Wellicht een ander voorbeeld: diamanten. Overal op elke hoek van de straat worden diamanten uitgedeeld, je krijgt zelfs geld toe als je diamanten meeneemt van de juweliers. Hebben diamanten dan nog de waarde? Nee, dan hebben ze geen waarde meer lijkt mij. Ze zijn niet meer schaars en volop overal verkrijgbaar, ze hebben dan nog minder waarde dan de plastic imitaties.

Op dit moment is schuld (obligaties) gratis je hoeft er niet voor te betalen en je krijgt zelfs geld toe als je het aangaat. Wat zegt dat over de waarde van geld als geld uit schuld gecreëerd wordt? Inderdaad volgens mij is dat geen goed signaal en als geld geen waarde heeft is het dan nog wel geschikt als een betaalmiddel? Een ruilmiddel? een transitiemiddel? Dus heeft het nog wel de functie die het in basis zou moeten hebben? Kunnen we wel geloven in het Fiat geldsysteem als we geld geen waarde geven? Of moeten we terug naar een Gouden standaard achtig systeem? Gek genoeg denk ik steeds meer dat het vertrouwen in het hele systeem steeds verder weg ebt. Deze week worden de centrale bankiers met nieuwe plannetjes verwacht, maar als realist verwacht ik ook dat dit alleen maar kan tegenvallen. De nog negatievere rente gaat een paar ernstige problemen veroorzaken o.a. het uiteenvallen van bankbalansen, maar ook kon wel eens het vertrouwen extreem geschaad worden.

In tijden van paniek kijkt men naar goud. Ik was dan ook al een tijd heel positief op goud, maar als de beurzen echt zo vriendelijk blijven dan moet je jezelf afvragen of het dan klopt dat goud zo hoog staat?

De olieprijs als voorspeller van een economische teruggang geeft al tijden een daling aan, maar de beurzen trekken zich weinig aan van welk negatief signaal dan ook.

Trade war helemaal opgelost?

Als we naar de markt kijken, die altijd gelijk heeft, dan is alles opgelost. Nog beter dan met zoutzuur. Amerika heeft een top deal en China ook toch? Of is er nu negen maanden later nog steeds niet gesproken? En als er wel gesprekken geweest zijn dan liepen die op niks uit blijkbaar. Toch gaan de Amerikaanse beurzen ervan uit dat het toppie joppie wordt. Als beer is dit misselijkmakend, maar ook als nog normaal denkend mens begin je echt te twijfelen aan je intelligentie. Ben ik nu echt zo dom dat ik niet zie dat alles is opgelost? Zie ik beren op de weg als de Amerikanen de Hongkong problemen er bij gaan nemen en er zelfs beleggers zijn die oude obligaties van de Chinese spoorwegen erbij nemen. Het verhaal ging over IP en verstoorde handelsbalansen, maar is nu ook heel politiek geworden. Het was al niet op te lossen, want we hebben er zelf voor gekozen om veel productie van bijv. zware industrie over te plaatsen naar China en kijkende dat we nu al 18.000 projecten stil hebben liggen als gevolg van een stikstof afspraak dan weet je ook dat we de zware industrie nooit meer terug kunnen halen. We kunnen kijkende naar onze milieu regels überhaupt niet meer de concurrentie aan.

Voor de rest hebben de Chinezen nog een berg van de schulden waar ze toch best afscheid van kunnen nemen op deze niveaus. Het zijn meer voorbeelden dat het geen eenvoudige en geen zwart-wit discussie is, het is gewoon zelfs complex te noemen.

Hongkong opgelost?

Het Hongkong probleem wordt dus steeds meer geïntegreerd in het trade war probleem en dat maakt het alleen maar complexer. Ook hier waren de optimisten wel heel enthousiast dat je bijna zou denken dat het probleem helemaal opgelost is, maar ondertussen zien we iedere dag nog steeds de demonstraties…

Brexit opgelost

Ook maakt bijna niemand zich druk over de Brexit, terwijl we onmogelijk in een maand alles geregeld krijgen en er al tig keer uitstel is geweest… Men wil geen verdere uitstel, geen harde Brexit, geen verkiezingen, maar wat men wel wil is mij niet duidelijk.

Winstgevendheid

Tot slot blijven de beleggers ook maar geloven dat de winstgevendheid van bedrijven alleen maar meer en meer gaat worden, belastingen worden nog lager voor bedrijven? En er is geen krimp in de economie toch? De economische cijfers uit de VS geven een ander beeld (wel een kleine krimp), maar ondertussen schieten de beurzen omhoog…

Alleen als je gelooft dat bedrijven geld gaan lenen met geld toe om aandelen in te kopen en je dan ook nog gelooft dat dat een goed idee is…

 

De Duitse Dax is dus boven de Twindicator.

De AEX is ook boven de Twindicator, je zou dus theoretisch eigenlijk geen bescherming meer nodig hebben en long moeten zitten.

Gelukkig als beer heb je nog de Nasdaq die nog geen koopsignaal gegeven heeft. Ook zijn de beroemde FAANG aandelen nog niet heel enthousiast.

FAANG heeft beurs getrokken

We gaan even de grote jongens langs die de beurs naar deze enorme hoogtes hebben getild.

Facebook lijkt meer een soort consolidatie (zijwaarts verhaal) niet de enorme sexy rally die we eerder hadden.

Apple ook min of meer een zelfde verhaal, het is nu niet het super hot stock wat iedereen wilde hebben en steeds met enorme succes kwam. Los dat het aandeel even (tijdelijk?) niet sexy is, ook blijkt dit aandeel vatbaar voor de trade war.

Amazon hoewel niets met de scheiding te maken, is ook de rek een beetje uit dit FAANG aandeel. We hebben in de Twindicator nog verkoopsignalen.

Netflix, ook dit aandeel is een beetje zijn glans verloren. Er is een mega strijd gaande tussen Netflix, Apple, Disney en andere content bedrijven over de hegemonie in de online streaming business. Concurrentie is nooit goed gebleken voor de marges.

Google ook weinig glans te bekennen maar ondanks de boetes blijft dit aandeel het nog goed doen.

Per saldo kunnen we zeggen dat de glans een beetje van deze groep aandelen af is en dat de toekomstige groei niet direct uit deze aandelen zou gaan komen. Nu ben ik nooit zo’n groei aandeel fan geweest, maar nu lijkt ook de rest van de markt tijdelijk zijn handen van deze aandelen af te willen houden.

De IPO’s zijn nog steeds een teken aan de wand

WeWork is in de verwachte IPO prijs al reeds gehalveerd in de te verwachte opbrengst. Wat mij betreft is het dan nog steeds veel te duur, maar ook andere al eerder naar de markt gebrachte aandelen zijn aan het dalen. De grafieken zeggen vaak meer dan duizend woorden.

Uber bijvoorbeeld zit al tijden in een dalende trend en is fors terug gevallen.

Ander fantasie aandeel dat zelfs de F1 sponsort is Lyft ook dit aandeel is een tikkie terug.

Beyond meat en beyond iedere waardering

Zaterdag nog in de Telegraaf als enorme toekomst fantasie. Even fundamenteel dit jaar geen winst verwacht, maar volgt jaar komt het allemaal goed en gaan ze met een enorme groei 0,28 dollar per aandeel verdienen. Even delen we deze verwachte winst door de huidige koers en zo komen we op pakweg 557 keer de verwachtte winst, een koopje volgens sommige. Maar ik zou nog liever een echte bull kopen dan dit aandeel.

Ik ben meer van de gevallen engelen en geloof uiteindelijk als een aandeel een fundamentele kern heeft het op termijn altijd wel weer goed komt. Value noemen we dat, maar deze aandelen hebben het dus heel veel slechter gedaan dan de fantasie aandelen.

Tot slot ik las vrijdag een artikel over dividend aandelen. De analist was van mening dat er iets speciaals aan de hand was, want de rente was laag en het dividend rendement was nog hoog. Hij kijk naar historische cijfers van de afgelopen jaren en was van mening dat iedereen dan maar in aandelen moest gaan beleggen nu het dividend beter was dan de rente. Nu hopen we allemaal dat het leven zo eenvoudig kan zijn, maar als hij de historische reeks uitbreid naar de jaren dertig (de echte crisisjaren) dan zie je dat het dividend rendement in die dalende beurs inderdaad hard oploopt. Maar de koersen dalen dan ook… dus ja bedrijven willen graag hun aandeelhouders ter willen zijn en je hebt dus een goede cashflow, maar de waarde van je portefeuille kan dan toch omlaag.

Zie dit of  deze, maar beter http://observationsandnotes.blogspot.com/2010/03/valuation-price-dividend-ratio-history.html of zoek even naar de Dow Jones data, want die is er vanaf 1900.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: