Column: Het is winter

Al was het dit weekend 27 graden, we zitten in het begin van een winterfase. Natuurlijk heb ik het dan niet over het weer of meteorologie, maar over de beurs die stiekem naar een andere fase is gegaan en dat terwijl iedereen denkt dat het feest aanhoudt of zelfs de zomer voor de deur staat.

Veel analisten geloven net als ik dat de beurs net als de zee een eb en vloed periode kent of beter in de vergelijking diverse seizoenen kent. Dus zoals we lente (opbouwfase), zomer, herfst (oogsttijd) en winter (krimp) kennen in het weer, kennen we dit effect ook op de beurs. Deze seizoenen worden o.a. voor een belangrijk deel beïnvloed door de opbouw in generaties. Het gaat dan om de levensfases en om wat iemand in een bepaalde levensfase uitgeeft en toevoegt aan de economie (door arbeid). Het zijn van een student of het hebben van jonge kinderen, geeft heel andere uitgaven- en spaarpatronen, dan mensen boven de 55 jaar en als de kinderen uit huis zijn.

Maar om niet te lang hierover door te gaan kom ik alleen met een voorbeeld waar we nu mee te maken hebben: de vergrijzing, door de vergrijzing van de bevolking zou je economisch gezien minder uitgaven verwachten, minder toevoeging van de productiviteit (men is immers met pensioen) en ook minder investeringen in aandelen (men is defensiever en neemt juist geld op) helemaal als dit de grootste bevolkingsgroep is in een bepaalde periode heeft dit een enorm effect op de economie en dus heeft het een groot effect op de beurs. Natuurlijk zijn er andere effecten (stimulatie van de overheid, krediet nemen of juist verminderen, etc.) deze effecten versterken of al dan niet tijdelijk dempen zij effecten. Maar los van de bijeffecten, zitten we generatie technisch reeds in de winter fase en zal dit op niet te lange tijd groot effect hebben.

Waarom denk ik dit?

Ik denk dit al heel lang omdat ik reeds in de jaren negentig gewezen ben op de trend van demografie en daarmee op de voorspelling van de beurs vanuit de babyboomers. Ik zag als eerste een presentatie van een Amerikaanse analist; Ralph Acampora. Hij deed bij een presentatie een beursvoorspelling die hij koppelde aan de opbouw van een generatie, kijkende naar leeftijd. Hij voorspelde toen reeds voor mij toen extreme hoge beurzen die we uiteindelijk ook gezien hebben. Los van de dalende bewegingen in 1998, 2000, 2008 waarvan ik niet weet of hij die ook goed heeft voorspeld, heeft hij de grote trend in de Dow Jones toen prima gezien. Of ik het met recente uitspraken eens ben maakt ook even niet uit, maar door zijn analyse toen ben ik me ook gaan verdiepen in de effecten van de demografie.

Op record niveau

Nu werd ik hieraan herinnerd doordat ik vorige week van een klant een boek kreeg van Harry S. Dent JR.  Het boek heeft de titel: The Great Crash Ahead. Altijd leuk als je cadeaus krijgt van klanten die je klaarblijkelijk waarderen, maar helemaal leuk om te zien als men je kritische en negatieve mening steunt. Nu is het een boek wat ik kreeg uitgegeven in 2012 en de schrijver ziet dan al door de enorme schuldenberg die even kromp na 2008 en de demografische opbouw van de bevolking dat er een grote daling snel aanstaande zou moeten zijn. Goed te lezen dat ook hij moeite heeft met de timing van het geheel, want ik ben ook al jaren negatief en ook ik kwam toen tot min of meer dezelfde conclusie. Hier een YouTube filmpje.

Wat hij (en ook ik) niet voor mogelijk hield was dat de beurs nog hoger zou gaan en ook had hij niet gedacht dat we nog meer schulden, zelfs nog meer dan voor de kredietcrisis wisten te maken.

12-6 01

(bron NY Times)

Ook ten opzichte van het GDP is er een record zie plaatje en site.

12-6 02

Maar wat is er nog meer recent gaande?

Nu is het oplopen naar een house hold debt en de demografie van de generaties is geen reden om ineens per vandaag extra negatief te worden. Immers dit zijn dingen die nog jaren door kunnen gaan of morgen ineens over kunnen zijn, maar beide zaken zijn bijna niet te timen.

Vorige week gebeurde er iets anders, iets aparts en wel in de UK. Mevrouw May wilde namelijk meer stemmen voor de Brexit en had daarom de verkiezingen vooruit geschoven…. maar kreeg er minder. En dan ook niet zo veel minder dat ze de Brexit weer kon vergeten, maar wel zo veel minder dat ze geen goed mandaat heeft. Je zou dan ook door deze onzekerheid in de EU en zeker in de UK verwachten dat de beurs lager ging…maar dat deed hij niet en ging zelfs hoger. Toch zijn deze verkiezingen, wel een heel belangrijk punt en dit punt gaat zeker tot een historische omslag zorgen. Het is een kwestie van tijd voordat iedereen het snapt, dan wel de manipulatie stopt en de Britse beurs een verkoopsignaal gaat geven. Let maar op, het niveau is 7.429,35.

12-6 03

Special situatie in NASDAQ

Ook in de Nasdaq index gebeurde er vorige week iets heel specials. Vrijdag ging de Nasdaq Composite bijna twee procent omlaag en daarmee kregen we een grote zwarte candle die andere candle’s overvleugelde. Maar pas onder de 6.150 punten krijgen we in de Twindicator een verkoop in de Nasdaq composite Index.

12-6 04

The big five

In eerdere columns heb ik wel eens uitleg gegeven over de concentratie van vermogen in slechts een paar IT aandelen in de VS. Apple, Google, Amazon, Facebook en Microsoft zijn meer dan 20 procent van de SP500 en gezamenlijk hebben ze meer waarde dan de gehele Duitse beurs bij elkaar.

Dus wat zoals nu Apple en de andere ineens majeure verkoopsignalen geven? Hoeveel waarde kan er wel niet weg als iedereen gemakkelijk winst pakt in deze aandelen?

Apple vrijdag grote zwarte candle na eerder verkoopsignaal in de Twindicator. Een keiharde short.

12-6 05

Amazon ook ondanks ogenschijnlijk herstel toch ook verkoopsignaal en grote candle. Een keiharde short.

12-6 06

Facebook ook een verkoopsignaal in de Twindicator en best wel weer veel volatility. Zoals ik al eerder heb gezegd gaat volatility een beweging triggeren. Ook in dit aandeel een keihard verkoopsignaal.

12-6 07

Microsoft nog net geen verkoopsignaal, maar slot onder 70,20 USD geeft verkoop signaal.

12-6 08

Netflix wel degelijk een verkoopsignaal….

12-6 09

IT bedrijf Nvidia Corp, o.a. grafische kaarten kijk eens waar ze vandaan komen.

12-6 10

JD.Com het bedrijf dat afgelopen week in het nieuws kwam omdat het zijn bestellingen met een drome kan laten bezorgen. Toch ging ook dit aandeel fors onderuit en gaf een verkoopsignaal.

12-6 11

Maar belangrijker Google geeft nog net geen verkoopsignaal in de Twindicator, maar is ook dichtbij het 949,34 USD punt.

12-6 12

Er was dus iets heel speciaals in de IT aandelen aan de gang, maar ondertussen deed de rest van de markt niet veel. Dat had weer te maken met Trumpie.

De banken krijgen nog meer vrijheid van kamp Trump

Nu hebben de banken een historie dat ze niet zo goed met vrijheden kunnen omgaan, schandalen met verkeerde producten, etc. en wat doet de Amerikaanse overheid …die maakt een einde aan de The Dodd Frank act en dat heeft weer grote effecten op de bank aandelen. Kijk maar eens naar Citigroup. Dit aandeel is uitgebroken uit het zijwaartse patroon.

12-6 13

Tesla werd duidelijk geanalyseerd in het FD. Het bedrijf maakt nauwelijks winst en verkoopt maar 86.000 auto en is toch een van de grootste automobielbedrijven van de wereld. Terwijl andere  bedrijven miljarden winst maken en honderdduizenden of een veelvoud daarvan verkopen. Ook hier vrijdag een bijzondere beweging. Nog geen verkoopsignaal in de Twindicator, maar wel in de Candle grafiek.

12-6 14

West Texas Crude, olieprijs bleef ook wegzakken.

12-6 15

De grote jongens geven dus andere signalen dan de indices. Ik zie het als een eerste heel belangrijke waarschuwing. Opletten en waar mogelijk vast een gokje in de shorts.

12-6 16

Ook AEX was reeds short.

 

– Door: Cees Smit, ook wel Frank van Dongen.

 

__________________________________________________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: