Column: Iedereen en dus ook de beurs heeft moeite met aanpassingen

Iedereen en dus ook de beurs heeft moeite met aanpassingen

column: Cees Smit 

Afgelopen week was is ik de gehele week van slag van een uurtje de tijd verzetten naar Wintertijd. De economie heeft (en dat is op zich normaal) ook moeite met aanpassingen in de rente sferen. De FED en de BOE (Bank of England) verhoogden beide de rente met 0,75 procent. We zijn als het gevolg van de rente verhogingen in relatief korte tijd van een zero rente (lees negatief) naar pakweg iets meer dan 4 procent gegaan in de Amerikaanse obligatiemarkten. Daarmee is lenen voor particulieren en minder kredietwaardige bedrijven fors duurder geworden. Overigens is de huidige rente in mijn optiek een meer normalere rente dan de negatieve rente van een tijdje terug, maar het is voor sommige bedrijven en beleggers wennen. Voor de beurzen is het ook wennen en dan niet special door de rente verhogingen maar ook door de opgelopen inflatie en een uitgestelde teruggang van de economie in corona tijd. Al met al  kijken we op korte termijn zeer waarschijnlijk naar een recessie. Pas als die recessie dieper wordt dan we nu denken gaat het voor de bedrijven en consumenten en dus de aandelen echt pijn doen en krijgen we alsnog weer een teruggang. Maar voor de korte termijn ben ik juist positief.

2years

Rente Rente en nog eens rente

De 2 jaars rente liep welliswaar nog iets op maar als we op lange termijn kijken zitten we op rente niveaus waar we voor de Kredietcrisis zaten. 

2years lang

Op kredietcrisis niveaus

Kijkende naar de Maandsgrafiek  van de 2jaars rente future zien we dat het ergste er op zit en we dichtbij een historische rente bodem in de koers en daarmee een rente plafond in de rente zelf. Als de rente markt tot rust komt zal de aandelenmarkt zeer waarschijnlijk ook tot rust komen. De Dow Jones Mini future heeft koopsignalen en lijkt een poging te doen om uit de neergaande trend te komen.

Dow Jones mini

Lekker overdrijven

De beurzen hadden de afgelopen week best een volatiele week als gevolg van de aanpassingen in de rente en de uitgekomen bedrijfscijfers, maar per saldo staan we in de belangrijke indices nu hoger dan voor de rente verhoging en het rente commentaar.

Persoonlijk denk ik dat de het rente effect op de huidige grote Tech niet moeten overdrijven en de situatie is heel anders dan in 2000 toen maakten veel van de Techbedrijven alleen verlies. Nu verdienen veel Techbedrijven tegenwoordig enorme bedragen (miljarden) en zijn dus niet afhankelijk van financieringen. Ook zijn er mega subsidieplannen uitgerold in de Chipsector waardoor ook daar minder kapitaal nodig is voor investeringen dan je zou wellicht denken.

Helaas zien we dit nog niet terug in de grafiek. De Twindicator op de Nasdaq heeft een verkoop gegeven en de trend is nog omlaag. Waar ik wel kracht uit haal als optimist is het feit dat we een hamer hebben bijna onderaan de trend en dus krijgen we mogelijk een draai.

Nasdaq

De komende week hebben we de midterm verkiezingen

Nu verwacht iedereen reeds dat de zittende partij stemmen verliest en een aantal republikeinse stemmers zal zich zeer waarschijnlijk niet kunnen vinden in de bestorming van het Capitol ook zullen er een aantal zijn die vinden dat de abortus regels te vergaand vinden. Dus het kon best meevallen met de teruggang. Zelfs al krijgen de Republikeinen nu de meerderheid in de Senaat dan kan Biden weinig stappen meer zetten maar gek genoeg is geen verandering en ook een vorm van rust. Althans rust in een land waar men met een hamer bij Mevr. Pelosi langs gaat. Dus laten we wel goed blijven opletten, want politiek is extreem belangrijk voor de economie zeker in een zo verdeeld land.

Kijkende naar de Small en MidCap index; de Russell2000 dan zien we koopsignalen in de Twindicator en ook daar lijken we uit de neergaande trend gebroken.

Russell 2000

Leeg hem breed

De zeer brede index Wilshire 5000 met 5.000 bedrijven erin heeft koopsignalen en ook een mooi Pull back signaal naar de Twindicator. Kortom het lijkt er beter uit de gaan zien en een einde-jaarsrally behoort tot de mogelijkheden.

wilshire5000

Ontslag op mijn verjaardag via de mail

Twitter (lees nieuwe eigenaar Musk) ontslaat op mijn 13de Twitter verjaardag bijna de helft van de mensen en dan zeggen mensen nog dat deze man ook rijk van geest is. Volgens mij is het gewoon een ordinaire zelfkikker (lees megalomane miljardair). In sommige bedrijven zijn juist de mensen de asset en niet de software of het product. Ook zullen we als gebruiker als we een officieel account hebben ineens moeten gaan betalen en dat is voor vele wennen. Als je dan ook geen reclame meer krijgt kan het goed zijn maar deze enorme verandering is best een gevaarlijke keuze. Nu heeft Musk gewoon wat over- prijsde aandelen Tesla verkocht die hij toch al gratis gekregen had omdat hij zijn eigen doel behaalde.

 

Twitter

Twitter verdwijnt deze week (8 november ’22) van de beurs en dus helaas voor de werknemers zoekt hij het maar uit. 

 

Tip op de Beleggers fair Beurs inside

Op vrijdag was ik bij de Beurs Inside en was het leuk om iedereen weer even te zien. Natuurlijk zijn er ook figuren die je liever niet ziet maar die hebben meestal een dusdanig bord voor hun kop en dat zijn gelukkig enkelingen.

Nu moest ik nog vluchten voor mannen met witte jassen, omdat mensen dachten dat ik niet goed was geworden nu ik ineens een Eindejaars-rally voorzie. Terwijl ik vanaf pakweg december juist heel negatief was. Nee alle gekheid op een stokje, het klopt dat ik dus positief ben maar dat had u reeds eerder gelezen. Mijn eerste koersdoel is 740/750 voor de AEX.

AEX

Met alle respect

Zonder iemand af te vallen, een collega beheerder tipte zo ik hoorde in de voorbijgang het aandeel Adyen,  maar een grote klant (Ebay) die ooit “omgekocht” (lees beloond?) was om via Adyen te gaan betalen verkocht recent zijn laatste deel van het belang en is dus weer vrij om zaken te doen met iemand anders. In het verleden deden ze veel met Paypal. Persoonlijk blijf ik meer zien in Paypal dan in Adyen. Maar dat is omdat ik in de grafiek van Adyen rekening hou dat we het koerspatroon geheel afmaken en naar de 500 euro gaan.

Adyen

PayPal heeft zijn patroon reeds afgemaakt en testte recent nog een keer de bodem. Kortom hier zie ik minder neerwaarts risico.

PayPal

Terug op oude tips

Op de Beurs Inside verwees ik ook nog naar mijn tips op Belegger.nl  in december. Ik was toen negatief op de index maar zag juist veel in een Europese cloud, veel in Cyber security en ook zag ik veel in IT consultants die na jaren corona weer op kantoor konden komen en dus veel in Atos. Vreemd genoeg is de koers van dit bedrijf enorm afgestraft op andere zaken maar nu het binnenkort wordt opgesplitst en de soms van de delen veel meer waard is dan het huidige geheel. Is het opnieuw een mooi en wellicht zelfs beter koopmoment. We hebben koopsignalen in de Twindicator.

Atos

AMG was ook een tip en doet het aanmerkelijk beter, we kunnen op naar de oude high in maart. Kijkende naar de hele energie transitie is dit een bedrijf met veel potentie. 

AMG

Beter dan de Index

Galapagos stond vrijdag na de cijfers (donderdag na beurs) hoger in de opening en daarmee min of meer gelijk aan mijn tip niveau in december. Dat kan mening IT fonds of Medisch bedrijf niet zeggen. Ook de meeste indices kunnen dat niet zeggen. Maar gedurende de dag kregen we super rare beweging. We gingen van plus tien procent in de ochtend naar min tien procent in de middag. De Amerikanen hadden dus een smetje gevonden op de cijfers. We gingen door de Twindicator heen en als de horizontale steun niet houdt dan moeten we weer vrezen met grote vrezen en dat ondanks dat het bedrijf zoveel cash heeft. Cash is geen Trash!

Galapagos

Toch nog een short

Tesla short was een extra tip die gelukkig ook weer uitstekend werkte. En als daar ook de horizontale steun niet houdt kunnen we gemakkelijk nog veel lagere niveaus zien.

Tesla

Just…

Een recente tip op Deaandeelhouder.nl was Just Eat en zo het lijkt is het uitbodemings-proces doorgezet en kunnen we eindelijk weer verder herstellen. Voor je het weet raken we de 200daags gemiddelde en wil iedereen er weer in.

Just Eat

Resume:

De aandelenmarkt kan nog even bewegelijk blijven, in het cijferseizoen. Maar het grote rente spel lijkt gespeeld. Als er binnenkort rust is zullen beleggers begeerlijk kijken naar bepaalde niveaus in aandelen. Immers vele Techbedrijven zijn enorm afgekomen en op historisch interessante niveaus beland. Een eindejaarsrally behoord dus tot een van de mogelijkheden.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

Deel dit bericht: