Column: Het is angstig stil

Vorige week maandag gaf ik aan in mijn column dat er onderhuids wat aan het veranderen is op de beurs en dat ging de afgelopen week verder. Er was een soort stilte voor de storm en dat ondanks de vele bedrijfscijfers die in de afgelopen week uitkwamen. Vele bedrijven lieten grote afwijkingen in hun resultaten zien ten opzichte van de verwachtingen, maar per saldo was er maar weinig beweging in de index. Ook economische berichten van lichte krimp in de economie hadden ogenschijnlijk geen effect.

Ander schokkend nieuws kwam er met de Corona-cijfers uit India en Brazilië en zelfs in eigen land blijven de IC’s vol en  dat juist terwijl (of omdat) iedereen het een beetje gehad heeft met de regels. In de besmettingcijfers in Nederland zal er waarschijnlijk door de gezelligheid rond Koningsdag weinig verbetering te zien zijn de komende weken.

Maar terug naar de beurs, zoals gezegd was er weinig beweging en dus was er een lage volatility. Daarmee kunnen we concluderen dat de risicoperceptie en de risico-opslag nog heel laag is. Een ideaal moment om bescherming te kopen (lees put opties) onder je aandelen. Helemaal omdat we hier en daar verkoopsignalen hebben zoals u zo zult kunnen lezen.

Wat volgens mij wel heel belangrijk wordt is dat de automakers allemaal aangegeven hebben dat er een tekort is aan chips bestaat en laat die industrie nu net heel belangrijk voor Duitsland zijn en Duitsland weer heel belangrijk voor Europa, dan begrijpen we de verkoopsignalen in Europa iets beter.

In lijn met de auto-industrie kwam er over Tesla ander nieuws, namelijk Tesla lijkt een soort Qatar als we de media moeten geloven. In Qatar worden arbeiders uitgebuit bij de bouw van de WK voetbal stadions en ook Tesla gaat volgens de verhalen slecht om met haar Poolse arbeiders, die bezig zijn een fabriek te bouwen in Duitsland. Ja, die fabriek waar dit bedrijf wat een markt waarde heeft van bijna US$700 miljard, één miljard subsidie voor heeft gekregen van de Duitsers en waar een heel bos voor moest wijken. Maar als je als bedrijf je populariteit te danken hebt aan duurzaamheid dan moet je jezelf toch afvragen hoe ESG (lees duurzaam en sociaalverantwoordelijk) het slecht betalen van je arbeiders is? Sowieso niet echt duurzaam om een woud plat te zagen.

Ford kwam afgelopen week met goede cijfers maar met de waarschuwing dat het komend kwartaal minder goed zal gaan door het chiptekort. Met als gevolg dat de koers omlaag viel. Daarmee hebben we verkoopsignalen in de Twindicator in dit aandeel. Dus ondanks dat het bedrijf slechts 12 keer de verwachte winst staat, zeker in vergelijking tot Tesla dat 711 maal de verwachte winst noteert, moeten we even uit het aandeel.

 

Ford

Vreemde kop

Het bericht dat er bij Volkswagen bestuurders opgepakt waren werd nogal hilarisch ontvangen. Want bestuurders van een bedrijf konden in de krantenkop ook chauffeurs (bestuurders) van de auto zijn. Maar natuurlijk was het allemaal minder hilarisch dan de media deden voorkomen en beleggers deden dan ook aandelen van de hand. Wat je na een blow-off top meestal kan verwachten gebeurde ook, namelijk het aandeel viel hard terug en we hebben nu zelfs verkoopsignalen in de Twindicator.

 

Volkswagen

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal?

De Europese Eurostoxx50 index heeft een Twindicator op 440.89 punten en het slot in deze index was 441.89 punten. Kortom we zijn dichtbij een draaisignaal en als je dan weet dat we in een jaar tijd bijna verdubbeld zijn dan zou je normaal gesproken even heel voorzicht willen zijn.

Eurostoxx50

De Duitse DAX heeft Twindicator op 15.165,42 punten en als we dan weten dat het slot niveau 15.135,91 punten was dan weten we ook dat we een verkoopsignaal hebben.

Dax

Het Twindicator niveau voor de AEX lag op 716,31 punten en gezien het slot hebben we dus ook in de AEX een verkoopsignaal.

AEX EOE

De Duitse Bund futures geven ook verkoopsignalen. We zien dus een hogere rente. Kijkend naar de beweging van de Amerikaanse obligaties, zou de rente in Europa nog verder moeten kunnen stijgen.

 

German Bunds

Hoewel Europa een negatief plaatje heeft is het beeld van de Nasdaq nog niet heel negatief. Oké het kan een soort dubbele top worden maar dat weten we helaas pas later.

Nasdaq Composite

Ook de bredere S&P 500 index geeft nog geen draaisignalen zoals we deze wel in Europa zien.

S&P500 index

In Amerika is alles beter

Dat Europa minder goed beeld geeft heeft alles te maken met de IT aandelen. De meeste van deze aandelen zijn de afgelopen week ook met bedrijfsresultaten naar buiten gekomen en omdat we allemaal in de lockdown zaten waren die cijfers meestal wel goed. We lopen even de belangrijkste IT aandelen langs.

De FAANG

Facebook ging fors hoger op de cijfers op technische verkoopsignalen moeten we voorlopig even wachten. De Twindicator geeft pas onder de US$ 305,83 een draai omlaag.

FaceBook

Amazon had ook mooie cijfers en ook daar hebben we eerder koop dan verkoopsignalen. Toch ben ik heel voorzicht en zou niet durven te kopen.

Amazon

Apple is wel aan het verzwakken en er komt mogelijk een boete voor machtsmisbruik in de Applestore. In een grijs verleden had Microsoft hier ook last van en kreeg grote boetes, dus houdt de Twindicator op U$D 128,52 goed in de gaten.

Apple

The Trend is your friend

Netflix laat verkoopsignalen in de Twindicator zien, maar het aandeel ligt op een steunlijn en dus wordt de komende week belangrijk voor de toekomstige beweging. Ik hou rekening met een daling en loop spreekwoordelijk dus de trendverandering tegemoet.

Netflix

Google met de G van Goedkoop?

We hadden mooie cijfers van Alphabet (lees moeder Google) en de koers deed een sprong omhoog, maar met een koerswinst verhouding van boven de 32 is dit niet echt een goedkoop aandeel meer. Gezien de enorme koerssprong in een jaar tijd zou ik er voor willen pleiten winst te pakken en dus bijv. de helft van je aandelen verkopen.

Google

De FAANG aandelen doen het dus nog prima, maar wellicht is het een mooi moment om hier en daar winst te pakken. In Nederland hebben we de BAAPS aandelen.

BAAPS de gekste.

Wellicht kent u de afkorting nog niet maar dit is dus Besi, ASML, ASMI, Philips en Signify. Een beetje incestueus rijtje omdat het allemaal min of meer familie is van elkaar. Maar de BAAPS aandelen lijken minder sexy dan de FAANG aandelen.

Besi

 

Besi kwam met prima cijfers maar de verwachtingen werden getemperd en het aandeel maakte direct een grote beweging omlaag. Een eerder verkoopsignaal werd daarmee bevestigd.

ASML

ASML toont ook verzwakking als we onder de € 518,62 gaan krijgen we in de Twindicator een verkoopsignaal.

ASMI

ASMI heeft reeds een verkoopsignaal in de Twindicator. Het Twindicator niveau was € 258,51

Philips

Philips dan is het goed?

Philips heeft reeds verkoopsignalen gegeven. De Twindicator lag op € 49,32 en de cijfers waren door problemen met machines minder mooi. Technisch lijken er meer problemen te ontstaan.

Signify

I Signify

Signify heeft ondanks dat minder mensen naar kantoor gaan en dus minder licht hebben branden goede cijfers gerapporteerd. Persoonlijk heb ik ze al een tijdje niet en als ik ze wel had zou ik winst pakken ondanks dat ze fundamenteel nog niet eens zo duur zijn.

De grafiek van de week: Tesla

Nu had ik het er in het begin over Tesla en dar ik me een beetje zorgen maakt over hun duurzame imago, maar waarschijnlijk ben ik de enige. Dan maar technisch: de Twindicator staat op US$ 704,84 en dus hadden we weer een verkoopsignaal.

Tesla

Sell in May and go away?

Tot slot zijn er oude beursgezegden die ons vertellen dat we deze maand moeten verkopen. Maar of dat altijd zo gemakkelijk is vraag ik me af. Wel wil ik nog even wijzen op een leuk verhaal op de Businessinsider website. Het is een verhaal dat ik ook in een iets andere vorm meerdere malen heb gebracht en gaat over de gelijkenissen tussen de Crash van 1929 en de huidige situatie.

Maar heel interessant om het allemaal weer even op een rijtje te krijgen. De 4 parallellen van 1929 en de huidige euforie.

 

En in het licht van de opmerkingen die ik maakte over Cruiseschepen is het ook leuk om een artikel over de rook uitstoot te lezen.

Maar voor de beurs is de conclusie dat het geen kwaad kan om de winsten veilig te stellen door bescherming te nemen. Of het deze keer eindelijk wel nodig was weten we pas achteraf.

 

Let wel:

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden werd deze gepubliceerd op IEX.nl als De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

Deel dit bericht: