Column: How low can we go?

How low can we go?

We zijn in overwinningsroes in Nederland, nee niet omdat Ajax kampioen is (hoewel dit wel meehelpt), maar omdat we het songfestival gewonnen hebben. Wellicht krijgen we zo toch nog interesse in de Europese verkiezingen?!?

Helaas vrees ik het ergste voor de interesse in Europa. Er spelen teveel lokale problemen die voor de burger veel belangrijker zijn. Zo heeft de overheid het monopolie om gegevens over je te verzamelen. Als je jaarlijks inlogt bij de belastingdienst, zie je dat ze alles van je weten en dat vinden we allemaal heel gemakkelijk. Maar als Facebook, Google of Apple alles van ons weten vinden we dat niet correct als overheid. Dat we daar als burger van alles van vinden is tot daar aan toe. Oké je zou het positief kunnen benaderen en blij zijn dat de overheid het opneemt voor onze privacy en daar boetes voor uit laat gaan. Maar dan rijst wel de vraag waar blijven die boetes? Komen die ons als burger ten goede of worden er gewoon gaten in de begroting gevuld?

Nu de landelijke overheid zeker niet alles goed doet, zitten we niet te wachten op Europa

Naast het informatie monopolie heeft de overheid ook het geweldsmonopolie. Dat hebben we als burger gegeven aan de overheid, zij mogen ingrijpen waar nodig en dus verwachten we als burgers dat de overheid ingrijpt als een actiegroep bij je boerderij binnenkomt om te vertellen dat jij iets niet goed doet. Als de overheid dan niet ingrijpt zie je dat men Whatsapp groepen begint en zelf de boel gaat “oplossen”.

Ook wordt er klaarblijkelijk niet eerlijk gedaan over problemen van bepaalde groepen asielzoekers die zich niet als gast gedragen. We moffelen de problemen weg en als ze problemen maken op een buslijn krijgen ze betere service dan de brave burgers zelf. Dit is vragen om toekomstige problemen en dit is slecht voor de macht naar Europa geven. Terwijl dat laatste helemaal niet slecht hoeft te zijn. Een grote geharmoniseerde interne markt en één vuist naar vijanden (militair en economisch) maken ons veel sterker, maar dan moeten we lokaal niet een steek laten vallen.

Voor we te politiek worden snel terug naar de beurs, deze wordt overigens meer door geopolitiek beïnvloed (oorlog Iran, Korea, Trade War, Brexit) dan lokaal of Europees. Iets wat los van de geopolitiek belangrijk is zijn de IPO’s.

De recent BLUP IPO’s

De BLUP’s waren vorige week in zijn algemeenheid iets in herstel, maar per saldo nog steeds lager en nog steeds in correctie omlaag.

Beyond Meat  IPO prijs was 25 USD per aandeel op 2 mei, maar ze opende die dag op 46,00 USD en zetten de eerste dag een high neer van 72,95 USD…. Vrijdag was de high 96,68 USD (live time high is 96,79 USD), maar vrijdag was het slot ook 89,34 USD oftewel min 3,57 dollar (zijnde bijna vier procent lager). Dit lijkt een omdraai.

Lyft IPO prijs 72,00 USD, de eerste dag werd er een high neergezet van 88,60 USD, vrijdag sloot dit aandeel op 53,79 USD een min van iets meer dan 3 procent en ver onder de uitgifte prijs.

Uber op 45 USD ge-IPO-ed dat was meteen ook de high van de eerste dag. Afgelopen vrijdag sloot dit aandeel op 41,91 oftewel een min van 1,09 USD zijnde 2,5 procent lager.

Pinterest, vrijdag op cijfers meer dan 13 procent omlaag (min 4,16 USD op 26.70 dollar) de recente high in dit aandeel was 34,26 USD IPO prijs was 19 dollar dus nog geen paniek alhier, maar ook dit aandeel terug vanaf zijn hoogtepunt.

Alle Hyper de hype IPO’s zijn dus terug van hun hoogte punten en de meeste zijn ook onder hun uitgifte prijs en we zijn still counting… de situatie van de IPO’s zegt veel over de beurs.

 

Laten we eerst even kijken naar de short in Tesla

Gelukkig is de markt het met me eens dat een kapitaalsvraag na eerdere berichten allemaal niet nodig was, waarbij de shorts even uit de markt gedrukt werden. Dat was niet goed voor de koers en goed te zien is dat het aandeel dan ook dat doet wat hij logischerwijs zou moeten doen en dat is dalen.

21-5-2019 01

Apple heeft ook nog steeds verkoopsignalen. Een slot boven de 204,44 USD geeft pas een draai (lees verandering) van deze mening. Als we het sentiment moeten geloven is het allemaal prima…maar dat is het dus niet in deze trade war.

21-5-2019 02

Amazon werd zoals vorige week gezegd gekocht door Berkshire Hathaway terwijl dit aandeel 78 maal de verwachte winst staat. Niet alleen waarde belegger Buffett koopt dit aandeel op een vreemd moment, ook ESG (sustainability criteria)  gestuurde portefeuilles kopen dit bedrijf, maar waarschijnlijk heeft niemand ooit gekeken hoe ze omgaan met hun personeel en hoeveel er ondanks hun baan niet rond kunnen komen en voedselbonnen nodig hebben. Ook de hoeveelheid energie die er verslonden wordt in de cloud maakt niemand van de ESG’ers wat uit. Sprekende over voedsel en energie, vorige week werd bekend dat ze food leverancier thuis te gaan worden via een belang in maaltijdbezorger Deliveroo.

Insiders verkopen en ook ik heb een verkoopsignaal.

21-5-2019 03

Google heeft ook een verkoopsignaal gegeven. Zoals gezegd, opvallend dit weekend was dat de Telegraaf nu ook schrijft over de privacy van de burgers.

21-5-2019 04

Facebook heeft bijna een verkoop signaal, een slot onder de 184,44 geeft een verkoop. Gezien het sentiment denk ik dat je er wel op vooruit kan lopen.

21-5-2019 05

Nog een techheld geveld

Ook ASML heeft een verkoopsignaal in de Twindicator een putje onder je positie lijkt geen luxe.

21-5-2019 06

De AEX heeft dus ondanks het herstel nog steeds verkoopsignalen.

21-5-2019 07

De Duitse DAX draaide vorige week wel naar een koop. Dat is op zich gezien de bewegingen in de auto industrie vreemd te noemen. Ik denk dat we snel weer onder de 12.179,56 kunnen en dus ook weer verkopen krijgen in de DAX.

21-5-2019 08

Ik denk dat de Duitse index het niet gaat reden omdat we verkoopsignalen hebben in alle belangrijke indices in de VS. De Dow Jones heeft een verkoopsignaal staan.

21-5-2019 09

Nog even ter afsluiting ik heb nog steeds long AMG. De grafiek begint gelukkig iets te verbeteren en onze analist is nog steeds loei vast en met hem ook alle andere analisten.

21-5-2019 10

Ook heb ik Flow Traders nog long omdat ik de volatility wat zie oplopen, zie eventueel het filmpje.

21-5-2019 11

En nog even over kansberekeningen

Terug naar het songfestival, want de gokkers hadden Ducan al als winnaar voorspelt, maar hoe vaak heeft de Crowd dit juist? Leuk om hierna te Googlen. En tot slot de wijsheid vanuit de statistiek, als we een grote kans op een correctie hebben dan komt deze meestal niet. Echter, de kans dat er een crash was in 1987 was verwaarloosbaar laag, de kans dat de IT bubbel ging klappen was in 2000 verwaarloosbaar laag en de kans dat de banken failliet gingen in 2008 was verwaarloosbaar laag….kortom een echte correctie komt als een dief in de nacht en dus onverwacht.

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: