In de tussentijd
Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 16 april 2023
Voor mijn gevoel zijn we van het ene cijferseizoen in het andere beland, want vrijdag waren er al weer de banken met resultaten terwijl ik nog andere resultaten aan het bestuderen ben. Sowieso gaan we in de huidige beurs van cijfer naar cijfer. We zitten dagen te wachten op een inflatiecijfer en dan komt er eindelijk een PPI of CPI cijfer en dan negeren we dit cijfers als hij niet in onze visie past en gaan we al weer door naar de volgende cijfer. Iedereen probeert de FED te voorspellen. Zo is de vraag krijgen we nog een rente verhoging of gaan we al verlagen? Krijgen we een lichte of zware recessie?
Hoe het ook zij, de rente gedistilleerd uit de 2jaars Amerikaanse obligaties liep weer op en maakt een technisch patroon waarbij je verwacht dat de rente de komende weken nog verder gaat oplopen. Wat natuurlijk allerlei effecten op aandelen, obligaties en huizenprijzen gaat hebben.
Sprekende over huizen prijzen
Op een Amerikaanse website las ik iets wat ook voor Europa geldt. Namelijk dat de huizenkopers van vandaag de dag buitengewoon gevoelig zijn voor de hypotheekrentes. Helemaal gezien de huidige hoge huizenprijzen. De meerderheid van de potentiële huizenkopers zegt volgens een enquête geen 30-jarige vaste hypotheekrente van meer dan 5,5% te accepteren. Echter in de VS ligt het huidige tarief rond de 6,4%… Ook potentiële huizenverkopers vinden de huidige tarieven onaanvaardbaar, wat bijdraagt aan het ernstige gebrek aan vraag op de markt.
Europese rente
En als we iets vinden van de Amerikaanse rente dan wordt de volgende vraag wat gaan de Europeanen doen? En bedenk dat alles ook inflatie gerelateerd is. Zo las ik bijv. dat de Duitsers afgelopen week stoppen met kernenergie, omdat er in Japan in Fukushima een probleem is geweest waar slechts enkele doden door de kernramp vielen. De kernramp was een gevolg van een Tsunami na een aardbeving, beide zijn niet veel voorkomend in Duitsland… Natuurlijk we moeten niet bagatelliseren. Door de Tsunami vielen er bijna 2.500 doden in Japan.
Maar de Duitsers die niet met Tsunami’s te maken hebben gaan miljarden afschrijven en de energie voor bijna alle Europeanen duurder gaan maken omdat kernenergie een relatief goedkope energie verschaffer is. Om het al helemaal niet over de Co2 uitstoot te hebben na het sluiten van de kerncentrales want ze moeten bruinkool en andere vervuilende centrales gaan inzetten als de zon en wind er ‘even’ niet is. Niet iedereen beseft dat er in grote periodes geen wind en zon is. Zo is er gemiddeld 73 tot 99 dagen per jaar onvoldoende, teveel, of geen wind en kan deze vorm die dagen niet gebruikt worden voor de energieopwekking. Zon is er gemiddeld 17 a 44 dagen per jaar niet. En ook als het donker is dan is er ook geen zon maar wel energie vraag. Maar nogmaals! Duurdere energie is inflatie ….
Olie aanbod en vraag
Afgelopen weken is er ook weer discussie vanuit de OPEC over minder aanbod van olie. Ondertussen verkopen de Russen die niet in de OPEC organisatie zitten vrolijk olie aan o.a. India en China. Fundamenteel valt er weinig te zeggen. Maar technisch lijkt het erop dat we aan het uitbodem-en waren en dat de olieprijs wat omhoog kan. Wat dan geen goed nieuws voor de consumenten is.
Natuurlijk is een hogere olieprijs wel goed voor de oliemaatschappijen.
We zien dan ook weer koopsignalen in RDSA in de Twindicator. Maar volgens mij zitten we nog steeds aan een soort van top te werken en dus zou ik niet direct heel enthousiast in de oliebedrijven stappen.
Stank voor Bank
Op vrijdag 14 april hadden we een paar grote Amerikaansen banken met resultaten, waaronder JP Morgan. De Grote banken hebben natuurlijk goede zaken gedaan omdat consumenten wegtrokken bij de kleinere banken en alle cliënten met spaartegoeden ook voor de zekerheid in beleggingsproducten stapten (obligaties en liquiditeitsfondsen zijn gegaan). Dit omdat beleggingen (bijna) altijd op naam van de belegger staan en je dus zekerder bent dat het geld veilig stond (en staat).
Transacties en inflow van nieuwe klanten zijn natuurlijk altijd goed voor de marges van een Bank. Helemaal als deze klanten in paniek bij de kleine banken vandaan komen.
Bijzonder
JP Morgan schoot na het bekendmaken van de goede cijfers omhoog omdat analisten klaarblijkelijk niet de meest logische analyses kunnen maken. Maar ben ik nu zo slim? Ook had ik het al eerder in columns over de ‘subsidies’ (speciale rentes bij de FED voor de grote jongens) en dan hebben we het nog niet eens over het voordeel uit meer-kennis die de grote banken dat ze hebben via inkoop eigen aandelenprogramma’s voor bedrijven en inkoopprogramma’s van obligaties voor de Fed.
Wat ook uiteindelijk de doorslag gaf, het hoofd schouder achtige patroon lijkt hiermee definitief verdwenen en we hebben ineens weer een koopsignaal in de Twindicator. Mogelijk gaan we een Hoofd schouder failure zien en gaan we dus nog veel hoger. Maar ook dit ritje laat ik aan me voorbij gaan.
Als we de Bitcoin al veilig vinden
Wat ook wel bijzonder te noemen is dat we volgens de verhalen als vlucht naar veiligheid naar de Bitcoin gingen? Deze ging door de grote vraag door de 30.000 dollar. Maar dit als je het mij vraagt een soort Gamestop achtige beweging en ook deze laten we lekker gaan.
All time high
Op Twitter wees ik er ook reeds op. De Fransen hebben veel meer vakantiedagen en gaan ook nog eens eerder met pensioen. Maar omdat de Fransen geen AOW kennen zoals wij en je ook gewoon een lang arbeidsverleden moet hebben is het verhaal toch genuanceerder dan we denken.
Als we technisch kijken dan zien we dat het Hamer patroon van de vorige maand, door de huidige stijging ten niet gedaan lijkt. Althans als we hier of hoger de maand uitgaan en dat weten we natuurlijk pas aan het einde maand…
AEX 850 of 1000?
Dit was de tekst in een advertentie bijlage in de krant voor beleggers. Dus volgens de media is de vraag niet of we hoger gaan maar alleen hoeveel hoger? Nu ben ik best wel sceptisch over de huidige stijging en vind het dus helemaal geen gelopen race voor de Beren.
Als we even naar de Candles kijken
Shooting stars never stop …zong Frankie Goes to Hollywood en als we naar de maand grafiek in de AEX kijken dan zagen we in maart de Shooting star en in februari een hamerpatroon, het is dus ook in Nederland van groot belang te weten wat deze maand gaat doen voor de eventuele ultieme bevestiging van een daling in de maand grafiek.
Nog korter kijken
De Twindicator op de AEX staat op 744,53 en de 200daagslijn ligt op 704,84 punten.
In de dag Candle zien we een soort Doji Star top op 11 april en dat zou ook een tijdelijke top kunnen aangeven. Een koersniveau boven het oude 780 hoogtepunt vernietigd eventuele negatieve gevoelens.
De Nasdaq heeft niet echt een rally toch?
In het sentiment zou je het niet zeggen maar, de Nasdaq heeft helemaal niet zo veel stijging laten zien in de afgelopen periode. We hebben het gevoel dat Tech superieur is met alle discussies over Ai e.d.. Natuurlijk is het antwoord ja op de vraag of we in de Twindicator op een koopsignaal staan. Maar nogmaals of je nu echt enthousiast moet zijn op de huidige beweging doet me ernstig twijfelen.
Sprekende over twijfel
Philips zou een medische premie moeten hebben door haar aanwezigheid in die sector, maar heeft een enorme medische discount. Het bedrijf blijft met slecht nieuws komen over de slaap apneu apparaten maar de grafiek staat op een steun niveau en ook lijken we bodemvorming gezien te hebben. Kortom als de bodem niet van karton blijkt te zijn kunnen we eindelijk omhoog in dit aandeel.
Krijg een Lambo cadeau
In Bloomberg Intelligence lazen we een leuk stuk waarin uitgelegd werd dat als je de Volkswagen pref shares of de Porsche Pref shares koopt je los van leuke dividenden, een lage waardering, ook nog eens een belang in een paar luxe merken zoals Lamborghini en Bentley krijgt die gemakkelijk een eigen notering (IPO) kunnen krijgen en dan serieus waarde gaan toevoegen.
Kortom de conglomeraat discount moet weg kunnen, nu we langzaam maar zeker een duidelijkere structuur gaan krijgen. Het is goed Bentley en Lamborghini met het beurs genoteerde Ferrari te vergelijken.
En de Bloomberg analyse
Het grote voordeel bij het fundamentele verhaal is dat de grafiek van Volkswagen ook best interessant ligt en het dus een koopwaardig aandeel zou kunnen zijn ondanks dat we nog onder de Twindicator zijn. We zijn namelijk wel in een serieuze koopzone.
Apple=de beurs
Apple kwam met berichten dat de laptop verkoop tegen viel en kortstondig gingen we omlaag. Maar daarna was het bij de beleggers ineens: Buy the F*cking Dip en werd het aandeel hoger neergezet dan voor de winstwaarschuwing. De Twindicator staat op 159,08 USD. Kopen zou ik niet adviseren op deze niveaus en ik wacht liever op een draai onder de Twindicator.
Tot slot de kanarie in de spreekwoordelijk goudmijn
De Dow Jones transport index heeft nog steeds verkoopsignalen.
NB het meest opvallende nieuws vond in het verhaal van de aandeelhouder over miskoop DSM
Zie De Aandeelhouder
Resume: Het blijft voor de brede markt wachten op een bevestiging van een correctie. Voorlopig is alles nog uitermate positief.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.