Zoals het weer na een aantal lekkere maanden lijkt te wijzigen en dat we eindelijk een buitje of zelfs wat buien krijgen, zo hebben we ook op de beurs ineens een verandering. De volatility loopt iets op door de valuta bewegingen in de Emerging Markets. Nu is dit al langer aan de gang, maar was het geen issue. Net als dat de handelsoorlogen, geopolitieke spanningen, de droogte (lees klimaatveranderingen), de Brexit en de problemen omtrent vluchtelingen geen issue zijn. Er komt een moment dat net als de Turkse Lira het wel ineens naar de voorpagina gaat. Nu is Turkije natuurlijk juist een politiek verhaal. Als Erdogan pro-Europa was geweest dan hadden we al lang in de buidel getast en had ook het IMF met een krediet over de brug gekomen. Maar de dictator kan voorlopig niet op hulp rekenen of hij moet de Koerden of de vluchtelingen in het spel betrekken.
Wat nu de uiteindelijke trigger zal worden wat de beurs zal corrigeren weten we niet, maar we bewogen eindelijk een keer weg van de top en eindelijk weer eens een zwarte candle van enige betekenis.
Juist als Turkije een probleem heeft dan zou de DAX een probleem moeten hebben. Door historische banden is er veel exposure op Turkije. We hadden dus een logisch verkoopsignaal, maar dit signaal hadden we vrijdag pas. Nu roepen recalcitrante optimisten dat je op verkoopsignalen moet kopen, maar dat roep ik als recalcitrante pessimist dus niet. Ik hoop voor de gezondheid van de markten dat we even een correctie krijgen.
De Nasdaq staat als we kijken naar de top van 2000 fors hoger dan toen. Persoonlijk vond ik die top meer dan genoeg, maar de markt wilde nog even gekker doen en dat hebben we dan ook gezien.
Op korte termijn geeft de Nasdaq nog geen officiële verkoopsignalen. Europa en Azië zijn dus al langer aan het corrigeren als het knots gekke Amerika.
Azië al langer in correctie
Als we nu naar China kijken dan zien we dat deze markt wel omlaag is gegaan op handelsoorlog. Als of zij de enige verliezers zouden zijn?
De kortere termijn grafiek laat zien dat China al langer verkoopsignalen geeft in de Twindicator. Wellicht gaan we een tijdelijke bodem zien, maar ik wacht wel op het officiële signaal. De problemen met leningen spelen al zo lang dat ik ook rekening hou met het door het ijszakken van deze index.
Japan ook verkoopsignalen, veertig procent van alle aandelen zijn in handen van de overheid en we vinden het allemaal heel normaal. Japan heeft ondanks de bemoeienis gewoon verkoopsignalen.
Even de Twindicator op korte termijn. We zien pas recent dat we korte termijn verkoopsignalen hadden.
Short de shorts de topman van Tesla wil T-shirts gaan uitdelen. Zoals wespen heel nuttige beesten zijn, zo zijn ook shorthandelaren heel nuttige mensen. Maar de Tesla topman is alle kritiek beu en wil de shorts uit de markt halen. Hij kwam met een hoop tweets en deed er een schokkende uitspraak.
Tesla van de beurs?
Hij wil Tesla van de beurs halen op een prijs van 420 dollar. De koers schoot in combinatie met een aankoop van een groot Arabisch fund eerst omhoog, maar met het noemen van een prijs waarop hij het wil kopen is daarmee ook de bovenkant bekend (nl maximaal 420). Als het hem niet lukt om de deal te structuren, krijgt hij een hoop shit over zich heen. Sowieso krijgt hij nog wat onderzoeken van de Amerikaanse beurswaakhond omdat hij eigenlijk gewoon ordinair de koers manipuleerde. Maar de uitspraken van de topman zorgde ervoor dat de verkoopsignalen verdwenen …
Ik zit nog short en nu de topman het persoonlijk heeft gemaakt doe ik dit ook.
Europese banken problemen door Italië en Turkije
Alle banken hebben al tijden problemen door de lage rente, de problemen in Zuid-Europa en daar is nu de problematiek in Turkije bijgekomen. Persoonlijk had ik Deutsche bank long, maar door de beweging vrijdag hebben we hernieuwde verkoopsignalen. Ik pak dus mijn winstje en ga uit dit aandeel.
Griekenland is volgens de media ook nog een probleem. Er stond een leuk verhaal in het FD hierover. Nederland had 19 miljard uitgeleend en de rente vergoeding was minder dan dat we zelf voor deze kredieten moeten betalen… Kortom; Griekenland is helaas ook nog niet van het toneel.
Over show gesproken
Netflix en Disney zijn elkaars concurrenten in de entertainment business. Hoewel ze lijken te winnen van de gewone zenders en de publieke omroepen gaan ze steeds meer de strijd met elkaar aan.
Disney kwam recent met cijfers en daarop ging Netflix hernieuwd omlaag. Ik heb in de Twindicator al langer verkoopsignalen in Netflix. Disney heeft nog geen verkoopsignalen in de Twindicator maar onder de 111,70 USD hebben we deze dus wel.
Amazon zorgt voor steeds meer irritatie. De topman heeft zoveel aandelen en daarmee zoveel vermogen dat hij de rijkste man ooit is. In tegenstelling tot andere rijken, zoals Bill Gates, geeft hij bijna niets weg van zijn kapitaal. De hoge koers en het feit dat men weinig sympathie heeft voor dit aandeel gaat er vroeg of laat voor zorgen dat dit aandeel mijn aandacht blijft houden.
Kortom; de tijd van de shorts komt nog wel.
Geschreven door: Cees Smit
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.