Column: Het zonnige zuiden

Deze week ging (gaat) een groot deel van het land op vakantie naar warme landen en het zonnige zuiden. Maar dit weekend waren er ook de Franse verkiezingen, de Franse eerste ronde, die door een nek aan nek race een warme gloed aan de financiële markten gaven. De markten kregen het dus warm en zelfs benauwd van het idee dat een communist uit de Euro wil, maar ook de ultra rechtse kandidaat wil een deel van de staatsschulden converteren naar ouderwetse Franse Franken. Altijd leuk als je als onwetende belegger in een Bond tracker zit. Deze Euro Bond tracker zit in Euroland en dan ineens krijg je deels (lees: grotendeels) in Franken betaald. Ik zeg grotendeels omdat om de uitgevende instelling vaak om niet met negatieve rendementen te zitten en dus toe te moeten geven met negatieve rente, de tracker aanbieders hebben vaak meer Italië en Frankrijk toegevoegd dan je zou verwachten kijkende naar, inwoners, schuld omvang, economie of een ander logische verdeelsleutel. Nee, Duitsland en Nederland zijn vaak onder vertegenwoordigd in de trackers.

Maar op moment van schrijven is er nog niets bekend over de uitslag. Maandag weten we of Benoit Hamon (uiterst links basis inkomen), Marine Le Pen (wil Frexit, uit de NAVO en protectionisme), Emmanuel Macron (Pro Europa) of Jean Luc Melenchon (Uiterst Links, wil Nutsbedrijven weer privatiseren, pensionleeftijd verlagen naar 60 jaar, 32-urige werkweek en salarissen maximaliseren op 400.000 Euro)….en dan maar zeggen dat Trump gek is.

De Franse aandelen index, Cac40 was er vorige week al vooruit op gelopen en had een grote zwarte candle, met een verkoopsignaal in de Twindicator. Maar later volgde een klassiek herstel naar de Twindicator lijn en daarna een Doji (twijfel) op vrijdag. Dus maandag bepalend voor de trend, maar dat hadden we zonder grafiek ook al bedacht.

 24-4 01Nog dieper in het zuiden

Nog iets zuidelijker hebben we ook een opdoemde spreekwoordelijke ijsberg. Er is met veel kunst en vliegwerk Griekenland binnenboord gehouden, maar nu zijn de IMF en Duitsland aan zet. We hadden bijvoorbeeld positief nieuws dat Griekenland loste oude leningen af… Maar dat deden ze met nog meer nieuwe leningen. Kortom; ze zagen hun schuld oplopen en het had al heel grote proporties. In dit licht bedenk ik me de uitspraak van Reagan eind jaren tachtig op een vraag van een journalist: ‘’Maakt u zich geen zorgen over het begrotingstekort en de hoeveelheid schuld?’’ Zijn antwoord was: nee die zijn groot genoeg om voor zichzelf te zorgen. Een tipje voor de Grieken :)

24-4 02

De Nederlandse beurs loopt natuurlijk in lijn met de Franse beurs. We staan vlak boven de Twindicator lijn en een daling zal een grote verkoopsignaal triggeren.

24-4 03

In de AEX EB indicator hadden we vorige week al een verkoopsignaal.

24-4 04

En dat verkoopsignaal werd ook in de EB indicator op de Duitse Dax bevestigd. Of het echt stand gaat houden wordt deze week pas bekend.

24-4 05

De Amerikaanse Sp500 heeft ook verkoopsignalen gegeven en ook daar gaan we deze week meer richting van zien.

24-4 06

In dit langere termijn licht is het ook wel weer eens goed om naar de Nasdaq100 maand grafiek te kijken. We zien dat we op bijzonder hoge niveaus zitten. Het lijkt een beetje de bovenkant van het trendkanaal.

24-4 07

Logaritmisch is beter

Maar lange termijn moet je natuurlijk logaritmische schaal bekijken. Een 100 punten stijging op een index van 100 is een verdubbeling maar op een index van 5.000 of 10.000 is dit natuurlijk een kleine beweging. Kortom; je moet de boel procentueel zien en dan krijgen we een iets ander beeld, namelijk een beetje een vervlakking. Dus niet speciaal een beter plaatje, maar geen steile wand race.

24-4 08

En als we dan toch genuanceerd kijken is het ook goed om eens naast de Nasdaq 100 ook de Nasdaq Composit logaritmisch te pakken, maar deze geeft geen heel ander beeld.

24-4 09

De Japanse Nikkei lijkt een beetje een hoofd-schouderpatroon te vormen. Niet echt gek als we weten dat de Koreanen beloven de Amerikaanse vloot te vernietigen.

24-4 10

Van Dongen ook elektrisch

We sluiten af met wereldschokkend nieuws. Het eerste kwartaal van het jaar verkocht Porsche bijna  60.000 auto wereldwijd, als Tesla dat in een jaar zegt te gaan doen dan stijgt de koers is het ineens het grootste autobedrijf van de wereld…  Nu is dat niet wereldschokkend, want ik ben al een tijdje gestopt met dit aandeel te willen verklaren.

Nee, het schokkende is dat zelfs ik de petrol head nu ook geloof in elektrisch rijden op de korte afstand. Ik heb zelfs een elektrische auto gekocht weliswaar geen Tesla, dat gaat me wat te ver, maar een Fiat500E.

24-4 11

Maar ik blijf gewoon short in Tesla want ik geloof nog niet in het zelf rijden, niet voor lange afstand, niet in vachtwagens op elektriciteit en ook niet in een fusie met een zonnecel bedrijf. Kortom; er moet de nodige fantasie uit de koers.

Omdat Frankrijk te bepalend is voor de komende week heeft het geen zin om vele fondsen en indices langs te lopen, kom ik hopelijk later in de week nog met een extra column.

___________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: