Column: Historische week achter de rug

Historische week achter de rug

Weekend Column: Cees Smit 23 okt. 22

Nu hadden we vorige week een goede beursweek (beste sinds maanden) en gelukkig was ik dan ook vorige week positief over de toen nog komende week. Maar deze periode in oktober was ook een historische week. Nee, niet door de stijging van een aantal Tech aandelen. Ondanks dat we al een tijdje geen stijgen hadden gezien doelde ik meer op het feit dat we eerder in de historie tijdens de expiratie oktober grote bewegingen hadden gezien. Natuurlijk de meest bekende waar ik dan ook in de titel op doelde was oktober 1987.

Nu blijft dit altijd een bijzondere tijd. Ik werkte net een jaar bij de Bank op een effectenafdeling op het hoofdkantoor. We kregen orders per telefoon, fax en Telex en werkten voor professionals (pensioenfondsen en buitenlandse banken). In het eerste deel van 1987 had ik net mijn eerste bijeen gespaarde geld geïnvesteerd in calls. Ik had de opties gekocht met geld wat aan consumptie had weten te ontsnappen. Ik had een aantal calls Hoogovens gekocht en had hier veel succes mee. Na een paar maanden succesvol speculeren op nog hogere koersen, leek het alsof ik er verstand van had. Maar op de vrijdag en de daarop volgende Black Monday in oktober waren mijn call opties ineens waardeloos en stond ik weer met beide benen op de grond.

Gedeelde smart

Mijn verlies was overkomelijk omdat het maar enkele duizenden guldens betrof en ik had veel geleerd zullen we maar zeggen. En aangezien ik op een professionele afdeling van de bank werkte wist je het verlies sowieso snel te relativeren want die dagen verloren cliënten in die beweging vele tientallen miljoenen (lees honderden miljoenen) op hun portefeuilles.

Plunge protectie komt u redden.

In de verkooppaniek werd er ingegrepen door de FED die groot futures kocht die met een enorme discount noteerde, dit omdat iedereen portefeuille ‘insurance’ (beveiliging van de aandelen portefeuille) deed. Het idee achter de Portfolio insurance was, dat als de koersen omlaag gingen, dan zouden de vermogensbeheerders (S&P500 of XMI) futures verkopen tegenover de aandelenexposure. Door futures te verkopen kreeg je minder exposure gedurende de daling. Maar deze strategie deed iedere professional en dus ging iedereen futures verkopen om zich te “beschermen”. Hierdoor waren er geen kopers en bleef het maar dalen. Dat was een moment dat ik blij was met het Plunge Protection Team. De FED kocht alle futures die aangeboden werden van iedereen en hierdoor verdween de discount naar een premie. Hierdoor was de cashmarkt te goedkoop en stapten de arbitrage afdelingen in de ‘goedkope’ mandjes (de indexfondsen). Hierdoor begon iedereen weer te kopen en kwam er weer rust. In 1989 gebeurde dit in een kleinere schaal nog een keer en steeds kwam de FED iedereen redden. Tientallen jaren later had de FED zo vaak rust gebracht en alles opgelost dat ze zelfs probeerde iedere vorm van risico te mitigeren wat zou leiden naar gevaarlijke rente probeersels met negatieve rentes….

Geschiedenis heeft altijd invloed op het heden.

AEX

En weer door

Maar terug naar huidige situatie, zoals verwacht gingen de Amerikaanse banken en de eerste Tech bedrijven omhoog na bekendmaking van goede bedrijfsresultaten. We kregen daarom in de EB indicator een eerste koopsignaal. In de Twindicator hebben we die in de AEX nog niet.

Gas Oil

Nog wat donkere wolken aan de hemel

Ook zijn nog niet alle problemen verdwenen. De Nederlandse gasprijs daalde weliswaar, maar andere energieprijzen zoals GasOil Futures en Diesel nog niet en om dan direct praatjes te hebben tegen Qatar is volgens mij wat enthousiast. Los dat we als hypocrieten overal een mening over hebben en ondertussen “gewoon” zaken doen met bijv. China (Oeigoeren) kunnen we stellen dat we helaas prioriteiten moeten stellen in welke overheden we erger vinden en welke we minder erg vinden dan de Russen die Oekraïne binnenvielen. Want niet alleen aardgas lieten we uit Rusland komen, ook veel van onze Diesel brandstof kwam voornamelijk uit Rusland. Dus als we geen Diesel meer invoeren dan heeft dat effect. Kijk maar even naar de gemiddelde dieselprijs in Duitsland tot juli 2022 zou je de grafiek nog langer maken wordt het drama alleen maar erger.

Diesel prijs

Bron: Statista.com

Goedkoop tanken in Rusland

En niet alleen in Duitsland is het een drama met de dieselprijs, maar in de rest van Europa is de Diesel heel duur geworden. En bedenk dan even dat vrachtwagens en sommige treinen op diesel rijden. Om het niet te hebben over de kleinere bestel auto’s en de particulieren die op diesel rijden. 

Hieronder een staatje van waar je het goedkoopst kan tanken en dat is inderdaad Rusland. In Nederland is de Dieselprijs sinds tijden boven de benzine prijs maar dat is ook omdat het spreekwoordelijk kwartje van Kok tijdelijk door belasting verlagingen is verdwenen.

Diesel staatje

Bron: Global petrol prices

Aan de andere kant van de Noordzee

Nu zijn dus ook in de UK de Diesel prijzen hoog en nee dat ligt niet (zoals mijn vader van 94 zegt) aan Liz Truus (Liz Truss), die ondertussen al weer opgestapt is. Maar aan dezelfde factoren als dat het bij ons ligt. De Pond was ook al heel lang aan het dalen en de rente was ook al veel langer aan het stijgen. Dus leuk dat Liz de schuld krijgt van het UK Gilt spektakel maar zij was in mijn ogen gewoon de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.

Gilts UK

In detail bezien

Het is nu Liss vertrokken is en het even erop lijk dat zelfs mogelijk Boris gewoon weer terugkomt (op zondag avond kwam het nieuws dat Boris zich toch niet kandidaat stelt)… een leuk moment om naar de 10jaars rente in de UK te kijken. We zien dat we tot  rust gekomen zijn maar we hebben nog steeds geen koopsignaal in de obligatie/rente markt.

Long Gilt UK

Aan de ander kant van de grote plas

Op de Socials heb je niet alleen rotte geit, maar je ziet ook wel leuke dingen voorbij komen die je aan het denken zetten. Zo zag ik een plaatje voorbij komen over de Reversed Repo facility. Repo what???

Reverse Repo

Bron: Thumblr

 

Wat is een Repo?

Nu hoor u zeggen wat is een Repo (een Repurchase agreement)? Dat is een terugkoopovereenkomst, ook wel een repovereenkomst genoemd en is een vorm van een kortlopende lening (meestal met staatsleningen als onderpand). Zie Wikipedia

Maar wat is dan de (Overnight) Reverse Repo Facility (ON RRP)? Die helpt bij het bieden van een bodem onder de daggeldrente door te fungeren als een alternatieve belegging voor een brede basis van geldmarktbeleggers wanneer de rente daalt tot onder de rente op reservesaldi (IORB). Voor een eenvoudig voorbeeld zie: Wallstreetmojo of Investopedia of bij de FED

Het is inderdaad wel een leuk plaatje met duizelend wekkende getallen erin. 

Chart 1 Reverse Repo

Bron: New York FED

In dit Plaatje had ik gekozen om alle soorten obligaties visueel te maken, maar je kunt ook gewoon alleen maar de staatsleningen die gebruikt worden voor de omgekeerde REPO in beeld krijgen. Gek genoeg veranderd er dan los dat het bedrag een paar miljard lager wordt helemaal niks.

chart 2 Reversed Repo

Leuk is dat het bijna allemaal staats papier is

Wat zegt dit plaatje? Nu ben ik geen expert in de REPO markt maar zoals ik het zie is dat men dus geld stalt bij de FED en dus dit geld niet kan of wil zetten bij de Banken. Betaald de FED meer rente? Zijn de bedragen te groot voor de Banken? Vertrouwd men de Banken niet? Geen idee! Echter  opvallend is het zeker wel! Helemaal als je naar een lagere periode kijkt dan zie je dat dit zelfs tijdens de Krediet crisis in 2008 niet gebeurd is.

Reversed Repo

Bron: Fred

De rente wereld in beweging

Niet alleen de REPO en Reverved REPO is in beweging ook de 2 jaar Yield (Rente) USA loopt nog steeds op. Nu waarschuw ik hier al langer voor, maar dit was ook de verklaring van de daling van de aandelenbeurzen in de VS op woensdag en donderdag jl.

USA 2 years

Maar niet alleen de korte 2jaars rente loopt op ook de lange (30jarige) rente loopt verder op. Vrijdag sloot de 30jaars obligaties op een rente van 4,27 procent rendement. Dus de tijd van lenen op Nul rente is voor de overheden verledentijd. Deze lange rente heeft ook effecten op de hypotheekmarkt en andere lange rente tarieven.

30 jaars T Bonds

De Dollar Yen ook spektakel (Of moet ik circus zeggen?)

Nu is niet alleen de rente markt in beweging ook de daarmee gekoppelde valuta markt is zeer volatiel. Afgelopen vrijdag ging het gerucht dat de Bank Of Japan (BOJ) druk doende was met interventies in de Dollar Yen markt. Dat was natuurlijk nodig omdat de Dollar Yen totaal losgeschoten was en met een ritje naar de Maan bezig was.

Dollar Yen

In detail bekeken

Als we inzoomen dan zien we pas hoe heftig de beweging was. Maar gaat dit de trend omkeren? Moeten de Japanners ook niet gewoon de rente verhogen? Het rente verschil wordt door de stijging in de VS iedere dag groter dus interventies helpen mijn inziens niet.

Dollar Yen kort

Dow Jones

De Dow Jones futures waren overigens wel blij met de interventies van de Japanners en reageerde zeer enthousiast.  We hadden al een koopsignaal in de Twindicator maar de stijging was een mooie bevestiging.

Dow Jones

Nasdaq

De Nasdaq reageerde ook positief op de beweging in de Dollar Yen (lees het feit dat Centrale Banken ingrijpen), Maar de Twindicator voor de Nasdaq100 Mini futures ligt op 11.635,19 (slot vrijdag was “slechts” 11.378,25) we zijn dus nog onder de Twindicator en hebben nog geen koopsignaal.

Nasdaq

S&P 500

De Sp500 heeft een soortgelijk plaatje, althans ook hier staan we nog onder de Twindicator en hebben we dus nog geen koopsignaal. Nu denk ik overigens net als vorige week dat het herstel nog wel verder door kan gaan op basis van de bedrijfscijfers.

Sp500 kort futures

Uitzoomen

Als we iets lager naar de S&P500 index kijken is het verhaal op die tijdspanen gelijk aan de Nasdaq. We staan onder de 200daags en het grote patroon lijkt nog steeds op een heel grote Hoofd Schouder en zou dus op lange termijn de beurs nog steeds fors lager kunnen zetten. 

sp500 index lang

De Amerikaanse banken …JP Morgan Chase

Maar zoals bekend is de lange termijn altijd best moeilijk en moeten we focussen op de korte termijn vreugde momenten die voorspeld waren in de column van vorige week. JP Morgan ging bijvoorbeeld na de cijfers flink omhoog en heeft zelfs weer koopsignalen. We lijken boven de horizontale weerstand te komen en dus kunnen we nog veel hoger.

JPM

Echt belangrijke zaken

De afgelopen week hadden we ASML en BESI cijfers. De ASML cijfers waren meevallend en de koers deed wat we verwacht hadden na een lange periode van dalen. We hebben zelfs weer in de Twindicator een koopsignaal.

ASML

De markt heeft altijd gelijk? Toch?

BESI leek even tegen te vallen maar na een lagere opening ging het helemaal los en spoot het aandeel fors omhoog. Mooie koopsignalen in de Twindicator! Nu was ook dat precies wat we aangegeven hadden in deze column. Maar je krijgt niet altijd je gelijk van de markt. 

Besi

Just Eat

Take Eat TakeAway maakte weer winst met het bedrijf en gaf ook in de Twindicator weer een koopsignaal. Gaan de shorts er nu eindelijk uit?

Just Eat

Op naar de 25 euro

Sprekende over short die er eindelijk uit gaan, dan hebben we het natuurlijk over Atos. Ik was al langer positief, maar na recente hernieuwde koopsignalen in de Twindicator na goed fundamenteel nieuws zorgde dat we vrijdag het begin van een short squeeze zagen. Op naar veel hogere niveaus.

Atos

Gelukkig blijkt er genoeg te shorten

Tesla had slechte cijfers en daalde lekker. Nu heb ik geen positie maar het was wel mijn favoriete short. We zijn nu op een horizontale steun beland maar als deze niet houdt dan neem ik ook weer positie omlaag.

Tesla

Het wordt saai

Netflix ook perfect vanuit de Twindicator kon je long gaan en de cijfers (lees de gebruikers) vielen mee. In het laatste kwartaal gaat men een reclame versie uitrollen om ook recessie proef te zijn. Het aandeel is van boven de 700 dollar gekomen en kan dus nog best veel verder herstellen.

Netflix

Snap snapt het weer niet

Nu snap ik dat de media Snap aandacht geeft, omdat je procentueel grote bewegingen ziet maar in echt geld gaat het nergens meer over. Dus als belegging hoeven we het er niet over te hebben. Er is dus geen aandacht nodig omdat je dit aandeel geen rol van betekenis speelt en ook niet moet hebben als belegging.

Snap

Bij een stijgende rente worden de schulden van groot belang

Waar ik het nog wel even over wil hebben is de schuldenberg in de wereld (Debtclock). Wat we bijvoorbeeld bij de crisis in de UK zien is dat analisten en economen het ineens weer over de schulden hebben. Na de problemen met schulden in 2008 werden de schulden doodgezwegen en waren ze bij een zero (nul) of zelfs negatieve rente geen probleem. Maar nu de rente oploopt worden schulden dus van belang. Nu zouden we het over private (consumenten) en overheidsschulden moeten hebben en dan ook nog kijken wat voor assets (waarde) we tegenover de schulden hebben. Zo heeft onze overheid nog gasvelden en olie. Maar laten we deze keer eerst maar eens even weer naar de schulden kijken.

debt 1

Bron: US Debtclock

Debt 2

Natuurlijk Nederland net boven Nigeria (alfabet?)

Los van de Debtclock wees ik op Twitter naar de Visualcapitalist maar vreemd genoeg zien we daar Nederland niet tussen. Maar wel “leuk” is dat Japan een toppertje is en dat in het licht van de eerder genoemde Dollar Yen…

Visual Capitalist

Bron: Visualcapitalist

Resume

De komende week blijven bedrijfsresultaten belangrijk. Belangrijk: Wel belangrijk dat de rente niet veel verder oploopt. Het blijft dus spreekwoordelijk is het erop of toch eronder. Maar kijkende naar het sentiment denk ik dat we (tijdelijke) steun hebben op de huidige niveaus en rest een ritje kunnen maken. Ook nu weer moet Xi die de macht pakte in China en ook de andere wereldleiders geen roet in het eten gooien

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: