Column: Hij kan zomaar vallen

Hoewel de beurs door velen als een loterij zonder nieten gezien wordt, dit omdat iedereen een blind vertrouwen heeft in de centrale bankiers die alles opkopen en niemand meer in een teruggang of een hogere rente geloofd. Dus durf ik wel te beweren dat dit sentiment juist een teken is dat we aan de vooravond van een correctie staan. Het extreem laag houden van de rente en de niet terughoudende groei van de schuldenberg moet ook negatieve effecten hebben. Afgelopen week schreef de NRC een uitstekend artikel over de schulden in de automobiel sector in de VS. Niet alleen NRC, maar ook andere (inclusief mezelf) hebben hier ook op gewezen. Zie bijvoorbeeld deze link. de auto leningen geven een beetje een gevoel van een herhaling van 2008.

Maar ondertussen zitten we in ook in een herhaling van het feestje van 1999, want alle IPO’s knallen door het dak. Of je nou nep vlees produceert of een veredelt taxibedrijf hebt alles is toppie. Ondertussen burpen er ook schandalen over de medicijnenindustrie omhoog waar topmannen gewoon voor opgepakt worden.

Terug naar de wet van de neveneffecten

Zoals Amsterdamse cafés geen bandjes meer kunnen vinden omdat niemand de parkeertarieven nog kan betalen in de binnenstad en je met een band niet echt je instrumenten in het openbaar vervoer kan vervoeren is er dus door geen entertainment meer en blijkt men omzet mis te lopen. In dit voorbeeld zorgt het er niet direct voor dat er verandering komt, maar uiteindelijk zou je wel een verandering verwachten.

Het plan om alleen elektrische auto’s, vachtwagens en bussen toe te laten heeft nog veel grotere neveneffecten. Denk aan infrastructuur (laadpalen, etc.), maar denk ook aan garages in de binnenstad en nog belangrijker veel minder dagjes mensen. Want je kunt met je elektrische auto helemaal niet zo ver rijden. Ik heb een elektrische Fiat500 en kan daar 160 km mee rijden. Dus als ik naar Berlijn wil moet ik met mijn andere auto en ook Maastricht of de Ardennen zijn alleen met een lange tussenstop haalbaar. Nu vergeet men in de steden dat de schepen die binnenkomen veel vervuilender zijn dan alle auto’s in de stad en als we dan weten dat Amsterdam bijna 200 cruiseschepen op bezoek krijgt en dat 1 cruiseschip meer vervuild dan 1 mio auto’s (zie Volkskrant artikel). Dat het milieu allemaal voor de bühne is wordt wel weer duidelijk, want de Bijenkorf gaat failliet zonder al deze rijke toeristen.

Maar terug naar de markten en los van de neveneffecten van de lage rente, zoals bijv. de gevolgen voor de spaarders, pensioenen, de banken en de verzekeraars. We gaan de neveneffecten vanzelf zien en als ze zich echt openbaren is er waarschijnlijk niets meer aan te doen.

Waar gaat het op de korte termijn over?

De redenen dat de Amerikaanse beurs vanaf december opliep was natuurlijk het vooruitlopen op een Amerikaanse deal met China en in het verlengde een deal met Europa. Als we niet allebei krijgen is dat al een teleurstelling voor ons. Maar als we zien hoe hard we opgelopen zijn op enkel de gedachten dat we een super deal gaan krijgen (the best deal ever in history) dan ga je jezelf afvragen of we niet een beetje te positief zijn op de trade deal gespreken? En als het goed is voor de Amerikanen is het dan ook goed voor China? En hoe zit het dan voor Europa?

Kijkende naar de Twindicator zien we dat de vermoeidheid die ik vorige week reeds aangaf verder doorzet in een meer chronische vorm. Ja, vrijdag waren we weer enthousiast op sommige beurzen, maar als we naar een dag ervoor kijken dan zien we dat we dicht tegen een omslag punt aanzitten. (De Wilshire 5000 index is dus tot en met donderdag) Dus zelf het tijdelijk opveren is helemaal geen positief iets. Of denken we dat we van hieraf nog veel en veel hoger kunnen in de VS?

6-5-2019 01Het cijferseizoen was per saldo over de gehele markt bezien positief. Dus procentueel waren we  positief. Echter kijkende naar een paar grote belangrijke Nasdaq bedrijven kunnen we constateren dat we wel degelijk een tikkie terug gingen in de Tech index. De Twindicator omslag ligt op 7.685 punten.

6-5-2019 02

Russell2000 ook tot en met donderdag geeft op 1.558,18 een verkoopsignaal. Vrijdag waren we ook aldaar vriendelijk gestemd op de economische cijfers, maar denken we nu echt dat we met een historisch lage werkloosheid de rente nog gaan verlagen dit jaar? Of gaan we toch weer verhogen?

6-5-2019 03

Sp500 ook even tot donderdag om het iets duidelijker te maken. De Twindicator geeft op een niveau onder de 2.899,90 pas een verkoop.

6-5-2019 04

Die strijd met de Twindicator hebben de Chinezen ook. Is dat toeval?

6-5-2019 05

Zero emissie?

Tesla wil 2 miljard uit de markt halen om de business te bekostigen. Nu had de topman steeds geroepen dat hij zeker geen kapitaal nodig had en dus zou je verwachten dat de markt niet blij is met de onverwachte emissie. Maar nee, de koers schoot omhoog. Gelukkig heeft de markt altijd gelijk en is het puur de fantasie van de analist die niet groot genoeg is om het allemaal te verklaren. Nu zou je kunnen betogen dat met deze emissie het faillissement van dit bedrijf weer langer op zich laat wachten. Ik blijf er even helemaal vanaf. Sowieso vlak voor de cijfers moet je niet meer short zitten in dit soort bedrijven.

Hoe ouder, hoe gekker

Amazon was in 1998 totaal niet interessant volgens Buffett, de grafiek is even vanaf 2008 en dan kan je een idee hebben of hij het bij het juiste eind had. Nu mag iedereen fouten maken, maar dan komt de vraag op: wordt het op deze niveaus nu ineens een koop kandidaat? Als we Buffett moeten geloven ‘’jazeker’’ omdat iemand hem het businessmodel heeft uitgelegd is het geen punt om het op tig keer de winst te kopen. Zelfs al sta je bekend als Value belegger…

Ik wacht op het juiste moment om weer short te gaan.

6-5-2019 06

Long was wrong

Een mooi voorbeeld van een aandeel dat niet hoger ging op de cijfers ….

Google schoot niet omhoog op de cijfers erger nog het ging omlaag. Op deze cijfers, terwijl het toch geen echt drama was. Wel hebben we gewoon een verkoopsignaal in de Twindicator. Dus even niet long.

6-5-2019 07

Apple had wel goede cijfers, maar wist technisch niet echt te overtuigen. Een val onder de 200,19 geeft opnieuw een officiële verkoop. Eerder pakte dit goed uit dus wees gewaarschuwd.

6-5-2019 08Activision Blizzards bodemt uit?

Spelletjes zijn even minder populair, want Activision ging op cijfers toch weer omlaag. Houdt de Twindicator in de gaten..

6-5-2019 09

Mijn enige long in Nederland …

AMG bleek ondanks dat ze fundamenteel goedkoop zijn toch door de bodem te kunnen zakken.

Soms zijn alle analisten positief en is een aandeel spotgoedkoop, maar wordt dan nog goedkoper. In de Twindicator hebben we een verkoopsignaal en we houden even de vinger aan de pols. Korte termijn gezien zouden we hier even steun moeten hebben.

6-5-2019 10Lange termijn durf ik eigenlijk niet te kijken. Dit aandeel is dus niet duur, maar als je de grafiek bekijkt kan het ook zo terug naar onder de 10. Fundamenteel is daar natuurlijk totaal geen reden voor, maar er zijn winkel fondsen die ook gewoon blijven dalen.

6-5-2019 11

Kortom; het echte wachten is op berichten rond de trade war en ik zou verbaast zijn als we op dat nieuws nog hoger konden.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: