Column: Ik ben het even kwijt

In mijn topdagen (al bijna 20 jaar gelden) werkte ik met een internationaal team van traders en researchers bij een groot bank en de gevleugelde uitspraak van een Franse collega was altijd “I am lost” als hij de logica van de markt of een hedge even niet begreep. Nu snap ik de logica van de markt ook al een tijdje niet, want de Amerikaanse markt staat weer op ‘all time high’ terwijl er geen oplossing is voor de schuldenberg, geen oplossing voor de klimaatproblemen, geen oplossing voor de kloof tussen arm en rijk en geen oplossing voor de trade war, nog steeds een gek die president is, etc. etc.

De trade war afgelopen?

Begin september gaan er allerlei tarieven in, maar de Chinezen wilde het niet nog verder doen escaleren en gaven aan dat zij tijdelijk even niks doen en dat was klaarblijkelijk reden tot vreugde, want de beurzen schoten omhoog alsof alles opgelost is en Amerika gewonnen heeft!?! Maar zelf als er nu echt reden tot vreugde is, waarom zouden we dan alsnog de rente gaan verlagen? of nog gekker aandelen opkopen? Waarom zouden de centrale bankiers dan nog iets moeten doen? In het FD stond een column met de vraag waarom het überhaupt de trade war iets is van de centrale bankiers, maar dat terzijde.

Om op het aandelen inkoopverhaal wat de ronder gaat in Europa nog even in te haken

Japan en de VS zijn beide één land en als je één land bent kun je als je het echt even niet meer weet als centrale bankier gemakkelijk aandelen inkopen. Europa is een lappendeken van landen en dus komen er allerlei vragen naar boven; gaan we kopen met Engelse aandelen of zonder deze gasten? Gaan we bank aandelen kopen? of de brede markt en kopen? Maar belangrijker gaan we alle landen kopen of alleen de liquide aandelen? Je kunt niet zomaar een tracker kopen en dan ineens in exact de juiste gewichten alle landen hebben. Een vraag die ook voor de Zwitsers en de Japanners geldt: Is er een exit? Obligaties lopen een keer af en verdwijnen zo van de balans door een aflossing of door geen aflossing, maar aandelen hebben een “eeuwigdurende looptijd” en dus komt die vraag opzetten. Een andere vraag is natuurlijk is dit allemaal wel legitiem? Hebben we de ECB ook het mandaat gegeven om aandelen in te kopen? Welke doel heeft het? Want denken we nu echt dat het consumentenvertrouwen omhoog gaat als we dit gaan doen?

Even dan maar wat indicatoten van de economie.

Allereerst de olieprijs

De olieprijs reageert niet op de stormen in de VS, maar ook niet op of er mogelijk een deal komt met Iran. Als dit laatste zou gebeuren zou de olieprijs fors omlaag kunnen. Het enige wat er doorheen speelt is dat de Saoedisch nog een IPO hebben die ze naar de markt willen hebben. Of je daar aan mee moet doen als pensioenfonds of vermogensbeheerder is even de vraag, want we zijn hopelijk niet vergeten wat er in de Turkse ambassade is gebeurd. Technisch hebben we nog wel verkoopsignalen.

De Dow Jones Transport index hikt tegen de Twindicator lijn aan, dat kan een draai worden maar het kan ook een pull back geweest zijn. Dat weet je altijd pas achteraf.

De Nasdaq is ook nog niet door de Twindicator lijn heen en is dus ook nog een short signaal, maar voor de Nasdaq100 ligt het draaipunt op 7.835,73 punten.

Ook de Russell 2000 heeft geen koopsignaal gegeven. Je zou anders verwachten als je het sentiment in de kranten voelt, iedereen doet alsof alles vergeten en vergeven is. Over dat volatility het einde van de beweging is horen we niemand anders iets zeggen.

Zelfs de Wilshire 5000, een zeer brede Amerikaanse index heeft nog verkoopsignalen.

De Japanse Nikkei 225 heeft ook gewoon nog een verkoopsignaal.

De Duitse Dax is ook einde maand tegen de Twindicator lijn gegaan. Wordt dit een pull back uit het boekje? Optimistische technische analisten hebben het over omgekeerde hoofdschouder patronen en roeptoeteren dat we naar oude highs gaan. Nu zie ik daar fundamenteel niet echt een reden voor. We zijn op het negatieve rente verwachtingsverhaal opgelopen, maar de Duitse banken willen geen negatieve rente en de Belgen mogen dat wettelijk niet eens een negatieve rente hebben. Dus hoe laag gaat de rente nu echt? En als we in een hoog conjunctuur al de rente verlagen om de rijken rijk te houden (kleine beleggers zijn er bijna niet) wat gaan we dan doen als de economie onverhoopt even een keer krimpt?

De AEX heeft een gelijksoortig patroon als de Dax en zie ik ook niet direct uit zijn dak gaan.

Hudson Bay vertrekt uit Nederland geen effect?

Dit is weer een grote retail partij die vertrekt uit Nederland. Ook hebben we de nodige faillissementen gehad in de retail sector, dus al men denkt dat dit niet uitmaakt dan help ik iedereen even uit de droom. Ja, dit heeft wel degelijk effect denk maar aan de winkelcentra en dus op het aanbod van vierkante meters. De commerciële vastgoed bedrijven gaan het dus nog zwaarder krijgen. Sommige zijn reeds fors afgestraft, maar nog steeds wordt het nieuws slechter.

Tot slot

Uiteindelijk begint de media zich steeds drukker te maken over de enorme hoeveelheid pijn bestrijdende medicijnen die er in de diverse markten gedumpt worden. Johnson en Johnson is een leverancier van deze opiaten en krijgt steeds meer rechtszaken tegen zich over het gemakkelijk beschikbaar maken van deze middelen. De grafiek geeft een verkoopsignaal dus wellicht een reden om dit aandeel weg te doen of zelfs short te gaan (lees: koop van een put). Persoonlijk heb ik geen positie in dit aandeel.

Volgende week weer terug van vakantie dus dan nog meer leuke aandelen.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: