Column: Ik geef al mijn geld weg aan goede doelen, mits..

Kim van Noord-Korea geeft aan dat hij best wel zijn kernwapens weg wil doen als de hele wereld dat ook doet. De media vergaten wat details en markten reageerde euforisch. Maar heeft iedereen begrepen welke details belangrijk zijn? Het is zoiets als dat ik zeg dat ik al mijn bezittingen aan goede doelen geef…. mits als iedereen in de wereld dit doet. Het Korea-verhaal leidde weer af van de handelsoorlog waarbij Trump het op de Duitsers en dus ook op ons voorzien heeft. Europa moet dus wel wat gaan doen en dat is heel simpel een handelsoorlog.

Cijfers vrijdag toppie

Vrijdag hadden we in de VS weer cijfers over de economie in de VS en deze draait als een dolle, maar dat wisten we allemaal al. Daarom was ik niet blij met de belastingverlaging in de VS, want dat is benzine op het vuur gooien. Dus ik blijf zeggen dat we verder moeten kijken en rekening moeten houden dat de rente dus gemakkelijk verhoogt zou kunnen worden. Wat natuurlijk dan weer niet goed is voor de beurs.

Ondertussen krijgen we weer koopsignalen in de VS in zowel de EB indicator, als de Twindicator.

12-3-2018 01

De Sp500 index bevestigt dit beeld van de Dow Jones Industrial Average. Een pijnlijk plaatje voor mij als beertje.

12-3-2018 02

De Euro dollar kan nog steeds gemakkelijk een sprong omhoog maken. Technisch gezien zou het een vlag kunnen zijn en dus na de consolidatie een acceleratie omhoog, maar het kan eerlijkheidshalve ook een soort hoofd-schouderpatroon worden. Kortom; we staan op een niveau dat we of hard omhoog of omlaag gaan. We moeten dus de Euro dollar scherp in de gaten houden.

12-3-2018 03

De rente in de VS loopt op dus de TBT (de omgekeerde bond) doet het prima.

12-3-2018 04

Draghi terug van nooit weggeweest

Het was even stil rond Draghi, maar dinsdag en donderdag was hij ineens actief en schoten de beurzen alleen al daarom omhoog. Het beeld in de German Bund is een beetje vertekend door de verandering van contract maand. Na expiratie maart hebben we nu het juni contract. De expiratie liep een beetje door het effect van de Italiaanse verkiezingen heen. Uiteindelijk kunnen we concluderen dat we ons niets aantrekken van de Italiaanse anti-Euro gevoelens. Althans op dit moment niet.

12-3-2018 05

AEX EB indicator naar een koop

In de Duitse DAX hebben we nog niet de bevestiging, maar in de EB indicator hebben we een scenario dat je als ouwe beer liever niet hebt, we hebben namelijk een koopsignaal. Nu kan dit signaal de start zijn van een tijdelijke consolidatie, maar dat geeft sowieso aan dat we op moeten passen met shorts.

12-3-2018 06

Maar ook de Twindicator op de AEX heeft een koopsignaal gegeven.

12-3-2018 07

Gevoelens tellen niet

Ook in de Twindicator van de Duitse Dax hebben we officieel nog geen koopsignaal, maar als we maandag omhoog gaan in de Duitse aandelen is het ook hier, ondanks de handelsoorlog met de VS, bal en moet je officieel long geheel tegen mijn gevoel in.

12-3-2018 08

Bonus ING krijg je

Je leest zo nu en dan nog negatief nieuws over de grootbanken, maar dat is allemaal niet wat de banken raakt. De topmannen zijn dan ook volop met elkaar in de strijd wie het meest kan verdienen. Ondanks de beperkte downside van de baan wordt er goed betaald en men doet alsof een salaris van 7 ton niets is. Een ander punt van irritatie is natuurlijk dat er aan een kant heel veel mensen uitgegooid worden bij de banken en dat de top dan bedragen krijgt waar je een groot aantal mensen voor had kunnen behouden. Nu ben ik niet geschikt om een bedrijf te leiden, maar anders zou ik voor twee en een halve ton graag komen. Zelfs als ik daarmee de slechtst betaalde topper zou zijn. Mij is geleerd dat je maar een biefstuk per dag kan eten en ik heb ook geleerd dat er een verhouding moet zijn tussen het laagst betaalde salaris en het hoogst betaalde salaris.

Ik zal overigens het salarisverhoging wel goedkeuren als de topman net als kleine beheerders en tussenpersonen persoonlijke boetes zouden kunnen krijgen naar aanleiding van swap dossiers, slechte producten, compliance issues, rente fixing, woekerpolissen, etc.  Maar volgens mij heb ik geen grote partij aangepakt gezien.

Het aandeel zit in een downtrend, maar gezien mijn eerdere tekst over de index moeten we het Twindicator niveau van 14,77 in de gaten houden. Een slot boven dit niveau is dus een draai van de trend.

12-3-2018 09

Bonus baas boven baas

Als we denken dat we in Nederland een bonus krijgen dan is het altijd weer goed te kijken naar de USA, want de topman van Tesla wilde zichzelf een bonus geven van 2,6 miljard. Nu maakt het bedrijf nog steeds verlies, maar een kniesoor die daar naar kijkt.

Het aandeel Tesla heeft nog een short status.

12-3-2018 10

Amazon heeft ondanks alles gewoon een nieuw hoogte punt neergezet. Hoezo? Why kill the shorts? Laten we hopen voor de shorts, dat dit patroon niet een voorloper van de Sp500 gaat worden, want dan moet ik eens kijken of ik niet toch maar weer een ijscokar op de kop kan tikken. Want als beer wordt je dan op de beurs gesloopt.

12-3-2018 11

Unilever technisch

Ik had vorige week het nog over de saucertop en sinds we die besproken hebben schoot de koers omhoog. Mogelijk moet ik vaker negatieve plaatjes bepreken zodat iedereen er weer in kan stappen. We hebben dus een koopsignaal in Unilever.

12-3-2018 12

Conclusie: het blijft een vreemde markt met veel invloed van de centrale banken. We moeten ondanks dat het logisch zou zijn dat het omlaag gaat toch heel voorzichtig zijn met shortposities.

Hopelijk komt onze tijd snel weer.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: