Column: In het licht kijken

Soms zie je het licht en krijg je een perfect tradingidee / investeringsidee en op andere momenten zit je net als de rest, als een toekomstige prooi gewoon in de lamp van een stroper te kijken. Juist door niets te doen ben je in dat geval heel kwetsbaar. Wat beleggen betreft ben ik dus voor een actieve benadering.

De huidige markt zit al tijden in een enorme bubbel fase (de Bubble of everything) en elke keer als je op basis van nieuws en gezond verstand denkt dat de ballon niet groter kan, is er toch weer iets of iemand die er nog meer lucht in blaast. De huidige markt negeert slecht nieuws en goed nieuws wordt gebruikt om de koersen nog hoger te brengen.

Slecht nieuws?

Slecht nieuws komt bijvoorbeeld uit de koker van de al lang lopende anti-globaliseringstrend, o.a. de trade war. Het feit dat het land van de vrijheid (Amerika) geen vrijhandel meer wil in de wereld, geeft aan dat zelfs de kapitalisten zien dat het klaar moet zijn met het vrije markt denken. Nu ga ik u als lezer zeggen, dat ik ook al jaren vind dat de Chinezen geen eerlijk spel spelen in de economie. Ook geloof ik niet dat China ons uit de put wilde halen na de crisis door bedrijven als Volvo te kopen. En ja, de Chinezen houden geen rekening met intellectueel eigendom, hebben de communistische overheid achter zich en dus geen eerlijke concurrentie. Maar we hebben dat allemaal laten gebeuren, hebben bedrijven kapot zien gaan en niets gedaan en waren zelfs blij als vervuilende maakindustrie verhuisde naar China. Maar nadat het allemaal is gebeurd zijn we dan weer niet blij als we afhankelijk worden van dat zelfde China met medicijnen, batterijen, technologie, etc..

Dus wie er gelijk heeft in de trade war maakt mij niet uit en iedereen die me kent weet dat ik van mening ben dat veel zaken niet aan de markt overgelaten kunnen worden. Overheidsingrijpen is soms nodig, maar dit alles is ruis, want het gegeven effect van deze ruis is dat we geen vrije handel meer hebben en dat de wereldhandel belemmerd wordt en dus de bedrijfsresultaten minder optimaal zijn.

De relatieve rust op de beurs zou dus langzaam maar zeker, binnen nu en een paar maanden tot een einde moeten komen. En los van de trade war die dus op korte termijn niet direct opgelost lijkt te kunnen worden (ondanks dat de markt er wel vanuit gaat) zijn er ook nog andere donkere wolken boven de markt waar niemand naar kijkt.

Donkere wolkenvorming

We hebben in de VS nog een Impeachmentprocedure en in de UK kans op een Brexit en nog belangrijker in eigen land en in de hele wereld de effecten van de vergrijzing. Helemaal nu de rentes nul zijn en men dus niet meer kan rentenieren konden de gevolgen wel eens heel groot worden.

Sowieso hebben we al een tijd heel ernstige effecten van de lage rente. Leuk dat de beurs er op opgelopen is maar hele sectoren zijn er ernstig door in de problemen geraakt. Neem even de banken, zoals: Deutsche Bank.

Of het Duitse Commerzbank. Kijk voor de grap eens wat deze aandelen voor de kredietcrisis stonden.

 

Mevrouw Lagrade (opvolger Draghi) maakt ECB nog politieker

De extreem lage rentes schuren zo hard dat pensioenen en banken daar heel veel last van hebben. Iedereen die denkt dat dit uit de vrije markt komt is heel naïef. Het is namelijk gewoon een direct effect van het beleid van de centrale banken. Zij hebben ingesteld dat als je geld bij hen stalt je rente moet betalen, ook hun opkoopbeleid van bedrijfsleningen en staatspapier drukt de rente en heeft als een waterbed effect op de hele markt en de gehele curve. Dus de negatieve rente bij banken in Duitsland en Nederland heeft niks te maken met te veel geld aan de aanbod zijde. Als we naar de schuldenberg kijken is er eerder te weinig geld om het allemaal te financieren dan te veel geld. En ja, het probleem is dat het geld niet in de economie verdwijnt.

Als de centrale banken hun eigen schulden kopen is er enerzijds niet zo veel aan de hand kijkende naar het risico. Dat de burger hier niets aan heeft zullen we als effect maar even vergeten. Kijkende naar het risico is er als ze hun ‘eigen’ staatspapier kopen weinig aan de hand. Alleen ze lossen aan zichzelf af en doordat ze de obligaties in de markt hebben gekocht ontstaat er een aflossingsverlies (als de prijs te hoog was) en een aflossingswinst als de prijs te laag was. Dit is dus of je de obligatie boven of onder pari hebt gekocht. In huidige markt zijn ze allemaal boven pari en lossen ze op 100% af.

Maar er is ook nog wat anders aan de hand. Als je je ‘eigen’ schulden in de boeken hebt dan betaal je de rente ook aan jezelf en dit geld komt dus niet, zoals normaal in de economie terecht, maar blijft in de boeken van de centrale bank. Dit heeft welvaartseffecten en effecten op inflatie (lees: deflatie).

Om het verhaal nog ingewikkelder te maken de ECB heeft geen eigen obligaties, maar koopt die van de diverse landen. Om het nog ingewikkelder te maken; koopt men ook bedrijfsleningen en ook deze renteopbrengst komt niet in de economische circulatie. Als de bedrijven niet aflossen heeft de ECB een groot verlies. We worden in dit licht bijna blij van zombie bedrijven.

Maar terug naar de actualiteiten

De Amsterdamse AEX leek nu de trade deal niet doorging en de zaken in Hongkong escaleerden echt te kunnen zaken, maar we staan nog boven de Twindicator.

Ook Sp500 lijkt de recordreeks even te laten wat het is en rust ook even uit. Dit kan leiden tot een correctie, maar eerst zien en dan geloven.

De Nasdaq een beetje hetzelfde verhaal.

De koopperiode

Voor Nederland rond Sinterklaas en voor de rest van de wereld rond de kerst wordt er het meeste geld uitgegeven en van alles gekocht. We mogen dus best zeggen dat we een consumentenperiode voor ons hebben. In deze periode is het altijd goed om de vinger aan de pols te houden bij de Retail sector en in de VS hadden we een hoop nieuws (bedrijfscijfers) in deze sector. De retailers deden het de afgelopen week (gemiddeld gezien) heel slecht en ook de aandelen die een sprong maakten hadden vaak ervoor al een dip laten zien.

Eerst maar even voor mij de belangrijkste, namelijk: Home Depot. Om snel te zien waarom dit het belangrijkste aandeel is kijken we naar de maandgrafiek. Dit aandeel is na de kredietcrisis hard opgelopen. Een belangrijke steun achter de rally en de All time high’s.

En de Home Depot week grafiek, die een iets kortere periode laat zien, geeft ook mooi aan hoe heftig de daling van de afgelopen week was.

Laten we even inzoomen op de dag grafiek, dan zien we dat we verkoopsignalen kregen op 230 USD en dat we in de Candle grafiek ook op 240 een signaal kregen.

Urban Outfitters tikkie lager op cijfers.

Macy’s al tijden lager.

Nordstrom eerst omlaag met Urban Outfitters en HD en toen omhoog op eigen cijfers, maar per saldo nog wel een verkoopsignaal, tenzij we nog verder omhoog gaan.

Zelfs Ralph Lauren wat toch meer de bovenkant van de markt is, heeft het moeilijk zo kijkende naar de grafiek.

AMAZON het bedrijf dat dan alle omzet naar zich toe trekt waardoor andere het slecht hebben, als we het mogen geloven, heeft ook verkoopsignalen. Dus gaat het echt wel goed met de economie? Zeggen die All time high’s nog wel iets?

Tesla niet kogelproef  

Was het een marketingstunt? Je kan je nauwelijks voorstellen dat men het niet geoefend heeft.

https://www.nu.nl/277526/video/gepantserde-ramen-barsten-bij-onthulling-teslas-cybertruck.html

De vraag die opkomt: zijn CEO’s dan gewoon dure acteurs? Het bedrijf werd fors minder waard, maar de hele wereld heeft het erover en veel orders zijn er binnengekomen. Technisch hebben we een verkoopsignaal.

Even inzoomen en we zien dus een verkoopsignaal. Toch maar weer short?

Sprekende over short

Ik zag een belangrijk signaal voorbij komen, namelijk het Margin debt signaal. We hebben het dan niet over de extreme hoogtes van de afgelopen tijd. Nee, zoals ik ook in mijn presentatie bij de HCC dag zei: juist het minder worden van deze schuld geeft druk op de koersen en als we eenmaal druk op de koersen hebben wordt de hoogte pas belangrijk. Nu we hebben dus nu die teruggang in de Margin’s.

Bron: https://seekingalpha.com/article/4299782-margin-debt-declining-means-bulls

De grafieken spreken voor zich denk ik.

Net als in de film

In de film Margin call zien we dat een hefboom (margin) grote gevolgen kan hebben.

De cijfers spreken voor zich en waar het precies zal ophouden is onbekend.

Nog een grafiek uit het Seeking Alpha verhaal. De Everything Bubble….

In dit licht kijken we ook weer even naar het Amerikaanse Schuldenplafond.

Het balletje hoog houden

De schuldenberg is dit jaar naar recordniveaus gegaan. Om nog even over na te denken zo voor je de kerstinkopen gaat doen een paar leuke plaatjes.

Bron: https://seekingalpha.com/article/4307270-weighing-week-ahead-time-worry-debt-tough-question

Ook moeten we blijven nadenken over de autoleningen. Als iets nu niet meer waard zal worden dan zijn het wel auto’s.

De ‘’Alles Bubbel’’ is inderdaad wel een mooie naam.

Ik sluit af met een laatste grafiek die ook geen goed nieuws brengt en dat is de CBOE Total Put/call ratio.

Op Zero Hedge kwam een verhaal voorbij waar ook de Put/ call ratio gebruikt werd en dit werkt inderdaad bij extreme waardes heel goed.

Bij twijfel toch gewoon short

Hoewel het gezegde is bij twijfel niet doen, moet je bij twijfel over de markt wel bescherming nemen, dan wel short. Dus ondanks dat ik (privé) als speculant op de daling een slecht jaar heb (mijn klanten hebben met bescherming wel meegedaan aan de stijging) valt het bedrag voor mij persoonlijk nog mee als ik mezelf vergelijk met mijn grote held George Soros. Hij verloor volgens de zakenkrant Wall Street Journal dit jaar een miljard dollar op de speculatie van een daling nu Trump president is geworden. Ik verkeerde dus in goed gezelschap.

Een laatste lichtje in het donker

Voor de beren, in het kader van gedeelde smart is een halve auto….Hedge fund Bridgewater heeft 1,5 miljard belegd (lees: speculerend) op een crash die volgens hen voor maart 2020 moet komen.

En voor wie zich verveelt hier nog een verhaal erbij.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: