Column: Het kan gekker

Trump lekt informatie naar de Russen en dat hoeft niet erg te zijn, maar wel als je dat ontkend in alle toonaarden en dan moeten we helemaal niet vergeten dat hij juist de verkiezingen won omdat hij beloofde Hillary in de gevangenis te gooien en dat alleen al voor onveilig internetgebruik en dus mogelijk lekken… Vanzelfsprekend was dit van groot belang voor de beurs, helemaal als je eerder hard opgelopen bent op deze president.

Toch wel vreemd

Maar het kan gekker, want Trump is de komende tijd op reis en doet de meest gevoelige plekken aan en gedraagt zich als een olifant in de porseleinkast. Ook vreemd was dat we Erdocan die op bezoek was bij Trump, demonstranten in elkaar laten schoppen en ze daarmee gewoon weg laten komen. Oké, ze waren beschermd als diplomaten en ja, het is de grootste Navo partner, maar hij is toch gewoon op bezoek en moeten we alles pikken van de politici?

Verbaasd

Maar ja, ik verbaas me er ook al tijden over dat als ik terug kom van vakantie ik bijna een uur voor de douane moet wachten en als ik met een rubberboot over de Middellandse zee ga ik geen enkele belemmering heb. Ik zou pleiten voor consistentie.

Nog gekker

Dan hadden we afgelopen weken steeds hackers en ik ga ook denken dat die ingehuurd worden door de beveiligingsbedrijven, want die werden de afgelopen tijd fors meer waard terwijl ze al tijden reeds heel hoog gewaardeerd staan. Maar die waardering kon dus ook gekker.

22-05 01

Eens waren het BRIC’S

We hebben een tijd gehad dat we met zijn alle geloofde in het BRIC land. Natuurlijk hebben we het over Brazilië, Rusland, India en China. China groeit al tijden minder hard dan we dachten en de index geeft nog steeds een short signaal. Waar ik het eigenlijk even over wilde hebben is Brazilië. Dit land komt al tijden door corruptie op het nieuws en zo ook vorige week. De beurs aldaar daalde, maar geeft nu pas eigenlijk echte verkoopsignalen. Opgelet dus.

22-05 02

Als we naar de langere grafiek kijken dan zien we dat we al langer aan het dalen zijn en dus dat het BRIC idee al tijden niet lekker werkt.

22-05 03

Terug naar de Amerikanen

De Dow Jones staat nog op een verkoopsignaal.

22-05 04

En ook de Midcap index Russell2000 staat nog op een verkoopsignaal.

22-05 05

Maar omdat we corrigeren met bewegelijkheid, staat de Nasdaq nog wel op een koopsignaal. Helemaal enthousiast word ik niet van dit plaatje. We moeten, zowel als stier en als beer, even alert zijn naar welke kant de schaal doorslaat.

22-05 06

Pariteit kwijt?

Ook belangrijk voor de beurs is de Euro Dollar, lang had iedereen het erover dat we naar pariteit (1- op-1) moesten, maar nu staan we stiekem weer 1,11 en als je het mij vraagt dan kunnen we nog veel hoger met de Euro.

AEX dit bij een officiële draai omlaag, maar net als met de Amerikaanse indices zouden we ook weer tijdelijk kunnen herstellen. Tijd voor calls en puts? Ik zal er op maandag even naar kijken.

22-05 07

Als Duitsland niest dan is Nederland verkouden

De Duitse Dax zit ook tegen een verkoopsignaal aan te hikken.

22-05 08

Even goed nieuws

Het aandeel Twitter zit nog boven de Twindicator lijn en staat dus nog op een koop. Ik zit nog even long.

22-05 09

Tesla begint weer te jeuken

Ik krijg weer zin om het aandeel Tesla te shorten, maar beter is om nog even geduld te hebben en pas onder de 303 USD te verkopen.

22-05 10

Leer wat van je broker

Mijn Lynx vrienden waren afgelopen week even langs in Hilversum en zij wezen me op een vreemd iets in de huidige Amerikaanse markt. Namelijk; een vijftal grote jongens hebben een enorme beurswaarde, iets dat we niet vaak in deze proporties hebben gezien.

Even ruwweg in dollars en in willekeurige volgorde:

  • Google, 652 miljard
  • Apple, 798 miljard
  • Amazon, 459 miljard
  • Facebook, 429 miljard
  • Microsoft, 523 miljard

Totale beurswaarde van deze vijf zeer hoog gecorreleerde bedrijven is dus: 2.861 miljard dollar

Deze vijf bedrijven zijn bij elkaar groter dan de gehele Duitse beurs, want alle genoteerde bedrijven in Duitsland waren in 2015 bij elkaar: 1.716 miljard waard (bron: Indexmundi.com) en laten we even voor het idee zeggen dat we nu in 2017 ongeveer 20 procent hoger staan dan toen, dan is de totale waarde nu 2.059 miljard dollar. Natuurlijk moeten we ook valuta effecten meenemen en dus kunnen we er iets naast zitten, maar het gaat meer even om het idee.

Ervan uitgaande dat de DAX aandelen ruwweg met zijn 30 aandelen ongeveer 80 procent van het totaal van Duitsland is. Dan zou de DAX dus 1.647 miljard waard zijn. Stel nu dat de DAX door een crash min 80 procent laat zien (naar nul gaan kan natuurlijk niet), maar dat zou hetzelfde effect in dollars hebben of zelfs minder erg zijn dan als de vijf mega bedrijven zouden halveren. Immers de vijf gaan naar een waarde van 1.430 miljard en met een min 80 procent dan is de DAX nog 329,4 dollar waard (dus 1.317,6 minder waard).

Zelfs al zouden we een miljard-je er naast zitten met deze inschattingen, dan toch leren we dat een paar grote bedrijven een enorm concentratie risico geven en als al deze bedrijven dan ook nog eens enorm aan elkaar gecorreleerd zijn en ze allemaal een enorme rally achter de rug hebben. Kortom; een correctie in deze bedrijven kan grote gevolgen hebben.

En nu zijn het juist de bedrijven waarvan ik denk dat ze gemakkelijk kunnen corrigeren. Kijk maar eens naar Amazon.

22-05 11

Of het aandeel Facebook.

22-05 12

Of Google.

22-05 13

Of Apple.

22-05 14

Of Microsoft.

22-05 15

Los van de grote bedrijven…

De concentratie van geld is dus het grootste risico, maar nu zijn het niet alleen de bedrijven maar zijn er ook nog gewoon een man of tien die extreem veel vermogen hebben in de VS en dan ook nog eens gelinkt zijn aan de eerder genoemde bedrijven…

Weer even wat voorbeelden uit de VS, in dollars en willekeurige volgorde:

Bill Gates, 75 miljard

Amancio Ortega (oprichter Inditex), 67 miljard

Warren Buffett, 61 miljard

Carlos Slim, 50 miljard

Jeff Bezos (Amazon), 45 miljard

Mark Zuckerberg, 45 miljard

Larry Ellison (Oracle), 44 miljard

Micheal Bloomberg, 40 miljard

Etc.

Hoe gek kan het worden?

__________________________________________________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: