Column: Iedereen uit de EU

De centrale banken van Japan en de Verenigde Staten kopen al langer aandelen en ja, de ECB had aangeven in het geval van een Britse exit klaar te staan met reddingstroepen en al het mogelijke te gaan doen. Echter, omdat ik voor vrije markten ben, ben ik geen voorstander van opkoopprogramma’s.

Opkoopprogramma’s verstoren de markt en geven schijnliquiditeit. Natuurlijk mag een centrale bank liquiditeit aan het systeem verschaffen, maar dat de beurzen na een onverwachte Britse exit, een opstap van de minister-president en een groot deel van het kabinet, gewoon onveranderd hoog staan gaat mij te ver.

Dit geeft aan dat markten niet normaal functioneren. Te meer omdat deze verkapte belastinghulp alleen bij een heel beperkt deel van de bevolking terecht komt, namelijk de mensen met een aandelenportefeuille die nog nooit van beschermen gehoord hebben.

Ondertussen hebben we in Europa, geen geld voor gezondheidszorg, bejaarden, goede wegen, defensie, et cetera en krijgen in Nederland de boeren en tuinders met enorme schade na hoosbuien en hagel geen schadevergoeding.

Welke Britse exit?

Groot-Brittannië is in onzekerheid over grote bedrijven die wel of niet blijven, de rol van The City, Schotland en andere delen die zich weer af willen scheiden, Noord Ierland dat weer onrustig kan worden en nog veel meer zaken die moeilijk voorspelbaar zijn. Beleggers houden normaal niet van onzekerheid.

Daarbij komen nog de problemen bij de banken. Veel effecten die heel negatief zijn of kunnen worden. Maar de FTSE 100 Index staat zelfs hoger dan voor het referendum. Ervan uitgaande dat dit geen normale reactie is moet de ECB toch achter zijn oor gaan krabbelen.

Want als het los gaan van Europa positief is volgens de markten dan moeten we dat allemaal maar doen toch? En dan heb ik het dus nog niet over de effecten en mogelijke effecten voor de rest van de wereld. Zuiver technisch kan de Londonse index zelfs naar de oude high kunnen van 7200 punten oftewel nog 10% hoger.

Maar ik geloof dit allemaal niet en anders geef ik deze winst graag aan een ander.

1

 

Ik zie namelijk nog een paar belangrijke problemen. Zo zijn de banken nog steeds een probleem. We hebben met de centrale banken de rente op nul of zelfs negatief gezet en we kopen met de overheid alle rommelleningen en rommelbanken en nog staan de banken op crisisniveaus.

Wat moet er gebeuren om de banken weer goed te krijgen?

2

 

Niet alleen de banken hebben nog problemen maar ook de oude probleemregio’s zoals Portugal, Spanje en Italië gaan niet lekker. De index van Lissabonstond recent ook weer op nieuwe laagtepunten.

3

 

Italië heeft een bankensector die nodig gereorganiseerd moet worden maar dat wordt door de ECB met al zijn steun ook alleen maar vooruit geschoven.

4

 

De Duitse DAX heeft een indrukwekkend herstel laten zien. Ook de problemen bij VW dat alleen al 15 miljard aan claims in de Verenigde Staten betaalt deren de markt niet. Nu is VW niet de enige, maar gaat u maar eens rekenen hoeveel golfjes ze moeten verkopen om 15 miljard te kunnen betalen…

Een dergelijke claim zou een negatief effect op het bedrijf en dus ook op de index moeten hebben. Maar mogelijk snap ik het gewoon niet.

5

 

Een ander probleempje dat de Duitsers hebben is Deutsche Bank, de koers van dit aandeel blijft ook maar dalen.

6

 

Nu hebben beleggers het geheugen van een aardbei en vergeten de historie maar al te graag. Daarom even een langeretermijngrafiek vanaf 1996. Dit aandeel staat nu rond de 12 en stond voor de crisis van 2008 rond de 120 euro. In de film Wall Streetwas de uitspraak: “If you liked them at 80, you will love them at 8…”

7

 

Ik zeg dat beleggers geen geheugen hebben omdat ik in de praktijk steeds merk dat veel beleggers denken dat bedrijven die iets tastbaars maken of doen altijd blijven bestaan. Zo denkt men dat xupermarkten veilige beleggingen zijn omdat we moeten eten.

Maar een bank is ook niet veilig omdat we pinnen of sparen.

Terug naar de effecten van de Britse exit. Bijna alle banken werden minder waard, dus ook ABN Amro een pijnlijk iets voor Vadertje Staat die nog een belang heeft.

Ook ik heb bankaandelen opgevangen omdat in mijn simpele gedachte of de boel als geheel moet instorten (in navolging van de banken) of de banken moeten herstellen. Ik zit dus long banken en heb bescherming (shorts) in de index.

8

 

Nog even wat willekeurige voorbeelden: Banco Santander.

9

 

Of het Engelse Barclays… En ik had er nog veel meer kunnen laten zien.

10

 

Nog even leuk om te zien is dat Barclays tijdens de crisis na verkeerde overnames, lager stond dan nu. Maar nog steeds op dramakoersen.

11

 

Ondertussen geeft de AEX net als de Engelse index koopsignalen. Ik weet niet wat ik ermee moet.

12

 

En de AEX staat er niet alleen zo voor, ook de Nasdaq heeft na het miraculeuze herstel een koopsignaal geven.

13

 

Ook de nog bredere S&P 500 bevestigt dit beeld.

14

 

Net als de Dow Jones.

15

 

De Nikkei 225 in Japan heeft nog geen koopsignalen gegeven.

16

 

En ook de dollar-yen geeft alles behalve koopsignalen.

17

 

Aangezien ik niet helemaal weet wat we met de diverse indices aan moeten, want moeten we nu echt doen alsof er niets aan de hand is en kopen, kijk ik even naar een paar losse aandelen.

Mijn lievelingsshort Amazon zit dicht tegen een koopsignaal. Dus als ze hoger gaan dan moet u niet meer short maar gaat de koers weer omlaag dan is dit juist een leuk moment om short te gaan. Dus short met een stoploss. Dat kan met aandelen maar ook met een turbo short.

18

 

Ik heb zelf ook nog een short op Adobe Systems, die koers maakt dezelfde pullbackbeweging als Amazon. En ook hier dezelfde strategie van short met een korte stoploss.

19

 

Talk of town Tesla haalde wereldwijd alle media met een eerste dodelijke ongeluk met auto’s die zelf kunnen sturen (rijden). Ondanks dit drama ging de koers omhoog en ging zelfs door de Twindicatorlijn en dus ook een koopsignaal… Ik geef mijn portie aan Fikkie.

20

 

Als u dan toch iets wil kopen dan kunt u nu met grote korting het aandeel Gopro kopen. In 2014 was dit aandeel rond de 100 dollar nu rond de 10 dollar. Als we dan toch in zelfrijdende auto’s fietsen en boten geloven dan hebben we ook camera’s nodig.

21

 

Een ander aandeel dat ik speculatief ook leuk vind is Netflix. We hebben weer een koopsignaal.

22

 

Voor de pessimisten is het nog steeds leuk om goud te kopen

23

 

En poor mans gold, natuurlijk is ook zilver nog steeds leuk.

24

 

Per saldo ben ik dus sceptisch over de stijging en koop liever een aantal losse aandelen dan geloof te hebben in een brede index.

Deel dit bericht: