Column: Het is maar een spelletje

We hebben al een tijd te maken met Gamificatie op de beurs. Voor een aantal beursparticipanten is het een soort spelletje. Nu hebben we ook nog eens op TV het EK voetbal, bijna net zo’n groot volksvermaak als het speculeren op de beurs. Goed te zien dat na een dramatisch incident met een hartstilstand van een van de voetballers van Denemarken, de fans uiteindelijk het mensenleven belangrijker vonden dan het spel. Bij het speculeren tegen bedrijven en of tegen hedge funds hoop je op dezelfde reactie en dus dat de werkgelegenheid, de mens en de economie uiteindelijk belangrijker zijn dan het spel. Maar of het spel door de activiteiten van sommige beleggers goed zal aflopen betwijfel ik steeds meer.

 

Pumpie Dumpie

Al meerdere malen heb ik het gehad over Meme stocks en wat een enorm bizarre situatie er gaande is. Om dit goed te illustreren kijken we nog even naar de lange termijn grafiek van Gamestop. U weet wel de videospelletjeswinkelketen, die eigenlijk omdat iedereen tegenwoordig de spellen gewoon thuis download bij de leverancier van het spel geen functie meer heeft. We kijken naar de grafiek vanaf 2002 tot 2020. De koersen bewogen in die bijna twintig jaar tussen de 4 en de 64 dollar. Om vervolgens dan ineens in 2021 naar de 483 Dollar te schieten. Hebben ze toen een nieuwe uitvinding gedaan? Goud of een schilderij gevonden in de kelder? Olie aangeboord? Nee geen van deze zaken, maar gewoon speculanten, die vonden dat de short gedood moesten worden en het leuk vonden om het aandeel naar de maan te tillen. Nu heb ik in mijn hele carrière van meer dan 35 jaar altijd geprobeerd om juist geen invloed te hebben in aandelen maar tegenwoordig is het normaal als je dit soort bewegingen weet te veroorzaken. Ik begin er maar niet aan maar raar is het wel, dat niemand hiervoor bestraft wordt.

Gamestop

Lekker Meme

AMC-Entertainment is zoals bekend ook een Meme stock. Over deze uitbater van Bioscopen in de VS hebben we het ook al meerdere keren gehad. Dit aandeel bewoog in goede (lees normale) tijden voordat de bioscopen moesten sluiten i.v.m. Corona, tussen de 10 en de 35 dollar, maar blijft ondanks herhaalde uitgifte van nieuwe aandelen nog rond de 60 dollar zweven. Is dit zoals een vliegtuig dat zonder motoren tijdelijk blijft zweven in de hogere lucht lagen? Vreemd blijft het wel, want de wet van zwaartekracht lijkt nog geen vat te hebben op dit soort aandelen.

AMC

Influence en influenza

De eerder genoemde Meme aandelen zijn door influencers tot die bizarre niveaus gebracht en nu wil onze AFM de influencers als een soort ziekte zien en aanpakken. Dus influencers zoals rapper Boef (die heeft zijn naam dan niet mee) worden aangepakt als ze een aandeel of valuta beïnvloeden. Goed nieuws! Echter ik vraag me af of onze toezichthouder iets te zeggen heeft over een Amerikaans aandeel en nog meer over een niet gereguleerde valuta zoals de Bitcoin, de Doge, Ether, etc.? En moeten figuren als Musk (topman Tesla) niet eerst aangepakt worden alvorens de kleine jongens als Boef gepakt kunnen worden? Musk laat de Bitcoin en andere gecorreleerde valuta tientallen procenten bewegen en daarmee ook zijn eigen aandeel.

Influencer Kim Kardashian bekende recent (veel) geld voor Bitcoin promotie te krijgen en gekregen te hebben en dat terwijl haar volgers dat allemaal niet wisten. Nu ben ik al tijden een groot voorstander van de verplichting om aan te geven wat iemands positie is als iemand een product promoot. Dus of hij, of zij, of het, er direct of indirect voordeel van heeft (lees ervoor betaald wordt). Zo kan de kijker mogelijk iets meer duiding krijgen van of het wij van WC eend zijn die de WC eend goed vinden.

Nog even over de Tesla topman Musk die weer vrienden wilde zijn met de Bitcoin gekkies omdat hij wel erg veel bedreigingen ontving en men ook zijn aandeel dreigde aan te vallen omdat hij eerst bijstandsmoeders in Crypto’s praatte en vervolgens weer de boel omlaag gepraat had omdat de Crypto’s niet goed voor het milieu waren doordat de mining slecht voor het milieu was. Ook de fysieke mining (het delven) van goud, zilver en diamanten is niet goed voor het milieu. Het delven van grondstoffen voor de baterijen van een elektrische auto is ook niet goed voor het milieu… Maar Musk heeft recent een poging gedaan om eerdere negatieve uitspraken te niet te doen door te zeggen dat hij mogelijk weer Bitcoin gaat accepteren en hij blij is met de groene stroom alternatieven voor de Bitcoin-delving. De koers van Tesla ging mede hierop weer omhoog maar staat nu tegen Twindicatorlijn aan.

Tesla

Mr Crypto

Ook de Bitcoin is ondanks het herstel na de uitspraken van Musk weer omlaag gegaan en dat zou een negatief effect moeten hebben op Tesla die een grote voorraad ‘wisselgeld’ in kas nam als er betaald zou worden in Bitcoin. Hoewel ik geen positie heb en ook niets tegen de Bitcoin heb is mijn eerste koersdoel 20K. Als grap kan ik dan wat oude Dow Jones 20K petjes van de hand doen.

Bitcoin

De klassieke Dow theorie

Wie gaat Googlen naar de klassieke Dow theorie krijgt uitleg dat de Dow Jones Transport Index in theorie vooruit loopt op de Dow Jones Industrial Index. Omdat ik als TA liefhebber, geloof in deze theorie had ik afgelopen vrijdag wat grafieken op Twitter gezet. De eerste was deze Dow Jones Transport Index die al een paar dagen een verkoopsignaal had gegeven en dreigde uit zijn trend te vallen.

 

Dow Jones Transport Index

Lang verwacht en gekomen

Ook had ik de grafiek van de ‘gewone’ Dow Jones (de Industrial Average) omdat ook die reeds op donderdag een verkoopsignaal had gegeven. De koers leek even door een weerstand omhoog te breken, maar  laten we nu vrijdag in de Dow Jones gewoon 533,32 punten lager gegaan zijn en gesloten zijn onder de trendlijn op 33.290,08. Nu wacht ik al langer op een correctie maar gaat het nu eindelijk gebeuren?

Dow Jones

Een vlucht naar Bonds?

We hebben dus een eerste daling in de aandelen en wellicht kan dat verklaren waarom de rente in de VS de afgelopen week juist lager ging. Dus nadat de FED uitspraken deed dat ze voor 2024 een rente verhoging gingen doorvoeren, eerder dan aanvankelijk gedacht en aangekondigd, waarop de aandelen dus lager gingen… ging de rente op lange staatsleningen juist omlaag. Nogmaals de rente zou juist omhoog moeten gaan op de FED uitspraken over een stijging in de toekomst.

  30Y Tbond

De grafieken van de Dow Jones heb ik dus expres niet geactualiseerd, maar om iedereen even wakker te krijgen de Sp500 futures gaven een eerste echte verkoopsignaal sinds tijden gelijk met de Dow en andere indices. Natuurlijk zal ik op mijn persoonlijke Twitter ook de actuele grafiek delen.

S&P 500

Even in detail, even zoomen 

In het grote plaatje zie je dat we verdubbeld zijn in korte tijd en dus dat de correctie best groter kan worden en in detail zien we de doorbreking van de Twindicator en de trendlijn.

S&P500 mini fut

Ook de veel bredere Wilshire 5000 index heeft een verkoopsignaal gegeven in de Twindicator.

Wilshire 5000

De AEX Twindicator geeft een signaal op een slot onder de 717,34 en het slot vrijdag was 719,63 dus daar op vrijdag geen signaal nog maar we zijn wel door de eerste lijn van de EB indicator en kijkende naar het slot van de Amerikaanse beurzen van vrijdag is het allemaal wel duidelijk.

EOE

Correlatie met de Duitsers

De Duitse Dax heeft op 15.422,00 Twindicatorlijn en het slot was daar 15.448,04. Dus ook net boven de Twindicator. Officieel moeten we tot het slot van maandag wachten…

DAX

Lekker die banken

Nog even, hogere rentes zouden de verzekeraars en de banken iets moeten kunnen helpen. Overigens ben ik ook wel van mening dat nu de banken de betaalautomaten weg halen en cliënten laten betalen voor spaargeld op de bank, de relatie met de klanten wel ernstig verstoord wordt. Een klant die zich weggestuurd voelt komt niet snel terug. Lekker bezig die banken.

Coke

Have a coke and a smile

Nu ben ik begonnen met de EK en daar hadden we ook een sponsor incident. Ronaldo wilde op maandagmiddag de 14de juni ’21 een oude discussie met een sponsor ‘rechtzetten’ door tijdens een interview de frisdrankflesjes uit beeld te zetten. De sponsor had zich eerder teruggetrokken bij deze persoon, omdat deze voetballer te maken had gehad met een aangifte van verkrachting tegen hem. Eerst dacht men dat het geen effect had omdat het bedrijf ook op 14 juni ex dividend was gegaan, maar uiteindelijk is er wel degelijk een Ronaldo effect in KO (The Coca-Cola Company). Natuurlijk ging KO niet K.O. (Knock-out), maar effect van een influencers was er weldegelijk.  Alleen al dat het dividend niet deels ingehaald werd was al een effect.

 

Disclaimer:

Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website. In het verleden werd deze column gepubliceerd op IEX.nl in het licht van de Polder Portefeuille (later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: